Uusimmat

Kotelon esittely ulkoa ja sisältä

28.10.2014 11:19 Muropaketin toimitus

Kevyen kotelon sivupaneelit on valmistettu 2,5 mm paksuisesta harjatusta alumiinista ja ikkunallisessa vaihtoehdossa ikkunalevy on kirkasta pleksiä. Ikkuna on nykysääntöjen mukaisesti muotoiltu esittelemään raudan parhaimmat puolet, eli sivuttaiseen 2,5 tuuman massamuistipaikkaan on syytä keksiä mahdollisimman näyttävällä tarralla varustettu SSD-asema. Ikkunallinen sivulevy lisää myös pari milliä kotelon leveyttä näytönohjaimien kohdalta, josta voi olla hyötyä tiukan paikan tullen, kuten myöhemmin artikkelissa käytännössä käy ilmi.

Pandoran leveys on vain 160 mm, korkeus 420 mm ja syvyys 465 mm. Erityisesti leveyssuunnassa kotelo on erittäin kompakti ja asettaa omat vaatimuksensa prosessorin jäähdytysratkaisulle ja näytönohjaimille. Painoa kotelolle on kertynyt 5,9 kg ja epävirallinen maksimikorkeus prosessorin jäähdysratkaisulle on 134 millimetriä. Näytönohjaimelle on syytä jättää muutama milli asennustilaa, joten koteloon saa ängettyä leveimmillään noin 130 millimetrisen pikselinmurskaajan. Blu-ray/DVD/CD-asemalle tilaa ei ole jätetty lainkaan, ei edes slim-mallille. Slim-mallinen DVD-asema tekisi varmasti kauppansa ainakin niille, jotka havittelevat koteloa uudeksi HTPC:n rungoksi ja omistavat seinähyllyllisen DVD-levyjä.

Alumiinista on valmistettu myös kotelon pyöreäksi muotoiltu takaosa, joka kätkee keskelleen reilulla kädellä rei’itettyä peltiä niin prosessorin kohdalla, kuin korttipaikkojen peitelevyissäkin. Vakiona kotelotuuletus on järjestetty siten, että etupaneeliin on esiasennettu yksi 120 millimetrin tuuletin ja samoin kattoon prosessorin yläpuolelle. Virtalähde ottaa jäähdytysilman pohjasta ja työntää sen suoraan ulos nykykäytännön mukaisesti. Virtalähteen pituus voi olla maksimissaan 180 millimetriä. Kuvasta puuttuu etukulman irrotettava kiintolevykehikko.

Kotelon ainoat ledit ovat väriltään valkoisia ja löytyvät kotelon kannesta virta- ja reset-napeista. Suurikokoisiin nappeihin on helppo osua ja niiden käyttöön tarvittava voima on melko pieni. Käytännössä tämä tarkoittaa satunnaisia koneen uudelleenkäynnistelyjä kannen USB 3.0 -liittimiä käytettäessä tai kuulokkeita kytkettäessä ennen kuin käsi on harjaantunut varomaan ohipainalluksia. Kansilevy on tehty kokonaisuudessaan teräksisestä mustaksi maalatusta verkkolevystä, joka on istutettu muoviseen kehikkoon.

Kansilevy on kiinni jousikäyttöisin pikakiinnikkein, jotka irrottavat otteensa kansilevyä kevyesti painettaessa. Kannen alta löytyy kotelon toinen 3,5″ massamuistipaikka ja kotelon ulospuhalluksesta vastaava 120 mm tuuletin. Kansilevyyn on kiinteästi asennettu teräsverkon ja muovirungon väliin musta suodatinkangas, joka ei ole irrotettavissa puhdistusta varten. Puhdistaminen tuulettimen kohdalta täytyy hoitaa esimerkiksi imurilla.

Kiintolevyn asentaminen koteloon onnistuu yhdellä ruuvilla. Kuvassa oikealla näkyvät kumikynnet, jotka asettuvat kiintolevyn kyljen reikiin ja alaspäin vaimennuksen hoitavat solukumiset korokkeet. Ainoa kiinnitysruuvi pultataan kiintolevyyn altapäin vasemmasta reunasta. Kiintolevyn kiinnitys on jämäkkä ja äänen johtuminen runkoon on ainakin teoriatasolla estetty. Mukana asennuspaketissa on muutama ylimääräinen sormiruuvi, jotka voi hyödyntää esimerkiksi kiintolevyjen kiinnittämiseen.

Kurkistus kokoonpanolla varustetun kotelon sisään paljastaa kotelon rakenteen pääpiirteittäin. Micro-ATX-emolevy asennetaan vasempaan yläkulmaan ja välittömästi emolevyn alapuolelle on jätetty tila täysikokoiselle ATX-virtalähteelle. Virtalähteen välittömässä läheisyydessä on irrotettava kehikko, jonka alle kotelon pohjalle on jätetty paikka 3,5 tai 2,5 tuuman massamuistia varten ja kehikon sivuun voi kiinnittää yhden 2,5 tuuman levyn. Kehikon tarkoituksena on ensisijaisesti piilottaa virtalähteen johtonippu sisuksiinsa ja ohjata läpivientien kautta tarvittavat johdot syvemmälle kotelon uumeniin. Kehikon yläpuolelle ja eteen on jätetty tilaa pitkiä näytönohjaimia ja esimerkiksi vesijäähdytyksen jäähdytyskennoa varten.

Pitkän näytönohjaimen kera jäähdytyskennon suurimmat mahdolliset mitat ovat tuulettimen kanssa 120 x 120 x 180 millimetriä. Mikäli näytönohjain on pituudeltaan normaali, kuten testissä käyttämämme 270 millimetrin mittainen MSI R9 270X Gaming 2G, voi kenno olla korkeudeltaan peräti 260 millimetriä ja pohjakehikon poistamalla jopa 320 millimetriä. Pohjakehikon ollessa paikoillaan, sen edessä tilaa on vain 60 millimetriä.

Virtalähteen kiinnityspaikka on jämptin kokoinen ja kumisin noin 10 millimetriä korkeiden korokepaloin korotettu. Kuvassa näkyy myös reilun korotuksen perimmäinen syy: sivupaneeleiden muoviset pikakiinnitysklipsit. Alumiiniset sivupaneelit asennetaan paikoilleen kohdistamalla sivupaneeleihin asennetut tapit kotelon rungosta löytyviin reikiin. Sivupaneeleiden asennukseen ja varsinkin irrottamiseen tarvittava voima voi yllättää äkkinäisen asentajan. Erityisesti irrottaessa teräväreunaiset alumiiniosat saattavat tehdä naarmuja käsiin, kun sivupaneeli lopulta antaa periksi ja irtoaa.

Pohjasta paljastuu magneetein kiinnitetty pölysuoja virtalähteen ilmanoton edestä. Magneettikiinnitys on erinomainen keksintö, joskin itse metalliverkkoisen suodattimen karkeus on sitä luokkaa, että pientä virtalähteen pölyyntymistä ei voi estää. Oikeassa reunassa näkyy 3,5 tuuman paikan kiinnitysreiät ja kulmissa kumivaimenteiset kotelon jalat, jotka lähtevät ruuvaamalla irti.

Sopivasta kulmasta tarkasteltuna kotelon voi suorastaan kuvitella olevan tehty vaaka-asennuksiin, mutta pohjan rakenne voisi olla viimeistellympi ja nyt se on syytä piilottaa näkyvistä. Vaakatasossa kotelon mitat ovat sopivat TV-tason tai muun HiFi-räkin standardipaikkoihin.

Myös etupaneeli on kiinnitettu paikoilleen pikakiinnikkein ja näin ollen helposti irrotettavissa. Paneeli on mustaa kiilotettua muovia. Alle kätkeytyy koko etulevyn kokoinen suodatinelementti, joka virtalähteen suodattimen tapaan on kiinni magneettisesti. Suodatinpaneeli on irrotettavissa myös pohjan kautta ilman etupaneelin repimistä. Etutuulettimia Pandoran mukana tulee vain yksi, mutta tilaa on tarjolla kahdelle. Erityisesti erillisnäytönohjaimen kanssa toinen tuuletin on tarpeen, sillä kotelon pohjalle ilmaa ei varsinaisesti virtaa muuta kautta. Kiinnityskiskot mahdollistavat tuulettimen kohdan vapaan valinnan ja helpottavat mahdollisen vesijäähdytyskennon asennusta.

Oikealle sivulle on jätetty noin 15 millimetrin tila johtoja ja yhtä 2,5 tuuman levyä varten. Tarjolla oleva tila on todella jämpti virtajohtojen piilotettua vientiä ajatellen ja kotelon mukana tulevat tarranauhat ja nippusiteet eivät tässä paljoa auta. Oikeastaan ainoa toimiva tapa saada johdot pysymään suunnitellulla reitillä on käyttää esimerkiksi mustaa teippiä. Mikäli virtajohdot jäävät hankalaan asentoon ei sivupaneelin asennuksesta tule yhtään mitään, vaan pikakiinnikkeet pullahtavat toisesta kulmasta irti, kun toista painaa kiinni. Emolevyn taakse on jätetty oikeaoppisesti reikä coolerin vaihtoa ajatellen.

Kotelon mukana toimitetut BitFenixin omalla tarralla varustetut tuulettimet ovat teholtaan 1,2 wattia ja pyörivät täydellä teholla noin 1000 kierrosta minuutissa. Säätövaraa tuulettimissa on sopivaan emolevyyn kytkettynä aina noin 400 kierroksen pintaan asti, jolloin käyntiääni on jo lähes äänetön kiitos nestelaakeroinnin ja yhdeksän lavan. Myös täydellä teholla ääni on todella hiljainen (alle 20 dBA ilmoitettu) ilmavirran ollessa noin 43 CFM. BitFenix myy näitä tuulettimia myös erikseen Spectre-nimen alla ledeillä tai ilman.

2,5 tuuman paikkojen kiinnitysmekanismi on kumitutein vaimennettu, vaikka SSD-levyt eivät tunnetusti ääntä pidäkään. Levy pujotetaan paikoilleen kumituttien väliin ja kiristetään paikoilleen kahdella ruuvilla. Kuvassa näkyy myös irrotettavan kehikon kumiset läpiviennit virtalähteen johdoille. Läpivientien käyttöä vaikeuttaa läpivientikumien herkkä irtoavuus kehikosta. Pieni liimavarmistus ei olisi pahitteeksi. Kotelon teräslevystä valmistettu runkorakenne on maalattu tai jollain muulla tapaa päällystetty paksulla muovin tuntuisella pinnalla. Pintakäsittelystä ja huolellisesti prässätyistä läpivientirei’istä johtuen kotelon sisäosien laadun tuntu on hyvällä tasolla. Sisäosista ei etsimälläkään löydä pyöristämätöntä pellin reunaa, johon voisi sormensa loukata.

Näytönohjaimien valinta ja asennus on Pandorassa hoidettava tarkkuudella. Siinä missä näytönohjaimella saa olla pituutta jopa 350 millimetriä, on tila sivuttaissuunnassa tiukka. Testikoneeseen valittiin asennettavaksi 129 millimetriä korkea MSI R9 270X Gaming 2G eikä asentaminen sujunut ongelmitta. Suositulla ja hiljaisella TwinFrozr IV -coolerilla varustettu näytönohjain osoittautui mahdottomaksi asentaa ilman kikkailua. Ongelma oli näytönohjaimen pujottaminen paikoilleen, sillä takapaneelin kiinnitysorsi sijaitsee syvennyksessä, joka estää asentamisen suoraan ylhäältä päin.

Ongelma saatiin ratkaistua irrottamalla kiinnitysrauta näytönohjaimesta ja pujottamalla se paikoilleen esimmäisenä. Tämän jälkeen näytönohjain mahtui paikoilleen reunoja hipoen ja kiinnitysrauta saatiin pultattua paikoilleen sekä näytönohjaimeen että koteloon.

Asennusongelmathan eivät kuitenkaan tähän loppuneet, sillä kuten kuvasta näkyy, osoittavat näytönohjaimen lisävirtaliittimet suoraan kotelon kylkeä kohti. Johdot eivät mahtuneet paikoilleen minkäänlaisella vääntelyllä ikkunattoman sivulevyn kanssa, mutta ikkunallisessa sivulevyssä näytönohjaimen kohdalle jää noin kaksi milliä enemmän tilaa, joka riitti juuri ja juuri. Kuvassa näkyy myös korttipaikkojen kiinnitysorren peitoksi asennettava muovinen suoja.

Kotelon jännittävin ominaisuus lienee etupaneelin näyttö, joka oletuksena näyttää BitFenixin siipilogoa, mutta on valmistajan sivulta ladattavan yksinkertaisen ohjelman avulla mahdollista saada näyttämään minkä tahansa jpg- tai PNG-formaatissa olevan kuvan. USB-liitännän kautta emolevylle kytkettävä näyttö on kooltaan 2,4 tuumaa ja resoluutioltaan 320×240 pikseliä. Kuvanlaatu ja katselukulmat ovat väliltä huono ja keskinkertainen, mutta toisaalta näytölle on luvassa suuri tulevaisuus. BitFenix jakaa nimittäin sivuillaan näyttöpaneelin säätöohjelman ja itse paneelin firmwaren lähdekoodeja. Kun ohjelmisto on vapaassa jaossa, on odotettavissa että kotinikkarit äkkiä vääntävät näytölle todellista käyttötarkoitusta kuten vaihtuvaa statistiikkaa kellonajasta, lämpötiloista ja niin edelleen. Äkkinäisempi koodari saattaisi repäistä näytölle myös parhaillaan soivan biisin nimen suosikkisoittimensa lisäominaisuudeksi tai käytännössä mitä vaan dynaamista sisältöä.

Meillä Muropaketin testilabrassa ei tietysti ole ominaisuutta kokeiltaessa muuta vaihtoehtoa kuin laittaa suuren johtajamme kuva kotelon etupaneeliin. Tällä hetkellä näytön suurin anti onkin WTF-kertoimen lisääminen, kun kotelon etupaneelista pilkottaa toinen toistaan omituisempia kuvia tilanteeseen valmistautumattomalle vierailijalle. Kyseessä on jo näilläkin ominaisuuksilla ehdottomasti ostamisen arvoinen lisä ja tulevaisuuden mahdollisesti tuomilla lisäominaisuuksilla jopa hyödyllinen. Näyttö sen sijaan voisi olla nykyistä laadukkaampi, sillä nykyisessä versiossa erityisesti mustan toisto ja katselukulmat ovat heikot. Ja esimerkkikuvasta huolimatta näyttöhän toistaa myös värejä.

Mikäli kuitenkin päätyy Pandoran näytöttömään Core-malliin tai kyllästyy näytön käyttöön, on BitFenix laittanut oheistarvikepakkaukseen mukaan myös kromatun BitFenix-logon. Oheistarvikkeina mukaan on laitettu myös kaksi tarranauhalenkkiä ja erinäinen lajitelma ruuveja ja kumikauluksia.

Sisältö

  1. BitFenix Pandora -kotelo (mATX)
  2. Kotelon esittely ulkoa ja sisältä
  3. Melu- ja lämpötilamittaukset
  4. Loppuyhteenveto