Uusimmat

Melu- ja lämpötilamittaukset

28.10.2014 11:19 Muropaketin toimitus

Prosessorin, näytönohjaimen ja emolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti HWmonitor-ohjelman avulla. Lisäksi virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin thermoelementtin avulla. Kokoonpanoa rasitettiin ajamalla samanaikaisesti Prime 95- sekä FurMark-testiohjelmia. Testiympäristön lämpötila liikkui 21 asteen tuntumassa. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla, taustamelun ollessa testien aikana 34,5 desibeliä.

Melu- ja lämpötilamittaukset suoritettiin AMD-kokoonpanolla, jossa A10-6800K-APU-piiri asennettiin Asuksen F2A85-M Pro -emolevylle ja jäähdytyksestä huolehti Phanteksin vaakamallinen PH-TC14CS, joka testattiin Muropaketissa vuoden 2012 loppupuolella. Yhdellä 140 millimetrin tuulettimella varustettuna cooleri on korkeudeltaan vain 112 millimetriä. Näytönohjaimena toimi sopivaa keskitasoa edustava ja ennen kaikkea hiljainen MSI R9 270X Gaming 2G. Tällä kokoonpanolla koneen mitattu tehonkulutus täydessä rasituksessa ilman näyttöä oli noin 350 wattia.

Kokoonpanon virransyötöstä vastasi Seasonicin X-sarjan modulaarinen 650 watin virtalähde, jossa Hybrid-tilassa virtalähteen tuuletin käynnistyi vasta 20 % kuormituksessa ja pyöri minimiteholla noin 50 % kuormitukseen asti. Koteloiden omien tuulettimien melumittauksissa virtalähde toimi passiivisesti ja ei aiheuttanut lisämeteliä. Kiintolevyarsenaalina testeissä oli rekvisiittana neljän teratavun rikkinäinen 3,5 tuuman NAS-levy ja varsinaisena käyttölevynä 120 gigatavun OCZ Vertex 4 -SSD-levy.

Melu- ja lämpötilamittauksissa vertailukohtana toimi Fractal Designin Node 804 -kotelo, jonka jäähdytysteho on Micro-ATX-koteloiden parhaimmistoa. Tuulettimien nopeus ja samalla melutaso on säädettävissä kolmeen eri asetukseen, joista tällä kertaa testasimme suurimman ja pienimmän asetusarvon.

 

Melumittaukset

Tuttuun tapaan pelkän kotelon jäähdytysratkaisun (tuulettimien) meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, sivulta sekä takaa. Mittaukset suoritettiin 50 cm päästä noin kotelon keskitason kohdalta ja kuten jo aiemmin mainittiin, taustameluksi mitattiin 34,5 desibeliä. Taulukoissa mittaustulokset on pyöristetty lähimpään puoleen desibeliin. Testien aikana kokoonpano oli käynnissä, mutta erillisnäytönohjain poistettiin kokoonpanosta kokonaan ja prosessorin jäähdytys jätettiin passiiviseksi. Pienestä virrankulutuksesta johtuen virtalähteen tuuletin ei pyörinyt laisinkaan, joten taulukossa esillä on vain kotelon itsensä tuottama melu.

BitFenix Pandoran kaksi 120 millimetrin Spectre-tuuletinta olivat testeissä äärimmäisen hiljaiset hiljaisimmalla ohjelmallisesti asetetulla pyörimisnopeudella (400 RPM). Täysillä kierroksilla (1000 RPM) ääni nousi juuri ja juuri erotettavaksi vaimeaksi huminaksi. Fractal Designin Node 804 testattiin kytkimellä säädettävissä olevan hitaimmalla sekä nopeimalla asetuksella. Erittäin hiljaiseksi omassa artikkelissaan testatulla Low-asetuksella Node 804:n äänentaso oli samalla viivalla Pandoran täystehon kanssa ja ylävireinen High-asento lähes räjäytti testaajan kuulokojeen patterit.

Pandoran kotelotuulettimet eivät ole PWM-säätöisiä, mutta reagoivat moitteetta jännitteen laskuun. Testissä luotettavaksi säätöväliksi saatiin Asuksen Fan Xpert-ohjelmalla 50-100 %.

 

Rasituslämpötilat ja kokoonpanon melumittaukset

Raskaimmassa testissä kokoonpanoa kuormitettiin Furmark- ja Prime 95 -ohjelmilla, jolloin yhteenlasketuksi tehonkulutukseksi mitattiin noin 350 wattia. Testit suoritettiin tällä kokoonpanolla kotelotuulettimet täysillä, näytönohjaimen tuulettimet Auto-asennossa ja prosessorituuletin täysillä. Korkein rasituslämpötila mitattiin odotetusti näytönohjaimen grafiikkapiiristä, joka nousi Pandorassa peräti 92 asteeseen ja oli Node 804:ssa 12 astetta alhaisempi. Sama trendi todettiin jatkuvan myös prosessorin lämpötilan kohdalla, joka oli Node 804:llä 17 astetta alhaisempi, emolevyn lämpötila oli 15 astetta alhaisempi ja virtalähteen poistoilma oli viisi astetta alhaisempi kuin Pandrolla.

Koska tässä vaiheessa artikkelia on tapana mainita, että tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia erilaisten melutasojen takia, niin mittasimme myös rasitustestissä saavutetut korkeimmat meluarvot. Tilanne pompsahtikin koteloiden välisen melutestin ennakkoasetelman suhteen täysin päälaelleen, sillä Pandoran heikompi kotelotuuletus sai lämpötilojen noustessa näytönohjaimen tuulettimet heräämään toden teolla ja melutason merkittävästi Node 804:ää äänekkäämmäksi.

Merkittävimpänä syynä Pandoran huonoon kokoonpanon jäähdytystehoon oli vakiona täysin olematon ilmantuonti näytönohjaimelle. Kotelon ainoa tuloilmatuuletin on asennettu kevyesti huokailemaan suoraan kohti prosessoria ja alakerta jäi täysin vaille riittävää ilmavirtaa. Kotelosta löytyy onneksi paikka myös etupaneelin alemmalle tuulettimelle ja tämä päivitys onkin täysin pakollinen erillisnäytönohjaimen käyttäjälle.

Johtuen heikohkosta esityksestä erillisnäytönohjaimen kanssa päätimme testata kotelot myös ilman näytönohjaimen raskasta kuormitusta. Tilanne on täysin mahdollinen, mikäli koteloon kasataan muu kuin pelikäyttöön tarkoitettu kokoonpano. Testeissä prosessoria rasitettiin Prime 95 -ohjelmalla ja kokoonpanon tehonkulutukseksi mitattiin 150 wattia.

200 watilla tiputetun rasituskuormituksen jälkeen tilanne alkoi näyttää Pandoran kohdalla paremmalta. Node 804:n erinomainen jäähdytyskyky puski päälle, mutta tuulettimet täysillä Pandora pääsi aiempaa lähemmäs ja saavutti melumittauksissa jo kelvollisen tason. Kotelotuulettimet minimissä Pandoraa ei testien perusteella kannatta käyttää rasituksessa, vaan kannattaa turvautua lämpötilan mukaan säätyvään profiiliin. Low-asetuksilla säädimme myös prosessorituulettimen pienimpään arvoonsa.

Tässä testissä erot jäivät aiempaa pienemmiksi vaihdellen Pandoran lähes äänettömästä minimiasetuksesta Node 804:n selvään huminaan tuulettimet täysillä. Mittausten perusteella on selvää, että BitFenix Pandora ei ole jäähdytysteholtaan kilpailemassa parhaan kotelon tittelistä. Fractal Node 804:n Low-asento vastasi pelkän kotelon melumittauksissa täsmälleen Pandoran täysitehoa, mutta käytännön tapauksissa näillä asetuksilla Node 804 voitti jokaisen lämpötila- ja melumittauksen.

Sisältö

  1. BitFenix Pandora -kotelo (mATX)
  2. Kotelon esittely ulkoa ja sisältä
  3. Melu- ja lämpötilamittaukset
  4. Loppuyhteenveto