Uusimmat

Näppäimistön esittely, purkaminen ja käytännön kokeilut

17.11.2014 15:45 Muropaketin toimitus

Mekaanisten näppäimistöjen historiaan, termistöön, kytkintyyppeihin ja näppäinhattuihin keskityttiin tarkemmin Muropaketin kahden vuoden takaisessa artikkelissa, jonka pääkohdat kannattaa lukaista muistin virkistämiseksi läpi.

Cooler Master toimitti testiin englantilaisella näppäinasettelulla varustellun mallin, joka ei kuitenkaan poikkea skandinaavisesta mallista kuin muutaman näppäimen osalta. Hintaluokkansa mukaisesti myyntipaketin ulkoasu on yksinkertainen ja laadukas: mustaan pahviin on painettu vain tärkeimmät tekstit ja logot ilman turhaa maustamista. Premium-vaikutelmaa lisää magneettisesti suljettava kansi ja erityisen tarkkaan vaahtomuovista muotoiltu sisäosa.

Pakkauksen sisältä paljastuu fyysisesti pienikokoinen näppäimistö, irrotettava micro USB -kaapeli, ohjevihkonen, näppäinten irrotustyökalu ja O-renkaat näppäinmelun lisähiljennykseen. Näppäimistön ulkomitat ovat 359 x 138 x 39 millimetriä ja massiivisen rakenteen ansiosta painoa laitokselle on kertynyt kunnioitettavat 895 grammaa.

Nopeasti katsottuna NovaTouch TKL ei eroa laisinkaan Cooler Masterin halvemmasta reilun 100 euron hintaisesta Cherry MX -kytkimillä varustetusta QuickFire Rapid-i -mallista. Testikappaleemme jenkkimallin pieni enter-näppäin toivon mukaan on vaihtunut euroopan malleihin täkäläisittäin normaalikokoiseksi. Näppäimistössä ei ole laisinkaan näppäinvalaistusta: ei edes normaaleja merkkivaloja Caps Lockille ja Scroll Lockille. Musta muovinen kotelointi on pinnoitettu kumimaisella aineella, joka vaikuttaa olevan herkkä rasvaisille sormenjäljille ja pölylle. Näppäimien välistä pilkottaa mustaksi maalattu teräksinen näppäinrunko.

NKRO eli kaikkien näppäinten samanaikaisen painalluksen rekisteröinti on tuettu Windows-ympäristössä USB-liitännän kautta. USB-liitäntä onkin ainoa tapa liittää näppäimistö tietokoneeseen, eikä uudelleen lämmiteltyä vanhan liiton PS/2-liitintä tarvitse enää käyttää näppäimistön kaikkien ominaisuuksien hyödyntämiseen.

Sivuprofiili paljastaa näppäimistön rungon olevan etuviistoon kiilamainen rakenteeltaan. Näppäinhatut on muotoiltu siten, että sivusta katsottuna näppäimet muodostavat ergonomisesti hyväksi havaitun puolikaaren. Pohjan kumitassut pitävät raskaan näppäimistön paikallaan erittäin hyvin ja tarvittaessa kallistusta voi säätää jyrkemmäksi erillisten taittuvien jalkojen avulla. Muoviset jalat ovat rakenteeltaan yksinkertaiset ja asettuvat jämäkästi ääriasentoonsa, mutta joustavat silti jonkin verran näppäimistöä käytettäessä. Jousto ei ole käytössä häiritsevä, mutta tarkkasorminen ja -korvainen saattaa havaita pienen muutoksen sekä tuntumassa, että äänimaailmassa.

Lisänäppäimiä NovaTouchissa ei ole laisinkaan, mutta funktio-näppäimillä on takanaan lisätoiminnot. Ensimmäisenä ominaisuutena on pohjassa pidettävien näppäimien rekisteröintinopeuden muuttaminen. Asetuksia on yhteensä neljä (1x, 2x, 4x ja 8x) ja niiden valinta tapahtuu F1-F4-näppäimillä. Näiden lisäksi tarjolla on äänentoiston pikanäppäimet ja erityisnäppäin Windows-näppäimien lukitukseen.

Yksi näppäimistötestien kestoaiheista on irrotettava johto, joka Cooler Masterille tuttuun tapaan on nykyisin mallia micro USB. Laadukkaan oloinen 1,8 metriä pitkä punottu kaapeli on molemmista päistä kullattu. L-mallinen liitin osoittaa kohti näppäimistön keskiosaa nykyisessa inkarnaatiossa, joka onkin ainakin allekirjoittaneen mielestä noin 180 astetta parempi vaihtoehto, kuin edellisten mallien kohti hiirtä lähtevä liitin. Optimaalisin vaihtoehto olisi tietysti paikka näppäimistön pohjassa, josta johdon voisi laittaa kulkemaan jommalle kummalle sivulle tai suoraan taakse, kuten vaikkapa Topren omissa näppäimistöissä on tapana. Lisäksi herää kysymys, onko herkästi rikkoutuvaksi todettu micro USB -liitin parhaasta päästä liittimiä näppäimistöön, jonka oletettava elinikä on vuosikausia, ellei vuosikymmeniä. Ainoana hyvänä puolena irrotettavuuden lisäksi voidaan pitää mahdollisuutta ladata mobiililaitteita hätätilanteessa samasta johdosta.

Cooler Master on NovaTouchissa tehnyt mielenkiintoisen kytkinkonstruktion, joka käyttää Cherry MX -tyyppisiä näppäinhattuja Topren kytkimien kanssa. Cherry MX -tyylin näppäinhattuja on saatavilla edullisesti ja helposti kaiken värisinä, eri materiaaleilla ja painatuksilla. Verrattuna Topren liitäntätyyliä käyttäviin irtonäppäimiin, ovat Cherry MX -tyylin näppäimet huomattavasti kuluttajalle helpompi ratkaisu. Topren irtonäppäinsarjoja löytää esimerkiksi eBaystä halvimmillaan hieman yli sadan euron hintaan, kun Cherry MX -näppäinten osalta puhutaan halvimmillaan muutamasta kympistä.

Miksipä siis pitäisi sijoittaa liki kaksi sataa euroa näppäimistöön, jonka hinta paremmin varusteltuna tunnetusti erinomaisilla Cherry MX -kytkimillä on lähempänä sataa euroa. Vastaus perustuu Topren kytkimien uniikkiin mekanismiin, jonka edut on ehkäpä helpointa selittää vertaamalla pääominaisuuksia Cherry MX -kytkimiin. Tärkeimpänä ominaisuutena on erityisesti pelaamisessa nopeus ja tarkkuus. Topren kapasitiivinen näppäimen tunnistus rekisteröi näppäimen painalluksen noin yhden millimetrin kohdalta ja näppäinvärähtely on kosketuspisteen kohdalla käytännössä olematon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli esimerkiksi nopeassa ruskeassa Cherry MX -kytkimessä näppäinvärähtelyn osuus lisää painallusaikaan noin viisi millisekuntia ja noin kaksi millimetriä syvä rekisteröinti- ja palautumispiste lisää aikaan vielä 15 millisekuntia, niin kokonaisaika yksittäisen näppäimen painallukselle on lopulta noin 20 millisekuntia. Topren näppäimellä on ainakin valmistajan ilmoituksen mukaan mahdollista päästä alle viiden millisekunnin, joka erityisesti peleissä mahdollistaa muita kytkintyypejä nopeammat reaktiot. Nopeaa näppäimen tunnistusta tukee USB:n 1000 hertsin päivitysnopeus, joka Topren tapauksessa saattaa jotakuinkin olla perusteltua.

Toinen mitattava ominaisuus on melu, joka lienee mekaanisten kytkintyyppien ärsyttävin ominaisuus. Avokonttorien kauhu kirjoittelee MuroBBS:ään sinisillä selkeästi napsuvilla Cherry MX:llä ja saa työtoverit preussilaisen raivon valtaan. Tähän on tietysti helppona ratkaisuna pakettimikron mukana tuleva hiljainen kalvokytkinnäppäimistö, mutta hyvänä kakkosvaihtoehtona Topren kytkimet. Totuuden nimissä on todettava, että vaikka Topren kytkimet ovat hiljaisempia kuin monet muut mekaaniset kytkimet; on niiden painallus ja erityisesti pohjaamisääni selkeästi kuultavissa ja tunnistettavissa. Siinä missä esimerkiksi Das Keyboard pitää iloista kilinää ja helinää on NovaTouchin ääni pehmeä ja matala tömähdys, varsinkin mukana tulevia O-renkaita käytettäessä.

Painallusvoimakkuus on joka näppäimessä 45 grammaa tuntopisteen kohdalla, joka sijaitsee samassa kohtaa rekisteröintipisteen kanssa. Näppäimen palaute on siis ainakin uutena täsmällinen. Kytkimen kokonaisliike on neljä millimetriä ja tyypilliseksi kestoiäksi luvataan 60 miljoonaa painallusta.

ABS-muovista valmistetut näppäimet eivät ole laadultaan näppäimistön hinnan veroisia. Yleensä kalleimmissa näppäimistöissä näppäinhattujen materiaali on ABS-muovia kauemmin kiillottumattomana pysyvää PBT-muovia, joka kestää myös liuottimia ja muuta väärinkäyttöä. Näppäimien merkintätapa on myös halvin mahdollinen, eli valkoinen tampopainatus. Osasyynä halvimman pään näppäimiin on varmasti kovasti markkinoitu Cherry MX -yhteensopivuus ja markkinoilla tarjolla olevat vakiota hienostuneemmat näppäimet.

Välilyöntinäppäimen alta löytyy lisäjousi, joka kompensoi raskaan näppäimen painoa ja tekee välilyönnistä vähemmän herkän. Allekirjoittanut harhautui luulemaan, että lisäjousi vaimentaa kytkimen antaman palautteen ja tekee näppäimestä näin muista poikkeavan. Lisäjousen poisto ei kuitenkaan muuttanut tilannetta mihinkään, joten vaimeampi palaute johtuu tässä tapauksessa välilyöntinäppäimen suuremmasta painosta itsessään. Muissa näppäimissä eroa näppäintuntumassa ei pystynyt havaitsemaan.

NovaTouchin mukana tulee pussillinen O-renkaita, jotka on tarkoitus asentaa näppäinhattujen alle vaimentamaan erityisesti pohjausääntä. Osassa mekaanisia näppäimistöjä O-renkaat ovat esiasennettu tehtaalta ja osassa ne on mahdollista hankkia jälkeenpäin.

Siirryimme tuumasta toimeen ja otimme näppäimet irti mukana tulevalla irrotustyökalulla, joka toimi mainiosti. Harmillisesti näppäimistön mukana ei tule värillisiä WASD-näppäimiä tai muuta herkuttelua, joten tällä erää vanhat näppäimet laitettiin O-renkain varustettuna myös takaisin.

Topre-näppäimistöjen aateliksi mainitaan usein Happy Hackingin minimalistiset näppäimistöt ja Topren omat Realforce-sarjan tuotteet. Näihin näppäimistöihin verrattuna Cooler Masterin NovaTouch TKL on oikeastaan halpa ja niinpä tarkempi tutustuminen näppäimistön sisuskaluihin on vähintäänkin asianmukaista.

Muoviset suojakuoret irtoavat muutaman piilotetun ruuvin avaamisen jälkeen. Voimaa joutui käyttämään melkolailla, takuu- ja muut tarrat repimään irti, joten ihan huvin vuoksi näppäimistöä ei kannata lähteä purkamaan. Cooler Masterin takuu näppäimistölle on kaksi vuotta.

Noin kolmenkymmenen ruuvin jälkeen näppäimistön sisältä purkautui esiin reilut sata kartiomaista jousta, yhtenäinen kumimatto, maalattu teräslevy ja Topren valmistama piirilevy. Näppäinrunko on paksuudeltaan noin 1,5 millimetriä ja reunoilta särmätty lisätuen antamiseksi.

25 megahertsin taajuudella toimiva 16-bittinen RISC-pohjainen ohjain hoitelee näppäimistön yhteistyön tietokoneen kanssa. Topren oma TP1684-piiri huolehtii puolestaan kapasitiivisen tunnistuksen. Esimerkiksi suosittu HHKB pro käyttää hitaampaa 8 megahertsin taajuudella toimivaa 8-bittistä ohjainta. Koskapa tämän tyyppiset näppäimistöt ovat tietynlaisen kansanosan mielenkiinnon kohteensa, niin mitattua dataa löytyy internetistä sivu poikineen ja useimmiten japaniksi.

Ilman sen suurempia spekulointeja voidaan arvata, että kapasitiivisen tunnistuksen signaalin käsittely ottaa aikansa ja näppäinmatriisilla on jonkinlainen virkistystaajuus olemassa. HHKB:ssä yksittäisen näppäimen virkistystaajuuden pitäisi olla piiritasolla noin 66 Hz (15 ms). Cooler Masterin hehkutuksen kohteena tuntuu olevan NovaTouchin nopeus, joten teimme yksinkertaisen testin jossa nuolinäppäintä alaspäin painamalla excel-taulukossa mitataan 10 sekunnin ajan kuinka monta riviä päästään alaspäin. Saavutettu tulos oli 650, joten mittausvirheen puitteissa voidaan uskoa noin 66 Hz:n päivitysnopeuteen.

Mittasimme myös Das Keyboardin nopeuden Windowsista säädetyllä maksiminopeudella ja saavutimme sillä kohtuullisen 30 Hz:n päivitysnopeuden. Tästä voidaan arvioida, että NovaTouch on muihin Topre-näppäimistöihin verrattuna vähintään yhtä nopea ja selvästi nopeampi kuin Windowsista maksiminopeuteen pakotettu Das Keyboard. Nopea pelitesti Skyrimin parissa kaksi näppäimistöä rinnakkain vaihtelemalla ei paljastanut kuitenkaan mitään tuntuvaa eroa. Seinää vasten nopeasti suuntaa muuttelemalla voi hetken kuvitella, kuinka 66 hertsin kanssa liike olisi sulavampaa.

Isoimmat näppäimet on tuettu yksinkertaisella saranamekanismilla, jonka aiheuttaa pienen särähtävän lisä-äänen näppäimistön sointiin.

Välilyönnin osalta saranamekanismi on kertaluokkaa raskaampi ja liitoskohdat on voideltu lisä-äänien välttämiseksi. Kuvassa näkyvät selvästi myös Topre-kytkinten oleelliset jousikartiot, joiden painuminen aiheuttaa kapasitanssin lisääntymisen. Näppäimistön ohjauselektroniikka rekisteröi tietyn suuruisen muutoksen näppäimen painalluksena, jolloin mekaanisen näppäimen tuntopiste ja rekisteröintipiste on helppo asettaa kohdakkain. Jouset eivät juurikaan vaikuta painallusvoimakkuuteen ja tuntopisteeseen, vaan kumimatto vastustaa näppäimen liikettä ja antaa käyttäjälle vasteen.

Sisältö

  1. Cooler Master NovaTouch TKL -näppäimistö (Topre)
  2. Näppäimistön esittely, purkaminen ja käytännön kokeilut
  3. Loppuyhteenveto