Uusimmat

Kestävyystestit ja Loppusanat

28.04.2007 12:20 Muropaketin toimitus

 

Kestävyystestit

Kun nopeusmittaukset oli saatu suoritettua, oli aika siirtyä mielenkiintoisimpaan osa-alueeseen: kestävyystesteihin. Valmistajan pressioppaassa kehuskeltiin näyttävästi tikkujen vankalla teolla, joten päätimme pistää sen tavallista rankemmalle koetukselle. Aloitimme Flash Voyager GT:n rääkkäämisen asettamalla sen vuorokaudeksi pakastimeen, mummon pullien ja herne-maissi-paprikapussin väliin. Seuraavana päivänä poistimme se pakkasesta ja tökkäsimme koneeseen – tikku ei tuntunut olevan moksiskaan, vaan lähti toimimaan täysin moitteetta.

Seuraavaksi tikku otettiin mukaan aamupalalle, ja se pääsikin uimaan toviksi vastakeitetyn teeveden sekaan. Tulikuuman veden luulisi tekevän hallaa herkälle pienelektroniikalle ja tunkeutuvan kaikkiin avonaisiin rakoihin.

Kun teehetki oli saatu päätökseen, virutettiin Flash Voyager GT:tä hetken aikaa juoksevan veden alla. Ennen koneeseen tökkäämistä oli aika tarkistaa liittimen kosteustilanne – ja olihan sinne korkin alle hieman vettä päässyt! Pienen kuivailun jälkeen tikku tökättiin koneeseen, ja se toimi kuin toimikin moitteettomasti.

Tämän jälkeen siirryttiin simuloimaan tilannetta, joka voi sattua huonona päivänä mille tahansa taskussa kuljetettavalle esineelle. Housujen taskussa pesukoneeseen on kulkeutunut jopa matkapuhelimia, joten muistitikun altistuminen kuudenkympin kirjopesulle ei ole lainkaan mahdoton skenaario. Niinpä Flash Voyager GT sujautettiin sukkaan ja ohjelma pyöräytettiin läpi yhdessä lakanoiden kanssa. Pesuohjelman loputtua luukut auki, ja toden totta – Puhdasta tuli! Kaikki tikun kumiseen pintaan takertuneet pölyhiukkaset olivat tipotiessään. Mutta mikäs oli tilanne toimintakunnon osalta? Pienen koneella vietetyn testihetken perusteella kaikki oli vieläkin täysin kondiksessa.

Kun ympärillä vallinneet erikoisolosuhteet eivät tuntuneet hetkauttavan Flash Voyager GT:tä, päätin siirtyä fyysistä pahoinpitelyä sisältävään testivaiheeseen. Ensin tikku pudotettiin ”vahingossa” kerrostalon neljännen kerroksen parvekkeelta asvaltille. Tulos: ei edelleenkään mitään moitteita toiminnassa.

Toisena ja viimeisenä fyysisenä pahoinpitelytestinä kiikutimme Corsairin parkkipaikalle rakkaan nelipyöräisen kehonsiirtimeni luokse. Tikku aseteltiin asvaltille auton eteen, jonka jälkeen autolla suoritettiin yliajo sekä etu, että takarenkaan voimin.

Pintaan kiinnittynyttä hiekkakerrosta lukuunottamatta muita fyysisiä muutoksia ei ollut yliajon seuraksena nähtävissä, ja tikku kiikutettiinkin mieli täynnä suurta mielenkiintoa takaisin tietokoneen ääreen. Flash Voyager GT näytti tunnistuvan normaalisti ja tiedostotkin siirtyivät totutulla ripeydellä… mutta sitten hieman suurempaa tiedostoa siirrettäessä tiedonsiirto keskeytyi ja Windows heitti ruudulle virheilmoituksen! Tikun sisältö näytti tyhjää, tallennuskapasiteetti näytti nollaa ja aiemmin laitteen nimenä ollut ”CORSAIR” oli nollaantunut. Tikku saatiin uudelleen toimintakuntoon formatoimalla, mutta sama ”nollaantumisefekti” esiintyi joka kerralla suurempia tiedostoja siirrettäessä. Corsair Flash Voyager GT kohtasi siis sittenkin noutajansa.

Vammautuneen tarkastelua

Kun testitikku oli todettu pysyvästi vammautuneeksi, päätin kurkistaa sen kuorten sisään. Yllätykseksi sisuskalut tulivat ulos yksinkertaisesti vetämällä, pienen elastisen purukasan saattelemana. Kyseinen puru edusti mitä ilmeisimmin elastista liima-ainetta, jolla piirilevy on kiinnitettynä kumikuorten sisään. Ainakaan päällisin puolin piirilevyssä, juotoksissa tai komponenteissa ei ollut nähtävissä toimimattomuutta aiheuttavista vaurioista.

Kontrolleripiirin ja pienten pintaliitoskomponenttien ohella vihreän piirilevyn molemmilta puolin löytyy Samsungin valmistama neljän gigatavun K9NBG08U5A NAND-muistipiiri. Piirit ovat TSOP-pakattuja ja 48-pinnisiä. (Valmistajan tuotesivut)

Loppusanat

Corsair Flash Voyager GT:stä annetut ennakkotiedot osoittautuivat valmistajan maineen arvoisesti paikkaansapitäviksi, ja voinkin suoralta kädeltä todeta, että kyseessä on yksi parhaimmista USB-flash-muistitikuista mitä rahalla saa. Muistin tarjoamat siirtonopeudet ovat valmistajan lupausten mukaisesti aivan huipputasoa, ja Flash Voyager GT päihittikin markkinoiden perustasoa edustavan vertailumuistin testeissämme jopa yli viisitoistakertaisella erolla.

Fyysiseltä kestävyydeltään Flash Voyager on erittäin vankkaa tekoa, ja vaikka testikappaleemme ”antautuikin” autolla yliajo -testissä, voi sen todeta selviytyvän melkeinpä kaikista rasitteista joita se käyttöaikanaan kohtaa. Tähän kun lisätään vielä se, että etenkin testissä olleen kahdeksan gigatavun mallin tallennuskapasiteetti on lähes jotain mullistavaa taskussa kulkevalta laitteelta, voidaan puhua takuuvarmasta menestystuotteesta.

Mutta; mahtiominaisuuksien mukana seuraa poikkeuksetta mahtihinta, ja näin on myöskin asian laita tässä tapauksessa. Samalla tallennuskapasiteetilla varustettuja perusmuistitikkuja saa Flash Voyager GT:n hinnalla lähes kaksi kappaletta, ja vaikka Corsairin tarjoama suorituskyky sekä luotettavuus ovatkin huipputasoa, raaskii harva maksaa näistä ylellisyyksistä kaksinkertaista hintaa.

 

Corsair 8Gt Flash Voyager GT

Hyvää

  • Huipputason suorityskyky
  • Sietää vettä
  • Sietää fyysistä rasitusta
  • Tallennuskapasiteetti
  • Kuminen pinta tarjoaa tukevan otteen
  • Valmistajan 10 vuoden takuu

Huonoa

  • Hinta
  • Kuminen pinta kerää pölyä
  • Irtonainen korkki hukkuu helposti
  • Oheisohjelmistot ja ohjeet vain tikun muistissa

 

Sisältö

  1. Corsair 8Gt USB Flash Voyager GT
  2. Suorituskykytestit
  3. Kestävyystestit ja Loppusanat