Uusimmat

BitFenix Pandora ATX

26.09.2016 10:34 Juha Kokkonen

 

bitfenix-pandora-atx-1

BitFenixiltä pyysimme vertailuun mukaan Pandora ATX -mallin, jonka yritys julkisti viime vuoden loppupuolella.

Kyse on täysikokoisille komponenteille tarkoitettu versio micro-ATX-kokoisesta Pandora-mallista, joka testattiin Muropaketissa pari vuotta sitten. Bitfenix mainostaa Pandoraa erityisesti sen unikilla muotoilulla sekä hyvillä jäähdytysominaisuuksilla. Kotelo on saatavilla kahtena versiona, joista pelkistetymmän Core-mallin (ei etupaneelin näyttöä, yksi tuuletin ja levykelkka vähemmän) suositushinta on 99 euroa ja varustellumman perusmallin 119 euroa.

Bitfenix toimittaa Pandora ATX:n melko tavanomaisen kokoisessa ruskeassa pahvilaatikossa, jonka pintaan on painettu mustalla kotelon speksit sekä selkeät havainnekuvat. Pakkauksen päädyissä on kantamista helpottavat kahvat. Sisällä kotelo on suojattu muovipussilla ja styrox-pehmusteilla.

Bitfenix Pandora ATX -tuotesivu

bitfenix-pandora-atx-2

Pandora ATX:n oheistarvikkeet löytyvät kotelon sisältä ruskeaan pahvirasiaan pakattuna. Rasian sisältö on melko niukka sen ulkomittoihin nähden. Mukana on erillisiin uudelleensuljettaviin pusseihin siististi järjesteltyjä ruuveja, muutama ylimääräinen emolevyn kiinnityskoroke sekä niiden asennustyökalu, vaimennuskumeja kiintolevyjä varten, metallinen Bifenix-logotarra, nippusiteitä, käyttöohjevihkonen sekä metallinen ”kahva”, jonka merkityksestä emme saaneet täyttä selvyyttä (osaa ei mainita käyttöohjeissa).

bitfenix-pandora-atx-4

Ulkoisesti Pandora ATX näyttää hyvin samankaltaiselta kuin alkuperäinen Pandora, mutta vain suuremmassa mittakaavassa. Kotelon muotoilullinen erikoisuus löytyy etupaneelin päälle kaartuvista kylkipaneeleista, jotka antavat kotelolle omalaatuisen hillityn ulkonäön. Lisäksi mittasuhteet ovat hieman tavanomaisista ATX-tornikoteloista poikkeavat – Pandora ATX on tavallista kapeampi ja korkeampi. Runkorakenne ja kylkipaneelit ovat mustaksi maalattua teräslevyä. Etu- ja kattopaneelissa on käytetty lisäksi muovia.

Pandora ATX:n ulkomitat ovat 203 x 510 x 558 mm (L x K x S) ja se painaa 9,92 kg, eli kyseessä on melko korkea kotelo. Yhteensopivuus luvataan ATX-, micro-ATX ja mini-ITX-emolevyjen kanssa. Sekä 2,5 että 3,5 tuuman levypaikkoja on kotelossa kolme kappaletta. Vakiojäähdytys on toteutettu yhdellä 120 ja yhdellä 140 mm tuulettimella – kaikkiaan tuuletinpaikkoja on jopa seitsemän.

bitfenix-pandora-atx-3

bitfenix-pandora-atx-12

Pandora ATX on muotoilultaan samanaikaisesti hillitty ja melko näyttävä. Vasemmassa kylkipaneelissa on melko kookas muovi-ikkuna, joka eroaa muodoltaan alkuperäisestä Pandorasta. Etupaneeli näyttää umpinaiselta, mutta todellisuudessa sen päälle kaartuvien kylkipaneelien etuosien alle piiloutuvat etutuulettimien ilmanottoaukot. Pienemmässä Pandorassa kyljet ovat harjattua alumiinia, mutta jostain syystä ATX-mallin tapauksessa Bitfenix on tyytynyt käyttämään maalattua terästä.

Etupaneelin sisempi osa on kiiltäväpintaista muovia ja sen yläpuoliskoon on piilotettu 2,8-tuumainen 240 x 320 pikselin ICON-värinäyttö, johon käyttäjä voi USB-liitännän välityksellä vaihtaa haluamansa kuvan raahaamalla sen tietokoneelle asennettavan hallintasovelluksen ikonin päälle. Näyttö on sama kuin pienemmässä Pandorassa ja sen katselukulmat eivät ole erityisen hyvät. Myöskään musta ei toistu mustana, joten näytöllä esitettävien kuvien musta tausta toistuu todellisuudessa harmaana erottuen etupaneelin mustasta taustaväristä.

AMOLED-näyttö olisi ratkaissut tämän ongelman ja näyttänyt viimeistellymmältä.

bitfenix-pandora-atx-5

Kotelon painikkeet on sijoitettu pienemmän sisarmallin tapaan kattopaneelin etureunaan. Suurikokoiset virta- ja reset-painikkeet sijaitsevat vastakkaisissa reunoissa, mutta niiden painallustuntuma on hieman turhan epämääräinen ja lonksuva. Lisäksi reset on tarpeettoman suurikokoinen, vaikkakin näppäinten sekoittaminen keskenään edes pimeässä on epätodennäköistä, sillä kummassakin logo on valaistu valkoiseksi. Liitäntätarjontaan sisältyy kaksi USB 3.0 -porttia, mikrofoni- ja kuulokeliitännät sekä kaksi USB 2.0 -porttia.

bitfenix-pandora-atx-6 bitfenix-pandora-atx-7

Lähes koko kattopaneelia peittää tiheä metalliverkko, jonka tehtävä on toimia ilmanvaihtoaukon suojana. Ritilä on irrotettavaa mallia ja se on kiinni oikean kyljen puolelta muovikynsillä ja vasemman kyljen puolelta kolmella painalluksen voimasta ylös ponnahtavalla kiinnityspisteellä.

Ritilän sisäpinnassa on pölysuodattimena toimiva vaahtomuoviharso, joka ei ole kuitenkaan erikseen irrotettavissa puhdistusta varten. Ritilän alta paljastuu poikkeuksellisen syvä kattorakenteen sisään muotoiltu potero, joka on selvästi tarkoitettu nestejäähdytyskomponenttien sijoittamiseen. Ratkaisu selittää myös kotelon korkeuden.

bitfenix-pandora-atx-8

Pandora ATX:n pohjassa on neljä noin 15 mm korkeaa muovista korokejalkaa, joiden pohjassa on kumiset liukuesteet. Ainoa ilmanottoaukko sijaitsee pohjan takaosassa ja se on tarkoitettu virtalähdettä varten. Virtalähteelle on muovinen suodatinkasetti, joka irtoaa taaksepäin vetämällä. Etuosan pölysuodatin irtoaa puolestaan etupaneelin pohjasta alaspäin vetämällä ja siinä on magneetteja hyödyntävä lukitusmekanismi.

bitfenix-pandora-atx-9

Takapaneelin asettelu ei tarjoa yllätyksiä – asettelu on nykykoteloille hyvin tyypillinen. Virtalähde sijaitsee alhaalla, korttipaikat keskellä ja emolevyn liitinpaneeli sekä tuuletinpaikka ylimmäisenä. Tuuletinpaikan yläpuolelle on lisäksi sijoitettu letkuläpiviennit. Takapaneelin yläosassa on hillitysti muotoiltu tukeva metallinen kahva, josta koteloa voi nostaa tarvittaessa huoletta.

bitfenix-pandora-atx-13 bitfenix-pandora-atx-15

Pandora ATX:n kylkipaneelit ovat sekä muotoilunsa että kiinnitystapansa puolesta hyvin poikkeukselliset. Paneelit ovat takaosastaan kiinni sormiruuveilla, jotka pysyvät myös avattuna kiinni paneelissa. Etuosastaan paneelien kiinnitys on puolestaan toteutettu pienillä metallitapeilla, jotka tarrautuvat kotelon rungossa sijaitseviin vastakappaleisiin. Kun takaosan ruuvit on avattu, kylkipaneeli avataan poikkeuksellisesti ulospäin vetämällä.

Käytännön tasolla toteutuksessa on vielä parantamisen varaa.

Ensinnäkään paneelien ylä- ja alareunoissa ei ole minkäänlaisia hakasia tai kiskoja paneelin tukemiseksi kotelon runkoon, vaan välin tiivistämiseen on käytetty ainoastaan ohutta vaahtokumikaistaletta. Noin 1,2 mm vahvasta teräslevystä valmistettujen paneelien reunoissa ei ole pokkauksia, joten ne eivät ole rakenteeltaan erityisen jäykät ja näin ollen ne joustavat myös paikallaan ollessa siinä määrin, että käyttäjä voi halutessaan ujuttaa sormensa paneelin ja rungon väliin. Toisena ärsyttävänä seikkana havaitsimme paneelien takertuvan takaosastaan hieman kotelon runkoon, joka hankaloitti hieman niiden irrottamista ja asentamista.

bitfenix-pandora-atx-10 bitfenix-pandora-atx-11

Oikeanpuoleisen kylkipaneelin takaa avautuu nykypäivänä melko tavanomainen näkymä. Kokoonpanoa asentaessa myös tällä puolella riittää puuhailtavaa, sillä virtalähde- sekä useimpiin levypaikkoihin pääsee käsiksi juurikin tältä puolelta. Johtoläpivientejä on emolevyn alapuolella yksi, pitkällä sivulla kaksi ja yläpuolella kaksi. Johdoille on kätevät tarranauhasidontalenkit, mutta niiden sijainti on hieman kummallisesti suoraan läpivientiaukkojen kohdalla. Johtotilaa jää kylkipaneelin ja väliseinän väliin noin 22 mm. Prosessoricoolerin asennusaukko on keskikokoa.

Väliseinämän etuosassa sijaitsee kaksi 2,5 tuuman levykelkkaa, jotka ovat kiinni sormiruuveilla.

Ruuvit pysyvät kiinni kelkassa myös sen ollessa irrotettuna. Levyjen kiinnitys tapahtuu tavallisilla ruuveilla. Kotelon pohjalla sijaitsevassa noin 105 mm korkeassa alaosastossa on paikat jopa 220 mm pitkälle virtalähteelle sekä kolmelle 3,5 tuuman levylle. Levypaikat on toteutettu sormiruuvikiinnitteisillä kelkoilla, joista kaksi sijaitsee kotelon pohjalla ja yksi alaosaston katossa. Kiintolevyjen kiinnitys kelkkoihin tapahtuu ruuveilla vaimennuskumien läpi.

bitfenix-pandora-atx-14

Vasemman kyljen takana asettelu on tyypillinen modernille miditornikotelolle. Alaosa on koteloitu ja se piilottaa taakseen virtalähteen, ylimääräiset kaapelit sekä osan levyasemista. Emolevy sijaitsee normaaliin tapaan takana ylhäällä ja etuosassa on melko paljon vapaata tilaa, sillä levy- tai asemakehikkoja ei tässä kotelossa ole laisinkaan. Ratkaisulla on pyritty takaamaan mahdollisimman vapaat tilat nestejäähdytykselle sekä jäähdytysilmavirralle. Vakiojäähdytys perustuu edestä sisään puhaltavaan 140 mm tuulettimeen sekä takapaneelista lämmintä ilmaa poistavaan 120 mm tuulettimeen.

Runkorakenteeltaan Pandora ATX on yllättävän kevyt ja ehkä juuri siitä syystä rakenne elää jonkin verran.

bitfenix-pandora-atx-16

Pandora ATX:n etuosassa on paljon vapaata tilaa, sillä ainoat levypaikat ovat 2,5-tuumaisia ja sijaitsevat väliseinään pystyasentoon kiinnitettyinä. Vaihtoehtoisesti ylemmän 2,5 tuuman levykelkan tilalle on mahdollista vaihtaa 3,5 tuuman kelkka. Kotelon etupaneelin sisäpinnassa on paikat kahdelle 140 mm tai kolmelle 120 mm tuulettimelle.

bitfenix-pandora-atx-17

Kotelon alaosan kotelointia valmistaja kutsuu Power Coveriksi ja se on toteutukseltaan kiinteää mallia. Power Coverin yläpintaan on kiinnitetty kaksi kelkkaa, joista taaempi on 2,5/3,5 tuuman levykelkka ja etummainen puolestaan alusta nestejäähdytyskomponenttien, kuten pumpun kiinnittämiseen. Värinöiden vaimentamiseksi pumppualusta on vuorattu vaahtokumikerroksella. Levykelkka on kiinni sormiruuvilla, kun taasen pumppukelkka on kiinni neljällä tavallisella ruuvilla. Välipohjan etuosaan on muotoiltu aukko etupaneeliin asennettavia jäähdyttimiä varten.

bitfenix-pandora-atx-18

Emolevyosastolla on kotelon pituussuunnassa hyvin tilaa, mutta korkeussuunnassa sovitus on hyvinkin tiukka. Emolevyn asennuskorokkeet ovat valmiiksi kiinnitettynä kotelon runkoon. Laajennuskorttipaikkoja on seitsemän kappaletta ja niiden rei’itetyt peitelevyt ovat kiinni sormiruuveilla. Näytönohjaimen maksimipituus on jopa 440 mm. Takapaneelin poistotuuletin on kooltaan 120 mm (1200 RPM, 19,2 dBA, 32,1 CFM) ja ottaa virtansa tavallisen kolmepinnisen tuuletinliitännän kautta. Prosessoricoolerin maksimikorkeus on 160 mm, joka ei mahdollista markkinoiden suurimpien prosessoricoolereiden käyttöä kotelossa.

bitfenix-pandora-atx-19

Pandora ATX:n runko on katon osalta lähes kokonaan avoin, kuten kuvasta voi huomata. Kattoon on sijoitettu paikat joko kahdelle 140 mm tai kolmelle 120 mm tuulettimelle. Kiinnityspisteet ovat uran muotoiset, eli ne mahdollistavat tuulettimien ja jäähdyttimien sijainnin hienosäätämisen. Tuulettimet tai jäähdytin on asennettava kotelon rungon yläpuolelle, sillä emolevyn yläreuna tulee aivan kiinni kotelon runkoon. Kuvassa tuuletinpaikkojen keskelle on esiasennettuna nestejäähdytysjärjestelmien vesisäiliöille tarkoitettu kiinnityskehys, joka on kiinni kolmella ruuvilla.

bitfenix-pandora-atx-20 bitfenix-pandora-atx-20-2

Tutkimme Pandora ATX:n sopivuutta nestejäähdytyskäyttöön sovittamalla siihen testiksi Alphacoolin NexXxoS Full Copper -sarjan jäähdyttimiä.

Ensimmäiseksi testasimme kattotuuletinpaikkoihin 280 ja 360 mm jäähdyttimiä ja ne sopivat paikalleen ongelmitta. Kotelon metallirunkoon muotoiltu asennussyvennys on ulkomitoiltaan 420 x 144 mm, jonka sisään jäähdyttimen on siis ulkomitoiltaan mahduttava. Yläpuolelta katsottuna kattopaneelin sisälle rungon ja peiteritilän väliin jäävä tila on noin 65 mm korkea, eli koteloon on mahdollista asentaa tuulettimien lisäksi maksimissaan 40 mm paksu jäähdytin.

Ratkaisut, joissa tuulettimet sijaitsevat jäähdyttimen molemmin puolin, eivät ole Pandora ATX:n kattopaikoissa mahdollisia, jos peiteritilän haluaa vielä mahtuvan paikalleen.

Etupaneelin osalta yhteensopivat jäähdytinkoot ovat samat, mutta paksuuden suhteen tilaa on hieman enemmän. Jäähdytin-tuuletinyhdistelmän paksuutta rajoittavana tekijänä on välipohjassa oleva aukko, jonka koko on kotelon syvyyssuunnassa 83 mm ja leveyssuunnassa 144 mm. Toisin sanoen jäähdyttimen paksuus saa olla välipohjan aukon kohdalla maksimissaan 58 mm, jos sen kaverina haluaa käyttää standardipaksuisia tuulettimia. Leveyssuunnassa tilaa on siinä määrin niukasti, että väliseinän levykelkat on irrotettava 140 mm tuulettimille tarkoitettuja jäähdyttimiä käytettäessä.

Kuvassa etupaneeliin on asennettuna 280 mm jäähdytin 30 mm paksuna versiona.

bitfenix-pandora-atx-21 bitfenix-pandora-atx-22

Kokoonpanon asennuksessa emme havainneet suurempia ongelmakohtia. Tilaa on pääosin kohtalaisen hyvin eikä komponenttien asennusjärjestyksellä ole suuremmin merkitystä. Siistien johdotusten kannalta virtalähde kannattaa toki asentaa ensimmäisenä. Johtoläpivientien kohdalle oikean kyljen taa syntyy helposti pieni johtoruuhka sidontalenkkien sijainnin vuoksi. Virtalähteen taakse ja päälle on helppo kerätä ylimääräiset johdot.

Emolevyn asentaminen koteloon on pystysuunnassa tiivistunnelmainen toimenpide, sillä siltä osin ylimääräistä tilaa ei ole juuri lainkaan. Käytännössä emolevy onkin hyvä pujottaa koteloon alareuna edellä. Mahdollisten emolevyn yläreunan liitinten kiinnittämisessä helpottaa onneksi avattava kattopaneeli. Vaikka levykelkoissa ja kylkipaneeleissa on käytetty käteviä paikallaan pysyviä sormiruuveja, ei kokoonpanon asennuksesta selviä ilman ruuvimeisseliä. Siitä pitävät huolen emolevyn-, SSD-levyjen ja kiintolevyjen kiinnityksessä.

Päähuomiot kokoonpanon asennuksesta:

  • Pituussuunnassa on runsaasti avointa tilaa.
  • Korkeussuunnassa emolevyn tila on tiivis.
  • Suurimmat tornicoolerit eivät mahdu koteloon.
  • Sormiruuveista huolimatta myös tavalliselle ruuvimeisselille on paikoin käyttöä.
  • Johtojen vetäminen siististi on melko helppoa.
  • Kotelon alaosassa hyvin tilaa ylimääräisille johdoille.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. BitFenix Pandora ATX
  3. In Win 303
  4. Thermaltake Core P3
  5. Lämpötila- ja melumittaukset
  6. Loppuyhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat