UUSIMMAT

Lämpötila- ja melumittaukset

26.09.2016 10:34 | Juha Kokkonen | 11

Testikokoonpano

testikone

Testialustana toimi tälläkin kertaa lukuisista aiemmista cooleri- ja kotelovertailusta tuttu Asus P6T Deluxe -emolevyyn (Intel X58) pohjautuva laitteisto. 45 nm prosessilla valmistettua neliytimistä Intel Core i7 950 -prosessoria käytettiin testeissä kellotettuna 3,795 GHz kellotaajuudelle (165×23) 1,25 voltin jännitteellä suuremman lämpökuorman aikaansaamiseksi.

Vaikka kokoonpano ei edustakaan tuoretta tekniikkaa, on prosessorin lämmöntuotto jo vakiona korkeampi (TDP 130 W), kuin useimmilla nykysuorittimilla. Prosessoricooleriksi valittiin Noctuan NH-U12S, sillä yleensä käyttämämme Phanteks ei mahtunut tämänkertaisiin testikoteloihin sisään. NH-U12S on kooltaan 71 x 125 x 158 mm (S x L x K) ja painaa 755 grammaa. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa sekä SSD- ja kiintolevy. Virtalähteenä käytimme Silverstonen modulaarista 750 watin Strider Gold S -mallia.

Lukijoiden toiveesta vaihdoimme testikokoonpanon näytönohjaimen hiljattain Gigabyten Radeon R9 285 -malliin, jonka Windforce 2X -jäähdytysratkaisu ei puhalla lämmintä jäähdytysilmaa ulos kotelosta, vaan aiheuttaa enemmän kuormitusta kotelon ilmanvaihdolle. Useimmat nykypäivän näytönohjaimet ovat varustettuja juuri vastaavalla jäähdytysratkaisulla. AMD ilmoittaa Radeon R9 285:n TDP-arvoksi (Typical Board Power) 190 wattia.

hafx

Verrokkikotelona käytettiin tälläkin kertaa luotetuksi ”sotaratsuksi” muodostunutta ja aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanutta Cooler Master HAF X:ää, joka toimii hyvänä referenssinä muihin tekemiimme kotelotesteihin nähden. Samalla se edustaa kotelotyyppiä, jossa on hyvä ja tehokas jäähdytys.

Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas jäähdytys. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan kohtalaisen maltillisen kokonaisuuden. Tuulettimien lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei jää helposti pyörimään kotelon sisään. Testien aikana kaikki HAF X:n kylkituuletin oli pois käytöstä. Prosessoricooleri asennettiin kaikissa koteloissa liikuttamaan ilmaa vaakasuunnassa.

 • Windows 7 Professional 64bit
 • Prime95 28.9 (8 worker threads, In-place large FFTs)
 • Furmark 1.17.0 (Burn-in mode)
 • CrystalDiskMark 5.1.2
 • Intel Extreme Tuning Utility 6.0.2.8
 • CPUID HWmonitor 1.28

lampomittari

Prosessorin, näytönohjaimen ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti Intel Extreme Tuning Utility- ja CPUID HWmonitor -ohjelmien avulla. Lisäksi piirisarjan jäähdytysprofiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95-, FurMark sekä CrystalDiskMark-testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui 22 ja 23 asteen välimaastossa.

Melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi

dbmittaukset

Tuttuun tapaan kotelon jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 70 cm korkeudella noin 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna.

Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa toimistossa, jolloin taustameluksi mitattiin noin 34 desibeliä. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Silverstonen täyspassiivista NightJar 520W -virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä diagnostiikkayksiköllä toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa.

taulu-db

BitFenix Pandora ATX:n kaksi tuuletinta (120 ja 140 mm) pitävät miellyttävää tasaisen vaimeahkoa hurinaa. Tuulettimista ei ole havaittavissa merkittäviä sivuääniä. Kokonaisuutta voi kutsua hiljaiseksi, mutta ei äänettömäksi. Melumittausten tulokset ovat korkeammat, kuin mitä korvakuulolta saattaisi arvella.

In Winistä löytyy vain yksi 120 mm tuuletin, joten hiljaiseen lopputulokseen pitäisi olla potentiaalia. Vakiojäähdytysratkaisu onkin hiljainen, pitäen pääosin pientä huminaa ja hurinaa. Hiljaisessa tilassa alle metrin päästä tarkemmin kuulosteltaessa havaittavissa oli myös tuulettimesta kantautuvaa terävähköä rahinaa. Umpinainen etupaneeli vaimentaa jäähdytysmelua selvästi kotelon etupuolen suuntaan.

Thermaltake Core P3:n vakiojäähdytys ei luonnollisestikaan pidä mitään ääntä, sillä rakenteeltaan avoimen kotelon mukana ei toimiteta ainuttakaan tuuletinta. Lisätuulettimia asentaessa kannattaa huomioida, että kotelon ääntä vaimentavat rakenteet ovat tavallista vähäisemmät.

Lämpötilamittaukset

taulu-temp1

Lämpötilamittauksissa huomioitiin tälläkin kertaa vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Suurimmalla lämpökuormalla jäähdytyksen todelliset kyvyt ja mahdolliset rajat tulevat luonnollisesti parhaiten esiin.

Prosessorin lämpötila liikkui testikoteloissa vajaan 80 ja vajaan 85 asteen välimaastossa. Alhaisin 78 asteen lukema mitattiin avoimelta ja tuulettimettomalta Thermaltakelta. Rakenteeltaan umpinaiset In Win ja BitFenix olivat sen sijaan selvästi heikompia 83 ja 84 asteen lukemillaan. Verrokkina toiminut HAF X sai todeta Thermaltaken paremmakseen.

Näytönohjaimen lämpötilan suhteen testikolmikon järjestys oli sama, tosin sillä erolla, että BitFenix jäi tällä kertaa selvästi peränpitäjäksi 75 asteen lämpötilallaan. Thermaltake oli edelleen ykkönen 68 asteen lukemalla, mutta In Win pääsi vain parin asteen päähän tasan 70 asteella. Maininnan arvoisena seikkana testasimme Thermaltaken sekä näytönohjain pysty- että vaaka-asennossa, emmekä saaneet tuloksiin asteenkaan eroa. Verrokki HAF X oli koko testiryhmää parempi 66 asteen tuloksella.

Myöskään piirisarjan suhteen ei marssijärjestykseen tullut muutosta. Thermaltake on jälleen selvä ykkönen, In Win kakkonen ja BitFenix pitää perää. Kiintolevyn jäähdytyksen suhteen tilanne kääntyy kuitenkin päälaelleen, sillä BitFenix pitää tuulettimen eteen sijoitetuilla levypaikoillaan tallennusmedian viileimpänä. Pystyasentoon emolevyn taakse sijoitetut kiintolevyt lämpenevät In Winissä ja Thermaltakessa selvästi enemmän, joka paljastaa 3,5 tuuman levypaikkojen ripottelemisen ahtaisiin paikkoihin ongelmalliseksi.

Virtalähteen poistoilman osalta Thermaltake oli jälleen ykkönen ja jäähdytysilman kotelon sisältä ottava In Win viisi astetta korkeammalla lämpötilalla viimeinen.

taulu-temp2

Testsimme kotelot myös tehostetulla jäähdytyksellä käyttäen kolmea Noctuan NF-F12 PWM -lisätuuletinta. Sen speksit ovat käytetyllä täydellä pyörimisnopeudella 1500 RPM, 93,4 m3/h ja 22,4 dBA. Tämän testin tarkoituksena ei ollut verrata koteloita suoranaisesti keskenään, vaan enemmänkin tutkia tehokkaiden lisätuulettimien myötä saatavaa suorituskykylisää.

Vakiojäähdytyksellä lämpötilatesteissä yleisesti ottaen heikoimmin pärjännyt BitFenix hyötyi yhdestä etupaneeliin ja kahdesta kattopaneeliin asennetusta NF-F12-tuulettimesta prosessorin lämpötilan osalta vain kaksi astetta, mutta näytönohjaimen osalta viisi ja piirisarjan osalta 7,5 astetta. Kiintolevyn ja virtalähteen lämpötilaan vaikutus oli olematon.

In Winissä lisätuulettimista kaksi asennettiin kotelon yläosaan poistamaan lämmintä ilmaa ja yksi pohjalle näytönohjaimen alle puhaltamaan sisään viileää ilmaa. Lopputuloksena prosessorin lämpötila laski kaksi astetta, mutta näytönohjaimen peräti viisi ja piirisarjan 6,5 astetta. Myös kiintolevyn lämpötila tippui kolmella asteella. Virtalähteen poistoilman lämpötilaan se ei sen sijaan vaikuttanut lainkaan.

Avonaisen Thermaltaken tapauksessa tuulettimet asennettiin puhaltamaan ilmaa kotelon muovikylkeä kohden, joten ilmavirta ei kohdistunut suoraan kokoonpanon komponentteihin. Prosessrin lämpötilaan lisätuulettimet eivät vaikuttaneetkaan lainkaan, mutta näytönohjaimen ja piirisarjan lämpötilat tippuivat pari astetta. Kiintolevyn lämpötilaan vaikutus oli vaivainen yksi aste.

Kokonaisuudessaan rakenteeltaan avonainen Thermaltake osoittautui jäähdytysteholtaan parhaaksi, vaikka siitä ei löydykään yhtään tuuletinta. Vastapainona kannattaa kuitenkin muistaa, että kokoonpanon ympärillä ei ole melua vaimentavaa rakennetta. Umpinaisista koteloista In Win pärjäsi BitFenixiä paremmin erityisesti näytönohjaimen osalta, vaikka In Winissä onkin vain yksi vakiotuuletin. Sen heikkous on virtalähteen jäähdytys, sillä virtalähde ottaa ilmansa kotelon sisältä.

Sisältö

 1. Johdanto
 2. BitFenix Pandora ATX
 3. In Win 303
 4. Thermaltake Core P3
 5. Lämpötila- ja melumittaukset
 6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Lämpötilakäppyrän väri on virtalähteen kohdalla väärin. Tuo In Winin kotelo on omaan mieleen.

Thermaltake onkin jännä. Laittaisin kyllä ainakin katon akryylistä, pikkasen turvattoman oloinen.

Nik0-91

Lämpötilakäppyrän väri on virtalähteen kohdalla väärin. Tuo In Winin kotelo on omaan mieleen.

Juu niin on, tai tarkemmin ottaen sen pienen merkkiruudun väri on väärä.

Ruman näköisiä. Minulla on valkoinen Fractal Design Define R5 -koppa ja ei sen kummempi tarvitse olla. Ei sitä koteloa katsella, vaan näyttöä.

Omedo

Ruman näköisiä. Minulla on valkoinen Fractal Design Define R5 -koppa ja ei sen kummempi tarvitse olla. Ei sitä koteloa katsella, vaan näyttöä.

Ja siihen saa optisen asemankin toisin kuin näihin leluihin.

LaDeX

Ja siihen saa optisen asemankin toisin kuin näihin leluihin.

+1, optinen asema on tärkeä asia, minullahan on monta fyysistä levyä mitä tahansa, mitkä tarvitsevat sen aseman. Tämä asia kuuluu negatiiviseen asiaan.

Suomen Postin hellässä huomassa vähän arveluttaa noi lasikylkiset kotelot..

LaDeX

Ja siihen saa optisen asemankin toisin kuin näihin leluihin.

Itsehän repäisin pari kuukautta sitten optisen aseman omastani pois, tajuttuani sen olleen käyttämättömänä ainakin 2 vuotta. Windowsin asennustiedostoille löytyy nykyään USB tikku ja enpä ole optista asemaa muuhun oikeastaan tarvinnutkaan.

Tuo In Winin kotelo näyttää kyllä hyvältä mutta eniten mietityttää tuo vesijäähyn asentaminen, tosin itsellä ei ole noin paksua jäähyä.

Itselläni on ollut jo usean vuoden ajan USB-liitäntäinen Blueray-asema, jonka kytken koneeseen sen 1-3 kertaa vuodessa, kun joskus harvoin sille tulee tarvetta. Lopun ajasta se viettää näppärästi poissa tieltä laatikon pohjalla. Ymmärrän toki, että jotkut saattavat edelleen haluta optisen aseman kiinteästi koneeseen, mutta silloin ei kannata ihmetellä, kun kaikista markkinoilta löytyvistä koteloista ei enää löydykään 5,25 tuuman asemapaikkaa.

Ymmärtäisin jos sen 5,25" aseman viemä tila olisi hyödynetty johonkin muuhun mutta yleensä tuntuu olevan vain tyhjää tilaa sen kohdalla.

Muropaketin uusimmat