UUSIMMAT

DIY-näyttöprojekti 3D-tulostimella: Recyclotap

25.02.2015 13:17 |

MuroBBS-keskustelualueella on oma alue koteloiden modifioimiselle ja tällä kertaa poimimme Muropaketin puolelle esiteltäväksi artikkelin muotoon Ahti Peuran RECYCLOPTAP-projektin. Projektissa askarrellaan rikkinäisen läppärin näyttöpaneelista 3D-tulostimen avulla hyötykäyttöön kaiuttimilla, web-kameralla ja OSD-näppäimistöllä varustettu näyttökokonaisuus. Tässä artikkelissa Ahti kertoo omin sanoin projektin toteutuksesta. Alkuperäinen buildlogi eli MuroBBS-viestiketju löytyy täältä ja lopputulos löytyy tämän artikkelin viimeiseltä sivulta.

Ahti Peura

”Jotkut vanhat parrat saattavat muistaa minut jo pidemmän aikaa saattohoidossa olleen Skenegroup.netin artikkelien rustaajana. Tuohon aikaan hieman eksoottisempi autopc-projekti tuli muiden tuote-esittelyiden ja testauksien lomassa askarreltua ja tehtiinhän siitäkin artikkeli. Omista aktiiviajoista on kuitenkin kulunut jo kymmenkunta vuotta, kun työt veivät mennessään.

Työelämässä olin tekemisissä paljon teollisuusautomaation ja esimerkiksi matkapuhelinten mekaniikan ja elektroniikan testauksen kanssa. Vapaa-ajalla tulee taas tietokoneiden kanssa rassattua jonkin verran. Vaikka elektroniikan taidot eivät ole kummoiset (lue: ylä-asteen teknisen tunnin ovikello, josta kuuluu venäläinen radiokanava nappia painettaessa), pysyy kolvi kuitenkin sen verran kädessä, että yksinkertaisimmat hommat saa tehtyä.

Työelämän kuviot muuttuivat omalla kohdallani melkoisesti ja siitä muodostunutta teknistä tyhjiötä paikkaamaan päätin hankkia 3D-tulostimen, omien taitojen ylläpitämisen ja uuden oppimisen vuoksi. Hommasin osat ja kasasin tulostimen ja muutaman valmiin palikan tulostelemisen jälkeen oli aika keksiä jotain omaa.

Työhuoneen siivoilun yhteydessä keräilin ison pahvilaatikollisen verran vanhoja läppäreitä, jotka olivat joko kerran ”uunitettuja” tai sitä vailla. Ikää niillä oli kuitenkin jo sen verran, että ei maksanut vaivaa niitä kuntoon laittaa. Kaikenlaista toimintakuntoista palikkaa niissä kyllä olisi, joten sellaisenaan en niitä vanhana hamstraajana raaskinut SER-lavalle heittää.

Siitä sai alkunsa RECYCLOPTAP.”

Käytössä olevat osat:

 • Samsung LTN156AT02 -LED-näyttöpaneeli
 • Asus K52AB -kannettavan web-kamera
 • Dell M5030 -kannettavan kaiuttimet
 • M.NT68676.2A -LVDS-ohjain
 • Prusa i3 -3D-tulostin
 • Miljoonalaatikosta kasa erinäisiä ruuveja ja pultteja

Sisältö

 1. DIY-näyttöprojekti 3D-tulostimella: Recyclotap
 2. 3D-tulostin, näyttöpaneelin kuoret & LVDS-ohjaimen metsästystä
 3. Koteloiden suunnittelua ja piirilevyjen sovittelua
 4. Näytön jalusta, teline ja taustalevy
 5. Rakentaminen ja kokoonpano
 6. Valmis lopputulos ja loppusanat