UUSIMMAT

Cooler Master Hyper T4

17.05.2016 13:30 | Juha Kokkonen | 29

cm-hyper-t4-1

Jäähdytysmarkkinoiden veteraani Cooler Master esitteli Hyper T4 -coolerinsa noin kolme ja puoli vuotta sitten syksyllä 2012. Kyseessä on yrityksen coolerimalliston edullisin 120 mm tornicooleri. Valmistajan veroton suositushinta Hyper T4:lle oli julkaisun aikaan 24,90 euroa. Tällä hetkellä cooleria saa Suomesta edullisimmillaan hieman vajaalla 30 eurolla. Mallia löytyy hyvin suurimpien jälleenmyyjien valikoimista.


Cooler Master on pakannut Hyper T4:n tyylikkääseen mustavalkoiseen pahvipakkaukseen. Pakkauksen printtauksista käy hyvin selville coolerin ulkonäkö, mitat sekä keskeisimmät tekniset ominaisuudet. Itse cooleri on suojattu kohtalaisen hyvin vaahtomuovisella kehyksellä ja oheistarvikkeet ovat pahvirasiassa. Toimitussisältöön kuuluu coolerin ohella asennusohjeet, takuutiedot, pieni pussillinen lämpötahnaa sekä kiinnitystarvikkeet AMD- ja Intel-suoritinkannoille (LGA 2011/1366/115x/775 & AMD FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2).

 

cm-hyper-t4-2

Ulkonäöltään Hyper T4 on varsin tavanomainen yhden tuulettimen tornicooleri. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista, mutta rakenteesta kuitenkin huomaa pyrkimykset valmistuskustannusten minimoimiseen. Kalliimpiin malleihin verrattuna Hyper T4 tuntuu kädessä hieman hentoiselta ja hiomattomalta.

Hyper T4:n ulkomitat ovat 131,6 x 72,5 x 152,3 mm (L x S x K) ja se painaa 548 grammaa (tuulettimen kanssa). Jäähdytysrivastoon valmiiksi kiinnitetty PWM-tuuletin on kooltaan 120 mm. Valmistaja tarjoaa coolerilleen kahden vuoden takuun.

cm-hyper-t4-4

Hyper T4:n mukana toimitettava standardikokoinen 120 mm tuuletin tukee PWM-ohjausta (Pulse Width Modulation) 600 – 1800 RPM kierrosalueella. Valmistaja ilmoittaa ilmavirraksi 24 – 70 CFM, ilmanpaineeksi 0,3 – 2,14 mm H2O ja melutasoksi 15,1 – 31,6 CFM. Rihlalaakeroidulle tuulettimelle luvataan 40 000 tunnin käyttöikä.

Tuulettimen kiinnitys jäähdytysrivastoon on toteutettu muovisten pikakiinnityskiskojen avulla. Kiskot ovat ruuveilla kiinni tuulettimessa ja rivaston kylkeen ne tarttuvat muovikynsien avulla. Tuulettimen ja rivaston välissä on pienet pehmustetyynyt, joiden tarkoituksena on ilmeisesti estää värinöiden siirtymistä rivastoon. Ainakin irrotettavuuden helppouden osalta ratkaisu vaikuttaa toimivalta. Pakkauksen mukana toimitetaan kiinnityskiskot myös toiselle tuulettimelle.

cm-hyper-t4-5

Hyper T4 rakentuu kuparisista lämpöputkista sekä alumiinisesta tornirivastosta, joka koostuu 50 symmetrisestä lamellista. Lamellit ovat tuettuna toisiinsa päädyistä ja puristusliitoksilla kiinni lämpöputkissa. Niiden paksuus on 0,4 mm ja väli noin 1,9 mm. Kuuden millimetrin paksuisia lämpöputkia on neljä kappaletta ja ne kiinnittyvät rivastoon molemmista päistään.

Koska Hyper T4:n rivasto on melko hoikkarakenteinen, on Cooler Master päätynyt tekemään siitä symmetrisen, eli coolerin pohjaosa sijaitsee samassa linjassa rivaston kanssa. Rivaston alapuolelle jää 37 mm tila, joka riittää mainiosti prosessorikannan välittömässä läheisyydessä sijaitseville komponenteille.

cm-hyper-t4-6

Hyper T4:n pohjan kontaktipinta on toteutettu suorakontaktitekniikalla, eli lämpöputket ovat suorassa kosketuksessa prosessorin kanssa. Ratkaisu on tyypillinen edullisissa tornicoolereissa, sillä se on edullinen valmistaa ja tarjoaa silti tässä kokoluokassa varsin hyvän lämmönsiirtokyvyn.

Lämpöputket ovat kiinni alumiinisessa pohjablokissa, jolla putket on sidottu yhteen. Putkien väliin jäävät raot ovat selvästi sormella tunnettavissa ja kontaktipinnan viimeistely on jätetty melko karkealle hiotulle pinnalle. Kontaktipinnan koko on noin 32 x 35 mm ja mittaustemme mukaan se on koneistettu molempiin suuntiin suoraksi. Suorakontaktipohjan kanssa on suositeltavaa käyttää hieman tavallista enemmän lämpötahnaa, sillä osa tahnasta pakenee pohjassa oleviin uriin.

cm-hyper-t4-12

Hyper T4:n mukana toimitetaan kahdet ohjeet, joista suuremmat ovat pienen kartan kokoluokkaa ja ne sisältävät tekstin noin parillakymmenellä kielellä. Samalla toteutus on melko hankalasti luettava. Onneksi mukana toimitetaan myös kuvassa näkyvät puolikkaan A4:n kokoluokkaa olevat ohjeet, joissa kielenä on vain englanti ja asettelu on huomattavasti selkeämpää. Asennusprosessi on käyty läpi vaihe vaiheelta melko selkeillä, mutta pienehköillä mustavalkokuvilla varustettuna.

cm-hyper-t4-7

Suoritimme kaikkien testicoolereiden esimerkkiasennuksen Intelin LGA 1155 -kantaiselle emolevylle. Hyper T4:n asennus alkaa asettamalla muovinen taustalevy prosessorikannan takapuolelle. Taustalevyn nurkista löytyvät kierretapit säätyvät kolmiportaisesti eri suoritinkannoille. Ratkaisu on onnistunut ja helppokäyttöinen, sillä se ei vaadi erillisten ruuvien kanssa pelaamista tai niiden paikallaanpitämistä cooleria asennettaessa.

cm-hyper-t4-8

Taustalevyn ollessa paikallaan emolevyn etupuolelle kierretään korokesormimutterit, joiden väliin asetetaan metalliset kiinnityspalkit. Korokemuttereiden pohjassa on integroidut muoviprikat, joten emolevyn pinta on turvassa oikosuluilta. Kiinnityspalkit kiristetään korokemuttereiden päälle toisten pienempien sormimutterien avulla. Palkkien sijoituksella voidaan valita miten päin cooleri ”istuu” prosessorin päällä.

cm-hyper-t4-9

Harmillisena yksityiskohtana huomasimme, että kiinnityspalkkien ulkoreunassa sijaitseva ”kynsi” otti kiinni malliemolevymme (Asus P8H67-M Evo) virransyötön jäähdytyssiiliin. Arvelimme ongelman olevan emolevykohtainen, mutta havaitsimme saman ongelman myöhemmin myös testialustanamme käytetyn Asus Z97-A -emolevyn kanssa. Cooler Master ei ole ilmeisesti ottanut huomioon Intelin suoritinkantojen varoetäisyyksiä, joka aiheuttaa kuvassa näkyvän ongelman.

Onneksi törmäyskurssi oli sen verran lievä, että saimme coolerin kiinnikkeet asennettua hieman jäähdytyssiiltä kallistamalla. Pitkässä juoksussa mahdollisesti tästä johtuva jäähdytyksen heikentyminen saattaa kuitenkin lyhentää virransyötön komponenttien elinikää.

cm-hyper-t4-10

Viimeisenä vaiheena cooleri asetetaan prosessorin päälle ja coolerin pohjan yläpinnan hahloihin pujotetaan kiristysmekanismi, jonka molemmissa päissä on kiinnityspalkkien kynsiin asettuvat kolot. Cooleri kiristetään/lukitaan paikalleen AMD:n vakiocoolereista tutulla tavalla kiristysmekanismin toisessa päässä sijaitsevaa muovivipua 180 astetta kääntämällä. Ratkaisu on yksinkertainen, mutta jäimme silti ihmettelemään miksi Cooler Master ei ole sen sijaan käyttänyt sormiruuvikiinnitystä.

cm-hyper-t4-11

Kokonaisuudessaan Hyper T4:n kiinnitysratkaisu on hieman kaksijakoinen. Käytettävyyden helppous on parantunut huomattavasti aiemmista testaamistamme Cooler Masterin coolereista, joiden tapauksessa on yleensä joutunut pelaamaan useiden epäkäytännöllisten pikkumuttereiden ja ruuvien kanssa. Hyper T4:n tapauksessa koko asennusprosessi onnistuu pelkällä sorminäppäryydellä ilman erillisiä työkaluja, joka on sinällään loistava suoritus.

Coolerin kiristysvaihe ei kuitenkaan aivan vakuuttanut testaajaa ja jäinkin ihmettelemään miksei valmistaja ole toteuttanut sitä sormiruuveilla hieman heppoisen pikalukitusmekanismin sijaan. Ainakaan valmistuskustannuksista ei voi tässä tapauksessa olla kyse. Hyper T4:ssä käytetty kiristysmekanismi tuntuu hieman heppoiselta ja cooleri tuntuisi jäävän hieman turhan löysälle, sillä sitä pystyy pyörittämään ja jopa hieman suurempaa voimaa käyttäen vääntämään toiselta reunaltaan ylös prosessorin päältä. Testiasennusten perusteella lämpötahnaa joutuu käyttämään hieman runsaammin, jotta suorakontaktipohjan raot täyttyvät ja koko kontaktipinta saa kunnon kosketuksen.

Yhteensopivuuden kannalta (kiinnityksessä käytettävien palkkien kynsiä lukuun ottamatta) Hyper T4 ei aiheuta juurikaan potentiaalisia yhteensopivuusongelmia emolevyn komponenttien, muistikampojen tai korttipaikkojen kanssa. Rivasto on siinä määrin hoikka, että tuuletin ei ylety muistipaikkojen päälle. Sen sijaan jos cooleri asennetaan poikittain (eli liikuttamaan ilmaa emolevyn pystysuunnassa), on muistikampojen oltava maksimissaan 35 mm korkeita, eli käytännössä standardikokoisia.

Päähuomiot coolerin asennuksesta:

 • Asennusohjeet ovat kohtalaisen selkeät, mutta ei suomeksi
 • Asennuksessa ei tarvita työkaluja.
 • Kiinnityksessä käytettävän metallipalkin ”kynsi” saattaa aiheuttaa yhteensopivuusongelmia Intel-kantaisten emolevyjen kanssa.
 • Kiinnityksen tukevuus/tiukkuus ei aivan vakuuta.
 • Hyvä kontakti kannattaa varmistaa riittävällä määrällä lämpötahnaa.
 • Kooltaan itse cooleri on varsin hyvin yhteensopiva muistien ja lisäkorttien kanssa.

 

Sisältö

 1. Esittely
 2. Cooler Master Hyper T4
 3. ID-Cooling SE-214X
 4. SilentiumPC Fera 3 (HE1224)
 5. Thermalright True Spirit 120M BW Rev.A
 6. Testikokoonpano ja -metodit, Tuulettimien kierrosnopeusalue, Melumittaukset & Lämpötilamittaukset
 7. Yhteenveto
Keskustelu

Muuten hyvä artikkeli mutta jäin kaipaamaan intellin vakio rimpulaa verrokiksi. Näitten halpojen jäähyjen tarkotus kuiten leensä korvata se kauhea vakio rimpula.

Jälleen voitto Thermalrightille, paras jäähdytysteho ja pienin melutaso. Ei mikään ihme kun melkein kaikki halpisjäähyt nuukailevat kuparin määrässä ja käyttävät muutaman lämpöputken directheatpipe-räpellyksiä.

Eikö Noctuan kiinnittäminen Thermalrightin kylkeen tosiaan ollut toteutettavissa? Olisi ollut kiva nähdä sekin tuossa vertailussa.

Ikävän korkeita kyllä näissä nuo min-RPM:t kaikissa. :think:

PatuFin

Muuten hyvä artikkeli mutta jäin kaipaamaan intellin vakio rimpulaa verrokiksi. Näitten halpojen jäähyjen tarkotus kuiten leensä korvata se kauhea vakio rimpula.

Ei valitettavasti löytynyt toimistolta mitään nykyaikaista vakiorimpulaa – kaikki prossut tulevat meille melkeinpä bulkkiversioina ilman cooleria. Jotain vanhoja on, mutta nuo ovat muuttuneet matkan varrella niin monta kertaa ja eri prosessorimallienkin mukana on taitanut tulla eri kokoisia versioita.

Toisekseen boxed-coolerilla testaaminen olisi ollut siltäkin osin turhaa, että tuloksen voin sanoa tästä ihan testaamattakin: se olisi piikannut nopeasti 100 asteeseen, jonka jälkeen prossu olisi alkanut throttlaamaan rajusti.

Inehmo|

Eikö Noctuan kiinnittäminen Thermalrightin kylkeen tosiaan ollut toteutettavissa? Olisi ollut kiva nähdä sekin tuossa vertailussa.

Ikävän korkeita kyllä näissä nuo min-RPM:t kaikissa. :think:

Kai se jollain teippivirityksellä olisi voinut onnistua, mutta kun kerran eivät toimita kiinnikkeitä coolerinsa mukana, niin olkoot. Lämpötilaero olisi todennäköisesti ollut tuota 1-3 asteen luokkaa kuten muillakin.

Nykyisilläkin minimikierroksilla osassa tuuletimista jäähdytyksellinen hyöty lähenteli nollaa ilmavirran ollessa olematon ja noin 10 cm päästä kuunneltuna esimerkiksi SilentiumPC:n melutaso ei noussut juuri ollenkaan vaikka kierroksia nostettiin 500–>700 RPM, joten tuolta pohjalta pitäisin itse täysin riittävänä noita kierrosalueita.

Voisiko testeihin lisätä vielä Intelin vakiojäähyn? Asiasta tietämättömille coolereiden ero ei varmastikaan ole selvillä.

Miksi testiin ei otettu mukaan Raijintekin Themis jäähyä, joka todennäköisesti olisi voittanut?

Nik0-91

Voisiko testeihin lisätä vielä Intelin vakiojäähyn? Asiasta tietämättömille coolereiden ero ei varmastikaan ole selvillä.

Lue viestiäsi edeltänyt vastaukseni.

tyyta

Miksi testiin ei otettu mukaan Raijintekin Themis jäähyä, joka todennäköisesti olisi voittanut?

Kaikkia tarjokkaita nyt vaan voitu ottaa mukaan. Themis karsiutui pois valintavaiheessa. Alunperin hintahaarukka oli rajattu alle 30 euroon, mutta Thermalright otettiin lopulta mukaan, koska se on eräänlainen vertailukohta tässä hintaluokassa. En näe testaamatta kuvien ja speksien perusteella mitään syytä, miksi Themis olisi ollut merkittävästi muita parempi?

Juha Kokkonen

Lue viestiäsi edeltänyt vastaukseni.

Kaikkia tarjokkaita nyt vaan voitu ottaa mukaan. Themis karsiutui pois valintavaiheessa. Alunperin hintahaarukka oli rajattu alle 30 euroon, mutta Thermalright otettiin lopulta mukaan, koska se on eräänlainen vertailukohta tässä hintaluokassa. En näe testaamatta kuvien ja speksien perusteella mitään syytä, miksi Themis olisi ollut merkittävästi muita parempi?

Olisiko tässä syytä tarkistaa mielipidettä https://www.techpowerup.com/reviews/Raijintek/Themis/6.html

tyyta

Olisiko tässä syytä tarkistaa mielipidettä https://www.techpowerup.com/reviews/Raijintek/Themis/6.html

Ei minulla ole mitään erityistä mielipidettä kyseisestä coolerista. Kuten sanoin, kaikkia markkinoilta löytyviä vaihtoehtoja ei voida testata ja lisäksi Themis ei mahtunut alkuperäiseen hintarajaan.

Techpowerupin testissä en nähnyt mitään muuta yhteistä cooleria tämän testin kanssa kuin Phanteksin, ja niiden välisen eron perusteella ei voi päätellä kovinkaan paljoa suorituskyvystä verrattuna tämän vertailun malleihin. Toki on täysin mahdollista, että Themis olisi pärjännyt hyvin tässä vertailussa.

Muad’dib

Jälleen voitto Thermalrightille, paras jäähdytysteho ja pienin melutaso. Ei mikään ihme kun melkein kaikki halpisjäähyt nuukailevat kuparin määrässä ja käyttävät muutaman lämpöputken directheatpipe-räpellyksiä.

Muistaakseni kun nuo directheatpipet tulivat, niin niitä mainostettiin paremmiksi kuin perinteistä ratkaisua. Nyt ne sitten ovatkin jotain sekundaa, jolla karsitaan kustannuksia.

Muuten sellainen tuli mieleen, että voiko jäähy menettää tehojaan ajan kuluessa? Karkaako nesteet lämpöputkesta?
Luulisi että jos ne karkaa, niin siihen kyllä loppuu jäähdytys aika totaalisesti ja lämmöt nousevat huomattavasti.

Tuo copy-paste artikkelista toiseen alkaa olla hieman häiritsevää, varsinkin kun sieltä tulee tälläistä sisältöä: "Tämän vertailun coolereiden pitäisi olla eteviä juuri emolevyllä sijaitsevien komponenttien jäähdytyksessä, sillä niiden tuuletin puhaltaa suoraan emolevyä kohti." Ylipäätänsä tuo koko kappale on informaatioarvoltaan hyvin vähäinen ja lähes täysin suoraa toistoa artikkelin aiemmasta osiosta.

Jos sisällön voi kopioida suoraan toisesta artikkelista, tai jos koko osion lopputulema on esimerkiksi nimenomainen "Mitattuja eroja ei voi kuitenkaan pitää koneen toiminnan kannalta erityisen merkittävinä." kannattanee oikeasti miettiä, onko sitä ylipäätänsä hyödyllistä sisällyttää artikkeliin.

lallijuoppo

Muuten sellainen tuli mieleen, että voiko jäähy menettää tehojaan ajan kuluessa? Karkaako nesteet lämpöputkesta?
Luulisi että jos ne karkaa, niin siihen kyllä loppuu jäähdytys aika totaalisesti ja lämmöt nousevat huomattavasti.

Onhan se mahdollista, jos putkessa on valmistusvirhe tai se saa osakseen väkivaltaa. Putken sisällä on alipaine ja pieni määrä nestettä (monesti vettä, alkoholia tai ammoniakkia), joten jos se pääsee vuotamaan, sisäinen lämmönsiirtokyky häviää.

Anatoli

Tuo copy-paste artikkelista toiseen alkaa olla hieman häiritsevää, varsinkin kun sieltä tulee tälläistä sisältöä: "Tämän vertailun coolereiden pitäisi olla eteviä juuri emolevyllä sijaitsevien komponenttien jäähdytyksessä, sillä niiden tuuletin puhaltaa suoraan emolevyä kohti." Ylipäätänsä tuo koko kappale on informaatioarvoltaan hyvin vähäinen ja lähes täysin suoraa toistoa artikkelin aiemmasta osiosta.

Jos sisällön voi kopioida suoraan toisesta artikkelista, tai jos koko osion lopputulema on esimerkiksi nimenomainen "Mitattuja eroja ei voi kuitenkaan pitää koneen toiminnan kannalta erityisen merkittävinä." kannattanee oikeasti miettiä, onko sitä ylipäätänsä hyödyllistä sisällyttää artikkeliin.

Mainitsemasi vanhasta artikkelipohjasta jäänyt kohta on nyt korjattu. Muokatessa oli käynyt inhimillinen lapsus.

Itse näen asian niin, että kun testit suoritetaan jokaisessa cooleriartikkelissa ainakin pääpiirteittäin yhteneväisellä tavalla, ei ole mitään järkeä kirjoittaa samaa tekstiä jokaiseen juttuun uudestaan hieman eri tavalla. Tekstin sisältö pysyy kuitenkin täysin samana, joten kyseinen työ olisi käytännössä täyttä ajanhukkaa. Vaikka kaikki eivät niitä välttämättä edes lue, kyseiset tiedot ovat kuitenkin siltä osin tärkeitä, että lukijan on voitava tietää miten testit on suoritettu, ilman että täytyy alkaa kaivelemaan jotain vanhoja juttuja arkistoista.

Jälkimmäiseen lainaukseesi viitaten testien tuloksia ei voi tietää etukäteen ja vaikka erot osoittautuisivatkin melko pieniksi, kiinnostavat saadut tulokset varmasti monia lukijoita. Joissain coolerivertailuissa esimerkiksi virransyötön lämpötilat ja niiden erot ovat nousseet paljon korkeammiksi, jolloin asialla alkaa olla jo merkitystä, ja se on aina mittaamisen arvoinen seikka.

Miten nämä vertautuu AMD-puolella, kun verrataan Wraithiin?

Miten yhteenvedossa ID-Coolingin jäähyssä ensin kiitellään tuulettimen laajaa säätöaluetta ja sitten moititaan tuulettimen kapeaa säätöaluetta? Lisäksi "Emolevyä oikein päin käännettäessä taustalevyn paikallaan pitäminen vaatii hieman taiteilua, sillä se ei pysy itsellään paikallaan.", taustalevyssä on kyllä valmiina kaksipuoliset teipinpalaset juuri tuota varten.

RaivokasMagma

Miten nämä vertautuu AMD-puolella, kun verrataan Wraithiin?

En osaa sanoa. AMD-testikokoonpanoa ei ollut käytettävissä.

Etherstream

Miten yhteenvedossa ID-Coolingin jäähyssä ensin kiitellään tuulettimen laajaa säätöaluetta ja sitten moititaan tuulettimen kapeaa säätöaluetta? Lisäksi "Emolevyä oikein päin käännettäessä taustalevyn paikallaan pitäminen vaatii hieman taiteilua, sillä se ei pysy itsellään paikallaan.", taustalevyssä on kyllä valmiina kaksipuoliset teipinpalaset juuri tuota varten.

Ihan hyviä huomioita. ID-Coolingin plussissa ja miinuksissa olen ilmaissut tuon asian vähän epäselvästi. Korjasin sen nyt parempaan muotoon. Miinusta tulee siis siitä, että tuulettimen koko kierrosalueen (800-1800 RPM) säätö tapahtuu PWM-asetuksilla 40-80%. Skaalasta 60 % on siis käyttämättä.

ID-Coolingin taustalevyn suhteen olet oikeassa – toiselta puolelta löytyy kaksipuoleiset teipit. Ne ovat kuitenkin hieman epäkäytännöllinen ratkaisu, jos cooleria on tarve irrottaa sen elinkaaren aikana. Itsekin asentelin cooleria useampaan otteeseen, jolloin teipit olivat hyödyttömät. Korjasin tuota kohtaa niin, että siinä on nyt maininta teipeistä.

"Prosessorin lämpötila rasituksessa" -kuvassa virheellinen prosessorimerkintä, Core i7-4570.

perato

"Prosessorin lämpötila rasituksessa" -kuvassa virheellinen prosessorimerkintä, Core i7-4570.

Ei ole enää ;)

Siinä pohjaratkaisussahan se Thermalrightin etumatka suurimmalti osin selittyy kuten vissiin itse artikkelissa taidettiin mainita.
Parempi kupera kuin täysin suora.
Vaikka muista löytyy yhtä paljon tai enemmän lamelleja ja suurempi ripaväli niin silti TR pitää terveellisen etumatkan.
Toki itse tuuletin saattaa olla hieman parempi tai lämpöputket laadukkaampia.

Koskas seuraava jumbo jäähy artikkeli? Le Grand Macho RT kiinnostaisi nähdä teidän testaamana.

Kaikissa rimpuloissa sen verran negatiivista että Noctualla mennään jatkossakin.

cutoff

Kaikissa rimpuloissa sen verran negatiivista että Noctualla mennään jatkossakin.

Öö… Noksultahan saa tähän hintaan noin ~1,5 tuuletinta tai vaihtoehtoisesti ei yhtään itse jäähdytyssiiltä :confused: Tuplahinnalla saa tosin jo niitä onnettomia 92mm flekteillä varustettuja rimpuloita.

Näytä kaikki kommentit
Smanci

Öö… Noksultahan saa tähän hintaan noin ~1,5 tuuletinta tai vaihtoehtoisesti ei yhtään itse jäähdytyssiiltä :confused: Tuplahinnalla saa tosin jo niitä onnettomia 92mm flekteillä varustettuja rimpuloita.

Totta, olis pitänyt tarkentaa eli valintana mielummin jostain muusta pois + odottelua, jos sillä tavalla pääsee rauhoittavaan noctuaan käsiksi. Noi ei tiivistelmän perusteella houkuttele kokonaisuuksina vaikka edullisempia.

Kiitos hyvästä arvostelusta.
Ja jos joku haluaa verrata intelin vakio jäähyn vasten niin nämä kaikki mallit ovat parempia vaihtoehtoja jäähdytyksen suhteen.
Äänitasosta en pysty sanomaan mutta ulkomaisten sivujen perustella ainakin Thermalright on hiljaisempi.
Noctua ja phanteks huippumalleja vasten nämä mallit eivät ole tehty kilpailemaan vaan jollekin mitä haluaa halvan vaihtoehdon mutta kuitenkin kohtalaisen tehokasta.
Vielä kun saisi samanlaisen arvostelun vaakatasoisista malleista kun niitä käytetään usein pienissä koteloissa mitä monet nykyään suosii.

Marti77

Vielä kun saisi samanlaisen arvostelun vaakatasoisista malleista kun niitä käytetään usein pienissä koteloissa mitä monet nykyään suosii.

Viime elokuulta on viimeisin: http://muropaketti.com/artikkelit/jaahdytys/matalaprofiiliset-140-mm-prosessoricoolerit-vertailussa
Tämän vuoden aikana ei varmasti ainakaan ole tulossa heti uutta matalaprofiilisten coolerien testiä, kun muitakin coolerityyppejä on ollut testaamatta jo pidemmän aikaa.

Hyvä artikkeli! Itsekin olisin aikaisempien kommentien tavoin tuota Intelin vakio sirkkeliä kaivannut verrokiksi, mutta ymmärrän kyllä jos ei noita löydy nurkista pyörimästä niin sitten ei löydy.

Kappaleessa 6: "Kaikissa mittaustilanteissa virransyötön lämpötila osoittautui muisteja korkeammaksi, joka on tyypillistä."

Oikea relatiivipronomiini tuossa kohtaa lienee mikä, ei joka.

mAzq_

Kappaleessa 6: "Kaikissa mittaustilanteissa virransyötön lämpötila osoittautui muisteja korkeammaksi, joka on tyypillistä."

Oikea relatiivipronomiini tuossa kohtaa lienee mikä, ei joka.

Kiitos palautteesta ja virheen bongaamisesta. Tuo "joka-mikä" on kyllä tiedossa, mutta jotenkin sen virheellinen käyttö on iskostunut niin syvälle, että se edelleen lipsahtaa vähän väliä tekstin sekaan ;) Nyt on korjattu.

Hei!

On tullut aika hankkia uusi kone vanhan tilalle. Suunnitelmissa hankkia asuksen Z-170a emo ja siihen core i5 6600k – prosessori. En ole aivan varma kellottamisesta, en ole kuitenkaan aiemmin sitä tehnyt.

Nyt olenkin kahden vaiheilla, eli hankinko prossun kaveriksi thermalrightin True Spirit 120M Rev.A:n vai Macho rev B:n. Kumpaa suosittelisitte? True spirit olisi myös hivenen halvempi.

Voiko Macho aiheuttaa rasitusta emolevyyn suuremman painon vuoksi tai jotain muuta vastaavaa?

Aziimov

Hei!

On tullut aika hankkia uusi kone vanhan tilalle. Suunnitelmissa hankkia asuksen Z-170a emo ja siihen core i5 6600k – prosessori. En ole aivan varma kellottamisesta, en ole kuitenkaan aiemmin sitä tehnyt.

Nyt olenkin kahden vaiheilla, eli hankinko prossun kaveriksi thermalrightin True Spirit 120M Rev.A:n vai Macho rev B:n. Kumpaa suosittelisitte? True spirit olisi myös hivenen halvempi.

Voiko Macho aiheuttaa rasitusta emolevyyn suuremman painon vuoksi tai jotain muuta vastaavaa?

Tähän voisi löytyä paremmin tietoa ja vastauksia tuolta foorumin jäähdytyspuolelta: https://murobbs.muropaketti.com/forums/jaeaehdytys.105/

Itse valitsisin noista kahdesta ehdottomasti Machon, jos rahasta ei ole kiinni. Tehokkaampi ja sitä myöten tarvittaessa myös hiljaisempi. En näe painon suhteen mitään ongelmaa, jos konetta käsittelee asiallisesti. Ja äkkiäkös sen coolerin irrottaa paikaltaan, jos konetta tulee kuljetettua niin että se saattaa kokea rajua käsittelyä matkalla.

Juha Kokkonen

Tähän voisi löytyä paremmin tietoa ja vastauksia tuolta foorumin jäähdytyspuolelta: https://murobbs.muropaketti.com/forums/jaeaehdytys.105/

Itse valitsisin noista kahdesta ehdottomasti Machon, jos rahasta ei ole kiinni. Tehokkaampi ja sitä myöten tarvittaessa myös hiljaisempi. En näe painon suhteen mitään ongelmaa, jos konetta käsittelee asiallisesti. Ja äkkiäkös sen coolerin irrottaa paikaltaan, jos konetta tulee kuljetettua niin että se saattaa kokea rajua käsittelyä matkalla.

Aasia tällä selvä. Kiitoksia vastauksesta. Eipä noilla taida olla kuin kympin ero, että ilmeisesti macholla mennään!

PatuFin

Muuten hyvä artikkeli mutta jäin kaipaamaan intellin vakio rimpulaa verrokiksi. Näitten halpojen jäähyjen tarkotus kuiten leensä korvata se kauhea vakio rimpula.

Kopmpaan

Muropaketin uusimmat