UUSIMMAT

SilentiumPC Fera 3 (HE1224)

17.05.2016 13:30 | Juha Kokkonen | 29

 

silentiumpc-fera3-1

Vuonna 2007 perustettu puolalainen SilentiumPC saattaa olla useimmille melko tuntematon merkki, sillä sen tuotteiden saatavuus Suomessa on ollut heikkoa. Tilanteen pitäisi kuitenkin olla parantumassa jo lähikuukausien aikana. Tähän testiin valitsimme mukaan helmikuun lopulla julkaistun Fera 3 -mallin, joka on kokenut pieniä rakenteellisia parannuksia edeltäjäänsä nähden. Valmistajan suositushinta Fera 3:lle on 25,90 euroa ja Suomesta se on saatavilla tällä hetkellä ainoastaan Hardwariumista 29,90 euron hintaan. SilentiumPC:n tuotteet saapuvat kuitenkin lähiaikoina myös Jimm’sin valikoimiin.

Fera 3:n myyntipakkaus on piristävän kelta-valkoinen ja sen pinnasta löytyy selkeät kuvat tuotteesta sekä kattava speksilistaus. Coolerin suojaus on melko kevyttä, sillä sisältä löytyy ainoastaan pari ohutta vaahtomuoviliuskaa. Oheistarvikkeet sekä tuuletin ovat pakattuina omiin pahvirasioihinsa coolerin rivaston molemmin puolin. Pakkauksen sisältä löytyy coolerin ohella asennusohjeet, kiinnikkeet kahdelle tuulettimelle, pieni ruiskullinen Pactum PT-2 -lämpötahnaa sekä kiinnitystarvikkeet Intel- ja AMD-suoritinkannoille (LGA 775, 115X, 2011, LGA 2011-3 & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 ja FM2+).

silentiumpc-fera3-2

Fera 3:n tarjoama ensivaikutelma on konstailemattoman ryhdikäs. Rakenne tuntuu kädessä tukevalta eikä luo erityisen ”halpaa” vaikutelmaa, vaikka edullisen hinnan toki huomaa muutamista yksityiskohdista. Valmistajan mukaan Fera 3:n jäähdytysteho riittää jopa 180 watin lämpökuormaan saakka. Coolerin ulkomitoiksi ilmoitetaan 125 x 78 x 155 mm (L x S x K) ja painoksi 613 grammaa. Mukana toimitettava 120 mm tuuletin tukee PWM-ohjausta. Valmistaja tarjoaa tuotteelleen kahden vuoden takuun.

 

silentiumpc-fera3-4

Fera 3 rakentuu alumiinirivastosta ja neljästä kuuden millimetrin lämpöputkesta. Tornimallinen rivasto koostuu 46 alumiinilamellista, joista ylimmäinen on anodisoitu mustaksi. Kaikissa lamelleissa on yhteensä neljä riviä pieniä pyöreitä reikiä (38 kpl) sekä keskelle stanssattu valmistajan logo. Mittaustemme mukaan ripaväli on 2,1 mm ja ripojen paksuus 0,4 mm. Rivaston pitkät sivut on muotoilu hieman toisistaan poikkeavasti. Tuulettimen puhalluspuolella on keskellä leveä syvennys, kun taasen poistopuolella keskellä on ainoastaan kapea ja hieman syvempi ”lovi”.

SilentiumPC on tehnyt Fera 3:sta lämpöputkien muotoilulla hyvin kevyesti epäkeskeisen, niin että sen pohjan keskikohta poikkeaa noin viisi milliä rivaston keskikohdasta. Kuparisia lämpöputkia on neljä kappaletta ja ne liittyvät molemmista päistään jäähdytysrivastoon. Putkien ja ripojen liitos on toteutettu puristustekniikalla. Coolerin pohjassa käytetään suorakosketustekniikkaa. Rivaston alle jää noin 40 mm korkea tila.

silentiumpc-fera3-5

Fera 3:n mukana toimitetaan yksi 120 mm Sigma Pro -tuuletin, joka tukee PWM-ohjausta. Nestelaakeroidun tuulettimen kierrosalue on 500 – 1600 RPM. Valmistaja ilmoittaa maksimi-ilmavirraksi 46,5 CFM ja melutasoksi 8 – 15 dBA. Ulkonäöltään Sigma Pro on varsin perinteinen – musta ja seitsenlapainen. Sen kiinnitys rivastoon tapahtuu metallilankakiinnikkein, jotka on muotoiltu helposti sormin käytettäviksi.

silentiumpc-fera3-6

Kuten kahdessa edellisessäkin coolerissa, myös Fera 3:ssa käytetään lämpöputkien suorakosketustekniikkaa. Pohjaosan runkona toimii alumiiniblokki, jonka alapintaan lämpöputket on kiinnitetty. Putkien väliin jäävät alumiinikaistaleet ovat hieman leveämmät kuin kilpailijoissa. Kontaktipinnassa on havaittavissa pieniä säteittäisiä työstöjälkiä, mutta pinta on viimeistelty siinä määrin tasaiseksi, että ne ovat vain juuri ja juuri kynnellä havaittavissa. Koneistusjälki on myös muuten tasaisempaa kuin kilpailijoissa ja lämpöputkien ja alumiinin välissä on vain erittäin pienet urat.

Mittauksiemme mukaan kontaktipinta on molempiin suuntiin suora. Kontaktipinnan koko on noin 35 x 48 mm.

silentiumpc-fera3-7

Fera 3:n mukana toimitetaan tämänkertaisen testijoukon ainoat värilliset asennusohjeet. Toteutus on hyvin yksinkertainen ja tekstiä löytyy puolaksi, saksaksi ja englanniksi vain yhden lauseen verran. Asennusvaiheiden esittely on toteutettu pelkkien kuvien avulla. Kuvat ovat varsin selkeitä, mutta hieman pienehköjä. Kokonaisuus on kuitenkin selkeä.

silentiumpc-fera3-8

silentiumpc-fera3-9

Coolerin asennus (LGA 115x -kannalle) alkaa kiinnittämällä neliöpäiset kierretapit emolevyn taustapuolelle tulevan taustalevyn kulmiin. Tapeille löytyy kolme reikää suoritinkannasta riippuen ja ne lukitaan valituille paikoilleen tapin varteen napsahtavien muovikaulusten avulla. Ratkaisu on helppokäyttöinen ja toimiva.

silentiumpc-fera3-10

Seuraavana asennusvaiheena emolevyn etupuolella törröttäviin kierretappeihin asennetaan muoviset korokeholkit, joiden päälle asetetaan metalliset kiinnityspalkit. Palkit kiristetään paikalleen sormimuttereiden avulla.

silentiumpc-fera3-11

Asennus viimeistellään asentamalla cooleri prosessorin päälle ja ruuvaamalla se sormiruuveilla molemmilta puolilta kiinni metallipalkkeihin. Coolerin pohjan yläpintaan on valmiiksi asennettuna metallilevy, jonka molemmissa päissä on reiät sormiruuveja varten. Tuulettimen kiinnittäminen rivastoon kannattaa tehdä vasta lopuksi, vaikka ruuvien kiristäminen onnistuukin myös sen ollessa paikallaan.

silentiumpc-fera3-12

Kokonaisuutena tarkasteltuna Fera 3:n kiinnitysratkaisu on testiryhmän paras. Asennuksessa ei tarvitse käyttää työkaluja ja toteutus on selkeä sekä helppokäyttöinen. Lopputuloksena cooleri istuu paikallaan erittäin tukevan tuntuisesti. Halutessaan käyttäjä voi loppukiristää sormiruuvit vielä ruuvimeisselin kanssa, mutta homma onnistuu useimmilta myös näppivoimin. Tekemiemme testiasennusten perusteella pohjan kontakti prosessorin kanssa on erittäin tasainen ja lämpötahna pääsee leviämään hyvin koko alueelle.

Yhteensopivuuden kannalta Fera 3:n kanssa ei pitäisi syntyä ongelmia. Pienen epäkeskeisyyden ansiosta tuuletin ei joudu törmäyskurssille muistikampojen kanssa, eikä myöskään lisäkorttipaikkojen suhteen tule ongelmia. Jos cooleri asennetaan puhaltamaan ilmaa emolevyn pystysuunnan mukaisesti, voivat muistikammat olla maksimissaan 40 mm korkeat, jotta ne mahtuvat rivaston alle.

Päähuomiot coolerin asennuksesta:

 • Värilliset asennusohjeet ovat kohtalaisen selkeät, mutta tekstittömät.
 • Kiinnitysratkaisu on selkeä eikä siinä tarvita työkaluja.
 • Kiinnitysratkaisu tuntuu erittäin tukevalta.
 • Tuulettimen asennus on helppoa.
 • Cooleri on varsin hyvin yhteensopiva muistien ja lisäkorttien kanssa.

Sisältö

 1. Esittely
 2. Cooler Master Hyper T4
 3. ID-Cooling SE-214X
 4. SilentiumPC Fera 3 (HE1224)
 5. Thermalright True Spirit 120M BW Rev.A
 6. Testikokoonpano ja -metodit, Tuulettimien kierrosnopeusalue, Melumittaukset & Lämpötilamittaukset
 7. Yhteenveto
Keskustelu

Muuten hyvä artikkeli mutta jäin kaipaamaan intellin vakio rimpulaa verrokiksi. Näitten halpojen jäähyjen tarkotus kuiten leensä korvata se kauhea vakio rimpula.

Jälleen voitto Thermalrightille, paras jäähdytysteho ja pienin melutaso. Ei mikään ihme kun melkein kaikki halpisjäähyt nuukailevat kuparin määrässä ja käyttävät muutaman lämpöputken directheatpipe-räpellyksiä.

Eikö Noctuan kiinnittäminen Thermalrightin kylkeen tosiaan ollut toteutettavissa? Olisi ollut kiva nähdä sekin tuossa vertailussa.

Ikävän korkeita kyllä näissä nuo min-RPM:t kaikissa. :think:

PatuFin

Muuten hyvä artikkeli mutta jäin kaipaamaan intellin vakio rimpulaa verrokiksi. Näitten halpojen jäähyjen tarkotus kuiten leensä korvata se kauhea vakio rimpula.

Ei valitettavasti löytynyt toimistolta mitään nykyaikaista vakiorimpulaa – kaikki prossut tulevat meille melkeinpä bulkkiversioina ilman cooleria. Jotain vanhoja on, mutta nuo ovat muuttuneet matkan varrella niin monta kertaa ja eri prosessorimallienkin mukana on taitanut tulla eri kokoisia versioita.

Toisekseen boxed-coolerilla testaaminen olisi ollut siltäkin osin turhaa, että tuloksen voin sanoa tästä ihan testaamattakin: se olisi piikannut nopeasti 100 asteeseen, jonka jälkeen prossu olisi alkanut throttlaamaan rajusti.

Inehmo|

Eikö Noctuan kiinnittäminen Thermalrightin kylkeen tosiaan ollut toteutettavissa? Olisi ollut kiva nähdä sekin tuossa vertailussa.

Ikävän korkeita kyllä näissä nuo min-RPM:t kaikissa. :think:

Kai se jollain teippivirityksellä olisi voinut onnistua, mutta kun kerran eivät toimita kiinnikkeitä coolerinsa mukana, niin olkoot. Lämpötilaero olisi todennäköisesti ollut tuota 1-3 asteen luokkaa kuten muillakin.

Nykyisilläkin minimikierroksilla osassa tuuletimista jäähdytyksellinen hyöty lähenteli nollaa ilmavirran ollessa olematon ja noin 10 cm päästä kuunneltuna esimerkiksi SilentiumPC:n melutaso ei noussut juuri ollenkaan vaikka kierroksia nostettiin 500–>700 RPM, joten tuolta pohjalta pitäisin itse täysin riittävänä noita kierrosalueita.

Voisiko testeihin lisätä vielä Intelin vakiojäähyn? Asiasta tietämättömille coolereiden ero ei varmastikaan ole selvillä.

Miksi testiin ei otettu mukaan Raijintekin Themis jäähyä, joka todennäköisesti olisi voittanut?

Nik0-91

Voisiko testeihin lisätä vielä Intelin vakiojäähyn? Asiasta tietämättömille coolereiden ero ei varmastikaan ole selvillä.

Lue viestiäsi edeltänyt vastaukseni.

tyyta

Miksi testiin ei otettu mukaan Raijintekin Themis jäähyä, joka todennäköisesti olisi voittanut?

Kaikkia tarjokkaita nyt vaan voitu ottaa mukaan. Themis karsiutui pois valintavaiheessa. Alunperin hintahaarukka oli rajattu alle 30 euroon, mutta Thermalright otettiin lopulta mukaan, koska se on eräänlainen vertailukohta tässä hintaluokassa. En näe testaamatta kuvien ja speksien perusteella mitään syytä, miksi Themis olisi ollut merkittävästi muita parempi?

Juha Kokkonen

Lue viestiäsi edeltänyt vastaukseni.

Kaikkia tarjokkaita nyt vaan voitu ottaa mukaan. Themis karsiutui pois valintavaiheessa. Alunperin hintahaarukka oli rajattu alle 30 euroon, mutta Thermalright otettiin lopulta mukaan, koska se on eräänlainen vertailukohta tässä hintaluokassa. En näe testaamatta kuvien ja speksien perusteella mitään syytä, miksi Themis olisi ollut merkittävästi muita parempi?

Olisiko tässä syytä tarkistaa mielipidettä https://www.techpowerup.com/reviews/Raijintek/Themis/6.html

tyyta

Olisiko tässä syytä tarkistaa mielipidettä https://www.techpowerup.com/reviews/Raijintek/Themis/6.html

Ei minulla ole mitään erityistä mielipidettä kyseisestä coolerista. Kuten sanoin, kaikkia markkinoilta löytyviä vaihtoehtoja ei voida testata ja lisäksi Themis ei mahtunut alkuperäiseen hintarajaan.

Techpowerupin testissä en nähnyt mitään muuta yhteistä cooleria tämän testin kanssa kuin Phanteksin, ja niiden välisen eron perusteella ei voi päätellä kovinkaan paljoa suorituskyvystä verrattuna tämän vertailun malleihin. Toki on täysin mahdollista, että Themis olisi pärjännyt hyvin tässä vertailussa.

Muad’dib

Jälleen voitto Thermalrightille, paras jäähdytysteho ja pienin melutaso. Ei mikään ihme kun melkein kaikki halpisjäähyt nuukailevat kuparin määrässä ja käyttävät muutaman lämpöputken directheatpipe-räpellyksiä.

Muistaakseni kun nuo directheatpipet tulivat, niin niitä mainostettiin paremmiksi kuin perinteistä ratkaisua. Nyt ne sitten ovatkin jotain sekundaa, jolla karsitaan kustannuksia.

Muuten sellainen tuli mieleen, että voiko jäähy menettää tehojaan ajan kuluessa? Karkaako nesteet lämpöputkesta?
Luulisi että jos ne karkaa, niin siihen kyllä loppuu jäähdytys aika totaalisesti ja lämmöt nousevat huomattavasti.

Tuo copy-paste artikkelista toiseen alkaa olla hieman häiritsevää, varsinkin kun sieltä tulee tälläistä sisältöä: "Tämän vertailun coolereiden pitäisi olla eteviä juuri emolevyllä sijaitsevien komponenttien jäähdytyksessä, sillä niiden tuuletin puhaltaa suoraan emolevyä kohti." Ylipäätänsä tuo koko kappale on informaatioarvoltaan hyvin vähäinen ja lähes täysin suoraa toistoa artikkelin aiemmasta osiosta.

Jos sisällön voi kopioida suoraan toisesta artikkelista, tai jos koko osion lopputulema on esimerkiksi nimenomainen "Mitattuja eroja ei voi kuitenkaan pitää koneen toiminnan kannalta erityisen merkittävinä." kannattanee oikeasti miettiä, onko sitä ylipäätänsä hyödyllistä sisällyttää artikkeliin.

lallijuoppo

Muuten sellainen tuli mieleen, että voiko jäähy menettää tehojaan ajan kuluessa? Karkaako nesteet lämpöputkesta?
Luulisi että jos ne karkaa, niin siihen kyllä loppuu jäähdytys aika totaalisesti ja lämmöt nousevat huomattavasti.

Onhan se mahdollista, jos putkessa on valmistusvirhe tai se saa osakseen väkivaltaa. Putken sisällä on alipaine ja pieni määrä nestettä (monesti vettä, alkoholia tai ammoniakkia), joten jos se pääsee vuotamaan, sisäinen lämmönsiirtokyky häviää.

Anatoli

Tuo copy-paste artikkelista toiseen alkaa olla hieman häiritsevää, varsinkin kun sieltä tulee tälläistä sisältöä: "Tämän vertailun coolereiden pitäisi olla eteviä juuri emolevyllä sijaitsevien komponenttien jäähdytyksessä, sillä niiden tuuletin puhaltaa suoraan emolevyä kohti." Ylipäätänsä tuo koko kappale on informaatioarvoltaan hyvin vähäinen ja lähes täysin suoraa toistoa artikkelin aiemmasta osiosta.

Jos sisällön voi kopioida suoraan toisesta artikkelista, tai jos koko osion lopputulema on esimerkiksi nimenomainen "Mitattuja eroja ei voi kuitenkaan pitää koneen toiminnan kannalta erityisen merkittävinä." kannattanee oikeasti miettiä, onko sitä ylipäätänsä hyödyllistä sisällyttää artikkeliin.

Mainitsemasi vanhasta artikkelipohjasta jäänyt kohta on nyt korjattu. Muokatessa oli käynyt inhimillinen lapsus.

Itse näen asian niin, että kun testit suoritetaan jokaisessa cooleriartikkelissa ainakin pääpiirteittäin yhteneväisellä tavalla, ei ole mitään järkeä kirjoittaa samaa tekstiä jokaiseen juttuun uudestaan hieman eri tavalla. Tekstin sisältö pysyy kuitenkin täysin samana, joten kyseinen työ olisi käytännössä täyttä ajanhukkaa. Vaikka kaikki eivät niitä välttämättä edes lue, kyseiset tiedot ovat kuitenkin siltä osin tärkeitä, että lukijan on voitava tietää miten testit on suoritettu, ilman että täytyy alkaa kaivelemaan jotain vanhoja juttuja arkistoista.

Jälkimmäiseen lainaukseesi viitaten testien tuloksia ei voi tietää etukäteen ja vaikka erot osoittautuisivatkin melko pieniksi, kiinnostavat saadut tulokset varmasti monia lukijoita. Joissain coolerivertailuissa esimerkiksi virransyötön lämpötilat ja niiden erot ovat nousseet paljon korkeammiksi, jolloin asialla alkaa olla jo merkitystä, ja se on aina mittaamisen arvoinen seikka.

Miten nämä vertautuu AMD-puolella, kun verrataan Wraithiin?

Miten yhteenvedossa ID-Coolingin jäähyssä ensin kiitellään tuulettimen laajaa säätöaluetta ja sitten moititaan tuulettimen kapeaa säätöaluetta? Lisäksi "Emolevyä oikein päin käännettäessä taustalevyn paikallaan pitäminen vaatii hieman taiteilua, sillä se ei pysy itsellään paikallaan.", taustalevyssä on kyllä valmiina kaksipuoliset teipinpalaset juuri tuota varten.

RaivokasMagma

Miten nämä vertautuu AMD-puolella, kun verrataan Wraithiin?

En osaa sanoa. AMD-testikokoonpanoa ei ollut käytettävissä.

Etherstream

Miten yhteenvedossa ID-Coolingin jäähyssä ensin kiitellään tuulettimen laajaa säätöaluetta ja sitten moititaan tuulettimen kapeaa säätöaluetta? Lisäksi "Emolevyä oikein päin käännettäessä taustalevyn paikallaan pitäminen vaatii hieman taiteilua, sillä se ei pysy itsellään paikallaan.", taustalevyssä on kyllä valmiina kaksipuoliset teipinpalaset juuri tuota varten.

Ihan hyviä huomioita. ID-Coolingin plussissa ja miinuksissa olen ilmaissut tuon asian vähän epäselvästi. Korjasin sen nyt parempaan muotoon. Miinusta tulee siis siitä, että tuulettimen koko kierrosalueen (800-1800 RPM) säätö tapahtuu PWM-asetuksilla 40-80%. Skaalasta 60 % on siis käyttämättä.

ID-Coolingin taustalevyn suhteen olet oikeassa – toiselta puolelta löytyy kaksipuoleiset teipit. Ne ovat kuitenkin hieman epäkäytännöllinen ratkaisu, jos cooleria on tarve irrottaa sen elinkaaren aikana. Itsekin asentelin cooleria useampaan otteeseen, jolloin teipit olivat hyödyttömät. Korjasin tuota kohtaa niin, että siinä on nyt maininta teipeistä.

"Prosessorin lämpötila rasituksessa" -kuvassa virheellinen prosessorimerkintä, Core i7-4570.

perato

"Prosessorin lämpötila rasituksessa" -kuvassa virheellinen prosessorimerkintä, Core i7-4570.

Ei ole enää ;)

Siinä pohjaratkaisussahan se Thermalrightin etumatka suurimmalti osin selittyy kuten vissiin itse artikkelissa taidettiin mainita.
Parempi kupera kuin täysin suora.
Vaikka muista löytyy yhtä paljon tai enemmän lamelleja ja suurempi ripaväli niin silti TR pitää terveellisen etumatkan.
Toki itse tuuletin saattaa olla hieman parempi tai lämpöputket laadukkaampia.

Koskas seuraava jumbo jäähy artikkeli? Le Grand Macho RT kiinnostaisi nähdä teidän testaamana.

Kaikissa rimpuloissa sen verran negatiivista että Noctualla mennään jatkossakin.

cutoff

Kaikissa rimpuloissa sen verran negatiivista että Noctualla mennään jatkossakin.

Öö… Noksultahan saa tähän hintaan noin ~1,5 tuuletinta tai vaihtoehtoisesti ei yhtään itse jäähdytyssiiltä :confused: Tuplahinnalla saa tosin jo niitä onnettomia 92mm flekteillä varustettuja rimpuloita.

Näytä kaikki kommentit
Smanci

Öö… Noksultahan saa tähän hintaan noin ~1,5 tuuletinta tai vaihtoehtoisesti ei yhtään itse jäähdytyssiiltä :confused: Tuplahinnalla saa tosin jo niitä onnettomia 92mm flekteillä varustettuja rimpuloita.

Totta, olis pitänyt tarkentaa eli valintana mielummin jostain muusta pois + odottelua, jos sillä tavalla pääsee rauhoittavaan noctuaan käsiksi. Noi ei tiivistelmän perusteella houkuttele kokonaisuuksina vaikka edullisempia.

Kiitos hyvästä arvostelusta.
Ja jos joku haluaa verrata intelin vakio jäähyn vasten niin nämä kaikki mallit ovat parempia vaihtoehtoja jäähdytyksen suhteen.
Äänitasosta en pysty sanomaan mutta ulkomaisten sivujen perustella ainakin Thermalright on hiljaisempi.
Noctua ja phanteks huippumalleja vasten nämä mallit eivät ole tehty kilpailemaan vaan jollekin mitä haluaa halvan vaihtoehdon mutta kuitenkin kohtalaisen tehokasta.
Vielä kun saisi samanlaisen arvostelun vaakatasoisista malleista kun niitä käytetään usein pienissä koteloissa mitä monet nykyään suosii.

Marti77

Vielä kun saisi samanlaisen arvostelun vaakatasoisista malleista kun niitä käytetään usein pienissä koteloissa mitä monet nykyään suosii.

Viime elokuulta on viimeisin: http://muropaketti.com/artikkelit/jaahdytys/matalaprofiiliset-140-mm-prosessoricoolerit-vertailussa
Tämän vuoden aikana ei varmasti ainakaan ole tulossa heti uutta matalaprofiilisten coolerien testiä, kun muitakin coolerityyppejä on ollut testaamatta jo pidemmän aikaa.

Hyvä artikkeli! Itsekin olisin aikaisempien kommentien tavoin tuota Intelin vakio sirkkeliä kaivannut verrokiksi, mutta ymmärrän kyllä jos ei noita löydy nurkista pyörimästä niin sitten ei löydy.

Kappaleessa 6: "Kaikissa mittaustilanteissa virransyötön lämpötila osoittautui muisteja korkeammaksi, joka on tyypillistä."

Oikea relatiivipronomiini tuossa kohtaa lienee mikä, ei joka.

mAzq_

Kappaleessa 6: "Kaikissa mittaustilanteissa virransyötön lämpötila osoittautui muisteja korkeammaksi, joka on tyypillistä."

Oikea relatiivipronomiini tuossa kohtaa lienee mikä, ei joka.

Kiitos palautteesta ja virheen bongaamisesta. Tuo "joka-mikä" on kyllä tiedossa, mutta jotenkin sen virheellinen käyttö on iskostunut niin syvälle, että se edelleen lipsahtaa vähän väliä tekstin sekaan ;) Nyt on korjattu.

Hei!

On tullut aika hankkia uusi kone vanhan tilalle. Suunnitelmissa hankkia asuksen Z-170a emo ja siihen core i5 6600k – prosessori. En ole aivan varma kellottamisesta, en ole kuitenkaan aiemmin sitä tehnyt.

Nyt olenkin kahden vaiheilla, eli hankinko prossun kaveriksi thermalrightin True Spirit 120M Rev.A:n vai Macho rev B:n. Kumpaa suosittelisitte? True spirit olisi myös hivenen halvempi.

Voiko Macho aiheuttaa rasitusta emolevyyn suuremman painon vuoksi tai jotain muuta vastaavaa?

Aziimov

Hei!

On tullut aika hankkia uusi kone vanhan tilalle. Suunnitelmissa hankkia asuksen Z-170a emo ja siihen core i5 6600k – prosessori. En ole aivan varma kellottamisesta, en ole kuitenkaan aiemmin sitä tehnyt.

Nyt olenkin kahden vaiheilla, eli hankinko prossun kaveriksi thermalrightin True Spirit 120M Rev.A:n vai Macho rev B:n. Kumpaa suosittelisitte? True spirit olisi myös hivenen halvempi.

Voiko Macho aiheuttaa rasitusta emolevyyn suuremman painon vuoksi tai jotain muuta vastaavaa?

Tähän voisi löytyä paremmin tietoa ja vastauksia tuolta foorumin jäähdytyspuolelta: https://murobbs.muropaketti.com/forums/jaeaehdytys.105/

Itse valitsisin noista kahdesta ehdottomasti Machon, jos rahasta ei ole kiinni. Tehokkaampi ja sitä myöten tarvittaessa myös hiljaisempi. En näe painon suhteen mitään ongelmaa, jos konetta käsittelee asiallisesti. Ja äkkiäkös sen coolerin irrottaa paikaltaan, jos konetta tulee kuljetettua niin että se saattaa kokea rajua käsittelyä matkalla.

Juha Kokkonen

Tähän voisi löytyä paremmin tietoa ja vastauksia tuolta foorumin jäähdytyspuolelta: https://murobbs.muropaketti.com/forums/jaeaehdytys.105/

Itse valitsisin noista kahdesta ehdottomasti Machon, jos rahasta ei ole kiinni. Tehokkaampi ja sitä myöten tarvittaessa myös hiljaisempi. En näe painon suhteen mitään ongelmaa, jos konetta käsittelee asiallisesti. Ja äkkiäkös sen coolerin irrottaa paikaltaan, jos konetta tulee kuljetettua niin että se saattaa kokea rajua käsittelyä matkalla.

Aasia tällä selvä. Kiitoksia vastauksesta. Eipä noilla taida olla kuin kympin ero, että ilmeisesti macholla mennään!

PatuFin

Muuten hyvä artikkeli mutta jäin kaipaamaan intellin vakio rimpulaa verrokiksi. Näitten halpojen jäähyjen tarkotus kuiten leensä korvata se kauhea vakio rimpula.

Kopmpaan

Muropaketin uusimmat