Uusimmat

Bitfenix Neos

05.07.2016 12:50 Juha Kokkonen

 

bitfenix-neos-1

Bitfenix on tullut viime vuosina tutuksi hinta-laatusuhteeltaan houkuttelevista kotelomalleista. Yrityksen legendaarisimpia ovat olleet suositut Shinobi- ja Prodigy-mallit. Malliston edullisempaan päähän sijoittuva Neos näki päivänvalon toukokuussa 2014, ja sitä mainostettiin erityisesti värikkäänä ja hintaisekseen monipuolisena kotelona. Valmistajan suositushinta Neosille on malliversiosta riippuen 40-50 euroa, sillä se on saatavissa useissa eri väreissä sekä ikkunalla ja ilman. Edullisimmillaan Neosin saa Suomesta kokomustana ikkunattomana versiona noin 40 euron hintaan. Ikkunasta ja muista väreistä joutuu maksamaan noin 5-10 euroa lisää.

Neos toimitetaan ruskeassa pahvilaatikossa, jonka pinnassa on suuri valmistajan logo, selkeät mustavalkokuvat kotelosta sekä listaus tärkeimmistä spekseistä. Laatikon päädyissä on kantamista helpottavat kahva-aukot ja sisällä kotelo on suojattu styrox-sovitteilla sekä muovipussilla.


bitfenix-neos-2

Neosin oheistarvikkeet sekä käyttöohjeet löytyvät kotelon sisältä pienestä muovipussista. Mukana on pikaopas, yksi korttipaikkojen peitelevy, neljä nippusidettä sekä pussillinen mustia ruuveja.

bitfenix-neos-3

Ulkonäöltään BitFenix on tehnyt Neosista melko pelkistetyn näköisen. Etupaneelia peittävä metalliverkko on saatavissa useissa eri väreissä. Ikkunattomassa mallissa vaihtoehtoja ovat sininen, punainen, harmaa ja musta, kun taasen ikkunallisessa vaihtoehtoja ovat niiden lisäksi myös valkoinen, violetti ja kulta. Kotelon pääväriksi on tarjolla puolestaan musta ja valkoinen. Testikappaleemme edusti ikkunatonta versiota, mutta valmistaja toimitti kotelon mukana erillisen runsaan 10 euron hintaisen ikkunakyljen, joka on asennettuna kuvassa.

Neosin rakenne on etupaneelin muovirunkoa lukuun ottamatta mattamustaksi maalattua teräslevyä. Valmistaja ilmoittaa ulkomitoiksi 185 x 429 x 470 mm (L x K x S), jotka ovat nykypäivän miditornille melko kompaktit. Painoa Bitfenix ei ilmoita. Yhteensopivuus luvataan mini-ITX, micro-ATX ja ATX-emolevyille. Varustukseen kuuluu kaksi 5,25 tuuman ulkoista asemapaikkaa, kolme 3,5 tuuman levypaikkaa sekä kolme 2,5 tuuman levypaikkaa. Jäähdytys tapahtuu kolmella 120 mm tuuletinpaikalla, joista yhdessä on esiasennettu tuuletin. Valmistajan takuu kattaa kaksi vuotta.

bitfenix-neos-4

Neosin yleisestä tuntumasta, painosta ja materiaaleista huomaa, että kyseessä on edullisemman hintaluokan kotelo, mutta kokonaisuus ei kuitenkaan tunnu huonolaatuiselta tai halvalta sanan negatiivisessa merkityksessä. Testikappaleemme sininen etupaneelin verkko on piristävä yksityiskohta, joka ei kuitenkaan ole kaikkien mieleen. Onneksi etupaneelin saa halutessaan myös muissa väreissä, kuten mustana. Etupaneelin yläosassa sijaitsevat kaksi 5,25 tuuman asemapaikkaa sulautuvat melko hyvin taustaansa ja alaosassa on alumiininen Bitfenix-logo, joka antaa mukavan pienen säväyksen laatuvaikutelmaan. Neosin oikea kylkipaneeli sekä katto ovat umpinaisia (kylki toki irrotettavissa).

bitfenix-neos-5

Neosin etupaneeli irtoaa nykytyyliin alareunasta ulospäin nyppäämällä, eikä siinä ole kiinni mitään johtoja tai muita irrottamista hankaloittavia tekijöitä. Etupaneelin sisäpinnasta paljastuu kaksi pyöreää ilmanottoaukkoa, jotka on peitetty ohuella vaahtomuovimatolla. Vaahtomuovi on kiinteänä osana rakennetta, eikä se ole siis irrotettavissa puhdistusta varten. Samaa vaahtomuovia on käytetty myös asemapaikkojen peitelevyissä. Lisäksi kotelon rungossa on kiinni neljällä kynnellä muovinen irrotettava pölysuodatin, jonka yhteyteen on sijoitettu kotelon etutuuletinpaikat (2 x 120 mm). Ratkaisu on hieman erikoinen, sillä tuulettimet ruuvataan kiinni muoviseen suodattimeen. Kuten kuvasta näkyy, kotelon etuosa on melko umpinainen, sillä alle puolet levykelkkojen kylkirakenteen pinta-alasta on varustettu pyöreillä rei’illä. Tämä syö väkisin jonkin verran mahdollisesti jälkikäteen asennettavien etutuulettimien jäähdytystehoa.

bitfenix-neos-6

Kotelon painikkeet, merkkivalot ja liitännät ovat sijoitettu etupaneelin päälle. Vasemmalta oikealle lueteltuna valikoimaan sisältyy pyöreä virtapainike, neliskanttinen reset-painike, kuuloke- ja mikrofoniliitännät, niiden edessä sijaitsevat valkoiset LED-merkkivalot, yksi USB 2.0 -liitäntä sekä yksi USB 3.0 -liitäntä. Maininnan arvoisina seikkoina reset-painike voisi sijaita hieman kauempana virtapainikkeesta ja olla kooltaan pienempi. USB-liitäntöjä on nykymittapuulla vähänlaisesti, mutta se on ymmärrettävää tämän hintaluokan kotelossa.

bitfenix-neos-7

Neosin pohjan kulmissa on pienet muoviset korokejalat, joiden pohjassa ei ole pitoa parantavia kumitassuja. Muutoin pohja on lähestulkoon umpinainen, mutta takaosaan on sijoitettu muovinen pölysuodatin, jonka saa irrotettua kotelon takaosaa kohti liu’uttamalla. Irrotettava pölysuodatin ei ole missään nimessä itsestäänselvyys tämän hintaluokan kotelossa.

bitfenix-neos-8

Takapaneeli on asettelultaan hyvin perinteinen ja pelkistetty. Virtalähde sijaitsee alhaalla, korttipaikat keskivälissä ja emolevyn liitinpaneeli sekä tuuletinpaikka ylhäällä. Lisäksi aivan yläreunaan on sijoitettu kaksi letkuläpivientiaukkoa. Lisäkorttipaikkojen kiinnityspisteet sijaitsevat kotelon ulkopuolella, ja niitä suojaa muovinen peitelevy. Kylkipaneelit ovat kiinni muovipintaisilla sormiruuveilla, jotka positiivisena yllätyksenä eivät olleet uutuudenjäykät, vaan heti sormivoimin aukaistavissa. Liu’uttamalla irtoavien kylkipaneelia irrottamisessa helpottavat niiden takareunaan muotoillut kahvat.

bitfenix-neos-9

Oikean kylkipaneelin takaa avautuva näkymä ei tarjoa suuria yllätyksiä. Kokonaisuus on pelkistetty, kuten tämän hintaluokan kotelolta voi odottaa. Neosissa oikean kyljen puolelta ei tarvitse tehdä oikeastaan muuta kuin vetää johtoja ja kytkeä liittimet kiintolevyille. Johtotilaa on nykymittapuulla hyvin rajallisesti (10-15 mm) ja johtoläpivienneissä ei ole kumisuojia, mutta niiden reunat on sentään johtoystävällisesti pyöristetty. Emolevyn yläpuolelle ei ole puhkaistu läpivientiaukkoja. Prosessorikannan kohdalla oleva asennusaukko ei ole nykymittapuulla erityisen suuri, mutta osunee silti kohdalleen useimpien emolevyjen kanssa.

bitfenix-neos-10

Myös vasemman kylkipaneelin irrottamisen jälkeen paljastuva sisäasettelu on melko perinteinen. Levypaikat sijaitsevat alhaalla edessä, ulkoiset asemapaikat ylhäällä edessä, virtalähde alhaalla takana ja emolevy ylhäällä takana. Koko kotelon runko on maalattu kestävän oloisella karheanmustalla maalipinnalla. Neosin vakioilmanvaihto perustuu yhteen 120 mm tuulettimeen, joka on sijoitettu puhaltamaan ilmaa takapaneelista ulos. Jäähdytystä voi tehostaa etupaneelin kahdella tuuletinpaikalla.

bitfenix-neos-11

bitfenix-neos-12

Kotelon etuosassa sijaitsevat levykehikot ovat kiinteää niittikiinnitteistä mallia. Ruuvikiinnitys olisi toki ollut muokattavuuden kannalta mieleinen ratkaisu, mutta sen puuttuminen on ymmärrettävää tässä hintaluokassa. Levypaikat koostuvat kahdesta päällekkäisestä kehikosta, joista ylimmäisessä on paikat kolmelle 2,5 tuuman levylle ja alimmaisessa kolmelle 3,5 tuuman levylle.

Positiivisena puolena levyjen kiinnitys tapahtuu pikalukitteisten muovikelkkojen avulla. 3,5 tuuman levyt kiinnitetään kelkkoihin ilman työkaluja kelkan sivusuunnassa levittyvän rakenteen ja sisäpinnassa olevien muovitappien avulla. 2,5 tuuman levyjen kiinnityksessä on käytettävä ruuveja.

Vaikka ylhäällä edessä sijaitsevassa asemakehikossa näyttäisi olevan kolme paikkaa, on vain kahteen alimpaan mahdollista kiinnittää 5,25 tuuman ulkoinen asema. Molemmissa paikoissa on muovinen pikalukitusratkaisu.

bitfenix-neos-13

Kotelon emolevyosasto on pelkistetty. Emolevyn kuusi kiinnityskoroketta ovat integroitua mallia, ja käyttäjä voi halutessaan ruuvata lisäksi mukana toimitettavia messinkikorokkeita tarvittaviin paikkoihin (Micro-ATX- tai leveämpää ATX-emolevyä varten). Laajennuskorttipaikkoja on seitsemän, ja niiden peitelevyt ovat kertakäyttöistä irti taitettavaa mallia, joissa ei ole valmiiksi asennettuja ruuveja. Näytönohjaimen maksimipituus on 300 mm. Takapaneelin yläosassa lämmintä ilmaa poistamassa on esiasennettu 120 mm tuuletin, jonka speksit ovat 1200 RPM, 23 dBA ja 33,1 CFM. Neosin suhteellisen kapeasta rakenteesta johtuen sisään mahtuu maksimissaan noin 155 mm korkea prosessoricooleri, joten markkinoiden suurimmat tornicoolerit eivät sisään mahdu. Kattopaneeli on tehty täysin umpinaiseksi, joten sitä kautta ei ole tarjolla lisää jäähdytystehoa.

bitfenix-neos-15

bitfenix-neos-14

Kokoonpanon asennus Neosiin ei vaadi kummempia temppuja eikä tarjoa juurikaan yllätyksiä. Emolevylle varattu tila on hieman ahtaampi kuin testaamissamme miditornikoteloissa yleensä, joten emolevy kannattaa asentaa koteloon ensimmäisten komponenttien joukossa virtalähteen jälkeen. Emolevyn yläreuna tulee melko lähelle kotelon kattoa, joka tuo ahtautta 12 voltin lisävirtaliittimen asennukseen jos prosessorin päälle on asennettuna suurikokoinen cooleri. Jos coolerin asentaa vasta emolevyn ollessa kotelossa, kannattaa huomioida väliseinän pienikokoinen coolerin asennusaukko, joka ainakin testikokoonpanomme tapauksessa osui hieman väärään kohtaan. Valmistaja ei ilmoita sivuillaan prosessoricoolerin maksimikorkeutta, mutta testikokoonpanomme Noctua NH-U12S -cooleri mahtui Neosin sisään juuri ja juuri kylkipaneelia hipoen.

Neosin johdotus on melko helppoa, sillä kotelon väliseinässä on etenkin alaosassa paljon avointa tilaa. Johtojen ryhmittelyssä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä oikean kylkipaneelin taakse jäävä tila on ahdas ja kylkipaneelia on hankala saada kiinni, jos johdot ovat paksuissa nipuissa. Erityisiä ongelmia saattaa syntyä paksulla pyöreällä ATX-johdolla varustettujen virtalähteiden kanssa. Johtoja vetäessä kannattaa huomioida, ettei emolevyn yläpuolelta löydy lainkaan läpivientiaukkoja. 3,5 tuuman levyjen asennus on helppoa pikakiinnitteisten kelkkojen ansiosta. 2,5 tuuman levyjen asennukseen tarvitaan sen sijaan ruuvimeisseliä, kuten myös virtalähteen, emolevyn ja lisäkorttien kiinnitykseen. Nestejäähdytysjärjestelmälle Neosissa ei ole juurikaan asennusmahdollisuuksia.

Päähuomiot kokoonpanon asennuksesta:

  • Emolevyn yläpuolelle jää rajallisesti asennustilaa.
  • Prosessoricoolerin asennusaukko ei osu välttämättä oikeaan kohtaan.
  • 3,5 tuuman levyjen asennukseen ei tarvita työkaluja.
  • 2,5 tuuman levyt kiinnitetään kelkkoihin ruuveilla.
  • Prosessoricoolerille rajallisesti tilaa.
  • Oikean kyljen takana vähän tilaa johdoille, joka vaikeuttaa kyljen sulkemista.
  • Kotelon alaosassa on tilaa ylimääräisille johdoille, mutta ne jäävät näkyviin.

bitfenix-neos-16

Myös edullisesta kotelosta on mahdollista saada pienellä lisäpanostuksella näyttävän. Tätä varten Bitfenix toimitti testikappaleemme mukana erillisen ikkunallisen kylkipaneelin, muutaman sinisen LED-tuulettimen sekä siniset magneettikiinnitteiset ledinauhat.

Sisältö

  1. Esittely
  2. Bitfenix Neos
  3. Fractal Design Core 2300
  4. Lämpötila- ja melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto