UUSIMMAT

Fractal Design Core 2300

05.07.2016 12:50 | Juha Kokkonen | 9

fractal-core-2300-1

Ruotsalaistaustaisen Fractal Designin kotelotarjonnan edullisinta päätä edustaa Core-mallisto, jonka x3xx-mallit esiteltiin pari vuotta sitten kesäkuussa. Valitsimme testiin mukaan Core 2300 -mallin, joka tarjoaa valmistajan mukaan hyvän jäähdytystehon, komponenttiyhteensopivuuden ja nestejäähdytysmahdollisuudet yksinkertaisen moderneissa kuorissa. Valmistajan veroton suositushinta Core 2300:lle on 45 euroa eli Suomen verotus huomioiden noin 56 euroa. Suomessa kotelon hintataso näyttäisi alkavan runsaasta 50 eurosta.

Core 2300:n pakkaus on muiden Fractal Designin koteloiden tapaan mustilla painatuksilla kuvitettua ruskeaa pahvia. Pakkauksen pinnasta käy hyvin selville kotelon ulkonäkö sekä keskeisimmät ominaisuudet. Paketin päädyissä on kantamista helpottavat aukot. Laatikon sisällä kotelo on suojattu muovipussilla ja styrox-sovitteilla.


fractal-core-2300-2

Core 2300:n oheistarvikkeet löytyvät pienestä pahvirasiasta kotelon sisältä. Mukana tulee ohjekirjanen, takuutiedot, viisi mustaa nippusidettä ja kaksi pussillista erilaisia mustia ruuveja.

fractal-core-2300-4

Ulkoisesti Core 2300 näyttää keskeisiltä osin samalta kuin kaikki muutkin Core-sarjan mallit. Yleislinja on pelkistetty ja massasta on pyritty erottumaan lähinnä etupaneelin pienten muotoilukikkojen avulla. Core 2300:n runko ja ulkopaneelit ovat mustaksi maalattua terästä. Ainoastaan etupaneeli on muovia.

Core 2300:n ulkomitat ovat 195 x 431 x 450 mm (L x K x S) ja paino 5,2 kg, eli se on hieman leveämpi ja korkeampi mutta lyhyempi kuin Bitfenix Neos. Yhteensopivuus luvataan mini-ITX, micro-ATX ja ATX-emolevyille. Kotelosta löytyy kaksi 5,25 tuuman asemapaikkaa, kolme 3,5 tuuman levypaikkaa sekä neljä 2,5 tuuman levypaikkaa. Jäähdytys on toteutettu vakiona kahdella 120 mm tuulettimella, joiden lisäksi kotelosta löytyy viisi tyhjää tuuletinpaikkaa. Valmistajan takuu kotelolle on kaksi vuotta.

fractal-core-2300-3

Core 2300:n etupaneeli on siis muovia ja vaikka sen keskiosassa on harjattua metallia imitoiva pintakuviointi, ei se onnistunut hämäämään ainakaan allekirjoittanutta. Paneelin sivut on viistottu ja niihin sijoitettu tiheät metalliritilät, joiden kautta ilmanotto pitkälti tapahtuu. Myös etupaneelin pohja on avoin ilmanottoa ajatellen. Vasemmassa kylkipaneelissa on paikka yhdelle 140 mm tuulettimelle ja katossa on puolestaan paikat kahdelle 120/140 mm tuulettimelle.

fractal-core-2300-5

Core 2300:n etupaneeli irtoaa alareunasta voimakkaasti ulospäin nyppäämällä. Sovitus on tiukka ja vaatii voimakkaan riuskaisun. Paneelin reunojen ilmanottoritilöiden takana on vaahtomuoviset ”suodattimet”, mutta ne eivät valitettavasti ole irrotettavaa mallia, joka hankaloittaa hieman niiden puhdistamista. Etupaneelin keskiosa on irrotettavissa, mutta sen funktio jäi hieman hämärän peittoon.

Etupaneelin takaa paljastuu kotelon kaksi etutuuletinpaikkaa, joista ylimmäisessä on esiasennettuna 120 mm Silent Series R3 -tuuletin (1200 RPM, 20,5 dBA, 46,5 CFM). Kumpaankin paikkaan on mahdollista asentaa 120 tai 140 mm tuuletin. Hieman erikoisena ratkaisuna tuulettimille ei ole tavallisia kiinnitysreikiä, vaan pienemmät kierteistetyt reiät, joiden yhteydessä täytyy käyttää kotelon mukana toimitettavia erikoisruuveja.

fractal-core-2300-6

Kotelon painikkeet, merkkivalot ja liitännät ovat sijoitettu nykytyyliin etupaneelin päälle. Virta- ja reset-painike sijaitsevat vasemmassa reunassa, ja niiden tuntuma on lyhyen napakka. Reset on kooltaan noin puolta pienempi, mutta siitä huolimatta se voisi sijaita hieman kauempana virtapainikkeesta. Valkoinen virtavalo on sijoitettu virtapainikkeen logon yhteyteen ja levyjen aktiivisuusvalo puolestaan painikkeiden oikealle puolelle. Liitäntätarjontaan lukeutuvat kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä yksi kappale USB 2.0 ja USB 3.0 -liitäntöjä.

fractal-core-2300-7

Pohjan kulmissa on neljä muovista koroketassua, jotka eivät ole materiaaliltaan erityisen pitävät. Pohjasta suuri osa on hunajakennoritilän kattama, ja sen päällä on ohuesta muoviverkosta valmistettu pölysuodatin. Suodattimen irrotus ja etenkin asennus on hieman hankalaa, mutta se on toteutuksena varmasti tyhjää parempi. Ilmanottoaukon takaosa on virtalähdettä varten ja etuosassa on paikka 120/140 mm tuulettimelle. Vasemmanpuoleisen etujalan takaa löytyy sormiruuvi, joka pitää kotelon sisällä olevaa levykehikkoa paikallaan.

fractal-core-2300-8

Takapaneelista ei löydy oikeastaan mitään yllättävää. Virtalähde on alhaalla, korttipaikat keskellä ja emolevyn liitinpaneeli sekä poistotuulettimen aukko ylhäällä. Kylkipaneelit ovat kiinni sormiruuveilla ja paneelien irrottamista helpottaa takareunaan muotoillut kahvat.

fractal-core-2300-9

Oikean kylkipaneelin takana näkymä on avoimempi, mitä monessa nykypäivän kotelossa on totuttu näkemään. Väliseinä ei yllä kotelon etuosaan asti, vaan jättää etukolmanneksen avoimeksi. Lisäksi johtoläpivientejä löytyy emolevyn jokaiselta avoimelta sivulta. Valmistajan mukaan kylkipaneelin taakse jää noin 13,5-18,5 mm tyhjää tilaa, joka on nykymittapuulla melko vähän. Väliseinässä prosessorikannan kohdalla sijaitseva coolerin asennusaukko on kooltaan erittäin suurikokoinen. Aivan alatakanurkasta löytyy yksi ruuvikiinnitteinen paikka 2,5 tuuman levylle.

fractal-core-2300-10

 

Core 2300:n vasemman kylkipaneelin takaa avautuva näkymä on mielenkiintoinen, sillä etuosan levypaikkojen toteutus poikkeaa yleisestä linjasta. Levypaikat sijaitsevat nimittäin kotelon etuosaan pystysuuntaisesti sijoitetussa teräslevyssä, joka on kiinni kolmella sormiruuvilla. Lisäksi edessä ylhäällä on kahden ulkoisen 5,25 tuuman levypaikan kehikko.

Virtalähdepaikka sijaitsee nykytyyliin takana alhaalla ja emolevy takana ylhäällä. Vakiojäähdytys perustuu edestä sisään ja takaa ulos -tyyppiseen ratkaisuun. Tuloilmaa saa lisää etutuulettimen ja kylkituulettimen avulla sekä lämpimän ilman poistoa kattotuulettimilla.

fractal-core-2300-11

Core 2300:n levypaikat on siis toteutettu erikoisella suoralla levykehikolla, joka kiinnittyy toisesta päästään 5,25 tuuman asemakehikon alanurkkaan ja toisesta päästään kotelon pohjaan. Kotelon pohjassa kiinnitys on toteutettu sormiruuvin ohella kahdella metallikynnellä. Ratkaisu ei ole mikään huipputukevan tuntuinen, kun asennettuna on useampia levyjä.

Kehikossa on paikat kolmelle 3,5 ja kolmelle 2,5 tuuman levylle, joista suuremmat kiinnittyvät sisäpuolelle ja pienemmät ulkopuolelle. 3,5 tuuman levyjen kiinnityksessä käytetään erikoisruuveja sekä vaimentavia kumiprikkoja.

fractal-core-2300-12

Kun levykehikko irrotetaan, paljastuu kotelon etuosassa oleva suuri vapaa tila, johon on mahdollista asentaa 240 mm:n tai 280 mm:n jäähdytin. Tämän hintaluokan kotelossa tällainen mahdollisuus ei ole missään nimessä itsestäänselvyys.

fractal-core-2300-13

Virtalähteen ilmanotto tapahtuu kotelon pohjan kautta, mutta lisäksi pohjalle on mahdutettu myös yksi tuuletinpaikka. Jos pohjaan asennetaan 120 mm:n tuuletin, on virtalähteen maksimipituus 205 mm ja jos tuuletin on kooltaan 140 mm, rajoittuu pituus 185 mm:iin. Pohjatuuletinpaikan käyttäminen vaatii myös sen, ettei alimpaan paikkaan ole asennettu 3,5 tuuman kiintolevyä. Maininnan arvoinen mukava yksityiskohta on myös kotelon pohjalla olevien virtalähdekorokkeiden päällä olevat pehmustetyynyt.

fractal-core-2300-14

Seitsemän lisäkorttipaikan peitelevyt ovat Fractal Designin tyylin mukaisesti väriltään valkoiset ja monista edullisista koteloista poiketen kiinni sormiruuvein kotelon sisäpuolelta. Näytönohjaimen maksimipituudeksi ilmoitetaan 380 mm, mutta lisämainintana yli 200 mm pitkien sivuvirtaliitännöillä varustettujen korttien kanssa saattaa esiintyä yhteensopivuusongelmia kohdalle osuvan 3,5 tuuman kiintolevyn kanssa.

Takapaneelin yläosaan on esiasennettuna samanlainen 120 mm tuuletin kuin etupaneelissa. Kattoon on lisäksi mahdollista asentaa kaksi 120 tai 140 mm tuuletinta. Emolevyn kiinnityskorokkeet eivät ole valmiiksi asennettuina, vaan käyttäjän on ruuvattava ne itse tarvittaviin paikkoihin mukana toimitettavalla työkalulla. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 162 mm, joka ei aivan riitä kaikille markkinoiden korkeimmille tornicoolereille.

fractal-core-2300-15 fractal-core-2300-16

Tutkimme Core 2300:n sopivuutta nestejäähdytyskäyttöön sovittamalla siihen testiksi Alphacoolin NexXxoS Full Copper -sarjan jäähdyttimiä.

Ensimmäisessä kuvassa etupaneeliin on asennettuna 280 mm:n kokoinen ja 30 mm paksu jäähdytin, joka sopii paikalleen ongelmitta. Valmistajan mukaan se ei saa olla juuri tätä paksumpi, sillä muuten se joutuu törmäyskurssille kiintolevyjen kanssa. 240 mm:n jäähdyttimen kanssa paksuusrajoituksia ei sen sijaan pitäisi juuri olla ja kennoon mahtuu asentamaan tuulettimet myös kotelon sisäpuolelle.

Toisessa kuvassa kotelon kattoon on asennettuna 240 mm:n kokoinen ja 30 mm paksu kenno. Suurempi 280 mm jäähdytin ei mahdu paikalleen, koska se ottaa kiinni 5,25 tuuman asemakehikkoon. Myös 240 mm jäähdyttimen asentamiseen liittyy rajoituksia. Ylempään 5,25 tuuman asemapaikkaan ei saa olla kiinnitettynä yli 150 mm pitkää laitetta ja lisäksi emolevyn yläosassa 23 mm korkuisella kaistaleella ei saa olla yli 34 mm korkeita komponentteja. Katosta emolevyn reunaan on mittaustemme mukaan runsaat 30 mm.

fractal-core-2300-18 fractal-core-2300-17

Kokoonpanon asennus Core 2300:een sujuu havaittavasti väljemmissä merkeissä kuin Bitfenix Neosin tapauksessa. Suurimpana tekijänä tilantunnussa on emolevyn yläpuolelle jäävä tila sekä asennusvaiheessa irrotettuna oleva levykehikko. Kaapeleille on paremmin tilaa kuin Neosissa, mutta siitä huolimatta kylkipaneelin taakse ei ole varaa jättää paksumpia johtonippuja. Johtojen vetäminen haluttuihin paikkoihin on melko helppoa, sillä johtoläpivientejä on riittävästi. Levyjen johdotusten kanssa on oltava tarkkana, etteivät kaapelit työnny etutuulettimien lapojen väliin. Ruuvimeisseliä tarvitaan lähes kaikissa kokoonpanon asennusvaiheissa, sillä sormiruuvit löytyvät ainoastaan lisäkorttien ja 5,25 tuuman asemien kiinnitykseen. Testikokoonpanomme 158 mm korkea Noctua NH-U12S -cooleri mahtui Core 2300:n sisään ongelmitta, mutta kovin paljon korkeammalle mallille ei silti enää löydy tilaa.

Päähuomiot kokoonpanon asennuksesta:

 • Emolevyn asentamiseen on kohtalaisesti tilaa.
 • 2,5- ja 3,5 tuuman levyjen asennukseen tarvitaan ruuvimeisseliä.
 • Johdoille hyvin läpivientejä
 • Suuret prosessoricoolerit eivät välttämättä mahdu sisään.
 • Oikean kyljen takana suht vähän tilaa johdoille, joka vaatii tarkkaa johtojen niputtamista.
 • Kotelon alaosassa on tilaa ylimääräisille johdoille, mutta ne jäävät osittain näkyviin.

 

Sisältö

 1. Esittely
 2. Bitfenix Neos
 3. Fractal Design Core 2300
 4. Lämpötila- ja melumittaukset
 5. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Minulla oli Neosissa paksu virtakaapeli. Se kotelon takana oleva tila ei riittänyt ja ohut pelti pullistui hieman. Ei hyvä.

Lisäksi ovat taas lähettäneet arvosteluun erikoismallin. Neos ikkunalla on musta/kulta. Neos ilman ikkunaa saa sinisenä. Ikkuna maksaa 19 euroa.

..mutta Neos on kevyt, helppo, moderni ja tyylikäs. Kyllä ostaisin edelleen, jos budjetti on tiukka.

Neosin arvostelusta: "Emolevyn kuusi kiinnityskoroketta ovat integroitua mallia, ja käyttäjä voi halutessaan ruuvata mukana toimitettavia messinkikorokkeita tarvittaviin paikkoihin."

Mitenkäs messinkikorokkeet vaikuttavat emolevyn takapaneelin kohdistumiseen sille tarkoitettuun aukkoon, ja etenkin I/O suojan kiinnittymiseen?

hsalonen

Lisäksi ovat taas lähettäneet arvosteluun erikoismallin. Neos ikkunalla on musta/kulta. Neos ilman ikkunaa saa sinisenä. Ikkuna maksaa 19 euroa.

Artikkelissa mainitaan pariinkin otteeseen, että valmistaja lähetti erillisen ikkunakyljen kotelon mukana. Ikkunakylkeä myydään erillisenä lisävarusteena. Halvimmillaan näyttäisi maksavan 11,30 euroa: http://hinta.fi/779426/bitfenix-neos-comrade

lehtv

Neosin arvostelusta: "Emolevyn kuusi kiinnityskoroketta ovat integroitua mallia, ja käyttäjä voi halutessaan ruuvata mukana toimitettavia messinkikorokkeita tarvittaviin paikkoihin."

Mitenkäs messinkikorokkeet vaikuttavat emolevyn takapaneelin kohdistumiseen sille tarkoitettuun aukkoon, ja etenkin I/O suojan kiinnittymiseen?

EDIT- Typo sivulla 4: hallittavaan -> hallittavanaan

Lisäkorokkeet eivät vaikuta emolevyn sijaintiin. Niitä tarvitaan vain micro-ATX- tai leveämpien ATX-emolevyjen kanssa integroitujen korokkeiden lisänä.

Kirjoitusvirhe korjattu.

Voisin sen verran korjata neosin prossucoolerin tilaa, että yhdessä koneessa jonka rakensin oli scythe ninja (160mm valmistajan spekseissä). En kyllä muista ottiko kylkeen kiinni mutta ei ainakaan niin paljon että sivupaneeli olisi taipunut. Kysessä oli ihan ikkunaton versio kotelosta. Siinä ja siinä kyllä:
[​IMG]

Laquel

Voisin sen verran korjata neosin prossucoolerin tilaa, että yhdessä koneessa jonka rakensin oli scythe ninja (160mm valmistajan spekseissä). En kyllä muista ottiko kylkeen kiinni mutta ei ainakaan niin paljon että sivupaneeli olisi taipunut. Kysessä oli ihan ikkunaton versio kotelosta.

Siinä 160 mm tienoilla se todellisuudessa liikkuu juu.

Hyvä arvostelu, näistä edullisemman pään koteloista ei tosiaan turhan paljon löydy vertailua!

Mitenkäs tuohon hiljaisten miditornien juttuun se Antecin kotelo? Onko vielä työn alla?

Eiji

Mitenkäs tuohon hiljaisten miditornien juttuun se Antecin kotelo? Onko vielä työn alla?

On se täällä toimistolla, mutta en ole ehtinyt muuta kuin kuvat ottamaan. Täytyy koittaa se johonkin väliin ainakin jossain lyhennetyssä muodossa puristaa. Hankalia tapauksia jos myöhästyvät aikataulusta, kun sitten puskee jos seuraavat jutut päälle. Mutta sanotaan nyt sen verran että ei tule Antec P9 pärjäämään siinä vertailussa.

Ei kyllä tuo Antec niin kovin lupaavalta näytä, joskaan ei tuota Suomessa vielä näytä olevan. Valmistajan tuotesivuja selatessa ei oikein mitään, jonka avulla erottuisi edukseen, joskin edessä olevat pölyfiltterit näyttävät suht käteviltä.. Eipä ole kyllä Antecilla kehitystä ollut aikoihin, joskin P280 Whitestä 1½v sitten pidin kyllä ja ehdottomasti suosikkikoteloni ikinä.

Harmillisesti just tuo Performance sarja Antecilla on muuttunut jotenkin vain tylsiksi peruskoteloiksi..

Muropaketin uusimmat