UUSIMMAT

Lämpötila- ja melumittaukset

05.07.2016 12:50 | Juha Kokkonen | 9

Testikokoonpano

testikone

Testialustana toimi tälläkin kertaa lukuisista aiemmista cooleri- ja kotelovertailusta tuttu Asus P6T Deluxe -emolevyyn (Intel X58) pohjautuva laitteisto. 45 nm prosessilla valmistettua neliytimistä Intel Core i7 950 -prosessoria käytettiin testeissä kellotettuna 3,795 GHz kellotaajuudelle (165×23) 1,25 voltin jännitteellä suuremman lämpökuorman aikaansaamiseksi. Vaikka kokoonpano ei edustakaan tuoretta tekniikkaa, on prosessorin lämmöntuotto jo vakiona korkeampi (TDP 130 W), kuin useimmilla nykysuorittimilla. Prosessoricooleriksi valittiin Noctuan NH-U12S, sillä yleensä käyttämämme Phanteks ei mahtunut tämänkertaisiin testikoteloihin sisään. NH-U12S on kooltaan 71 x 125 x 158 mm (S x L x K) ja painaa 755 grammaa.

Näytönohjaimen käytimme Gigabyten Radeon R9 285 -mallia, jonka Windforce 2X -jäähdytysratkaisu ei puhalla lämmintä jäähdytysilmaa ulos kotelosta, vaan aiheuttaa enemmän kuormitusta kotelon ilmanvaihdolle. Useimmat nykypäivän näytönohjaimet ovat varustettuja juuri vastaavalla jäähdytysratkaisulla. AMD ilmoittaa Radeon R9 285:n TBP-arvoksi (Typical Board Power) 190 wattia. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa sekä SSD- ja kiintolevy. Virtalähteenä käytimme Silverstonen modulaarista 750 watin Strider Gold S -mallia.

hafx

Verrokkikotelona käytettiin tälläkin kertaa luotetuksi ”sotaratsuksi” muodostunutta ja aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanutta Cooler Master HAF X:ää, joka toimii hyvänä vertailupisteenä muihin tekemiimme kotelotesteihin nähden. Samalla se edustaa kotelotyyppiä, jossa on hyvä ja tehokas jäähdytys.

Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas jäähdytys. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan kohtalaisen maltillisen kokonaisuuden. Tuulettimien lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei jää helposti pyörimään kotelon sisään. Testien aikana kaikki HAF X:n kylkituuletin oli pois käytöstä. Prosessoricooleri asennettiin kaikissa koteloissa liikuttamaan ilmaa vaakasuunnassa.

 • Windows 7 Professional 64bit
 • Prime95 28.9 (8 worker threads, In-place large FFTs)
 • Furmark 1.17.0 (Burn-in mode)
 • CrystalDiskMark 5.1.2
 • Intel Extreme Tuning Utility 6.0.2.8
 • CPUID HWmonitor 1.28

lampomittari

Prosessorin, näytönohjaimen ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti Intel Extreme Tuning Utility- ja CPUID HWmonitor -ohjelmien avulla. Lisäksi piirisarjan jäähdytysprofiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95-, FurMark sekä CrystalDiskMark-testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui 22 ja 23 asteen välimaastossa.

 

Melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi

dbmittaukset

Tuttuun tapaan kotelon jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm:n etäisyydellä ja 70 cm:n korkeudella noin 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna.

Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa toimistossa, jolloin taustameluksi mitattiin noin 34 desibeliä. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Silverstonen täyspassiivista NightJar 520W -virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä diagnostiikkayksiköllä toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa.

taulu-db

Bitfenix Neos on varustettu vain yhdellä 120 mm tuulettimella, joka pyörii 1200 kierrosta minuutissa. Korvakuulolta se pitää hiljaisessa tilassa selvästi havaittavaa huminaa sekä pientä särinää. Läheltä kuulosteltaessa myös pientä ilmaa repivää ääntä on havaittavissa. Kokonaisuus on kohtalaisen hiljainen, mutta etenkin särinä saattaa häiritä tarkkakorvaista hiljaisessa ympäristössä. Melumittauksissa äänenpaine kasvoi kotelon takaosaa kohti mennessä, joka on loogista tuulettimen sijainnista johtuen.

Fractal Design Core 2300:n kaksi 120 mm:n tuuletinta pitää puolestaan korvakuulolta tasaista melko vaimeaa huminaa. Lähempää kuulosteltaessa havaittavissa on pientä lapojen ilmaa repivää ääntä, mutta ei mitään sivuääniä. Kokonaisuudessaan Core 2300:n vakiojäähdytystä voi kutsua miellyttävän kuuloiseksi ja melko hiljaiseksi. Mittaamamme meluarvot olivat 0,5-1 dBA alhaisempia kuin Neosilla, joka vahvistaa korvakuulolta tehtyjä havaintoja.

 

Lämpötilamittaukset

taulu-temp1

Lämpötilamittauksissa huomioitiin tälläkin kertaa vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavanaan suurin lämpökuorma. Suurimmalla lämpökuormalla jäähdytyksen todelliset kyvyt ja mahdolliset rajat tulevat luonnollisesti parhaiten esiin.

Prosessorin rasituslämpötila liikkui testikokoonpanossa melko korkealla, noin 85-90 asteen kieppeillä. Sen osalta Core 2300 kirjautti selvästi paremman (kuusi astetta) tuloksen, kiitos väljempien sisätilojen, avoimen katon ja kahden tuulettimen. BitFenixin 91 asteen lukema on melko korkea, mutta kannattaa ottaa huomioon, että sitä ei ole suoranaisesti tarkoitettukaan high-end-kokoonpanon jäähdyttämiseen. Verrokkikotelo HAF X löi tiskiin 80 asteen lukeman, jota arvoidemme mukaan tosin rajoittaa enemmän coolerin jäähdytysteho kuin itse kotelon jäähdytyskapasiteetti.

Myös näytönohjaimen lämpötilassa Core 2300 oli vertailukumppaniaan etevämpi neljän asteen verran. Verrokkikotelo HAF X piti näytönohjaimen lämmöt puolestaan vielä kuusi astetta viileämpänä. Piirisarjan lämpötilan osalta jatkuu myös sama sävel, Core 2300:n ollessa vajaa viisi astetta viileämpi. Kiintolevyn ja virtalähteen poistoilman suhteen tulokset ovat hyvin tasaisia noin asteen haarukassa. Kiintolevyjen osalta Bitfenixin perinteinen asennusratkaisu näyttäisi olevan jäähdytyksellisesti toimivampi.

taulu-temp2

Sekä Bitfenix että Fractal Design lähettivät koteloidensa kylkiäisinä pari 120 mm:n kotelotuuletinta, joten molemmat kotelot testattiin nopeasti myös lisäjäähdytyksellä varustettuna. Bitfenixin toimittamat tuulettimet olivat mallia Spectre Xtreme LED, ja niiden spekseiksi ilmoitetaan 500-2000 RPM, 66 CFM ja 30 dBA. Fractalin tuulettimet olivat puolestaan mallia Dynamic GP-12 PWM (500-2000 RPM). Aiempien testituloksien perusteella erityisesti Bitfenix näyttäisikin olevan sen tarpeessa erityisesti tehokkaampien kokoonpanojen kanssa. Tarkoituksena ei ole niinkään vertailla koteloita tältä osin keskenään, vaan tutkailla vapaamuotoisesti, kuinka paljon lisätuulettimista on hyötyä.

Molempien koteloiden tapauksessa lisätuulettimista on selvä etu niin prosessorin, näytönohjaimen kuin piirisarjankin lämpötiloihin. Bitfenixin etupaneeliin asennetut kaksi tuuletinta pudottivat prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilaa viidellä asteella. Fractalissa etupaneeliin ja kattopaneeliin sijoitetut lisätuulettimet puolestaan laskivat prosessorin lämpöjä neljä- ja näytönohjaimen lämpöjä kuusi astetta.

 

Sisältö

 1. Esittely
 2. Bitfenix Neos
 3. Fractal Design Core 2300
 4. Lämpötila- ja melumittaukset
 5. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Minulla oli Neosissa paksu virtakaapeli. Se kotelon takana oleva tila ei riittänyt ja ohut pelti pullistui hieman. Ei hyvä.

Lisäksi ovat taas lähettäneet arvosteluun erikoismallin. Neos ikkunalla on musta/kulta. Neos ilman ikkunaa saa sinisenä. Ikkuna maksaa 19 euroa.

..mutta Neos on kevyt, helppo, moderni ja tyylikäs. Kyllä ostaisin edelleen, jos budjetti on tiukka.

Neosin arvostelusta: "Emolevyn kuusi kiinnityskoroketta ovat integroitua mallia, ja käyttäjä voi halutessaan ruuvata mukana toimitettavia messinkikorokkeita tarvittaviin paikkoihin."

Mitenkäs messinkikorokkeet vaikuttavat emolevyn takapaneelin kohdistumiseen sille tarkoitettuun aukkoon, ja etenkin I/O suojan kiinnittymiseen?

hsalonen

Lisäksi ovat taas lähettäneet arvosteluun erikoismallin. Neos ikkunalla on musta/kulta. Neos ilman ikkunaa saa sinisenä. Ikkuna maksaa 19 euroa.

Artikkelissa mainitaan pariinkin otteeseen, että valmistaja lähetti erillisen ikkunakyljen kotelon mukana. Ikkunakylkeä myydään erillisenä lisävarusteena. Halvimmillaan näyttäisi maksavan 11,30 euroa: http://hinta.fi/779426/bitfenix-neos-comrade

lehtv

Neosin arvostelusta: "Emolevyn kuusi kiinnityskoroketta ovat integroitua mallia, ja käyttäjä voi halutessaan ruuvata mukana toimitettavia messinkikorokkeita tarvittaviin paikkoihin."

Mitenkäs messinkikorokkeet vaikuttavat emolevyn takapaneelin kohdistumiseen sille tarkoitettuun aukkoon, ja etenkin I/O suojan kiinnittymiseen?

EDIT- Typo sivulla 4: hallittavaan -> hallittavanaan

Lisäkorokkeet eivät vaikuta emolevyn sijaintiin. Niitä tarvitaan vain micro-ATX- tai leveämpien ATX-emolevyjen kanssa integroitujen korokkeiden lisänä.

Kirjoitusvirhe korjattu.

Voisin sen verran korjata neosin prossucoolerin tilaa, että yhdessä koneessa jonka rakensin oli scythe ninja (160mm valmistajan spekseissä). En kyllä muista ottiko kylkeen kiinni mutta ei ainakaan niin paljon että sivupaneeli olisi taipunut. Kysessä oli ihan ikkunaton versio kotelosta. Siinä ja siinä kyllä:
[​IMG]

Laquel

Voisin sen verran korjata neosin prossucoolerin tilaa, että yhdessä koneessa jonka rakensin oli scythe ninja (160mm valmistajan spekseissä). En kyllä muista ottiko kylkeen kiinni mutta ei ainakaan niin paljon että sivupaneeli olisi taipunut. Kysessä oli ihan ikkunaton versio kotelosta.

Siinä 160 mm tienoilla se todellisuudessa liikkuu juu.

Hyvä arvostelu, näistä edullisemman pään koteloista ei tosiaan turhan paljon löydy vertailua!

Mitenkäs tuohon hiljaisten miditornien juttuun se Antecin kotelo? Onko vielä työn alla?

Eiji

Mitenkäs tuohon hiljaisten miditornien juttuun se Antecin kotelo? Onko vielä työn alla?

On se täällä toimistolla, mutta en ole ehtinyt muuta kuin kuvat ottamaan. Täytyy koittaa se johonkin väliin ainakin jossain lyhennetyssä muodossa puristaa. Hankalia tapauksia jos myöhästyvät aikataulusta, kun sitten puskee jos seuraavat jutut päälle. Mutta sanotaan nyt sen verran että ei tule Antec P9 pärjäämään siinä vertailussa.

Ei kyllä tuo Antec niin kovin lupaavalta näytä, joskaan ei tuota Suomessa vielä näytä olevan. Valmistajan tuotesivuja selatessa ei oikein mitään, jonka avulla erottuisi edukseen, joskin edessä olevat pölyfiltterit näyttävät suht käteviltä.. Eipä ole kyllä Antecilla kehitystä ollut aikoihin, joskin P280 Whitestä 1½v sitten pidin kyllä ja ehdottomasti suosikkikoteloni ikinä.

Harmillisesti just tuo Performance sarja Antecilla on muuttunut jotenkin vain tylsiksi peruskoteloiksi..

Muropaketin uusimmat