UUSIMMAT

Energisen teekkarin päivä – kolme teekkaria kertoo

17.03.2014 14:26 | Aki Lehti

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) Green Campuksella viihdytään. Mitä kaikkea ehtii tehdä ja tapahtua 24 tunnissa? Millainen on teekkarin ’työpäivä’? Kolme LUT Energian teekkaria kirjasi päivän ajan ylös tekemisiään. Juulin, Kimmon ja Petterin päiväkirjat valottavat teekkarin arkea, johon opiskelun lisäksi mahtuu paljon muutakin. Tästä lähtee! Rakas päiväkirja…
 

Ma 10.3. Juuli: Kun ei voi pulkkailla, niin pullaillaan sitten!  

7:00 Herätyskello  soi. Pari kertaa voi vielä painaa torkkua…

8:15 Päivä alkaa rakennusten LVI-tekniikalla. Luennolle on herännyt huimat viisi opiskelijaa, jotka kaikki yrittävät peitellä haukotuksiaan. Onneksi luennoitsijalla riittää innostusta meidänkin puolestamme. ”Tähän liittyen muuten sattui sellainen jännä juttu just viime viikolla, mun on pakko kertoa!”

12:00 Syömään Aalefille kauppatieteilijäkaverin kanssa. Ylioppilaskunnan omistaman ravintolan ruokalistalla on tänään rapeita kalapaloja, jotka ovat paitsi rapeita myös jättimäisiä. Ruokailun saldo: päivitetyt kuulumiset ja kamala ähky.

12:37 Kiltahuoneella on hyvä pitää pieni ruokalepo ennen kuin jatkaa opiskelua, vaikka sinne saattaakin jumittua vahingossa pidemmäksikin aikaa. Tänään itsekurini on rautainen, ja pelaan korttia muiden ymteläisten kanssa vain 20 minuuttia.

13:30 Kotona taas. Yritän ahdistella työnantajia soittelemalla, mutta kukaan ei juuri nyt vastaa :(. Jatkan tenttiin lukemista.

17:53 Kouluhommat ja työhakemukset alkavat puuduttaa, joten päätän lähteä LUT Energian perinteiseen fuksipulkkailuun + haalarimerkkien ompeluun, joka on vähälumisen talven vuoksi tänä vuonna fuksipullailu. Paikanpäällä fuksivastaavat leipovat innoissaan pullaa ja lettuja, ja fuksit ompelevat melkein yhtä innoissaan haalarimerkkejä. Toistuvista huuteluista huolimatta fuksit eivät suostu keskeyttämään ompeluaan, joten suurin osa pullista katoaa vanhempien tieteenharjoittajien suuhun…

Pysyy se neula fuksinkin (1.vuosikurssin opiskelija) käsissä. Haalarimerkkien ompelemista ja pullailua.

20:41 Takaisin opiskelun pariin, jippii. Netti ei toimi, mutta valitettavasti olen tallentanut tenttimateriaalia myös tietokoneelle, joten se siitä lusmuilusta.

23:28 Nukkumaan ennen kuin epätoivo huomisen tentin suhteen iskee.
 

To 6.3. Kimmo: Forzan voimalla edustustehtäviin

Viikko alkaa olla pikkuhiljaa taas pulkassa ja viikon yksi helpoimmista päivistä on jo takanapäin.

11.10 Hyvistä yöunista huolimatta, väsymystä oli ilmassa. Oli kuitenkin noustava sängystä ja valmistauduttava koulupäivään.

12.15 Ydinvoimatekniikan perusteet -kurssin laskuharjoituksissa käytiin läpi kurssin ensimmäisen välikokeen laskutehtävien ratkaisut yhdessä assistentin kanssa. Harjoitukset auttoivat ymmärtämään, missä kurssilla on vielä parantamisen varaa.

15.30 Teknillisen termodynamiikan laskuharjoitusten (eli palamisreaktioiden mieleen palauttamisen) jälkeen päätin käydä kiltahuoneellamme pelaamassa pelin ”änäriä” ja Forzaa. Ennen kotiinlähtöä kävin vielä syömässä ylioppilastalon ruokalassa leivitettyä porsaanleikettä.

Armatuuri ry:n kiltahuoneella opiskelukaverit pelaamassa Forzaa.

17.00 Kotiin päästyäni vaihdoin nopeasti jalkaani kiltamme valkoiset haalarit ja suuntasin kerhotilaan valmistautumaan Sähkökiltojen yhteistyökokouksen (SYK) illan ohjelmaa varten. SYK:iin oli saapunut sähköteekkareita Oulusta, Otaniemestä ja Tampereelta.

18.00 Energiatekniikan ja sähkötekniikan kiltojen yhteisesti järjestämä SYK alkoi vauhdikkaan rastikilpailun merkeissä. Rastikilpailun jälkeen ulkoilmasta siirryttiinkin takaisin sisätiloihin viettämään iltaa.

21.00 Ilta meni järjestetyn ohjelman ja  ulkopaikkakuntalaisiin sähkökiltojen edustajiin tutustumisen merkeissä railakkaasti. Tapahtuman päätteeksi käytiin vielä pyörähtämässä ”Kellarissa” KY-speksin (näytelmä) jatkoilla tutustumassa kauppatieteilijöihin ja valloittamassa tanssilattia.

Vilkkaan päivän jälkeen nukkuminen on kuitenkin tärkeää, onhan perjantaina taas edessä uusi koulupäivä… ja tuotantotalouden killan vuosijuhlilla edustaminen.
 

Ti 11.3. Petteri: Akateemista vapautta – koodia ja korttipelejä

9. 00 Puhelimen torkkunapin yliaktiivisesta käyttämisestä huolimatta suoriuduin yliopistolle ajoissa. Matkalla kävin pyörähtämässä ”tiedekunnan aamukahveilla” ylioppilaskunnan toimistolla muiden kilta-aktiivien ja tiedekunnan väen kanssa vaihtamassa kuulumisia ja kuulemassa ajankohtaisia uutisia ensi lukuvuonna koulutukseen tulevista muutoksista.

10.00 Toiset aamukahvit Sätkyn kiltahuoneella. Päivän ohjelmana oli tällä kertaa sulautettujen järjestelmien harjoitustyön tekeminen. Opiskeluni koostuukin tällä hetkellä luentojen ja harjoitusten sijaan pääasiassa erilaisista ryhmissä tehtävistä harjoitus- ja projektitöistä ilman lukujärjestykseen sidottua aikataulua. Hauskaa, opettavaista ja akateemista vapautta (tai vastuuta) parhaimmillaan!

12.00 Nälkä alkaa häiritä koodaamista sen verran, että on aika lähteä syömään. Kampuksen neljä ravintolaa ja muutama kahvila tarjoavat monipuolisesti mahdollisuuksia vatsan täyttämiseen opiskelijaystävällisin hinnoin, tällä kertaa päädyimme porukassa yliopiston pääravintolaan. Ruokatauon jälkeen saman harjoitustyön työstäminen jatkui.

14.00 Totesimme yksimielisesti ryhmän kanssa, että mikrokontrollerijärjestelmien ohjelmointi saa tältä päivältä riittää. Suuntasimme siis kiltahuoneelle hengähtämään hetkeksi, mutta siellä törmäsinkin sattumalta pariin kaveriin, joiden kanssa teemme erään toisen kurssin, laite- ja järjestelmäsuunnittelun, projektityötä. Tämä johti väistämättä spontaaniin työn ja vapaa-ajan yhdistämiseen ja erään mittauskytkennän luonnosteluun ruutupaperille kahvittelun ja UNO-korttipelin lomassa.

Legorobotti Sätkyn kiltahuoneen pöydällä. Robotteja käytetään muun muassa sulautettujen järjestelmien ohjelmoinnin alkeiden opettamisessa.

16.00 Päivän opiskelukiintiö alkaa olla täynnä, mutta muuta puuhasteltavaa riittää vielä. Vuorossa on kiltaneuvoston kokous muiden opiskelijakiltojemme puheenjohtajien kanssa. Kokouksen päättyessä kello alkaa olla kuuden paremmalla puolella ja vielä olisi mahdollisuus lähteä saunailtaan läheisen opiskelijatalon kerhohuoneelle. Tällä kertaa kuitenkin oma koti ja tämän päiväkirjan kirjoittaminen sekä pariin sähköpostiin vastaaminen vievät voiton. Seuraavana aamuna herätyskellon taas soidessa ennen kahdeksaa kiitän ratkaisuani.

 

Päiväkirjojen kirjoittajat:

Juuli Jokinen, ympäristötekniikka, LVI-talotekniikka, 2. vk Pelletti ry:n sihteeri
Kimmo Penttinen, energiatekniikka, 2. vk, Armatuuri ry:n yrityssuhdevastaava
Petteri Mustonen, sähkötekniikka, 4. vk, Sätky ry:n puheenjohtaja

 

TIETORUUTU: LUT Energia

Maailma ympärillämme mullistuu ennennäkemättömällä tavalla. Elintapamme on mietittävä uusiksi: miten syömme, liikumme, asumme, harrastamme, kulutamme.

Myös energiatalous muuttuu täysin. Jo alkaneesta muutoksesta kertovat muun muassa lisääntyvä uusiutuvan energian hyödyntäminen (aurinko- ja tuulivoima) sekä sähkön varastointiin ja kysynnän joustoon liittyvät tutkimus- ja kehitystoimet. Energia-alalla on uusille tekijöille paljon haasteita ja töitä!

Lappeenrannan teknillinen yliopisto kouluttaa energia-alalle uusia asiantuntijoita. LUT Energian energia-, sähkö- ja ympäristötekniikka kulkevat tutkimuksen ja koulutuksen eturivissä. Hallitsemme energia-alan kattavasti. Toimintamme on luonut pohjan useille maailmanlaajuisille menestystuotteille ja uudelle yritystoiminnalle. Osaamisestamme kertovat myös kymmenet myönnetyt patentit. Vuosittain energia-, sähkö- ja ympäristötekniikan koulutusohjelmistamme valmistuu yli 100 diplomi-insinööriä ja viitisentoista tekniikan tohtoria, jotka sijoittuvat laajasti eri tehtäviin yliopistoista yrityksiin.

Tutkimus- ja koulutusaiheitamme ovat esimerkiksi uusiutuva energia, tuuli- ja aurinkoenergia, bioenergia, ydinturvallisuus, sähkövarastot, älykkäät sähköverkot, ajoneuvojen hybridisointi, elinkaarimallinnus, talotekniikka. Näitä tarvitaan työkaluksi energiamurroksen tiellä. Kaikilla koulutusohjelmillamme on kansainvälinen laatuleima.

Energia-alan diplomi-insinööriksi?

LUT Energian Koulutusohjelmat ovat energiatekniikka, sähkötekniikka ja ympäristötekniikka. Diplomi-insinööriksi voit hakea valtakunnallisen tekniikan yhteisvalinnan kautta.

Seuraava yliopistojen yhteishakuaika on 3.3.-1.4.2014 klo 16.15.