Ensituntumat: Logitech G915 Lightspeed -pelinäppäimistö – Matalaprofiilisuus kääntää uuden sivun pelinäppäimistöjen kehityksessä

19.08.2019 20:00 | Antti Voutilainen

Logitechin pelinäppäimistöjen uusi lippulaiva on langaton, mekaaninen G915 Lightspeed -pelinäppäimistö. Langattomuus ja mekaaniset kytkimet ovat näppäimistöissä jo varsin tuttu ominaisuus. Näppäimistö ottaa kuitenkin uutta suuntaa, ehkä hieman yllättävästi, matalaprofiilisuudellaan.

Matalaprofiilisuus tarkoittaa varsin ohutta runkoa, mutta myös matalia mekaanisia kytkimiä. Näppäimistön myötä Logitechin matalat mekaaniset GL-kytkimet tekevät debyyttinsä. Kytkinvaihtoehdot ovat GL Clicky, GL Tactile ja GL Linear. Kytkintyypit ovat tuttuja ns. normaaleissa mekaanisissa kytkimissä. Testiin saadussa G915 Lightspeed -näppäimistössä on käytössä GL Clicky -kytkimet, jotka antavat ääni- ja kosketuspalautteen painalluksista.

Langattomuudesta huolehtii langaton Lightspeed-tekniikka. Sama tekniikka on tuttu Logitechin pelihiiristä.

Langattomanakin vasteaika on yhden millisekunnin luokkaa. Toki vasteaika ei näppäimistössä ole niin merkittävä kuin hiiressä. Toissijaisena yhteysvaihtoehtona on Bluetooth.

Alustavien kokeilujen perusteella Lightspeed-tekniikka sallii useammankin metrin etäisyyden vastaanottimen kanssa. Eli näppäimistöä voi helposti käyttää hyvin olohuoneen multimediatarkoituksiinkin.

Näppäimistössä käytettävälle akulle luvataan 30 tunnin käyttöaikaa, RGB-led-valaistuksen ollessa käytössä täydellä kirkkaudella.

Perusnäppäinten lisäksi näppäimistö on varustettu neljällä medianäppäimellä sekä vieritysrullalla. Näppäimistön vasemaan laitaan on sijoitettu viisi G-näppäintä, joihin voi määrittää makroja tai yksittäisiä toimintoja G Hub -ohjelman kautta.
Odotetusti näppäimistö tukee Lightsync-RGB-tekniikkaa. Valaistuksen saa synkronoitua muiden Logitechin oheislaitteiden kanssa.

Ulkonäöltään näppäimistö on varsin näyttävä. Päällyspaneelin harjattu alumiini näyttää ainakin omaan silmään hyvin tyylikkäältä lukemattomien muovinäppäimistöjen jälkeen.

Näppäimistön matalaan profiiliinkin tottuu yllättävän nopeasti. Ennen G915-näppäimistön käyttöönottoa käytössä oli erittäin paksu näppäimistö, jonka runko yksinään on paksumpi kuin Logitechin lippulaiva. Toki näppäinhatut lisäsivät vielä korkeutta entisestään.

Nopean tutustumisjakson perusteella näppäimistön tuntuma on miellyttävä, virhenäppäilyjen määrä vähenee sitä tahtia, mitä näppäimistön korkeuseroon tottuu. Kirjoitus- ja pelituntuma ovat vähintäänkin hyvällä tasolla. Vaikka käytössä ovat ”äänekkäimmät” kytkimet, ei näppäimistön ääntä voi mitenkään luonnehtia häiritseväksi.

G915-pelinäppäimistö tulee saataville vielä elokuun aikana. Suositushinnaksi on asetettu 249 euroa. Näppäimistöstä tulee saataville langallinen versio, joka tunnetaan nimellä Logitech G815 Lightsync RGB. Langallinen versio on edullisempi 199 euron suositushinnallaan.

Muropaketti palaa aiheeseen kattavamman arvion myötä syyskuun puolella.