Uusimmat

Ensituntumat: Logitech MX Keys -näppäimistö ja MX Master 3 -hiiri – Huippumukavuutta tehokäyttäjän näppeihin

04.09.2019 10:30 Kai Taipale

Logitech esitteli IFA 2019 -tapahtuman alla uudet tehokäyttäjän versiot näppäimistöstä ja hiirestä. Tutustuimme välittömästi kumpaankin. Lyhyen testikäytön perusteella kumpikin edustaa ehtaa huippuluokkaa niin käytöltään kuin viimeistelyltään. Langattomina tuotteiden sijoittelu ja käyttäminen on mukavaa.

Logitech MX Master 3 -hiiren muotoilua ei voi pitää millään muotoa hillittynä. Tumman pinnan asemesta testihiiri on vaaleanharmaa, sinänsä aivan tyylikäs. Ahkerassa käytössä kumimaisen karkea pinta saattaa hyvinkin muuttaa sävyään tummempaan suuntaan.

Ergonomisesti muotoillun hiiren pinta on itsessään oikein miellyttävä tuntumaltaan. Siinä riittää kitkaa kämmenen ja peukalon alla, joten ote on todella pitävä. Oikea ja vasen painike ovat pinnaltaan liukkaammat, mikä on selvästi käyttöä ajatellen hyvä ratkaisu.

Matalaan hiireen tottuneelle muoto vaatii tottumista. Kämmen asettuu korkean rungon päälle lepäämään, ja peukalo istuu sille varta vasten muotoillussa ulokkeessa. Lyhyen kokeilun perusteella käsi asettuu erittäin luontevaan ja miellyttävään asentoon. Hiiri liikkuu ainakin kohtuullisen liukkaalla alustalla tasaisesti, vaikkakaan ei erityisen kevyesti.

Isokouraiselle hiiri saattaa kuitenkin tuntua jopa hieman pieneltä. Ja muotoilu tekee hiiren käytöstä vasemmalla kädellä käytännössä mahdottoman.

Hiiressä riittää painikkeita kuin pelihiiressä ikään. Perinteisten oikean ja vasemman painikkeen lisäksi käytettävissä on luonnollisesti niiden väliin sijoitettu rulla. Sen takaa löytyy painike, jonka avulla MagSpeed-nimen saanut vierityspainike pyörii joko vapaasti tai tuntuvin pykälin. Vaihto näiden välillä onnistuu siis kätevästi ja nopeasti.

Itse rulla tuntuu painavalta ja metalliselta, ja sen käyttö perushiireen verrattuna tuntuu suorastaan luksukselta. Sähkömagneettisen rakenteensa ansiosta rullalla voidaan rivejä käytännössä äänettömästi. Tosin ajoittain pykälöitynä tuntui kuin rulla pyörisi tyhjää, eikä mitään tapahdu. Tämän tosin voinee laittaa demolaitteen piikkiin.

Hiiren vasemmasta kyljestä löytyy myös kaksi painiketta sekä yksi rulla. Niiden avulla hiiren saa taipumaan tehokäyttäjän työjuhdaksi lähes tarpeeseen kuin tarpeeseen. Oletuksena ne toimivat eteen- ja taakse-painikkeina ja sivusuuntaisena rullana. Halutessaan hiiren ominaisuuksia voi räätälöidä tarkemmin Logitech Options -ohjelmistolla. Sivurullan tuntuma on riittävän tahmea, joten sitä ei herkästi pyörittele vahingossa.

Hiiri tukee näppäimistön tapaan myös Logitechin Flow-toimintoa, eli niin hiiri kuin näppäimistö auttaa siirtämään kursorin lisäksi niin tekstiä kuin tietoja eri tietokoneiden välillä, oli sitten käytössä Mac kuin PC. Käytössä voi olla samanaikaisesti enintään kolme konetta, mutta hiirtä ja näppäimistöä voi siis käyttää kaikkien niiden kanssa ilman mitään erilliskikkailuja.

Hiiressä käytetty Darkfield-anturi kykenee 4000 DPI:n tarkkuuteen, mikä riittää erinomaisesti työkäytössä mainiosti. Pikaisen tutustumisen yhteydessä se ei nikotellut millään pinnalla, jolla sitä kokeiltiin.

Hiiren ladattava akun luvataan toimivan täydellä latauksella jopa 70 päivää. Ilahduttavaa on, että jo kolmen minuutin pikalatauksen pitäisi tarjota virtaa työpäivän verran.

Logitech MX Master 3 -hiiri on yhteensopiva Windows- ja Mac- käyttöjärjestelmien sekä useimpien Linux-versioiden kanssa.

Logitechin uusi MX Keys -näppäimistö on heti ensikosketuksesta mukava näpyteltävä.

Mikäli on tottunut esimerkiksi Macbookkien erittäin lyhytliikerataisiin näppäimistöihin, voi painallus olla hieman pitkän oloinen, mutta tuntuma on miellyttävä. Mekaanisella pelinäppäimistöllä kirjoittava arvostaa selkeää painallusvastetta. Valmistajan Perfect Stroke -näppäimistöteknologia hyödyntävä näppäimistö on käytössä hiljainen.

Näppäimistön taustavalo himmenee oletuksena pois, mikäli näppäimistöä ei hetkeen käytetä. Taustavalo syttyy kun kädet lähestyvät näppäimiä. Tässä on vielä lievää hiomista, sillä testissä valot syttyivät välillä vasta kun näppäimiin koski. Taustavalaistuksen määrä myös säätyy vallitsevan valon mukaan.

Näppäimistö toimii niin Macin kuin PC:n kanssa. Yhteensopivuus on tosin luvattu niiden lisäksi myös Linuxille sekä mobiilikäyttöjärjestelmille Android ja iOS.

Näppäinhatut on muotoiltu koveriksi, ja ne ohjaavat sormet mukavasti keskelle. Siinä missä hiiren laitevalintapainike löytyy pohjasta, näppäimistössä pikavalinnat on tuotu nuolinäppäiminen yläpuoliseen tilaan.

Näppäimistön runko on erittäin tukeva, käytännössä se tuntuu olevan yhtä metallikappaletta. Tämä tuntuu myös painossa, jota on kertynyt tavanomaista enemmän. Monista näppäimistä tuttu korkeussäätö tosin puuttuu, mutta näppäimistön loiva oletuskulma tuntui oikein käyttömukavalta.

Molemmat laitteet voidaan liittää langattomasti samaan, molemmissa mukana tulevaan Unifying-vastaanottimeen, tai Bluetoothin avulla.

Logitech MX Keys -näppäimistöstä on saatavilla myös +-versio, jossa mukana tulee myös rannetuki. Sen tarve lienee hyvin yksilöllistä, ja ainakaan itse en osannut sellaista perusversion kanssa kaivata ollenkaan.

Logitech MX Master 3 -hiiri, Logitech MX Keys ja Logitech MX Keys Plus -näppäimistöt tulevat myyntiin syyskuussa 2019 ja niiden kuluttajahinnat ovat 129, 119 ja 129 euroa.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat