Uusimmat

Epox 4PCA3+ & DFI Pro875

16.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Alkusanat

Muropaketti on ehtinyt julkaisemaan jo ennen tätä artikkelia raportit Gigabyten i875P- ja Albatronin i865PE-emolevyistä sekä yleisen vertailun neljän eri valmistajan i865PE-emolevystä. Näillä näkymin Muropaketin viimeiseksi jäävä i875P/i865PE-artikkeli sisältää katsauksen i875P-piirisarjaan perustuvista Epox 4PCA3+- ja DFI Pro875 -emolevyistä.

Piirisarjan ominaisuuksia emme enää tässä artikkelissa kertaa, joten suosittelemme tutkimaan ne läpi alta löytyvistä osoitteista, jos speksit ovat jääneet hämärän peittoon:

Intel 875P -piirisarjan ominaisuudet

Epox 4PCA3+: Pakkaus

Ensimmäisenä käsiteltävän Epox 4PCA3+:n mukana tulee kiitettävä valikoima oheismateriaalia. Neljän ohjekirjan lisäksi paketista löytyy ajuri-CD, kaksi ajuridiskettiä, I/O-liitinsuoja sekä korttipaikkaan asennettava paneeli, josta löytyy peliporttiliitin.

Kaapeleiden määrä on positiivinen yllätys, sillä harvan emolevyn mukana tulee kahta pyöristettyä Ultra ATA -kaapelia, kahta Serial ATA -kaapelia, kahta Serial ATA -virta-adapteria sekä diskettiaseman kaapelia. Vaalean siniset Ultra ATA -kaapelit ovat 50 senttimetriä pitkät.

Epox 4PCA3+

Epox 4PCA3+ jatkaa piirilevyn kanssa Epoxille tunnusomaisella tumman vihreällä värillä, eikä komponenttisijoittelu niin ikään ole massasta poikkeava. PCI-liittimiä löytyy viisi kappaletta ja AGP-liitin on onneksi sijoitettu tarpeeksi kauas muistiliittimistä, jolloin muistikampoja voidaan vaihtaa pitkän näytönohjaimen ollessa paikoillaan.

Gigabitin verkko-ohjaimena 4PCA3+:sta löytyy Broadcomin BCM5707-piiri, josta saadaan täysi hyöty irti i875P-piirisarjasta löytyvän CSA-tekniikan (Communication Streaming Architecture) avulla. Intelin referenssiemolevyjen tapaan myös Epox on päätynyt jäähdyttämään northbridgeä pelkästään suurikokoisella siilillä.

Testiin saapunut 4PCA3+ oli 1.2-versiollinen ja eroaa uudemmasta 2.0-versiosta ainoastaan prosessoritukensa puolesta. Valmistajan antamien tietojen mukaan 2.0-versiolliseen emolevyyn verrattuna, 1.2-versiosta puuttuu ainoastaan tuki Willamette-ytimellä varustetuilla Intel Pentium 4 -prosessoreille.

I/O-paneelista ei mitään erikoisia liittimiä löydy. Normaalien PS/2-, sarjaportti- ja rinnakkaisporttiliittimien lisäksi löytyy ainoastaan neljä USB2.0- sekä yksi RJ45-liitin. Ääniliitinpuoli ei myöskään koreile monipuolisuudellaan, sillä liittimet löytyvät ainoastaan sisään- ja ulostulolle sekä mikrofonille.

I/O-paneelista poiketen emolevyn alareuna on sitäkin liitinrikkaampi. IDE-RAID-liittimiä löytyy nimittäin jopa neljä kappaletta ja niitä ohjaa yleisesti käytössä oleva Highpointin suurikokoinen HPT374-piiri. Näiden liittimien vierestä löytyy southbridgen tukemat kaksi Serial ATA -liitintä, joilla voidaan teoriassa saavuttaa jopa 150 MB/s siirtonopeus. Koska Epox 4PCA3+:sta löytyy southbridgenä ICH5R, voidaan Serial ATA -liittimet kytkeä toimimaan RAID 0 -tasoon, mutta tämä vaatii käyttöjärjestelmäksi Windows XP:n.

Diskettiaseman sijoitusta oltaisiin voitu miettiä kaksi kertaa, sillä sijainti emolevyn aivan alareunassa ei ole paras mahdollinen ratkaisu. BIOS-piirin sekä patterin yläpuolelta löytyy Epoxin aiemmistakin malleista tuttu diagnostiikkanäyttö. Kyseinen näyttö ilmoittaa kahden numeron/kirjaimen avulla emolevyn tilan ja jos kaikki toimii kuten pitääkin, näytössä pitäisi palaa FF-merkintä.

ICH5R tukee kahdeksaa USB2.0-porttia ja I/O-paneelista ei näitä löydy kuin neljä, joten loput saadaan käyttöön erillisellä korttipaikkaan asennettavalla paneelilla. Kiinnitys tapahtuu ylemmässä kuvassa näkyviin siniseen sekä keltaiseen liittimeen. Valitettavasti Epox ei ole lisännyt pakettiin ainuttakaan USB2.0-paneelia, joten näiden saaminen erikseen saattaa olla varsin hankalaa.

Vaakatasoon asennetun prosessorikannan ympäriltä löytyvän coolerikehikon vierestä löytyy kahdeksan suurta kondensaattoria. Muuten tilaa löytyy kiitettävästi, eikä testeissä käytetyn Thermalright SLK900U -siilin kanssa muodostunut asennusongelmia, vaikka kyseiseltä siililtä löytyykin kokoa varsin reilusti.

Muistiliittimiä löytyy neljä kappaletta ja nämä ovat värikoodatut mustalla ja turkoosilla värillä. Muistutuksena vielä mainittakoon, että i875P tukee DDR400-muisteja sekä kaksikanavaista muistiohjainta. Jotta edellä mainittu kaksikanavainen muistiohjain saadaan käyttöön ja muistien kaistanleveys tuplattua, on muistikammat syytä asentaa samalla värillä merkattuihin liittimiin.

Normaalit kaksi IDE-liitintä on sijoitettu muistiliittimien oikealle puolella ja näiden yläpuolelta löytyy ATX-liitin. Epox 4PCA3+:sta löytyy nelivaiheinen virransyöttö ja mosfettien alapuolelle on sijoitettu +12V-virtaliitin pitämään jännitelinjat tasaisina.

Epox 4PCA3+: BIOS

Muistiasetukset Epox on päättänyt pitää varsin niukkoina eikä säätövaraa löydy kuin kaikkein tärkeimpien asetusten turvin: CAS Latency Time, Active to Precharde Delay, DRAM RAS# to CAS# Delay ja DRAM RAS# Precharge.

Muistiasetuksista poiketen ylikellotussäädöt ovatkin erittäin kiitettävää tasoa. Väylätaajuutta voidaan säätää 800 megahertsin väylätaajuudellisen prosessorin ollessa asennettuna 200 ja 350 megahertsin välillä. Kertoimia muisteille löytyy kolme erilaista 6:4, 5:4 ja 1:1. Prosessorin väylätaajuuden ollessa 800 MHz, muistien kellotaajuudeksi ensimmäisellä kertoimella muodostuu 266 MHz, keskimmäisellä 320 MHz ja viimeisellä 400 MHz.

Jännitteen nostovaroissa Epox ei ole säästellyt, sillä prosessorille voidaan syöttää 1,8 voltin ja muisteille jopa 3,3 voltin käyttöjännite. Vcorea voidaan nostaa 0,025 voltin pykälin, muistien jännitettä vastaavasti 0,1 voltin välein. AGP-väylän jännite rajoittuu 1,5 ja 1,6 volttiin.

Epoxin emolevyistä löytyy myös ylikellottajien kannalta käytännöllinen Watch Dog -ominaisuus. Kyseinen ominaisuus nollaa automaattisesti väylätaajuuden vakioksi, jos ylikellotuksen yhteydessä tietokone ei käynnisty liian korkean väylätaajuuden takia.

PC Health -valikosta ei mitään kovin erikoista löydy: lämpötilat, tuulettimien kierrosnopeudet sekä jännitelinjat.

Epoxin BIOS:n käynnistysruutuun on kerätty kattava määrä erilaisia tietoja laitteistosta:

  • Prosessorin malli + kellotaajuus + väylätaajuus + kerroin
  • Hyper-Threadingin tila (päällä/pois)
  • Muistien kellotaajuus
  • Kaksikanavaisen muistiohjaimen tila (päällä/pois)
  • Prosessorin ja laitteiston lämpötilat
  • Tuulettimien kierrosnopeudet
  • Jännitelinjat

DFI Pro875: Pakkaus

Jos Epoxin emolevyn mukana tuleva oheismateriaalimäärä oli kattava, niin DFI:n oheismateriaalimäärä hipoo täydellisyyttä.

Tavallisimpina tavaroina mukana tulee kaksi ohjekirjaa, ajuri-CD, WinCinema-ohjelma-CD, kaksi ajuridiskettiä ja I/O-liitinsuoja. Tämän lisäksi paketista löytyy piitahnapussi, LanParty-tarra, kotelon etupaneeliin asennettava tarra, tietokoneen kasausopas, kaksi Serial ATA -kaapelia, Serial ATA -virta-adapteri sekä kaksi korttipaikkaan asennettavaa paneelia: peliportillinen sekä SPDIF-sisään- ja ulostuloliittimellinen.

Epoxin tapaan myös DFI on päättänyt panostaa pyöristettyihin kaapeleihin, mutta vetää tässä asiassa pidemmän korren. DFI:n kaapelit nimittäin ovat UV-sensitiiviset ja myös diskettiaseman kaapeli on pyöristetty. Valitettavasti mukana ei tule UV-putkea, jolla oranssin väriset kaapelit oltaisiin saatu hohtamaan.

Koska testissä oleva emolevy kuuluu DFI:n LanParty-kategoriaan, jonka tarkoituksena on varustella emolevy lanpartyille tarvittavilla osilla, tulee mukana myös kotelon kantokassi. Koteloa voidaan kantaa kassin avulla joko kahvasta tai kantohihnan avulla. Kassista löytyy myös sivutaskut sekä tarrahihnat, joihin voidaan kiinnittää esimerkiksi verkko- tai virtakaapeleita kuljetuksen ajaksi.

Paketin pohjalta löytyy vielä FrontX-laite, joka voidaan asentaa kotelon 5.25″-paikkaan. Kyseiseen laitteeseen voidaan kiinnittää mukana tulevat USB- ja ääniliittimet. FrontX:ää voidaan täydentää myös muilla liittimillä, joskin näiden saatavuus Suomessa taitaa olla varsin heikko.

DFI Pro875

DFI Pro875 -emolevy on varsin poikkeava muista markkinoilta löytyvistä emolevyistä, sillä piirilevyn väri on musta ja liittimet ovat oranssiset. Edellä mainittujen kaapeleiden tavoin myös kaikki liittimet hohtavat, jos kotelon sisältä vain löytyy UV-valolähde. Valitettavasti emme pystyneet testaamaan hohtoa UV-valoputken puutteen takia, mutta testikuvia löytyy DFI:n sivuilta alla olevasta osoitteesta:

DFI LanParty: Image Bank

Näyttäisi, että valmistajat (mukaan lukien myös DFI) ovat vihdoin ja viimein alkaneet sijoittaa AGP-liitintä tarpeeksi kauas muistiliittimistä. Tämä karsii kuudennen PCI-liittimen pois, mutta tästä tuskin on enää suurta haittaa, koska muun muassa verkko- sekä ääniominaisuudet löytyvät jo lähes poikkeuksetta jokaisesta emolevystä integroituna.

DFI Pro875:stä löytyy Epox 4PCA3+:n tavoin myös gigabitin verkko-ohjain, jonka tehtävän hoitaa Intelin 82547EI-piiri.

I/O-paneelin liittimet ovat täysin vastaavasti Epoxin mallin kanssa: PS/2-, sarjaportti-, rinnakkaisportti-, USB2.0-, LAN- ja ääniliittimet.

DFI Pro875:stä löytyy myös ainoastaan ICH5R:n tukemat kaksi Serial ATA -liitintä, joihin asennetut kovalevyt voidaan asettaa toimimaan RAID 0 -tasossa. Pro875:stä ei 4PCA3+:n tapaista aivan yhtä massiivista IDE-RAID-liitinkokoelmaa löydy, vaan DFI on päätynyt kahteen liittimeen. Liittimiä ohjaa hieman harvinaisempi HighPoint HPT372N -piiri, joka tukee RAID 0-, 0+1- sekä 1,5-tasoja.

Diskettiasemaliitin on sijoitettu IDE-RAID-liittimiin nähden 90 asteen kulmaan emolevyn oikeaan alalaitaan. Parempi sijoitus olisi normaalien IDE-liittimien läheisyydestä. Pro875:llä saadaan käyttöön kaikki kahdeksan USB2.0-liitintä, tosin tällöin joudutaan turvautumaan erilliseen paneeliin. Korttipaikkaan asennettava paneeli liitetään Highpointin RAID-piirin yläpuolelta löytyviin liittimiin.

DFI Pro875:stä löytyy joidenkin Abitin emolevyjen tapaan käynnistys- sekä reset-napit emolevyltä. Emolevyä kotelon ulkopuolella käyttävälle tämä on erittäin käytännöllinen ratkaisu, sillä ruuvimeisselikäynnistyksiä ei tarvita.

Epoxin emolevyn tapaan DFI Pro875:ssä prosessorikanta on sijoitettu vaaka-asentoon ja yhtä coolerikehikon sivustoa varjostaa kondensaattoririvistö. Kolmivaiheisen virransyötön mosfetit sekä kondensaattorit on poikkeuksellisesti sijoitettu emolevyn yläreunaan, ja +12V-virtaliitin on sijoitettu muistiliittimien ja coolerikehikon väliin.

Northbridge on sijoitettu lyhyempien johtimien toivossa lähes coolerikehikkoon kiinni ja samalla tästä syntyy myös ongelmia. Testeissä käytetty Thermalright SLK900U -siili nimittäin otti kiinni northbridgeä jäähdyttävään suurikokoiseen alumiinisiileen. SLK900U saatiin asennettua ongelmitta prosessoria jäähdyttämään, mutta kaikilla coolereilla ei välttämättä selviydytä aivan yhtä helposti.

DFI Pro875: BIOS

Kummatkin emolevyt, sekä Epox 4PCA3+:n että DFI Pro875, käyttävät Phoenixin AwardBIOS:ia, joka näkyy myös BIOS-valikoissa. DFI:n muistiasetukset ovat samanlaiset Epoxin kanssa, tosin muistien kerroin valitaan muistiasetusvalikosta eikä ylikellotusvalikosta.

Ylikellotussäädöt eivät ole aivan samaa tasoa Epoxin kanssa, vaikka ovatkin kattavat. Väylätaajuutta voidaan säädellä megahertsin välein 200 MHz:stä aina 400 MHz:iin asti.

Ylikellotussäädöt eivät tyrehdy vielä Vcoren niukkaan nostovaraan, sillä prosessorilla voidaan syöttää maksimissaan jopa 1,85 voltin käyttöjännite. Nosto tapahtuu 0,05 voltin välein. Hyvin alkaneet ylikellotussäädöt sitten kaatuvatkin muistien jännitesäätöihin, koska ainoat mahdollisuudet ovat 2,5 ja 2,6 voltin jännitteet.

Serial ATA- ja PC Health -valikkojen alta löytyy normaalit säädöt.

Tietokoneen käynnistyessä BIOS:n latausruudusta näkyy prosessorin kellotaajuuden, väylätaajuuden, kertoimen ja muistien kellotaajuuden lisäksi kaksikanavaisen muistiohjaimen ja PAT:n tila sekä lämpötilat.

Testikokoonpano

Testeissä vertailuna Epox 4PCA3+:lle ja DFI Pro875:lle käytettiin i875P-piirisarjaan perustuvaa Gigabyte GA-8KNXP- ja i865PE-piirisarjallista Albatron PX865PE ProII -emolevyä. Kaikilla alustoilla käytettiin 800 megahertsin väylätaajuudella toimivaa Intel Pentium 4 3,0 GHz -prosessoria, Club3D Radeon 9800 Pro -näytönohjainta ja Seagate Barracuda V 120GB SATA -kovalevyä. Kahdella jo aiemmin testatulla emolevyllä käytettiin Corsair TwinX512-3200LL -muisteja, mutta uudemmat emolevyt testattiin käyttäen Kingston HyperX 256MB PC3500 -muisteja.

Testikokoonpano:

  • Intel Pentium 4 3,0 GHz
  • Kingston HyperX 256MB PC3500
  • Club3D Radeon 9800 Pro
  • Seagate Barracuda V 120GB SATA
  • Antec TruePower 550W
  • Windows XP
  • DirectX 9.0
  • Intel Chipset Software Installation Utility 5.00.1012
  • Catalyst 3.4

Emolevyjen vakioväylätaajuudet:

Albatron pelaa omalla mallillaan reilua peliä, eikä väylähuijausta ole havaittavissa lainkaan. DFI:n ja Gigabyten emolevyjen vakioväylätaajuudet ovat noin 0,5 MHz normaalia korkeammat, mutta Epox on päättänyt ottaa kaulaa muihin noin 1,5 MHz:n väylähuijauksella.

Testitulokset: Pelitestit

Sekä 3DMark2001 SE:ssä (build 330) että 3DMark03:ssa (build 330) tulokset eri emolevymallien välillä ovat hyvin samanlaiset. Albatron jää i865PE-piirisarjan takia pitämään häntäpäätä, kun taas Gigabyte nappaa kärkipaikan. DFI pärjää jonkin verran paremmin kuin Epox, mutta ei yllä kuitenkaan päihittämään Gigabyten tuloksia.

Unreal Tournament 2003:ssa tulokset ovat erittäin tasaiset Bot-osiossa, sillä parhaiten ja huonoimmin pärjänneen i875P-piirisarjallisen emolevyn välillä jää eroa ainoastaan 0,2 fps:ää. Eroa i865PE:n ja i875P:n tulosten välille muodostuu noin kolme prosenttia.

Flyby-osio jatkaa samaa linjaa, eikä i875P-emolevyjen tulokset eroa huonoimmassakaan tapauksessa kuin 0,7 fps:ää. Merkittävää kuitenkin on, että Bot-osiossa parhaiten pärjännyt Gigabyte jää i875P-emolevyistä Flyby-osiossa viimeiseksi. I865PE häviää i875P:lle jälleen noin kolme prosenttia.

Testitulokset: Hyötyohjelmatestit

SiSoft Sandra 2003:n CPU Arithmetic -osiossa testitulokset ovat hyvin tasaiset. ALU:ssa Epox ja DFI taistelevat tasatuloksissa, mutta Albatron nappaa ykkössijan i865PE-piirisarjan kanssa. Gigabyte kirii noin 50 pistettä Epoxia ja DFI:tä paremmalla tuloksella. FPU:ssa Albatron jää viimeiseksi, i875P-piirisarjallisten emolevyjen tulosten erojen ollessa erittäin pienet.

SiSoft Sandra 2003:n muistien kaistanleveyttä testaavassa Memory Bandwidth -osiossa erot kasvavatkin hieman suuremmiksi. Albatron i865PE-piirisarjan kanssa jää reilummin jälkeen puuttuvan PAT-tuen takia. I875P-piirisarjallisista emolevyistä Epox ei saa väylähuijauksellakaan pönkitettyä omaa sijaansa, vaan jää viimeiseksi. Gigabyte nappaa ykkössijan varsin yksiselitteisesti.

PCMark2002:n prosessoritesteissä i865PE jää jälleen jalkoihin, Gigabyten napatessa kärkisija. Epoxin ja DFI:n välille muodostuu eroa 16 pistettä. Muistitestissä Epox ja DFI pärjäävät erittäin huonosti ja jopa Albatron pärjää paremmin. Gigabyte kuitenkin saa kasvatettua eroa Albatroniin noin 60 pistettä.

Pifastissa Epox yllättäen nappaa ykköspaikan 0,03 sekuntia paremmalla tuloksella verrattuna toiseksi tulleeseen Gigabyteen. DFI jää Epoxista ainoastaan 0,08 sekuntia. Eroja i875P-piirisarjalla varustettujen emolevymallien välillä ei siis käytännössä ole. Albatron i865PE-piirisarjan kanssa jää jälkeen noin puoli sekuntia.

SuperPI:ssä luontevasti kaikki i875P-emolevyt nappaavat saman ajan, 47 sekuntia. Albatron jää näistä jälkeen sekunnilla.

WinRAR- ja Ogg-pakkauksessa tulokset jatkavat samaa linjaa SuperPI:n kanssa. Tulokset i875P-emolevyjen osalta ovat täysin samat, i865PE saa pakattua 109 megatavuisen WAV-tiedoston Ogg-muotoon sekunnin hitaammin ja 396 megatavuinen videopätkä pakkaantui RAR:ksi kaksi sekuntia hitaammin.

FlaskMPEG-ohjelmalla pakattiin samainen 396 megatavun videopätkä myös DivX 5.0.3 -kodekilla, jolloin erot näkyvät myös i875P-emolevyjen välillä. Parhaiten pärjää Epox 4PCA3+, tosin Gigabyte jää ainoastaan kaksi sekuntia ja DFI Pro875:kin vain viisi sekuntia. Albatronin ja Epoxin välille muodostuu eroa 11 sekuntia, joka vastaa noin kahta prosenttia.

Cinebench 2003:lla testasimme renderöintinopeutta, jolloin ainoastaan yhtä prosessoria hyödyntäen i875-piirisarjalla varustetut emolevyt pärjäävät yhtä hyvin, Albatron i865PE:llä jää jälkeen ainoastaan yhden pisteen. Useampaa prosessoria hyödyntäen (Eli Hyper-Threadingia) tulokset jatkavat täysin samaa linjaa, mutta ero i865PE:hen kasvaa kahteen pisteeseen.

Loppusanat

Epox 4PCA3+ ja DFI Pro875 molemmat ovat omalla alueellaan hyviä tuotteita. DFI on panostanut LanParty-mallistonsa kanssa erityisen paljon mukana tulevaan oheismateriaaliin ja maininnan arvoisia ominaisuuksia ovat myös UV-sensitiiviset liittimet emolevyllä. Huomattavan kattava määrä oheismateriaalia valitettavasti näkyy myös hinnassa, joka on noin 240 euroa. Epox vastaavasti on pitänyt oheismateriaalimäärän huomattavasti alempana, ja vaikka mukana tuleekin pyöristetyt kaapelit, ei hintaa ole kuin 174 euroa.

Suorituskyvyt heilahtelevat vuorotellen molempien eduksi, eikä erot muutenkaan olleet kovin suuret. Tosin täytyy muistaa, että Epox 4PCA3+:ssa on myös väylähuijattu noin yhden megahertsin enemmän, kuin muissa vertailun emolevyissä. BIOS:n säätömahdollisuudet ovat lähes identtiset, ja kummastakin emolevystä voidaan prosessorille syötettävän jännitteen määrääkin nostaa 1,8 volttiin tai tämän yli. DFI:n heikkoudeksi BIOS:n osalta tosin jää muistien onneton nostovara (2,6 volttia).

Yhteenvetona voisi sanoa, että DFI Pro875 sopii paremmin kuluttajalle, joka etsii kattavaa määrä oheismateriaalia ja silmäiloa. Epox vastaavasti erittäin onnistuneiden BIOS-säätöjen takia ylikellotusta harkitsevalle.

16. kesäkuuta – Ville Suvanto (ville.suvanto@https://muropaketti.com)

Epox 4PCA3+ -tuotesivut

DFI Pro875 -tuotesivut

Epox 4PCA3+: MBnet hintavertailu

DFI Pro875: MBnet hintavertailu

>> Etusivulle