Uusimmat

Esikatsaus NVIDIAn 3-Way SLI -tekniikkaan

31.12.2007 17:41 Muropaketin toimitus

NVIDIA lanseerasi kahden näytönohjaimen SLI-tekniikan kesäkuussa 2004. Silloin SLI-alusta koostui kahdesta GeForce 6800 Ultra -näytönohjaimesta (NV45) sekä nForce 4 SLI -piirisarjaan perustuvasta emolevystä. NVIDIA on viimeisen kolmen vuoden aikana jatkanut SLI-konseptin kehittämistä ja nykyään markkinoilla on SLI-ominaisuutta tukevien näytönohjaimien ja emolevyjen lisäksi muun muassa SLI-muisteja, SLI-koteloita ja SLI-virtalähteitä. SLI-optimoituja pelejä on tähän mennessä julkaistu yli 570 kappaletta ja NVIDIA työskentelee jatkuvasti pelikehittäjien kanssa The Way It’s Meant to Be Played -pelikehitysohjelman parissa.

Periaatetasolla kahden näytönohjaimen SLI- ja CrossFire-konfiguraatiot ovat houkutteleva idea. Kun ostat yhden näytönohjaimen nyt, voit vuoden tai kahden kuluttua ostaa toisen samanlaisen näytönohjaimen ja kytkeä sen aiemmin ostetun rinnalle. Teoriassa 3D-suorituskyvyn pitäisi lähes kaksinkertaistua ja uutuuspelien rullata jälleen kuin vanhoina hyvinä aikoina. Käytännössä hommat eivät kuitenkaan aina suju näin helposti. PC-komponentit, 3D-tekniikat ja pelit elävät täysin omaa aikaansa ja kehittyvät normaalin ajanlaskun kahdessa vuodessa lähestulkoon valovuodella. Pari vuotta vanha 2000 euroa maksanut tehokokoonpano ei enää jaksakaan pyörittää uutuuspelejä kuin hädin tuskin minimiasetuksilla. Pullonkaulana saattaa olla näytönohjaimen sijaan prosessori ja viimekertaisen konepäivityksen jälkeen uusia nForce-piirisarjoja on julkaistu pari sukupolvea ja muisti- ja väylästandarditkin ovat päivittyneet parilla pykälällä. Yhteensopivuus-, ajuri-, lämmöntuotto-, tehonkulutus- ja meluongelmista tuskin tarvitsee edes sen enempää tarinoida.

NVIDIA on 3,5 vuoden aikana pitänyt usean näytönohjaimen SLI-tekniikan suljettuna muilta valmistajilta ja se toimii ainoastaan NVIDIAn omilla nForce-piirisarjoilla. Näin ollen Intelin piirisarjat tukevatkin vain AMD:n CrossFire-tekniikkaa. Ensimmäinen edistysaskel nähtiin syksyn IDF-tapahtumassa, kun Intel esitteli kahta Core 2 Extreme -prosessoria tukevan Skulltrail-alustan emolevyä, joka oli varustettu SLI-tuella. NVIDIA oli suostunut myymään SLI-tuen mahdollistavan siltapiirin Intelille kyseiseen emolevymalliin, mutta ei lisensoimaan tekniikkaa Intelin tulevien piirisarjojen ominaisuudeksi. Huhujen mukaan tämän seurauksena Intel teki NVIDIAlle kiusaa muuttamalla 45 nm:n tekniikalla valmistettavia neliytimisiä Yorkfield-koodinimellisiä prosessoreita siten, etteivät ne toimi kunnolla NVIDIAn nykyisellä nForce680i SLI -piirisarjan referenssiemolevyllä. Vakausongelmia on ilmeisesti havaittu jollain tasolla myös juuri julkaistulla nForce 780i SLI -piirisarjalla.

14. joulukuuta NVIDIA julkaisi uuden kolmen näytönohjaimen 3-Way SLI -tekniikan. Uusi tekniikka on mahdollista toteuttaa kolmella viime vuoden marraskuussa julkaistulla GeForce 8800 GTX- tai Ultra-näytönohjaimella, joiden piirilevyt on varustettu kahdella SLI-liittimellä. Lisäksi tarvitaan kolmella PCI Express x16 -liittimellä varustettu nForce 680i SLI- tai nForce 780i SLI -piirisarjaan perustuva emolevy, erillinen kuuden liittimen SLI-siltapiiri ja NVIDIAn uusimmat ForceWare-ajurit. 3-Way SLI -tekniikka toimii ainoastaan Windows Vista -käyttöjärjestelmässä ja NVIDIAn minimisuosituksena on 1100 watin virtalähde. Lehdistötiedotteen mukaan 3-Way SLI mahdollistaa jopa 2,8-kertaisen pelisuorituskyvyn yhteen näytönohjaimeen verrattuna. Yritys hehkuttaa, että uutuuspelejä voidaan pelata 3-Way SLI:n ansiosta 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella 2560×1600-resoluutiolla ja 8x-reunojenpehmennyksellä.

Tässä artikkelissa luodaan pikainen katsaus nForce 780i SLI -piirisarjan ominaisuuksiin ja kasaamme tee-se-itse 3-Way SLI -kokoonpanon. Lisäksi mukana on testituloksia muutamalla uutuuspelillä yhdellä, kahdella ja kolmella GeForce 8800 Ultralla sekä 100000 pisteen rajan rikkominen 3DMark03-testiohjelmalla.

 

nForce 780i SLI -piirisarja

NVIDIA julkaisi 17. joulukuuta uudet nForce nForce 780i SLI- ja nForce 750i SLI -piirisarja, jotka on suunnattu tehokäyttäjille ja tavallisille kuluttajille. nForce 780i SLI tukee Intelin 45 nanometrin prosessilla valmistettavia prosessoreita sekä 3-Way SLI:tä, joka mahdollistaa kolmen GeForce 8800 GTX- tai Ultra-näytönohjaimen asettamisen SLI-tilaan. Kolmesta liittimestä kaksi tukee PCI Express 2.0 -tekniikkaa ja yksi PCI Express 1.0 -tekniikkaa. nForce 780i SLI -emolevyissä PCI Express 2.0 -tuki on toteutettu ulkoisella nForce 200 -piirillä, jonka vastuulla on siis pelkästään kaksi PCI Express x16 -liitintä. Piirisarja tukee myös DDR2-muisteja 600 MHz:n (1200 MHz DDR) kellotaajuuteen asti, kahta gigabitin verkko-ohjainta, kuutta kolmen gigabitin siirtonopeudella sekunnissa toimivaa Serial ATA -liitäntää, kahta PATA-liitäntää, HD-ääniominaisuuksia ja kymmentä USB 2.0 -porttia. nForce 750i SLI -piirisarja tukee ”vain” kahta PCI Express x16 -liitintä.

EVGA ja XFX ovat odotetusti esitelleet NVIDIAn referenssisuunnitteluun perustuvat emolevymallinsa (yllä olevassa kuvassa). Asus on puolestaan julkaissut kaksi nForce 780i SLI -piirisarjaan perustuvaa emolevyä, jotka ovat pelaajille ja ylikellottajille suunnattu Striker II Formula ja perinteisempi P5N-T Deluxe. MSI on puolestaan julkaissut suunnitelman tuoda markkinoille P7N Diamond -emolevy, joka on varustettu neljällä PCI Express x16 -liittimellä. Yksi liittimistä on ilmeisesti tarkoitettu fysiikkakortille.

Muropaketin testipenkkiin odotellaan EVGA:n nForce 780i SLI -emolevyä ja virallista 3-Way SLI -siltaa tammikuussa. Artikkelia aiheesta ja testituloksia 45 nm:n Yorkfield-koodinimellisillä Core 2 Extreme QX9650- ja QX9770-prosessoreilla on toivottavasti luvassa helmikuussa.

Sisältö

  1. Esikatsaus NVIDIAn 3-Way SLI -tekniikkaan
  2. Tee-se-itse 3-Way SLI ja suorituskykymittaukset
  3. Vesijäähdytys kolmelle näytönohjaimelle ja 3DMark03: +100 000 pistettä
  4. Loppuyhteenveto