UUSIMMAT

Fractal Design Define R5

24.11.2014 14:00 | | 66

Ruotsalaistaustaisen Fractal Designin Define R -mallit ovat lukeutuneet suomalaisten harrastajien keskuudessa ostetuimpien miditornikoteloiden joukkoon viime vuosien aikana. Ensimmäinen Define-sarjan kotelo julkaistiin vuonna 2008, mutta vasta seuraavana vuonna esitelty Define R2 saavutti nopeasti harrastajien laajemman suosion monipuolisilla ominaisuuksillaan sekä hyvällä hinta-laatusuhteellaan.

Define R5

Define R3 oli vuorossa 2010 ja Define R4 vuonna 2012. Neljäs sukupolvi näki päivänvalon tämän artikkelin julkaisupäivänä marraskuun 24. päivä. Edeltäjämallien tapaan erityisesti harrastajille suunnattu kotelo on suunniteltu tarjoamaan monipuoliset tilat ja hyvät jäähdytysmahdollisuudet hiljaisissa kuorissa. Valmistajan suositushinta Define R5:n ikkunattomalle versiolle on 104,99 euroa ja ikkunalliselle 114,99 euroa.

Edeltäjämallin tapaan myös Define R5 toimitetaan ruskeassa pahvipakkauksessa, jonka pintaan on painettu mustalla hahmotelmakuvia kotelosta. Mustavalkoisesta toteutuksesta huolimatta pakkaus on varsin informatiivinen. Pakkauksen päädyissä on kantamista helpottava aukot. Laatikon sisällä kotelo on suojattu styrox-sovitteilla sekä muovipussilla.

Oheistarvikkeet löytyvät valkoisesta pahvirasiasta kotelon sisältä. Rasian pintaan on merkitty selkeästi sisältä löytyvät tarvikkeet. Mukana tulee viisi pientä mustaa nippusidettä, kasa kiinnityskumeja kiintolevyille, muovinen kiristystyökalu emolevyn kiinnityskorokkeille sekä valikoima erilaisia ruuveja. Lisäksi erillisestä muovipussista löytyy käyttöohjeet ja takuulappunen. Käyttöohjekirja on toteutettu erittäin selkeästi ja sen mustavalkoisessa kuvituksessa on käytetty sinistä korostusväriä yksityiskohtien havainnollistamiseksi.

Ensisilmäyksellä Define R5 näyttää ulkoisesti aivan edeltäjältään, mutta asiaan perehtynyt havaitsee nopeasti muutoksia yksityiskohdissa. Perusajatus on kuitenkin pysynyt samana – kaikki on hillittyä ja kulmikkaan suoraviivaista. Kotelon runko sekä kylki- ja kattopaneelit ovat mustaksi maalattua terästä niissä olevia muovisia peitelevyjä lukuun ottamatta. Etupaneeli on puolestaan muovia. R5:stä on saatavilla ikkunaton ja ikkunallinen versio. Värivaihtoehtoja ovat musta, titaani ja valkoinen.

Define R5:n ulkomitat ovat 232 x 451 x 521 mm (L x K x S) ja paino 10,2 kg. Kotelo on yhteensopiva mini-ITX-, micro-ATX- ja ATX-emolevyjen kanssa. Ominaisuuksiin kuuluu kaksi 5,25 tuuman ulkoista asemapaikkaa sekä kahdeksan sisäistä 2,5/3,5 tuuman levykelkkaa. Lisäksi emolevyn taustapuolella on kaksi erillistä 2,5 tuuman levypaikkaa. Jäähdytystä varten R5:stä löytyy kaikkiaan yhdeksän tuuletinpaikkaa, joista kahdessa on asennettuna 140 mm tuuletin.

Etupaneelia peittää tuttuun tapaan suuri muoviluukku, jonka ulkopinnassa on harjattua alumiinia onnistuneesti imitoiva kuviointi. Luukun sisäpinnassa on tekstiilipintainen bitumipohjainen äänenvaimennusmatto. Luukun mekanismia on muutettu, sillä saranapuoli on nyt käyttäjän valittavissa. Sen vaihtamiseksi tarvitaan ristipäinen ruuvimeisseli, jotta luukun saa vapautettua etupaneelin metallisista kiinnityskoukuista. Sulkeutuessaan luukun avoin reuna tarrautuu samaisiin metallikoukkuihin. Sulkeminen ei tapahdu aivan yhtä sujuvasti kuin magneetein varustetussa edeltäjämallissa, sillä huolimattomasti suljettasessa vain ylä- tai alareuna tarttuu kiinni koukkuun, jolloin luukun toinen kulma jää raolleen. Myöskään luukun avautumiskulma ei ole edelleenkään kovin suuri, sillä se avautuu hädin tuskin yli 90 asteen.

Luukun takana etupaneelin alaosassa sijaitseva ilmanottoritilä on muuttanut muotoaan huomattavasti avoimempaan ja harvempaan suuntaan. Ritilä irtoaa yläreunassa sijaitsevasta vivusta painamalla ja on saranoitu alareunasta kahdella muovikynnellä. Ritilän sisäpinnassa on pölysuodattimena toimiva tiheä muoviverkko. Kotelon ilmanotto on toteutettu edelleen epäsuorasti etupaneelin kyljissä sijaitsevien ritilöiden kautta. Tuulettimien suojaritilä sijaitsee kuitenkin aiempaa syvemmällä etupaneelissa, jolloin ilmavirta pääsee kulkemaan paremmin luukun ja etupaneelin välissä. Etupaneeliin on esiasennettuna yksi 140 mm kokoinen Fractal Design Dynamic GP14 -tuuletin, joka pyörii 1000 kierrosta minuutissa.

Etupaneelin yläosasta löytyy kaksi 5,25 tuuman asemapaikkaa, joista kummassakin on pikalukituksella varustetut peitelevyt. Niiden paikalleen asentaminen on tehty poikkeuksellisen vaivattomasti. Keskellä etupaneelin yläosassa sijaitsee kiintolevyjen aktiivisuusvalo, joka näkyy luukun yläreunaan tehdyn loven läpi. Valon vasemmalla puolella on puolestaan liukukytkin, jonka avulla tuulettimien kierrosnopeuden voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Kytkin on suurikokoisempi ja siten helppokäyttöisempi kuin edeltäjämallissa. Tuuletinsäätimeen on mahdollista kytkeä kolme tuuletinta, joka on tämän tyyppisessä kotelossa hieman turhan vähän.

Liitännät, merkkivalot ja painikkeet sijaitsevat tutussa paikassa etupaneelin päällä ja myös niiden järjestys on pysynyt muuttumattomana. Keskellä sijaitseva virtapainike on saanut ympärilleen kromikehän ja valokehä on puolestaan jätetty pois. Virtapainikkeen oikealla puolella sijaitsevat kaksi USB 2.0 ja kaksi USB 3.0 -liitäntää. Reset-painike sijaitsee keskilinjan vasemmalla puolella ja se on entistä pienempi sekä upotetumpi, joten vahinkopainalluksen vaaraa ei pitäisi olla. Laitimmaisena vasemmassa reunassa sijaitsevat kuuloke- ja mikrofoniliitännät, jotka ovat nyt metallinväriset.

Define R5:n kattopaneeli näyttää olevan ikään kuin haarniskan peitossa, sillä katon ilmanvaihtoaukot on peitetty aiempaa tyylikkäämmin. Aiemmin ritilät oli peitetty mustilla levyillä kotelon sisäpuolelta, mutta nyt käytössä on uudet ulkopuolelle kiinnitetyt työkaluvapaat Moduvent-peitelevyt. Peitelevyt ovat kiinni rungossa kulmistaan – kahdesta kulmasta muovisilla koukuilla ja kahdesta yhteen puristuvilla muovikynsillä. Peitelevyjen rakenteessa voisi olla vielä hieman parannettavaa, sillä etummaisinta irrotettaessa yksi muovisista kiinnityskynsistä meni poikki. Moduvent-peitelevyjen sisäpinnassa on ohut kerros äänenvaimennusmateriaalia.

Peitelevyjä on kolme kappaletta ja niitä varten kattopaneelissa on pieni syvennys. Peitelevyjen alta paljastuu paikat kolmelle 120 tai 140 mm:n kokoiselle tuulettimelle. Tuuletinpaikat on painotettu kotelon vasemman kyljen puoleiseen reunaan paremman yhteensopivuuden takaamiseksi kotelon sisäpuolella.

Pohjaa peittää kookas muovinen pölysuodatinkasetti, joka irtoaa kätevästi etupaneelin kautta vetämällä. Suodatinta irrottaessa etupaneelin luukun on oltava avattuna. Suodattimen alta paljastuu kotelon runkoon tehdyt ilmanottoritilät virtalähteelle sekä kahdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle. Pohjan kulmista löytyy noin 15 mm korkeat krominkiiltoiset muoviset koroketassut, joiden pohjassa on pitävä kuminen pinta.

Takapaneelin asettelu on tyypillinen nykypäivän miditornikotelolle sekä suurimmilta osin samanlainen edeltäjämallin kanssa. Pieniä muutoksia on kuitenkin lähemmässä tarkastelussa havaittavissa. Virtalähde on pohjalla ja sen yläpuolelta löytyvät seitsemän laajennuskorttipaikkaa. Korttipaikkojen oikealla puolella oli aiemmin ylimääräinen pystysuunnassa sijainnut lisäkorttipaikka esimerkiksi tuuletinsäädintä tai lisäliitäntöjä varten, mutta sen tilalle on jostain syystä vaihdettu pelkkä ilmanvaihtoritilä. Oikealla ylhäällä sijaitseva takatuuletinpaikka on nyt varustettu pystysuunnassa säädettävillä kiinnityspisteillä. Edeltäjämallin yläreunan ilmanpoistoaukko on jätetty kokonaan pois.

Kylkipaneelien kiinnityksessä Fractal Design on tehnyt merkittävän harppauksen parempaan suuntaan. Vasemmanpuoleinen (etupaneelista katsottuna) paneeli on varustettu takapaneelissa sijaitsevalla pikalukitussalvalla, joka lukitsee paneelin paikalleen takareunasta kolmesta eri pisteestä. Toteutus on toimiva ja erittäin tervetullut käyttäjille, jotka avaavat koteloaan usein. Myös oikean kylkipaneelin kiinnityksessä on petrattu, sillä sormiruuvit ovat nyt kylkipaneelissa kiinni pysyvää mallia, eli ne eivät pääse menemään hukkaan kyljen ollessa irrotettuna. Hyvää työtä Fractal Designilta tältä osin!

Molempien kylkipaneelien sisäpinta on päällystetty ohuella kangaspintaisella bitumimatolla, jonka tarkoituksena on vaimentaa kokoonpanon ääntä. Vasemmasta kylkipaneelista löytyy lisäksi paikka 120 tai 140 mm kokoiselle tuulettimelle. Tuuletinpaikka on oletuksena peitetty ulkopuolelle ruuvein kiinnitetyllä muovisella Moduvent-peitelevyllä, jonka sisäpinnassa on äänenvaimennusmateriaalia. Ratkaisu parantaa jäähdytysmahdollisuuksia karsimatta kuitenkaan hiljaisuudesta.

Oikean kylkipellin takaa avautuu näkymä sisuskalujen taustapuolelle, josta on viime vuosien aikana muodostunut ylimääräisen hukkatilan sijaan merkittävä osa tietokonekoteloa. Väliseinästä löytyy viisi johtoläpivientiä, joista alimmainen on suurikokoisin ja kaksi ylimmäistä pienikokoisimpia. Johdoille löytyy varsin mukavasti tilaa, sillä alaosassa kylkipaneelin taakse jää 35 mm:n tila ja emolevyn kohdalle 25 mm:n tila. Prosessoricoolerin asennusaukko on nykytyyliin erittäin suurikokoinen. Sen alapuolelta löytyy kaksi valkoista metallikelkkaa 2,5 tuuman levyille. Kelkat ovat kiinni yhdellä sormiruuvilla ja itse levyjen kiinnitys tapahtuu kelkkoihin tavallisten ruuvien avulla. Pystysuunnassa kulkevat kotelon omat kaapelit ovat niputettu siististi tarranauhojen avulla.

R5:n sisälayout näyttää ensialkuun hyvinkin tutulta, mutta lähemmässä tarkastelussa eroavaisuuksia löytyy edeltäjämalliin nähden. Levypaikat ja asemapaikat sijaitsevat kotelon etuosassa, virtalähde takana lattialla ja emolevy takana ylhäällä. Vakioilmanvaihto perustuu etu- ja takapaneelissa sijaitseviin tuulettimiin. Ilmanvaihtoa on mahdollista tehostaa asentamalla tuulettimia pohjaan, kylkeen ja kattoon.

Virtalähdepaikka sijaitsee siis kotelon pohjalla ja sitä varten pohjapaneeliin on muotoiltu pienet korokkeet sekä niiden päälle on liimattu kumipehmusteet. Johtoläpivienti sijaitsee väliseinässä näppärästi heti virtalähteen takana. Heti virtalähteen takana sijaitsee myös toinen kahdesta pohjatuuletinpaikasta, jonka ollessa käytössä virtalähde saa olla maksimissaan 170 mm pitkä.

Takapaneeli on rakenteeltaan melko avoin, sillä suuri osa pinta-alasta on hunajakennoverkon peitossa. Laajennuskorttipaikkoja on seitsemän ja sen valkoiset peitelevyt ovat varustettu tiheällä rei’ityksellä. R5:een mahtuu parhaimmillaan 310 mm pitkä näytönohjain levykehikoiden ollessa paikallaan ja 440 mm pitkä kehikoiden ollessa irrotettuna. Takapaneelin yläosasta löytyy uusi 140 mm Fractal Design Dynamic GP14 -tuuletin, joka pyörii täydellä nopeudellaan 1000 kierrosta minuutissa. Tuulettimen kiinnityspisteet mahdollistavat sijainnin hienosäädön pystysuunnassa, jolloin sen saa sijoitettua samalle tasolle esimerkiksi prosessoricoolerin kanssa. Emolevyn kiinnityskorokkeet on jätetty käyttäjän asennettavaksi, joskin keskimmäiseen kiinnityspisteeseen on asennettu valmiiksi tappi, joka helpottaa emolevyn asemoimista kiinnitysvaiheessa. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 180 mm.

Vaikka kotelon etuosassa sijaitsevat levykehikot näyttävät ensialkuun samanlaisilta kuin edeltäjämallissa, on niiden toteutukseen tehty todellisuudessa merkittäviä parannuksia. Levypaikat jakautuvat kahteen kehikkoon, joista ylemmässä on viisi ja alemmassa kolme kelkkaa. Merkittävänä uudistuksena Fractal Design on tehnyt koko kotelon etuosasta modulaarisen, joka tarkoittaa sitä, että sekä levykehikot että yläosan asemakehikko ovat irrotettavissa.

Modulaarinen rakenne mahdollistaa tarvittaessa jopa koko etuosan tyhjentämisen muuhun käyttöön. Vapautettua tilaa voidaan esimerkiksi hyödyntää nestejäähdytyskomponenttien asentamisessa. Molemmat levykehikot ovat kiinni etupaneelissa kahdella sormiruuvilla ja alempi kehikko on lisäksi pohjassa neljällä tavallisella ruuvilla. 5,25 tuuman asemakehikko on puolestaan kiinni kahdella sormiruuvilla etupaneelissa sekä kahdella hieman pienemmällä sormiruuvilla oikean kyljen puolelta väliseinämässä.

Levykehikoille löytyy kotelosta myös vaihtoehtoisia asennuspaikkoja. Pienemmän kehikon voi kiinnittää kotelon pohjalle myös taaemman pohjatuuletinpaikan päälle, jolloin eteen jää runsaasti tilaa esimerkiksi paksulle nestejäähdytyskennolle tuulettimineen. Suuremman levykehikon voi puolestaan kiinnittää kotelon kattoon 5,25 tuuman asemakehikon kiinnityspisteisiin, jolloin eteen alas vapautuu runsaasti tilaa esimerkiksi jäähdyttimelle tai pumpulle. Muita mahdollisuuksia ovat mm. molempien kehikoiden kiinnittäminen rinnatusten kotelon pohjalle tai päällekkäin eteen ylös.

Levykehikot valkoisine metallikelkkoineen ovat tuttua kauraa aiemmista Define R -sarjan malleista, mutta Fractal Design on muokannut kehikoiden rakennetta tehdäkseen niistä entistä avoimemmat ja vähemmän ilmavirtaa vastustavat. Levykelkat ovat tukevaa tekoa ja pikalukitteiset. Levyjen kiinnitys tapahtuu kuitenkin ruuvein kelkan pohjan kautta ja väliin asetetaan värinöitä vähentävät kumiprikat. Kehikoiden pohjan ja päällisosan rakenteet eroavat hieman toisistaan, josta johtuen pienempää kelkkaa ei voi kiinnittää isomman päälle eikä myöskään kotelon kattoon.

Loistavin uudistus Define R5:n modulaarisessa rakenteessa on 5,25 tuuman asemakehikko, joka on nykypäivänä monille käyttäjille täysin turha. Irrotettavan kehikon ansiosta tilan voi valjastaa hyödyllisempään käyttöön. 5,25 tuuman asemat kiinnitetään kehikkoon perinteiseen tapaan sormiruuveilla.

Kun 5,25 tuuman asemakehikko on poistettu tieltä, löytyy katosta runsaasti tilaa tuulettimille tai jäähdytinkennoille. Kuvassa katon etuosassa näkyy vielä asemakehikon kiinnityslevy, joka on kiinni kattopaneelin kylkipokkauksissa yhteensä neljällä ristikantaisella ruuvilla. Sen irrottaminen on välttämätöntä, jos kotelon katossa aikoo käyttää kolmea kattotuuletinta tai kolmen tuulettimen jäähdytinkennoja. Oletuksena kattopaneeli on peitetty ModuVent-peitelevyillä.

Kuten edellisten kuvien perusteella saattoi jo päätellä, Define R5 on suunniteltu erityisesti nestejäähdyttäjiä silmällä pitäen. Kattopaneeliin on mahdollista kiinnittää yhden, kahden ja kolmen 120 tai 140 mm tuulettimen jäähdytinkennoja. Etupaneeliin puolestaan sopii yhden ja kahden tuulettimet 120 mm ja 140 mm tuulettimelliset kennot sekä kolmen tuulettimen 120 mm tuulettimellinen kenno. Pohjaan on mahdollista kiinnittää yhden 120 tai 140 mm tuulettimen kenno tai vaihtoehtoisesti kahden 120 mm tuulettimen kenno.

Testasimmekin käytännön tasolla jäähdyttimien asennusmahdollisuuksia Alphacoolin Muropaketille ystävällisesti toimittamilla erikokoisilla NexXxoS ST30 Full Copper -sarjan jäähdyttimillä (paksuus 30 mm). Kuvan esimerkissä koteloon on kiinnitettynä samanaikaisesti 280 mm:n kenno etupaneeliin sekä 420 mm:n kenno kattoon. Kattokennon mahduttaminen koteloon vaati takapaneelin 140 mm tuulettimen irrottamisen sekä letkulähtöjen sijoittamisen etupaneelin puoleiseen päätyyn.

140 mm tuulettimilla varustettujen jäähdyttimien tapauksessa Fractal Design ilmoittaa kattoasennuksen maksimipaksuudeksi (tuulettimineen) 55 millimetriä, jonka jälkeen komponentit saattavat joutua törmäyskurssille emolevyn komponenttien kanssa. 120 mm tuulettimia käyttävillä kennoilla paksuusrajoitusta ei ole. Etupaneelissa paksuusrajoitusta ei periaatteessa ole, kunhan tarvittavat asemakehikot on purettu pois tieltä. Myöskään pohjassa ei paksuusrajoitusta ole, kunhan tarvittava määrä levykehikoita on purettu pois tieltä. Lisäksi 240 mm jäähdytintä pohjalle asennettaessa on huomioitava, että se rajoittaa virtalähteen pituuden vain lyhyisiin malleihin (valmistajan suositus maks. 165 mm).

Define R5

Define R5 oikea kylki

Kokoonpanon asentaminen Define R5:een sujuu melko vaivattomasti, sillä sen sisällä on kokoisekseen hyvin tilaa työskennellä. Etenkin oikean kylkipellin takana on mukava puuhailla, sillä johdoille löytyy riittävästi tilaa. Johtoläpivientien suojakumien kiinnitystä voisi vielä hieman parantaa, sillä ne tahtovat irrota joissain tapauksissa kaapeleiden mukana. Emolevyn yläpuoliset pienet läpiviennit havaitsimme 12 voltin lisävirtaliittimelle erittäin ahtaiksi ja jouduimme irrottamaan suojakumin kokonaan, jotta saimme liittimen mahtumaan läpi. Esimerkkikokoonpanon kaltaisessa tapauksessa suuren prosessoricoolerin kanssa kotelon yläosaan jää varsin vähän tilaa kädelle esimerkiksi tuuletin- ja lisävirtaliittimien kiinnittämiseksi, joka kannattaa huomioida asennusjärjestyksessä.

Aivan ilman ruuvimeisseliä kokoonpanon asennuksesta ei selviä, sillä emolevyn kiinnittämisen lisäksi myös osa sormuruuveista vaatii ensimmäisillä kerroilla herkistelyä ja myös 2,5 tuuman levyjen asentamisessa käytetään tavallisia ruuveja. Joitakin käyttäjiä saattaa ärsyttää valmiiksi asennettujen emolevyn kiinnityskorokkeiden puuttuminen, mutta käyttäjän itse asentamana ne ainakin päätyvät varmasti käytetylle emolevytyypille sopiviin kohtiin. Hyvänä uudistuksena 3,5 tuuman levyjen kiinnitys kelkkoihin tapahtuu kuitenkin matalaprofiilisten sormiruuvien avulla. Kehuja Define R5 ansaitsee myös kylkipaneeliensa helposta asennettavuudesta.

 

Testit ja loppuyhteenveto

Testiosio ja loppuyhteenveto löytyvät seuraavan linkin takaa löytyvän miditornikotelovertailun yhteydestä. Vertailussa ovat mukana Define R5:n ohella be quiet! Silent Base 800, NZXT H440 sekä Phanteks Enthoo Pro.

Muropaketti, Testissä 100 euron tornikotelot – Syksy 2014

 

Keskustelu

Nyt kun etuluukun aukeamissuunta on mahdollista vaihtaa, omasta mielestäni ainoa huono puoli R4-kotelosta on korjattu.

Kai tämä on sitten se täydellinen ATX-torni (IMO), mutta ITX-koneesta on tuskin paluuta ainakaan täyteen ATX-kokoon.

Onko kotelon katon ja emolevyn välissä miten paljon tilaa. Mahtuuko sinne miten iso jäähdytinkenno?

Ihan ensimmäinen Define ei ollut R2, vaan ilman tuota R-liitettä. R voisi olla vaikka revisio.

Minulla oli semmoinen ja myin sen murossa käyttäjälle Tonttu2 kympillä. Ostin sen 2008, ohessa kopio tilausvahvistuksesta:

[email protected]
10.4.2008

-> minä
Hei,

Olemme vastaanottaneet tilauksenne Jimm's PC-Storeen, tämä on automaattisesti lähetetty varmistus. Mikäli sinulla on kysyttävää tilauksesta, ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Tilatut tuotteet:
FD-CA-DEF-SI Fractal Design Define ATX-kotelo, Hopea 1 kpl 69.90 eur
Takuu: 1 vuosi

Yhteensä: 69.9eur

Saatte vielä ilmoituksen erikseen kun tilauksenne on noudettavissa/toimitettu!

Terveisin,
Jimm's PC-Store

Eli viidettä versiota tuo edustaa.

hsalonen

Ihan ensimmäinen Define ei ollut R2, vaan ilman tuota R-liitettä. R voisi olla vaikka revisio.

Minulla oli semmoinen ja myin sen murossa käyttäjälle Tonttu2 kympillä. Ostin sen 2008, ohessa kopio tilausvahvistuksesta:

Eli viidettä versiota tuo edustaa.

Selvä. Kummallinen juttu, etten löytänyt mistään Googlella juttua tuosta pelkästä Define-mallista, eikä myöskään valmistajan Discontinued-osiossa ole siitä jälkiä.

EDIT: Kysyin äsken valmistajan edustajalta, jonka mukaan ensimmäinen Define olisi tullut vuonna 2009. Vielä jäi epäselväksi mikä sen nimi oli.

Jukkis83

Onko kotelon katon ja emolevyn välissä miten paljon tilaa. Mahtuuko sinne miten iso jäähdytinkenno?

Katosta emolevyn reunaan 37 mm. Tuuletinpaikat ovat kuitenkin sivusuunnassa melko ulkona, eli 120 mm tuulettimien sisemmät reiät ovat 70 mm väliseinästä ulospäin ja 140 mm paikat 50 mm väliseinästä ulospäin. Eli jos emolevyllä ei ole korkeita komponentteja, niin mahtuu hyvinkin paksu.

Nyt tulee olemaan kiinnostavaa kuulla niitten kymmenien murujen kommentit jotka ovat hankkineet R4 ja kehuneet sitä lopulliseksi vaihtoehdoksi

Nyt laitto frectal kyllä riman aika korkealle O.o näin vanhana R3 omistajana kuola valuu kuinka paljo parempi tuo on.

Juha Kokkonen

Selvä. Kummallinen juttu, etten löytänyt mistään Googlella juttua tuosta pelkästä Define-mallista, eikä myöskään valmistajan Discontinued-osiossa ole siitä jälkiä.

EDIT: Kysyin äsken valmistajan edustajalta, jonka mukaan ensimmäinen Define olisi tullut vuonna 2009. Vielä jäi epäselväksi mikä sen nimi oli.

Jimm'siltä olen kuitenkin 2008 onnistunut sellaisen tilaamaan..
Tilausnumero [196714].

Itse omistan Define Minin, "R1" ja R4. Ihan kelvollisia koteloita kaikki, mutta täytyy sanoa etten hirveän innoissani tästä viidennestä ole. Parannukset alkavat olemaan todella marginaalisia, enkä kyllä väittäisi koteloa vielä niin täydelliseksi ettei mitään olisi tehtävissä.

Pahin ongelma on, että kotelo on yksinkertaisesti melko tylsä ja hieman halvan näköinen, etenkin jos vieressä on vertailukohtana jokin hieman alumiinisempi kotelo. Mutta ei siinä, hyviä joka-paikan peruskoteloita joka tapaukessa.

Datatöntti;1714401632

Pahin ongelma on, että kotelo on yksinkertaisesti melko tylsä ja hieman halvan näköinen

No jaa, ainakin R4 kiiltovalkoisena on omaan silmään todella nätti ilmestys.

Aika paljon parannuksia ja muutoksia vaikka näyttääkin ulkoapäin samanlaiselta kuin R4. 2mm lyhyempi ja 13mm matalampikin, mikä on ihan hyvä kehityssuunta.

-Pohjan pölysuojan irroitus etukautta (R4:n yksi ärsyttävimmistä suunnitteluvirheistä)
-USB-paikat kauempana toisistaan (tai kuva hämää). Olisivat tosin voineet laittaa 2 paikkaa virtanapin molemmin puolin eikä kaikkia vierekkäin.
– Irroitettava 5,25" asemapaikka, useimmille tänä päivänä täysin turha kapistus koko optinen asema.
-Etuoven saranapuolen vaihto hyvä ominaisuus jos huonejärjestely muuttuu.
-Vähemmän ahdistava ilmanotto edessä, takatuulettimen portaaton korkeussäätö

Muistuttaa VW Golfin kehitystä jossa kansansuosikki pysyy edeltäjänsä näköisenä ja kehitysaskeleet melko harkittuja ja konservatiivisia. Ei ollenkaan huono asia kun huomioi miten päin persettä jonne-ulkonäön ehdoilla toteutettu esimerkiksi Thermaltake Armor A30 on :smoke:

Miettiny pitkään uuden kopan ostoo mut nyt kun tämä R5 tuli niin hyvähän tämmösen ihmisen on ostaa R5 jolla ei ole jotain R3-4:sta.

Eihän Fractal varmaan ole kuvitellutkaan että kaikki R4 omistajat alkais vaihtamaan R5:een. Itse en ainakaan vaihtaisi.

Tämä menee aikanaan ostoon ikkunattomana valkoisena versiona, kunhan AMD saa ulos kilpailukykyisiä prossuja. Välttelen amerikkalaista Inteliä.

Edit: Oli väärä käsitys, että AMD olisi ollut japanilainen firma. Tiedot päivitetty :p

No jaa, ei välttämättä R4:stä tarvetta vaihdella tähän uudempaan versioon. Siistin näköinen tuo kyllä on ja varsinkin SSD-levyjen kiinnitys on parantunut.

Seuraava koteloni taitaa olla, ellei jostain saa R4 halvalla.

Omedo

Tämä menee aikanaan ostoon ikkunattomana valkoisena versiona, kunhan AMD saa ulos kilpailukykyisiä prossuja. Välttelen amerikkalaista Inteliä.

Menee offtopiciksi mutta välttelet amerikkalaista Inteliä joten ostat amerikkalaista AMD:ta :think: Saat kyllä muutenkin odotella hyvän aikaa jos oikeasti uskot että AMD:lta tulisi muka jotain kilpailukykyistä ulos.

Näytä kaikki kommentit

Mahdollisesti valkoinen, ikkunallinen Mini/mATX -kokoluokan versio tästä ja vielä kun saisi kattoon ison, eteen ison ja takaseinälle pienen lauhduttimen kiinni yhtäaikaa custom looppia varten. :think:
Toisaalta mahtuneeko edes Corsair Obsidian 350D:henkään.

R4 on edelleen se oikea lopullinen kotelo minulle. Ainoa selkeä parannus minun käytössäni tuohon R4:n verrattuna on pohjan pölyfiltteri, joka pitää vittumaisesti repiä takaa tällä hetkellä. En ole varma pyöriikö virtalähteeni passiivisena tuolla, kun joka kerta kun tarkistan ei pohjan pölyfiltterissä ole mitään. Vastaavasti oven aukeaminen oikealle olisi kiva ominaisuus tällä hetkellä, kun torni istuu pöytäni oikealla puolella. Tosin vielä parempi olisi mielestäni filtteri joka irtoaa sivuilta.
Tosin tulee tällä hetkellä avattua tuota ainoastaan pölyfiltterin poistoa varten, joten se ei varsinaisesti minua haittaa hirveästi. Paremmin toki uudessa.
Moduvent olis kans tosi siisti juttu jos noita reikiä käyttäisi, mutta omassa kopassa ei ole kuin 3 laitetuuletinta ja enemmälle ei ole tarvetta.

Tuo etupaneelin pölyfiltteri ei tosin lämmitä, vanhassa mielestäni parempi. Tuo näyttää paljon hankalammalta pestä, kuin vanha jossa ei ole tuollaista rivastoa.
Parempi vaihtoehto olisi ollut tuollainen Corsair 900Dn tapainen ratkaisu, joka filtteröi myös sivuilta tulevan ilman. R4 etupaneelin pölyfiltteri ei siis filtteröi kun suoraan tuulettien vetämän ilman.

Tosiaan valkoista Mini R5:sta odotellessa.

Joku saisi toteuttaa tälläisen kopan: Ei mitään ikkunoita, edessä ja takana paikat 140mm tuulettimille ilman hunajakennoa, pari 3.5/2.5" paikkaa, pari 2.5" ja levyasemat pois kokonaan. Virtalähteen vois siirtää vaikka eteen alas ja kovot eteen ylös. Näin saisi mahdollisimman pienen kopan ja mahdollisuus esim atx koon emoille sekä täyskokoisille näyttiksille.

Ostaisin.

windhero

Parempi vaihtoehto olisi ollut tuollainen Corsair 900Dn tapainen ratkaisu, joka filtteröi myös sivuilta tulevan ilman. R4 etupaneelin pölyfiltteri ei siis filtteröi kun suoraan tuulettien vetämän ilman.

Mitä tämä "sivuilta tuleva ilma" oikein on?

Saisivat kaikki kopioida tuon edestä vedettävän virtalähteen pölyfiltterin.

Juha Kokkonen

Tarkalleen ottaen kyseessä on neljäs Define R -versio. Tuossa ensimmäisessä Definessä ei ollut ärrää ja se näyttäisi muutenkin olleen ulkonäköä lukuun ottamatta varsin kaukana näistä uudemmista malleista.

Joo turhanpäiväistä pilkunviilaustahan tämä vain on mutta itsekin olen aina kokenut, että tuo R == Revision. Mikäs järki sitä muuten olisi ollut aloittaa 2:sta? :think:

Inehmo|

Joo turhanpäiväistä pilkunviilaustahan tämä vain on mutta itsekin olen aina kokenut, että tuo R == Revision. Mikäs järki sitä muuten olisi ollut aloittaa 2:sta? :think:

Sitähän se ja uutiseenhan tuon jo korjasinkin, mutta jätin tuon itse artikkelin maininnan vielä odottamaan tuota valmistajan viimeistä vastausta, vaikka selvältähän tämä homma näyttää.

Ensimmäisessä kappaleessa:

…ja myös nestejäähdytyksen tarpeet ovat otettu entistä paremmin huomioon.

Verbin kuuluisi olla on eikä ovat. Huomaa subjekti, joka ei ole "nestejäähdytyksen tarpeet". Kyseeessä on passiivi, jolloin verbi ei taivu tuon "näennäisen subjektin" mukaan. Kyseinen kielioppivirhe saa aikaan melko kankean kuvan tekstistä, eikä virhe ole ensimmäinen laatuaan.

Kiitos kuitenkin artikkelista! Harvoin näin hyvässä vaiheessa saa ensi käden tietoa uudesta tuotteesta.

datrash

Ensimmäisessä kappaleessa:
Verbin kuuluisi olla on eikä ovat. Huomaa subjekti, joka ei ole "nestejäähdytyksen tarpeet". Kyseeessä on passiivi, jolloin verbi ei taivu tuon "näennäisen subjektin" mukaan.

Kielioppikeskusteluun on aina pakko osallistua, siksi nytkin.
Ja lainataanhan koko konteksti nyt kerralla, ettei tarvitse tarkistella ylhäältä.

R5:n sisätilat ovat entistä monipuolisemmin muokattavissa, ja myös nestejäähdytyksen tarpeet ovat otettu entistä paremmin huomioon.

Lainatussa virkkeessä on kaksi lausetta, oikeaoppisesti virkkeen lauseet, joissa on oma subjektinsa, erotetaan pilkulla toisistaan, huolimatta "ja"-sanasta siinä vieressä(kts. quote). Alleviivasin myös molemmat subjektit. ja molemmissa lauseissa on on omat subjektinsa, verbinsä ja objektinsa. Eli siis, 1. lauseen s/v/o on "sisätilat ovat muokattavissa". 2. lauseen s/v/o on "tarpeet ovat otettu huomioon".

Joten monikkomuotoinen subjekti johtaa monikkomuotoiseen objektiin.
Lyhyemmin -> Tarve on otettu huomioon, tarpeet ovat ovat otettu huomioon.
ja myös sisätila on muokattavissa, sisätilat ovat muokattavissa.
Näin minun mielestäni. :)

datrash

Ensimmäisessä kappaleessa:
Verbin kuuluisi olla on eikä ovat. Huomaa subjekti, joka ei ole "nestejäähdytyksen tarpeet". Kyseeessä on passiivi, jolloin verbi ei taivu tuon "näennäisen subjektin" mukaan. Kyseinen kielioppivirhe saa aikaan melko kankean kuvan tekstistä, eikä virhe ole ensimmäinen laatuaan.

Kiitos kuitenkin artikkelista! Harvoin näin hyvässä vaiheessa saa ensi käden tietoa uudesta tuotteesta.

AakeKaake

Kielioppikeskusteluun on aina pakko osallistua, siksi nytkin.
Ja lainataanhan koko konteksti nyt kerralla, ettei tarvitse tarkistella ylhäältä.

Lainatussa virkkeessä on kaksi lausetta, oikeaoppisesti virkkeen lauseet, joissa on oma subjektinsa, erotetaan pilkulla toisistaan, huolimatta "ja"-sanasta siinä vieressä(kts. quote). Alleviivasin myös molemmat subjektit. ja molemmissa lauseissa on on omat subjektinsa, verbinsä ja objektinsa. Eli siis, 1. lauseen s/v/o on "sisätilat ovat muokattavissa". 2. lauseen s/v/o on "tarpeet ovat otettu huomioon".

Joten monikkomuotoinen subjekti johtaa monikkomuotoiseen objektiin.
Lyhyemmin -> Tarve on otettu huomioon, tarpeet ovat ovat otettu huomioon.
ja myös sisätila on muokattavissa, sisätilat ovat muokattavissa.
Näin minun mielestäni. :)

Kirjoitusvirheitä varmasti eksyy aina sekaan nyt ja tulevaisuudessa, mutta virheet pyritään korjaamaan aina parhaan mukaan ja myöskin ottamaan niistä opiksemme. Kyseiset lauseet olivat ilmeisesti uutisessa, koska artikkelista en niitä löytänyt.

AakeKaake

Kielioppikeskusteluun on aina pakko osallistua, siksi nytkin.
Ja lainataanhan koko konteksti nyt kerralla, ettei tarvitse tarkistella ylhäältä.

Lainatussa virkkeessä on kaksi lausetta, oikeaoppisesti virkkeen lauseet, joissa on oma subjektinsa, erotetaan pilkulla toisistaan, huolimatta "ja"-sanasta siinä vieressä(kts. quote). Alleviivasin myös molemmat subjektit. ja molemmissa lauseissa on on omat subjektinsa, verbinsä ja objektinsa. Eli siis, 1. lauseen s/v/o on "sisätilat ovat muokattavissa". 2. lauseen s/v/o on "tarpeet ovat otettu huomioon".

Joten monikkomuotoinen subjekti johtaa monikkomuotoiseen objektiin.
Lyhyemmin -> Tarve on otettu huomioon, tarpeet ovat ovat otettu huomioon.
ja myös sisätila on muokattavissa, sisätilat ovat muokattavissa.
Näin minun mielestäni. :)

Omg, nyt on kyllä taatusti ensimmäinen kerta ikinä, kun kielioppikeskustelu alkoikin kiinnostamaan! Eli kumpi on oikeassa? :think:
Verbi yksikkömuodossa kuulostaa ja tuntuu suussa oikealta, mutta perustelu monikkomuodon käyttöön vaikuttaa vakuuttavalta. Jännittyksellä odotan näytelmän seuraavaa osaa.

Omedo

Välttelen amerikkalaista Inteliä.

En sitä että olisin AMD:n nykytilannetta kommentoimassa tai sen prosessoreja mutta…. *syvä huokaus*…

AMD ? Wikipedia

"AMD on 1969 perustettu yhdysvaltalainen puolijohdevalmistaja." -Wikipedia

MikkoKoo

Omg, nyt on kyllä taatusti ensimmäinen kerta ikinä, kun kielioppikeskustelu alkoikin kiinnostamaan! Eli kumpi on oikeassa? :think:
Verbi yksikkömuodossa kuulostaa ja tuntuu suussa oikealta, mutta perustelu monikkomuodon käyttöön vaikuttaa vakuuttavalta. Jännittyksellä odotan näytelmän seuraavaa osaa.

Datrash on oikeassa. Lauseessa "sisätilat ovat muokattavissa" sana "muokattavissa" on predikatiivi eikä objekti, niinkuin AakeKaake väittää. Ja lauseessa "tarpeet on otettu huomioon" ei ole objektia ollenkaan vaan pelkkä subjekti ja predikaatti.

Muitakin kielioppivirheitä artikkelissa oli, mutta en nyt jaksa alkaa niitä luettelemaan.

– – –

Itse asiaan: Aikamoinen reikäjuusto tuosta R5:sta on kyllä tehty. Se ei ole hyvä asia hiljaisuuden eikä jäähdytyksenkään kannalta. Varsinkin nuo takapaneelin tuuletusreiät saavat aikaan eräänlaisen "aerodynaamisen oikosulun", jossa takapaneelin tuulettimen synnyttämä paikallinen alipaine pääsee purkautumaan reikien kautta, eikä siten kontribuoi kotelon läpi kulkevaan ilmavirtaan läheskään yhtä tehokkaasti kuin ilman reikiä tapahtuisi. Sanoisin siis, että ilmankierrollisesti edellistä versiota huonommin suunniteltu kotelo.

Positiivista on se, että pölysuodattimesta on tehty merkittävästi R4-versiota avoimempi ja vähemmän ilmavirtausta vastustava. Myös kovalevykelkkojen aerodynaamisempi muotoilu on erittäin hyvä juttu, varsinkin kun R4:ssa ne blokkasivat etutuulettimien ilmavirtausta niin pahasti, että monien mielestä koko etutuulettimet olivat ihan yhtä tyhjän kanssa. Silti tuo pölyfiltteri tulee ihan liian lähelle tuulettimia, mikä heikentää tuuletinten ilmansiirtokykyä merkittävästi ja voimistaa niistä tulevia häiriöääniä. Paljon parantamisen varaa tästä kopasta siis vielä löytyy!

MikkoKoo

Omg, nyt on kyllä taatusti ensimmäinen kerta ikinä, kun kielioppikeskustelu alkoikin kiinnostamaan! Eli kumpi on oikeassa? :think:
Verbi yksikkömuodossa kuulostaa ja tuntuu suussa oikealta, mutta perustelu monikkomuodon käyttöön vaikuttaa vakuuttavalta. Jännittyksellä odotan näytelmän seuraavaa osaa.

Nettisarkasmi on vaikea laji. En osaa sanoa, onko Mikon koko postaus pelkkää sarkasmia ja offtopicille vittuilua, vai ihan oikeaa mielenkiintoa, mutta joka tapauksessa, väännetään asia loppuun.

Myönnän, että suomen kielessä on monta paikkaa, jossa tuntuu luonnollisemmalta sanoa esim: "sisätilat on siistit, ja ikkunatkin on ehjiä".

Selasin linkin sivua ja tulin siihen lopputulokseen, että _yleensä_ subjektin merkityksellinen määrä kertoo, käytetäänkö monikko- vai yksikkömuotoista predikaattia/verbiä. Tämä on nyt vajavainen lainaus, koska asiaan liittyvää tekstiä löytyy sivulta myös paljon lisää.

Subjektin ja predikaatin kongruenssiksi eli mukautumiseksi sanotaan kielenilmiötä, jossa verbin luku määräytyy subjektin luvun mukaan. Yksiköllinen subjekti vaatii verbin yksikköön, monikollinen monikkoon: Poika laulaa ~ pojat laulavat. Suomen lauseopin vanha sääntö kuitenkin sanoo, että jos subjektina on pelkkä lukusana tai laajempi lukusanalauseke, predikaatti on yksikössä: Kolme kuoli ~ Kolme ihmistä kuoli viikonlopun mellakoissa. Yksikkömuotoinen kolme määrää verbin muodon, vaikka viitataan monikolliseen paljouteen (kolme (ihmistä)). Predikaatti (kuoli) siis noudattaa subjektisanan kieliopillista lukua eikä sen merkitystä tai ajatussisältöä.

Kotimaisten kielten keskus :: Kolme kuoli mellakoissa

/counter-offtopic
Onkohan viidennen sukupolven Definestä tulossa Mini ja XL-mallit myös?

Itellä R3:n mini versio. ja aika samalta hengeltä tuo vaikuttaa tosiaan vielä. Ulkoa ei erottaisi äkkiseltään, jos noita paneeleita ei olisi.

Itse toivoisin vielä kutistettua versiota. Olis saman näköinen, mutta niin pieni, että siihen sopis vaan itx-emo. Kovalevyjen äänenvaimennus vois myös olla tehokkaampi. Älytöntä kans, että näissä on tuulettimet ruuveilla kiinni. Vois ihan hyvin olla jossain asennuskehikossa, joka klipautetaan vaimentavan O-renkaan kanssa paikalleen.

Ei tarvi enää arpoa mitä hankkii itselle joululahjaksi.

R2 joutanee sitten tonne lahjoitetaan palstalle jahka on R5 käytössä.

Olipa virkistävää lukea Muropaketin artikkeli tuotteen julkaisupäivänä. Tästä herkusta ei usein pääse nauttimaan.

R4 oli erittäin hyvä. Tämä on lähes täydellinen. Omassa käytössäni USB-paikat pitäisi saada etupaneeliin katon sijaan ja jäisin kaipaamaan vanhempien mallien magneettikiinnitteistä ovea. Luulisi myös, että jo viidennessä versiossa saataisiin nuo läpivientien kumit pysymään paikallaan… Eli vielä on parantamisen varaa.

Modernina SSD-aikana saman kotelon voisi tehdä ilman 3,5" ja 5,25" kehikoita toistakymmentä senttiä pienempänä.

Toki kaikki eivät halua kiintolevytöntä konetta, mutta luulisi niillekin olevan jo vähitellen kysyntää…

Juha Kokkonen

Sitähän se ja uutiseenhan tuon jo korjasinkin, mutta jätin tuon itse artikkelin maininnan vielä odottamaan tuota valmistajan viimeistä vastausta, vaikka selvältähän tämä homma näyttää.

Vastasiko valmistaja kysymykseen , onko tulossa XL tai ilman etumaskia olevaa Arc mallistoa , entä lisävarustelistalle pyöriä.

Kotelovertailua odotellessa. Aika vahva kanditaatti seuraavaksi koteloksi ei minun kohdallani ole fractalin r5, vaan phanteksin enthoo pro. Saas nähdä mitä mieltä muropaketti tulee olemaan koteloista?

Tämäkin olisi varmaan seuraava kotelo, mutta en näe nykyään enää mitään järkeä ostaa näitä miditorneja. Pääosalla ihmisistä ei ole enää sitä optista asemaa tai kahta kovalevyä enempää. Ihan turhaa hukkatilaa.

ITX kokoonpano alle.

Pääosalla muroista ehkä ei ole tarvetta optiselle asemalle, mutta uskokaa tai älkää, pääosa ihmisitä on ihan muu ryhmittymä kuin tietokoneharrastajat tällä palstalla :) Se on hienoa jos teillä ei ole tarvetta 5,25"-dvd-asemalle tai bluray-asemalle, itselleni esimerkiksi televisiottomana on tarvetta moiselle. Netflix on jees, mutta kuvanlaadussa häviää levyltä katsomiseen verrattuna aina ja joka kerta. Myös vaikkapa Diablo 3:n asentaminen levykkeeltä on noin 9999999 kertaa mukavampaa, kuin odotella 10-megaisen ADSL:n yli koko yö asennuspakettia, että pääsisi pelailemaan. Pääosa ihmisistä kun ei asu alueella, jonne saisi alle neljälläkympillä kuussa mitään nopeita yhteyksiä. Suurimman osan ajasta se toki on käyttämättömänä se optinen asema, toki, mutta silloin kun sitä tarvitsee, se on maksanut moninkertaisesti sen siihen satsatun ~60-70 euron hinnan takaisin.

Toivottavasti kotelo myös testataan verrokkimaisesti kahdella vesihäähykennolla.

En ymmärrä näitä ihmisiä jotka sanovat "miditornit ovat turhia, vain ITX:ssä on järkeä". ITX-ratkaisut ovat ATX:ää kalliimpia ja rajoitteisempia. Kenenkään ei kannata ostaa ITX:ää ellei tarve ole vain ja ainoastaan fyysesti pienikokoiselle ja siirreltävälle kotelolle. Oma koteloni liikkuu ehkä kerran parissa vuodessa, ja tämä itsessään on jo hyvä syy säästää ja ostaa ATX eikä ITX. Bonuksena ATX:ssä voin käyttää sekä näytönohjainkorttia että äänikorttia, ja voin asentaa kaikki kuusi kovalevyä kotelon sisälle, ja muutenkin muutosten tekeminen koneeseen on paljon helpompaa. Ja käy hiljaisempana. Muistinko mainita että ylikellottaminen ilman ylikalliita ja äänekkäitä ratkaisuja on helpompaa ATX-kotelossa?

Jeps kyllä tuo optinen asema pitää jo ihan elokuvia varten olla. Vähintään 100 megainen kaista pitää olla että pelien asennus olisi nopeampaa netistä.

Ihan jees, mutta katon saisivat muokata paremmaksi sekä unohtaa hunajakennot ja käyttää kunnon ritilöitä kuten lian li. H440 jatkaa hyvillä mielin silmänilona.

WanhaPatu

Olipa virkistävää lukea Muropaketin artikkeli tuotteen julkaisupäivänä. Tästä herkusta ei usein pääse nauttimaan.

Tämä on mahdollista silloin, kun valmistaja tarjoaa uutuusmalliaan testiin ennen virallista julkaisua ja se osuu yhteen julkaisuaikataulujen kanssa. Kotelopuolella valmistajia harvemmin kiinnostaa Suomen markkinat siinä määrin, että tarjoaisivat tuotteitaan testiin ennen julkaisua.

Pazcat

Vastasiko valmistaja kysymykseen , onko tulossa XL tai ilman etumaskia olevaa Arc mallistoa , entä lisävarustelistalle pyöriä.

Ei valmistaja kommentoi tarkemmin tulevien mallien julkaisuaikataulua tai ominaisuuksia. Uusi Define XL on tulossa jossain vaiheessa.

lallijuoppo

Toivottavasti kotelo myös testataan verrokkimaisesti kahdella vesihäähykennolla.

Ei ajeta testejä nestejäähdytyksellä, jos sitä tarkoitat. Hankala toteuttaa kaikilla koteloilla samalla tavalla ja vieläkin suurempana ongelmana tuottaisi erittäin paljon lisätyötä.

Uutena juttuna tulevassa vertailussa on kuitekin lukijoiden toiveesta tuo jäähdytinkennojen sovitus koteloihin sekä melumittauksissa koteloiden rakenteiden äänenvaimentavuuden mittaus.

TheBigFoot

itsekin kiinnostunut tuleeko uusi xl malli pian :P

Vaikka ite omistan XL R1 ja olen vaihtamassa joko Cosmos 2 tai Enthoo Primoon, jos Fractal heittää XL R3 ulos ennen kesää näillä uudistuksilla, voipi olla että menee vieläkin kovemmaks mietinnäksi vaikka olen paikoitellen pettynyt XL:ääni.

lehtv

En ymmärrä näitä ihmisiä jotka sanovat "miditornit ovat turhia, vain ITX:ssä on järkeä". ITX-ratkaisut ovat ATX:ää kalliimpia ja rajoitteisempia. Kenenkään ei kannata ostaa ITX:ää ellei tarve ole vain ja ainoastaan fyysesti pienikokoiselle ja siirreltävälle kotelolle. Oma koteloni liikkuu ehkä kerran parissa vuodessa, ja tämä itsessään on jo hyvä syy säästää ja ostaa ATX eikä ITX. Bonuksena ATX:ssä voin käyttää sekä näytönohjainkorttia että äänikorttia, ja voin asentaa kaikki kuusi kovalevyä kotelon sisälle, ja muutenkin muutosten tekeminen koneeseen on paljon helpompaa. Ja käy hiljaisempana. Muistinko mainita että ylikellottaminen ilman ylikalliita ja äänekkäitä ratkaisuja on helpompaa ATX-kotelossa?

Minä taas en ymmärrä mitä järkeä nykyään on ostaa isoa ja rumaa atx-koteloa, jos koko loota on enimmäkseen tyhjää täynnä, kuten se useimmilla taitaa olla. :comp:

Juha Kokkonen

Ei ajeta testejä nestejäähdytyksellä, jos sitä tarkoitat. Hankala toteuttaa kaikilla koteloilla samalla tavalla ja vieläkin suurempana ongelmana tuottaisi erittäin paljon lisätyötä.

Uutena juttuna tulevassa vertailussa on kuitekin lukijoiden toiveesta tuo jäähdytinkennojen sovitus koteloihin sekä melumittauksissa koteloiden rakenteiden äänenvaimentavuuden mittaus.

Eihän sitä tarvitsisi kuin ajaa tuossa Fractalissa ja saisi vertailukohdan muihin tuloksiin.
Se nyt lienee itsestäänselvää, että kaksi jäähdytinkennoa olisi ihan ylivoimainen vai olisiko sittenkään? Sen saisi tietää vain testillä.

lallijuoppo

Eihän sitä tarvitsisi kuin ajaa tuossa Fractalissa ja saisi vertailukohdan muihin tuloksiin.
Se nyt lienee itsestäänselvää, että kaksi jäähdytinkennoa olisi ihan ylivoimainen vai olisiko sittenkään? Sen saisi tietää vain testillä.

Eiköhän googlesta löyty testejä vanhemmilla Define revikoilla tehtyjä testejä. Testitulokset tuskin hirveästi kuitenkaan muuttuu näiden välillä.

lallijuoppo

Eihän sitä tarvitsisi kuin ajaa tuossa Fractalissa ja saisi vertailukohdan muihin tuloksiin.
Se nyt lienee itsestäänselvää, että kaksi jäähdytinkennoa olisi ihan ylivoimainen vai olisiko sittenkään? Sen saisi tietää vain testillä.

Tarkoitatko, että saisi verrattua jäähdytysratkaisun tehoa tavalliseen ilmajäähdytykseen? Se ei taida kuulua erityisesti tähän koteloaiheeseen, vaan sopisi ennemminkin johonkin cooleriartikkeliin tai muuhun jäähdytysaiheiseen juttuun.

ITX-juttuja eivät tietenkään tajua ne, joilla on paljon tilaa. Jos tilaa on vähän, koneita paljon tai molempia, tulee todella houkuttelevaksi mahdollisimman pienet koneet.

Nykyään kun prosessoreihin alkaa ilmaantua työasematasonkin näyttiksiä, ei erillisen tila ole ihan must.

Sais tehdä myös jonkun uuden standardin tehokkaille virtalähteille, jotka sopis puolet ATX-standardia kapeampaan koteloon.

AakeKaake

Nettisarkasmi on vaikea laji. En osaa sanoa, onko Mikon koko postaus pelkkää sarkasmia ja offtopicille vittuilua, vai ihan oikeaa mielenkiintoa, mutta joka tapauksessa, väännetään asia loppuun.

Myönnän, että suomen kielessä on monta paikkaa, jossa tuntuu luonnollisemmalta sanoa esim: "sisätilat on siistit, ja ikkunatkin on ehjiä".

Selasin linkin sivua ja tulin siihen lopputulokseen, että _yleensä_ subjektin merkityksellinen määrä kertoo, käytetäänkö monikko- vai yksikkömuotoista predikaattia/verbiä. Tämä on nyt vajavainen lainaus, koska asiaan liittyvää tekstiä löytyy sivulta myös paljon lisää.

Kotimaisten kielten keskus :: Kolme kuoli mellakoissa

/counter-offtopic
Onkohan viidennen sukupolven Definestä tulossa Mini ja XL-mallit myös?

Kyllähän tämä ihan aitoa kiinnostusta oli, tosin hieman sarkasmikynällä väritettynä. Suomen kieli voi näemmä olla yllättävän haastavaa paikoissa, joissa sitä ei ikinä odottaisi. Jos nyt oikein tulkitsin, niin viivan alle tässä tapauksessa jää, että yksikkömuotoinen verbi on oikein.
/OT

Btw, artikkeli kotelosta oli hyvä.

Toivottavasti tässä kotelossa on panostettu enemmän valmistuslaatuun. R4 oli ainakin siinä mielessä pienoinen pettymys itselle (etulevyn paneelin salpa rikki, emolevyn korotusholkkien reiät huonolaatuisia, vääntynyt metalli jne.)

Onkohan mahdollista kytkeä, y-kaapelilla define r5 tuuletinsäätimeen 5 tuuletinta? Ettei vain ylikuormittuisi?

pcbuilder

Onkohan mahdollista kytkeä, y-kaapelilla define r5 tuuletinsäätimeen 5 tuuletinta? Ettei vain ylikuormittuisi?

Uskosin, että ei ylikuormitu. Ei nuo nykyropellit vie kun muutamia watteja.

Noita "R1:n" kuvia katsellessa muistuukin mieleen minkälaisia paskaboxeja nuo kotelot ovat joskus olleet ja tuo oli vasta 2008. Ei ysärillä paljoa katseltu onko pölysuodattimia, äänenvaimennusta, minkälaiset ilmanotto- ja ulostuloaukot ovat tai onko kovokelkat modulaarisia jne. Onhan tämä lystiä, kun nykyään on näin kattava kotelovalikoima kuluttajien saatavilla.

pcbuilder

Onkohan mahdollista kytkeä, y-kaapelilla define r5 tuuletinsäätimeen 5 tuuletinta? Ettei vain ylikuormittuisi?

Kysäisinpä piruuttani asiaa Fractalilta ja sain sieltä tällaisen vastauksen:
"15W is maximum output wattage. No, they can't use more than 3 fans. The cabling will not handle it."

Tuo on sinänsä vähän erikoinen vastaus, koska tyypillisesti 140 mm tuuletin on teholtaan noin kaksi wattia (+- 1 W), joten 15 watissa pitäisi olla varaa vielä lisätuulettimille. Mutta voihan se toki olla, että ovat toteuttaneet tuon niin hölmösti, että vaikka itse säädin tuuppaa 15 wattia, niin johdot on mitoitettu pienemmälle teholle :D Siinä tapauksessa pitää sitten vaan kolvailla lisää johtoja säätimeen.

EDIT: Sain vielä täydennyksenä tällaisen vastauksen: "The fan controller itself will handle more fans but not the cables."

Tänään kävi niinkin kurasesti oman Ärrä vitosen kanssa, että napsahti virtanappi hajalle. Eli nousi vaan puomisenttiä ylemmäs ja eikä painu enää alas ollenkaan. Nyt osat pöydällä ja epäilempä, että heikoin muoviosa meni napin rungosta palasiksi.

Kopalla ikää 1 vuosi ja neljä kuukautta. Verkkiksen takuu on yksi vuosi. Mites valmistajan takuu? Kait Fractalit pitäs kestää pidempään kuin reippaan vuoden?

Garmes

Tänään kävi niinkin kurasesti oman Ärrä vitosen kanssa, että napsahti virtanappi hajalle. Eli nousi vaan puomisenttiä ylemmäs ja eikä painu enää alas ollenkaan. Nyt osat pöydällä ja epäilempä, että heikoin muoviosa meni napin rungosta palasiksi.

Kopalla ikää 1 vuosi ja neljä kuukautta. Verkkiksen takuu on yksi vuosi. Mites valmistajan takuu? Kait Fractalit pitäs kestää pidempään kuin reippaan vuoden?

Sarjanumero ja kuva kuitista Fractalille niin lähettävät todennäköisesti ilmaiseksi uuden napin. Uuden virtavalon oon näin sieltä saanut.

Pitäisi saada varaosana tosiaan. Ite ostin ~3v sitten käytetyn R2:n ja siitä kyrvähti melkeinpä heti säädinpaneeli, olisin saanut uuden mutta kuittia ei ollut, koska käytetty kotelo. :(

Muropaketin uusimmat