Uusimmat

Rakenteen tarkastelua

04.07.2014 11:50 Muropaketin toimitus

Ruotsalaistaustaisen Fractal Designin Node 804 on yrityksen Node-kotelotuoteperheen kolmas ja tuorein jäsen. Se julkaistiin mallistoon mini-ITX-kokoisen Node 304:n ja HTPC-käyttöön tarkoitetun vaakamallisen Node 605:n rinnalle. Node 804 toimitetaan ruskeassa pahvilaatikossa, jonka painatukset on tehty mustalla värillä. Laatikon yhdelle sivulle on hahmoteltu ääriviivakuva kotelosta ja viereisessä kyljessä on lueteltu kattavasti laitteen tekniset tiedot. Pakkauksen päätyihin on puhkaistu hyödylliset kantoaukot ja laatikon sisällä kotelo on suojattu styroksilla sekä muovipussilla.

Pakkauksen mukana toimitettava paperitavara on pakattu omaan muovipussiinsa ja asennustarvikkeet ovat puolestaan kotelon sisään sijoitetussa pienessä pahvirasiassa. Paperimuodossa ovat kotelon käyttöohjeet sekä valmistajan tuotekuvasto ja pahvirasian sisältä löytyy iso pussillinen erilaisia mustia ruuveja, kumisia aluslevyjä levyjen kiinnittämiseen, emolevykorokkeiden kiristyshylsy, pieniä mustia nippusiteitä sekä optisen aseman kiinnitysrauta. Oikean ruuvin löytämisen helpottamiseksi ruuvit olisi ollut mukava nähdä useampaan eri pussiin lajiteltuina.

Ensitapaamisella Node 804 saattaa aiheuttaa pientä hämmennystä, sillä se on ulkomuodoltaan kuutiokotelo sanan varsinaisessa merkityksessä. Kotelo on joka mittapuulla todella leveä, joka kannattaa ottaa huomioon hankintavaiheessa. Kotelon runkorakenne on terästä ja etu- sekä kattopaneelissa on käytetty muovia sekä metallia. Vasemmasta kylkipaneelista löytyy lähes koko kyljen kattava muovi-ikkuna.

Node 804:n ulkomitat ovat 344 x 307 x 389 mm (L x K x S), joten kyseessä on micro-ATX-kokoluokassa varsin poikkeuksellisen muotoinen mörssäri. Leveytensä vuoksi kotelo saattaa tuntua jopa todellista suuremmalta, mutta käytännössä sen mitat ovat varsin lähellä esimerkiksi kyljelleen käännettyä BitFenix Phenomia. Työpöydältä Node 804:lle pitää kuitenkin varata tavallista enemmän tilaa etenkin leveyssuunnassa. Painoa Node 804:llä on tasan kuusi kiloa.

Node 804:stä löytyy paikat jopa kahdeksalle 3,5 tuuman ja neljälle 2,5 tuuman levylle, tai vaihtoehtoisesti kymmenelle 3,5 tuuman ja kahdelle 2,5 tuuman levylle. Kotelon mukana toimitetaan kolme 120 mm:n Silent Series R2 -tuuletinta, joiden nopeutta voi ohjata kolmiasentoisella tuuletinsäätimellä. Kaikkiaan koteloon voi kiinnittää hulppeat kymmenen tuuletinta. Yhteensopiva kotelo on mini-ITX- ja micro-ATX-emolevyjen kanssa.

Design noudattaa Fractal Designin hillittyä linjaa ja etupaneeli on muotoiltu tasaiseksi sekä kevyesti sivusuunnassa kaarevaksi. Etupaneelin alaneljännestä peittää tiheähkö metalliverkko ja yläosa on mustaksi anodisoitua harjattua alumiinilevyä. Kattopaneeli jatkuu etupaneelin päälle peittäen sen yläosan. Kattopaneelin ja etupaneelin metallilevyn sovituksessa olisi vielä hieman parannettavaa, sillä alumiinilevyn reuna ei osu aivan yksiin kattopaneelin reunan kanssa. Kelkattoman optisen slim-aseman paikka on sijoitettu huomaamattomasti etupaneelin oikeaan kylkeen. Sen käyttämiseen vaaditaan kuitenkin jonkin verran tilaa kotelon sijoituspaikan oikealta puolelta.

Kaikki etupaneelin liitännät, painikkeet ja merkkivalot löytyvät oikean alanurkan tuntumasta. Ainoastaan viirumainen sininen virran merkkivalo sijaitsee kotelon etupuolella, sillä sekä ääni- ja USB-liitännät että virtapainike ovat sijoitettu etupaneelin kylkeen. Virtapainikkeen liikerata on lyhyt ja painallustuntuma erittäin terävä. Reset-painikkeen Fractal Design on päätynyt jättämään kokonaan pois valikoimasta. Kiintolevyjen valkoinen merkkivalo on puolestaan sijoitettu etupaneelin pohjaan, josta se valaisee epäsuorasti pöytäpintaa.

Etupaneeli irtoaa helposti alareunasta ulospäin nykäisemällä, sillä se on kiinni rungossa ainoastaan neljällä muovitapilla. Osa kaapeleista on kiinteästi kiinni etupaneelissa, joten niille on annettava riittävästi ”siimaa”, jotta etupaneelin saa riittävästi irti rungosta. Etupaneelin runko on muovia ja sen sisäpintaan on toteutettu kiinnityspaikat kahdelle 2,5 tuuman levylle sekä slim-kokoiselle optiselle asemalle. Optisen aseman kiinnittämisessä käytetään apuna metallista asennusrautaa.

Irrotettavan etupaneelin tapaan paljastuu kotelon metallirunko, johon kiinnitettynä on kaksi muovista pölysuodatinta. Suodattimet irtoavat pystysuunnassa liu’uttamalla ja molempien alta löytyy kaksi 120 mm tuuletinpaikkaa. Tuuletinpaikkojen välissä on kolme läpivientiä etupaneelin, SSD-levyjen ja optisen aseman kaapeleita varten.

Kattopaneeli on kiinni takapaneelin yläreunasta kahdella sormiruuvilla ja niiden irrottamisen jälkeen se on liu’utettavissa irti kotelon takapaneelin suuntaan vetämällä. Alta paljastuu kotelon metallirunko, josta löytyy paikat neljälle 120 tai 140 mm tuulettimelle. Vaihtoehtoisesti tuulettimien tilalle on asennettavissa kaksi 240/280 mm jäähdytinkennoa, kunhan kotelon sisäpuolelta löytyy riittävästi tilaa niille. Kattopaneelissa ei ole pölysuodattimia, joten sen pohjalta tuuletinpaikkoja ei ole tarkoitettu ilmanottoon.

Node 804:n pohjasta löytyy neljä muovikehyksin varustettua kumitassua sekä kaksi pölysuodatinta, joista toinen on tarkoitettu virtalähteelle ja toinen emolevykammion ilmanotolle. Etupaneelin pohjassa on kapea aukko, jonka kautta osa kotelon ilmanotosta tapahtuu.

Takapaneelin asettelu on hyvin poikkeuksellinen, sillä Node 804:n sisätilat on jaettu sivusuunnassa kahteen osaan, kuten hetken päästä käy tarkemmin selväksi. Takapaneelin oikeasta puoliskosta löytyy tyypillisen tornikotelon komponenttiasettelu – ylhäällä 120 mm tuuletinpaikka ja emolevyn liitännät, alhaalla korttipaikat ja niiden vieressä lisäilmanottoaukot. Virtalähde kuitenkin puuttuu yhtälöstä ja se onkin sijoitettu takapaneelin vasemman reunan alaosaan. Sen yläpuolelta löytyy paikka 140 mm tuulettimelle, jonka tehtävänä on hoitaa levyjen jäähdytys. Kyljet ovat kiinni sormiruuveilla ja niiden irrottamista helpottaa takaosaan muotoillut kahvat. Oikeanpuoleisen tuulettimen yläpuolelle on sijoitettu pieni liukukytkin, joka mahdollistaa tuulettimien nopeuden valitsemisen kolmesta eri vaihtoehdosta.

Node 804:n vasemman kyljen puoleinen osasto on pyhitetty emolevylle ja laajennuskorteille. Emolevy asennetaan normaalisti pystyasentoon ja sen korokejalat on ruuvattava käsin paikalleen ennen kiinnittämistä. Laajennuskorttipaikkoja on viisi ja niiden valkoiset suojalevyt ovat kiinni sormiruuvein. Näytönohjaimen maksimipituus on 320 mm (290 mm jos tuuletin on asennettuna alempaan etupaikkaan). Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 160 mm. Kotelon pohjalta löytyy kiinnityspisteet kahdelle 3,5 tuuman levylle, jotka eristetään rungosta kumisin aluslevyin. Takapaneeliin on asennettu 120 mm tuuletin, joka pyörii 1000 RPM:n maksiminopeudella. Takatuulettimen yläpuolella sijaitsee tuuletinsäätimen piirilevy, josta lähtee lyhyet johdot kolmelle tuulettimelle. On harmi, että säädin tukee vain kolmea tuuletinta, sillä kotelosta itsestään löytyy paikat jopa kymmenelle tuulettimelle. Virtansa tuuletinsäädin ottaa SATA-virtaliittimen avulla.

Vasemman puolen osaston katosta löytyy paikat kahdelle tuulettimelle, joiden koko voi olla joko 120 tai 140 mm. Kattoon on myös mahdollista asentaa 240 tai 280 mm jäähdytinkenno, jonka korkeus voi valmistajan mukaan olla jopa 130 mm, kunhan muistikammat eivät ole yli 48 mm korkeat. Etupaneelissa on paikat kahdelle 120 mm tuulettimelle, joista ylemmässä on esiasennettuna Silent Series R2 -tuuletin (1000 RPM). Tuulettimien tilalle on myös mahdollista asentaa 240 mm jäähdytinkenno nestejäähdytystä varten. Eteen asennettava jäähdytin saa olla maksimissaan 278 mm pitkä ja 60 mm paksu (tuulettimineen). Lisäksi se peittää katosta etummaisen tuuletinpaikan.

Kotelon oikean puolen osasto on varattu erityisesti levypaikoille ja virtalähteelle. Virtalähdepaikka sijaitsee kotelon pohjalla ja sen tukena on pienet pohjalle sijoitetut kumitassut. Virtalähteen maksimipituudeksi ilmoitetaan riittävät 260 mm. Kotelon pohjalla virtalähteen takana on kaksi tarranauhaa, joita voi hyödyntää kiintolevyjen kiinnittämiseen kotelon pohjalle. Varsinaiset levypaikat on sijoitettu kahteen kehikkoon kotelon kattoon. Väliseinään on puhkaistu suuri aukko prosessoricoolerin kiinnittämisen helpottamiseksi ja etuosaan puolestaan johtojen vaivaton läpivientiä ajatellen. Levyjen jäähdytyksestä huolehtii oletuksena takapaneeliin asennettu 120 mm tuuletin (1000 RPM), jonka tilalle on mahdollista asentaa myös suurempi 140 mm versio.

Oikeanpuoleisen osaston kattoon on kiinnitetty kaksi valkoiseksi maalattu metallista levykehikkoa, joista kumpaankin mahtuu maksimissaan neljä 3,5 tuuman levyä. Kumpaankin kehikkoon on mahdollista kiinnittää neljä levyä ja niiden kiinnitys on toteutettu kahdella sormiruuvilla. Tarvittaessa kehikkojen kiinnityskiskot on mahdollista irrottaa kotelon katosta, jolloin niiden tilalle voidaan kiinnittää kaksi 120 tai 140 mm tuuletinta tai vaihtoehtoisesti 240/280 mm jäähdytinkenno. Kotelon etupaneelissa on puolestaan kaksi 120 mm tuuletinpaikkaa, joihin on mahdollista kiinnittää myös 240 mm jäähdytin. Rajoitukset sen suhteen ovat samat 278 mm ja 60 mm, kuin toisellakin puolella samassa paikassa.

Vaihtoehtoisena asennustapana toinen levykelkka on mahdollista irrottaa ja sijoittaa kotelon pohjalle. Kehikko on mahdollista kiinnittää joko kotelon pohjalla olevien tarranauhojen tai vaihtoehtoisesti ruuvien avulla. Tämä asennusvaihtoehto rajoittaa kuitenkin virtalähteen valintaa pituuden suhteen.

Kun Node 804:stä riisutaan pois kaikki ulkopaneelit, käy kotelon monipuolinen runkorakenne hyvin selville. Tuuletinpaikkoja on neljä sekä etu- että kattopaneelissa, joka tarjoaa käyttäjälle useita eri mahdollisuuksia jäähdytysjärjestelmän toteuttamiseen.

Kokoonpanon asentaminen Node 804:ään on miellyttävä toimenpide, etenkin jos kattopaneeli on irrotettuna, jolloin kaapeleita pääsee vetämään myös yläkautta. Johdotuksia selkeyttää myös huomattavasti kaksipuoleinen rakenne, joka jakaa toimintoja omiin lokeroihinsa. Muropaketin micro-ATX-pohjaisen testikokoonpanon asentamisessa ei esiintynyt mitään ongelmia, vaikka siihen kuului lähes 270 mm pitkä näytönohjain sekä 161 mm korkea prosessoricooleri. Mitään kotelon osia ei myöskään tarvinnut irrottaa pysyvästi kokoonpanon tieltä.

Lähimpänä kotelon asettamia rajoja oli BeQuietin prosessoricooleri, joka itse asiassa ylitti Fractal Designin ilmoittaman 160 mm maksimikorkeuden yhdellä millimetrillä, mahtuen kuitenkin ongelmitta kotelon sisään. Nestejäähdytyskennon sijoittamiselle kotelosta löytyy useita vaihtoehtoja, joiden hyödynnettävyys paksummilla kennokokonaisuuksilla riippuu kokoonpanon muista komponenteista. Paksun kennon asentaminen vaatii kuitenkin lähes välttämättä kompromisseja jonkin ominaisuuden osalta. Vasemmanpuoleisen osaston kannalta se tarkoittaa yläpaikoissa muistien korkeutta ja etupaikoissa näytönohjaimen pituutta. Oikeanpuoleisella osastolla se puolestaan tarkoittaa levypaikkojen karsimista.

Kotelon oikeanpuoleisessa osastossa virtalähteen asentaminen pohjalle tapahtuu vaivatta ja johtojen vetäminen toiselle puolelle onnistuu helposti väliseinässä olevien aukkojen kautta. Ylimääräisille kaapeleille löytyy hyvin tilaa kotelon pohjalta ja johdotuksista on mahdollista tehdä siistit hyvin pienellä vaivalla. Kiintolevykehikoiden irrottaminen on tehty erittäin simppeliksi, mutta itse levyjen kiinnittämiseen tarvitaan valitettavasti ruuveja.

 

Sisältö

  1. Fractal Design Node 804 -kuutiokotelo
  2. Rakenteen tarkastelua
  3. Melu- ja lämpötilamittaukset sekä yhteenveto