Uusimmat

Melu- ja lämpötilamittaukset sekä yhteenveto

04.07.2014 11:50 Muropaketin toimitus

 

Testikokoonpano

Testialustana käytimme alkukevään kuutiokotelovertailun tapaan Intelin Core i7-2600K -prosessorilla ja kahdella Kingstonin HyperX-kammalla varustettua micro-ATX-kokoista Asusin P8H67-M EVO -emolevyä. 32 nm viivanleveydellä valmistetun prosessorin kellotaajuus on 3,4 GHz (Max Turbo 3,8 GHz) ja TDP-arvo 95 wattia. Näytönohjaimena kokoonpanossa käytettiin GeForce GTX 580 -korttia, jonka pituus on 267 mm ja lämmöntuotto maksimissaan noin 240 wattia.

Verrokkikoteloina käytimme luonnollisesti alkukeväästä vertailussa olleita kilpailevia tuotteita – Aerocool Dead Silenceä ja BitFenix Phenom M-ATX:ää. Verrokkikotelot eroavat rakenneratkaisuiltaan varsin radikaalisti toisistaan sekä Node 804:sta, mutta edustavat silti samaa kokoluokkaa ja tyyppiä.

Prosessorin jäähdytyksessä käytimme BeQuiet!in tammikuussa julkaisemaa Shadow Rock Slim -cooleria, joka on nimensä mukaisesti markkinoiden suurimpia tornicoolereita kapearakenteisempi. Sen ulkomitat tuulettimen kera ovat 74 x 137 x 161 mm ja vaaka heilahtaa 730 grammaan. PWM-tuuletin on kooltaan 135 mm ja sen 1400 minuuttikierroksen maksiminopeudella melutaso on 23,7 dBA ja ilmaa siirtyy 67,8 CFM. Shadow Rock Slimin suositushinta on 40,90 euroa, mutta Suomessa sen hinta on tällä hetkellä 43-49 euron välimaastossa.

Testikokoonpanossa käytettiin Silverstonen täysmodulaarista Strider Plus 600W -virtalähdettä sekä lisävarusteena myytävää PP05-lyhytkaapelisarjaa, joka on suunnattu erityisesti SFF- ja micro-ATX-kokoonpanoihin johtosotkujen eliminoimiseksi. Strider Plus 600W on täysmodulaariseksi virtalähteeksi poikkeuksellisen lyhyt (140 mm) sopien näin hyvin pienikokoisiin koteloihin. Se täyttää hyötysuhteen osalta 80PLUS Gold -vaatimukset ja tarjoaa yhden 49 ampeerin 12 voltin linjan sekä 18 desibelin melutason aina 50 % rasitusasteeseen saakka.

  • Intel Core i7-2600K @ 3,4 GHz
  • Asus P8H67-M EVO (Intel H77 -piirisarja)
  • Kingston HyperX KHX1600C8D3K3/6GX 2 x 2 Gt
  • Asus GeForce GTX 580
  • Intel SSDSA2MH080G1GN 2,5″ SSD 80 Gt SATA 3Gb/s
  • WD Caviar SE16 320 Gt SATA
  • Silverstone Strider Plus 600W SST-ST60F-PS + PP05-lyhytkaapelisarja
  • Fractal Design Node 804, Aerocool Dead Silence, Bitfenix Phenom M-ATX
  • BeQuiet! Shadow Rock Slim
  • Windows 7 Professional 64bit
  • Prime95 27.9 (8 worker threads)
  • Furmark 1.10.6
  • Intel Extreme Tuning Utility 4.3
  • CPUID HWmonitor 1.21

Prosessorin, näytönohjaimen ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti HWmonitor-ohjelman avulla. Lisäksi muistikampojen välin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin thermoelementtien avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95- sekä FurMark -testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui 22-23 asteen tuntumassa. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla.

 

Melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi

Tuttuun tapaan kotelon jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 40 cm korkeudella noin 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna.

Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään puoleen desibeliin. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Thermaltaken hiljaista 140 mm tuulettimella varustettua ToughPower Grand 650W -virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä diagnostiikkayksiköllä toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa. Virtalähde eristettiin mittaustilasta niin, ettei sen tuulettimen melu vaikuttanut mittaustuloksiin.

Node 804:n kolme 120 mm Silent Series R2 -tuuletinta ovat kytkettynä kotelon takapaneelissa sijaitsevaan säätökytkimeen, jolla tuulettimien pyörimisnopeuden voi valita kolmesta vaihtoehdosta. Maksiminopeudella tuulettimet pyörivät 1000 kierrosta minuutissa. Täydellä pyörimisnopeudella tuulettimet pitävät lähinnä selvästi kuultavaa tasaista ilmavirran huminaa sekä lähempää kuunneltuna pientä ilmavirran repivää ääntä. Pudotettaessa nopeutta keskimmäiseen vaihtoehtoon humina vaimenee pysyen kuitenkin juuri ja juuri kuultavissa. Tuulettimien läheltä kuunneltaessa on havaittavissa pientä sirinää moottoreista. Hiljaisimmalla asetuksella Node 804 on erittäin hiljainen ja kuultavissa on lähinnä vaimeaa huminaa lähietäisyydeltä sekä pientä rahinaa tuulettimien keskiöstä aivan läheltä kuunneltuna.

Tiivistettynä Node 804:n tuulettimet vaikuttavat varsin laadukkailta ja ne ovat miniminopeudella lähes äänettömiä. Käyttäjän valittavissa oleva pyörimisnopeus on hyvä asia, mutta takapaneeliin sijoitettu säätökytkin on käytettävyydeltään hieman hankala.

 

Lämpötilamittaukset

Lämpötilamittauksissa huomioitiin tälläkin kertaa vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Suurimmalla lämpökuormalla jäähdytyksen todelliset kyvyt ja mahdolliset rajat tulevat luonnollisesti parhaiten esiin. Testasimme Node 804:n tuulettimien maksimi- ja miniminopeudella. Tuloksia tarkastellessa kannattaa huomioida edellä käsitellyt melutasot, sillä esimerkiksi BitFenix on vakiona suunnilleen yhtä hiljainen, kuin Node 804 on miniminopeudella. Aerocoolin melutaso asettuu puolestaan Noden keskinopeuden ja maksiminopeuden välimaastoon.

Lämpötilamittausten kuumimpana käyviksi komponenteiksi osoittautuivat tälläkin kertaa odotusten mukaisesti prosessori ja grafiikkapiiri. Tuulettimien täydellä pyörimisnopeudella prosessorin lämpötilaksi mitattiin 59 astetta ja grafiikkapiirin lämpötilaksi 83 astetta. Näistä lukemista kumpikin on selvästi matalampi, kuin Aerocoolin ja Bitfexin kilpailevista malleista mitatut vastaavat lukemat. Tuulettimien nopeuden laskiessa minimiin prosessorin lämpötila nousi viisi astetta ja grafiikkapiirin lämpötila kolme astetta.

Emolevyn virransyötön lämpötilaksi mitattiin 44,5 astetta tuulettimien pyöriessä maksiminopeudella ja viitisen astetta enemmän tuulettimien pyöriessä hiljaisimmillaan. Maksiminopeudella lukema on alhaisempi, kuin Aerocoolissa tai BitFenixissä, ja miniminopeudella identtinen BitFenixin kanssa. Kiintolevyltä mitattu lämpötila oli maksiminopeudella 34 astetta ja miniminopeudella vain yhden asteen enemmän. Se kertoo omaa kieltään Node 804:n kaksiosaisen rakenteen toimivuudesta ja levyjen tehokkaasta jäähdytyksestä. Virtalähteen poistoilman lämpötilaksi mittasimme 33 ja 35 astetta tuulettimien maksimi- ja miniminopeuksilla.

Kokonaisuudessaan Node 804 yltää keväällä testattuja kilpailijoitaan alhaisempiin lämpötiloihin ja suoriutuu myös tuulettimien hiljaisella miniminopeudella varsin mukavasti. Keskimmäinen nopeusvaihtoehto on hyvä kompromissi hiljaisuuden ja jäähdytystehon välillä. Kahteen osastoon jaettu rakenne vaikuttaisi toimivan hyvin, eikä kuumana käyvien komponenttien (prosessori ja näytönohjain) lämmöntuotto pääse vaikuttamaan merkittävästi virtalähteeseen tai levyihin.

 

Loppuyhteenveto

On harmi, ettei Node 804 ehtinyt mukaan viimekeväiseen vertailuumme, mutta on kuitenkin hyvä, että saimme sen testiin näin jälkikäteen. Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen kotelo luokassaan ja se laittaakin kilpailijansa erittäin ahtaalle lähes kaikilla osa-alueilla. Node 804 tarjoaa micro-ATX-kokoonpanolle erittäin hyvät tilat ja mahdollistaa useiden erilaisten jäähdytysratkaisuiden toteuttamisen kymmenen tuuletinpaikan ansiosta. Harvassa kotelossa käyttäjä pääsee valitsemaan kahden tuulettimen jäähdytinkennon sijoittamispaikan neljän vaihtoehdon väliltä. Jos tehokkaan nestejäähdytysratkaisun sijoittaminen ei ole käyttäjälle ykkösprioriteetti, Node 804:ään saa mahtumaan myös huiman määrän levyjä, joille on mahdollista järjestää tehokas jäähdytys. Täten kotelo sopii hyvin myös kotipalvelimen rungoksi. Kehuja ansaitsevat myös kotelon mukana toimitettavat kolme 120 mm:n tuuletinta, jotka ovat hiljaisia mutta tarjoavat myös tarvittaessa kohtalaisen ilmavirran.

Onnistuneesta kokonaisuudesta on hankala löytää pahoja puutteita, mutta Node 804:n ehkäpä perustavalaatuisin ongelma on sen poikkeuksellinen leveys, joka saattaa tehdä kotelon sijoittamisesta hieman hankalaa. Asia kannattaakin ehdottomasti ottaa huomioon ennen Node 804:n hankkimista. Pienempää hiomista löytyy vielä mm. tuuletinsäätimen sijoituksesta ja sen tukemien tuulettimien määrästä, sekä etupaneelin valmistustoleransseista. Kaikkiaan Node 804 on kuitenkin erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto monipuolista micro-ATX-koteloa etsivälle tai moniosaista nestejäähdytysjärjestelmää rakentavalle. Innovatiivisuudestaan sekä harrastajaystävällisestä toteutuksestaan Node 804 ansaitseekin Muropaketti suosittelee -erikoismaininnan.

Hyvää

  • Hillitty ulkonäkö
  • Monipuolisesti jäähdytyksessä hyödynnettävä rakenne
  • Hyvät sisätilat
  • Levypaikkojen määrä ja sijoittelumahdollisuudet
  • Jäähdytysteho
  • Huomaamaton optisen aseman paikka etupaneelissa
  • Tarvittaessa hiljainen
  • Irrotettavat pölysuodattimet ilmanotoissa
  • Hinta varauksin

Huonoa

  • Leveys
  • Liitännät kyljessä lisäävät sivusuunnassa tarvittavaa tilaa
  • Tuuletinsäätimeen mahdollista kytkeä vain kolme tuuletinta
  • Tuuletinsäätimen kytkimen sijainti
  • Etu- ja kattopaneelin keskinäinen sovitus varauksin
  • Levyjen kiinnitys ruuvein

Muropaketti suosittelee: Fractal Design Node 804

 

Sisältö

  1. Fractal Design Node 804 -kuutiokotelo
  2. Rakenteen tarkastelua
  3. Melu- ja lämpötilamittaukset sekä yhteenveto