Uusimmat

Kurkistus konepellin alle

31.03.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Kurkistus konepellin alle

Kuten Muropaketin tyyliin on kuulunut, päätettiin Amilosta tehdä hieman tarkempi katsaus ja tottakai kone myös avattiin sisuskalujen tutkailemista varten. Valitettavasti erinäiset jäähdytysratkaisut olivat sen verran tiukassa, ettei niitä lähdetty repimään väkisin irti.

Koska kyseessä on niin sanottu desktop replacement –kannettava, on prosessorin paikalla normaali Pentium 4 3,0 GHz. Tämä 800 MHz:n väylällä tikittävä numeronmurskain ei ole siis mikään kaikista vähävirtaisin tai viilein vaihtoehto, mutta selkeästi ainakin tehokas. Tätä on myös jäähdytysratkaisukin, joka koostuu kahdesta heatpipe-putkesta ja niihin kiinnitetyistä kuparirivastoista. Näihin kahteen rivastoon puhaltaa ilmaa radiaalituuletin, joka imee ilmansa kannettavan alta ja näppäimistön vierestä.

Kannettavan grafiikoita pyörittävää Mobility Radeon 9600 Pro–piiriä jäähdyttämässä on puolestaan hieman pienempi jäähdytysratkaisu, joka koostuu pienemmästä radiaalituulettimesta ja alumiinirivastosta.

Näytönohjain on yksi tehokkaimmista kannettaviin suunnitelluista näytönohjaimista ja 128 megatavun muistilla pelaa hyvin uusimpiakin pelejä.

Muuten sisukset kätkevät sisälleen varsin loogisesti kaksi 256 megatavun Samsungin PC2100 DDR SO-DIMM -muistikampaa, jotka kylläkin syövät kannettavan potentiaalista tehoa paljon hitautensa puolesta. Kannettavan BIOS:sta ei löytynyt minkäänlaisia muistiasetuksia, joten muisteja ei voi edes ajaa nopeammilla latensseilla manuaalisesti.

Myös langaton lähiverkko kuuluu Amilo D:n varustukseen, mutta valitettavasti kyseessä on hitaampi 802.11b-standardin sovitin. Broadcomin ohjainpiirin ympärille rakennettu ratkaisu omaa myös ilmeisesti näyttöön tai muualle runkoon rakennetun antennin, joka on varsin mielekäs ratkaisu verrattuna Card Bus –paikkoihin asennettavien Wlan-korttien antenneihin. Verkko pelasi varsin mallikkaasti testiympäristön 802.11g-verkon kanssa ja DHCP:n avulla kannettava löysi Internet-yhteydenkin ilman minkäänlaisia ongelmia.

Muista ominaisuuksista mainittavia ovat ainakin 80 gigatavun kiintolevy, 10/100 verkkokortti sekä helposti vaihdettava akku. Myös massamuistipaikan kiinnitys on malliltaan pikalukitettu, ja esimerkiksi DVD-aseman vaihtaminen on hyvin helppoa.

Käytännön kokemukset

Koska Amilo D pitää sisällään normaalin työpöytäsuorittimen, on myös selvää ettei jäähdytysratkaisu ole se kaikista hiljaisin. Kannettavan ääni onkin ärsyttävän voimakas ja sitä ei kovin mielellään kuuntele. Lisäksi pelejä pelatessa tuulettimet ottavat lisäkierroksia, joten tällöin kannattaa suunnistaa hakemaan suljettuja kuulokkeita hifi-kaupasta tai korvatulppia apteekista.

Kuumeneminen on myös pienoinen haitta, koska jo normaalissa idle-tilassa kannettavan rannetuki lämpeni sopivasti ja pelatessa käsiä ei rannetuella kauaa viitsinyt pidellä.

Akunkesto ei ollut Amilossa parhaimmasta päästä paljon virtaa syövien komponenttien vuoksi ja 3DMark03:n Demo-osiota se kesti ajaa vain noin 50 minuuttia, ennen kuin tuli varoitus akun tyhjentymisestä. Vähäisessä käytössä puolestaan akku kesti noin puolitoista tuntia, kun sovelluksiin lukeutui IRC-client ja WWW-selain.

Näytönohjain toimi malliikkaasti niin työpöytä- kuin pelikäytössäkin, mutta ongelmilta ei säästytty. 1600×1200 –resoluutiolla ulkoisen näytön kuva oli jo kohtuu kehno.

 

Sisältö

  1. Fujitsu-Siemens Amilo-D 1840W
  2. Amilo-D 1840W
  3. Kurkistus konepellin alle
  4. Testitulokset
  5. Loppusanat