Uusimmat

Fujitsu Siemens Amilo M 1420

30.09.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Ominaisuuslistaltaan Amilo M 1240 on varsin vaikuttava tapaus. Sen sisuksissa sykkii Banias-ytimeen perustuva Pentium M -prosessori 1,6 gigahertsin nopeudella. Siinä on lisäksi 512 megatavua keskusmuistia (laajennettavissa 2 gigatavuun asti), 54 Mbps Wlan (Intel PRO/Wireless LAN 2200), 60 gigatavun kiintolevy ja DVD+R/+RW-asema. Näytönohjaimena Amilon M:ssä ei ole piirisarjan integroitu grafiikkaohjain (Intel 855GME), vaan huomattavasti tehokkaampi ATIn Mobility Radeon 9600 Pro 128 MB muistilla varustettuna.

Mainittakoon vielä, että Fujitsu Siemensin sivuilta löytyvä datasheet nyt testaamastamme mallista sisältää koko joukon virheitä. Esimerkiksi kannettavassa ei ole infrapunaporttia, toisin kuin listassa väitetään ja myös sarja- sekä rinnakkaisportit ovat listalla syyttä suotta. Myös näytön resoluutio oli ilmoitettu virheellisesti 1280×768 pikseliksi.

Vaikka Amilo M on Centrino-kannettava ja kevyemmästä päästä Amilo-sarjaa, ei se silti ole mikään höyhensarjalainen. Painoa sillä on kolme kiloa ja ulkomitat ovat 35,5 x 25,3 x 3,7 cm. Kuoren materiaali on muovia ja se on väritykseltää suurimmaksi osaksi tummanharmaa.

Kannen avaamisen jälkeen paljastuu 15 tuuman laajakuvanäyttö, jonka resoluutio on 1280 x 800 pikseliä. Näytön yhteyteen ei oltu lisätty kaiuttimia, kuten aiemmin arvostelemassamme Fujitsu Siemensin Amilo D -sarjan kannettavan tapauksessa. Laajakuvanäytön ansiosta kannettavan syvyys on vain 25 cm.

Käyttöjärjestelmänä koneessa on suomenkielinen Windows XP Home ja ohjelmapakettiin lukeutuu puolestaan Microsoft WorksSuite 2004, Adobe Photoshop Elements 2.0, Norman Virus Control kolmen vuoden päivityksillä, Norman Personal Firewall, Win DVD 5 ja Nero 6. Lisäksi Fujitsu Siemens tarjoaa kannettavalleen kahden vuoden takuun ja vuoden puhelintuen, joka ei ole kovin yleinen kannettavien tapauksessa. Lisäksi varustepakettiin kuuluu luonnollisesti laturi.

Näppäimistön ympäristö on hyvin pelkistetty, joka luo siistin mielikuvan tuotteesta. Kaiuttimet on sijoiteltu näppäimistön sivulle ja ”subwoofer” puolestaan sijaitsee kannettavan pohjassa. Äänenlaadultaan ratkaisu oli tyydyttävä.

Suoraan näppäimistön alapuolella on integroitu mikrofoni ja hiiri. Vasemmassa kulmassa puolestaan on merkkivalot muun muassa kiintolevylle, wlanille, muistikorteille ja näppäimistölle.

Tuntumaltaan näppäimistö ja hiiri olivat molemmat keskitasoa. Näppäimistö ei erityisesti säväyttänyt ja lisäksi testiyksilön oikea reuna oli hieman rungosta irralla. Hiiren kosketuslevy oli puolestaan hieman liian syvällä ja sen koko olisi saanut olla suurempi. Hiiren näppäimet on rakennettu yhden näppäimen näköiseksi, mutta se taipuu silti molempiin suuntiin.

Kannettavan etureunaan on sijoitettu audio-liitännät (SPDIF/Line-Out, Line-In ja Mic) ja muistikortinlukija, joka tukee SD-, MS- ja MMC-muistikortteja. Lisäksi etureunasta löytyi myös pienempi FireWire-liitin, joka on onneksi muodostunut jo lähes vakioksi kannettavien tapauksessa.

Vasen reuna sisältää VGA- ja S-Video-liittimet näytölle, yhden USB-liitännän, modeemin ja verkkokortin portit sekä 32-bittisen Card Bus -paikan. Liittimien keskellä on myös tuuletusaukko, jonka takaa näkyykin hieman kuparista jäähdytysripaa.

Oikealle puolelle ei ole sijoitettu muuta kuin DVD+R/+RW-asema, joka oli kelkallista mallia.

Takaa ei löydy kuin virtalähteen liitin ja kaksi USB-porttia. Niiden vieressä on akku, joka vie suurimman osan takaosan pinta-alasta. Aivan akun vieressä on aiemmin mainittu subwoofer.

Pienellä ruuvimeisselillä pohjan luukut aukesivat helposti ja niiden alta paljastui osa koneen vitaaleista komponenteista. Näytönohjaimelle ja prosessorille on yhteinen heatpipe-jäähdytysjärjestelmä, jota emme kuitenkaan käyneet repimään irti. Toisen luukun takaan paljastui kiintolevy ja kolmannen takaa löytyi puolestaan wlan-kortti, jonka voi vaihtaa tarvittaessa.

Muistit olivat myös helposti vaihdettavissa ja kannettavaan olikin asennettu jo 512 megatavun SO-DIMM-kampa, joka käytti Infineonin piirejä. Toinen muistipaikoista oli tyhjänä, joten käyttäjä voi itse asentaa siihen lisämuistia.

 

Sisältö

  1. Fujitsu Siemens Amilo M 1420 & Asus L5000D
  2. Fujitsu Siemens Amilo M 1420
  3. Asus L5000D
  4. Testit
  5. Loppusanat