Uusimmat

GeForce 7800 GTX -modifiointia

01.11.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Asus toi jokin aika sitten markkinoille Extreme N7800 GTX TOP -mallinimeä hartioillaan kantavan GeForce 7800 GTX -näytönohjaimen, jossa ei ole tyydytty liimaamaan uutta tarraa referenssicoolerin päälle. Asuksen näytönohjaimessa vakiocooleri on saanut väistyä Arctic Cooling NV Silencer 5:n tieltä ja parannetun jäähdytystehon ansiosta grafiikkapiirin ja muistien kellotaajuudet ovat jo vakiona reilusti ylikellotetut.

Tämän artikkelin pääpaino ei ole kuitenkaan perehtyä niinkään Asus Extreme N7800 GTX TOP:iin, vaan tarkoituksena on ottaa selvää, saako referenssijäähdytyksellä ja -kellotaajuuksilla toimivan GeForce 7800 GTX:n viritettyä Asus TOP:ia vastaavaksi tehohirmuksi ja onko operaatio hintansa väärti. Projektissa vaihdetaan Club3D:n käyttämä referenssicooleri NV Silencer 5:een ja modifioidaan BIOS:n kellotaajuudet Asuksen TOP-mallin tasolle.

Asus Extreme N7800 GTX TOP -tuotesivut

Asus Extreme N7800 GTX TOP

Asus Extreme N7800 GTX TOP, jonka kolmikirjaiminen loppuosa tulee sanoista Top Overclocking Performance, toimitetaan sinikeltapainotteisessa pakkauksessa. Pakkauksen etupuolella on selvästi ilmaistu tuotteen malli ja valmistaja sekä muutamia muita enemmän ja vähemmän tärkeitä tietoja sisällä lymyävästä tuotteesta. Takapuolella on pienellä präntillä pitkä lista tuotteen tarkemmista tiedoista, Asuksen innovatiivisista ominaisuuksista sekä laitevaatimuksista.

Näytönohjaimen varustelutaso on kiitettävän korkea ja mukana tulee perinteiseen tapaan pari ohjekirjaa, liitinadapteri, DVI-D-Sub-adapteri, virta-adapterikaapeli sekä iso kasa CD-levyjä. CD-suojakoteloon voi ohjelmistopuolelta hivuttaa mm. Medi@Show SE 2.0:n PowerDirector 3DE:n, AsusDVD:n ja VirtualDrive 9:n sekä pelivalikoimista Xpand Rallyn, Project Snowblindin, Second Sightin, Power Dromen ja Chaos Leaguen.

Extreme N7800 GTX TOP on massiivinen laitos, jonka jäähdytysratkaisu haukkaa kaksi korttipaikkaa. Ideana on työntää ilmaa näytönohjaimen takaosasta ja puhaltaa se siilin läpi lämmenneenä muovista ilmanohjainta pitkin suoraan kotelosta ulos. Periaate on siis täysin eri kuin GeForce 7800 GTX -näytönohjaimien referenssicoolerilla, jonka yhden korttipaikan jäähdytysratkaisu työntää ilman näytönohjaimen etuosasta ja puhaltaa sen siilin läpi takaisin koteloon.

Takapuolella muistipiirien lämpöä levittää musta referenssimallista tuttu lämpölevy, joka on kiinnitetty piirilevyyn viidellä läpi menevällä muovitapilla. Vastaavasti cooleri on kiristetty grafiikkapiiriä ja etupuolen muistipiirejä vasten neljän metallitapin avulla, joiden päihin kierretyt mutterit kiristävät takapuolella olevan kiinnityslevyn ja kumisuojan piirilevyä vasten.

Näytönohjaimen etuosa on varustettu kahden korttipaikan kokoisella metallilevyllä, jonka yläosassa on ilmanpoistoreikiä ja alaosassa kaksi DVI-I- ja yksi VIVO-liitin. VIVO-liittimeen kiinnitetään liitinadapteri, josta kuvan saa vietyä ulos ja sisään S-Video- ja komposiittikaapelilla. Lisäksi adapterissa on kolme liitintä HDTV-ulosvientiä varten.

Extreme N7800 GTX TOP:n yläreuna on tuettu metallisella listalla, mikä on hyvä ratkaisu ottaen huomioon, kuinka paljon näytönohjain painaa kuparipohjalla varustetun NV Silencer 5:n takia. Lista on ruuvattu paikoilleen molemmista päistä ja lisäksi sitä tuetaan keskikohdasta kahdella kuvassa näkyvällä ulokkeella.

Asuksen tehonäytönohjaimia on luonnollisesti mahdollista asettaa SLI-tilaan kaksin kappalein, mutta tällöin kannattaa varautua siihen, että suuret coolerit peittävät emolevyn PCIe- ja PCI-liittimiä. Joissain emolevyissä on PCI Express x16 -liittimien välissä emolevyn ainoa PCIe x1/2-liitin, jolloin tälle on turha hapuilla käyttötarkoitusta.

Radiaalituuletin lepää läpinäkyvässä muovikotelossa virransyötön päälle, josta se työntää ilman kohti kuumaa siiliä. Huomioimisen arvoinen seikka on, että GeForce 7800 GTX -näytönohjaimien vakiocooleri puhaltaa ilman virransyötön siilin läpi, mutta NV Silencer 5 ei liikuta ilmaa lainkaan virransyötön kohdalla. Mm. tästä syystä kotelotuuletuksen on syytä olla kunnossa, sillä vakiocoolerinkin ilmavirralla siili on rasituksessa erittäin lämmin.

Piirilevyn osalta Asus Extreme N7800 GTX TOP on kuten muutkin GeForce 7800 GTX -näytönohjaimet ja ulkoisen eron tekee ainoastaan NV Silencer 5, metallinen tukilista sekä etuosassa oleva laajennettu metallilevy.

Asus ei ole sveitsiläisyrityksen, Arctic Coolingin, NV Silencer 5:een tehnyt muita korjauksia, kuin lätkäissyt muoviseen kehikkoon omaan brändiin sopivan tarran. Coolerin perustana on noin puoli senttimetriä paksu kuparilevy, joka peittää alleen grafiikkapiirin lisäksi etupuolen muistipiirit. Kuparisen pohjan päällä lepää alumiinisiili ja koko komeutta ympäröi ilmanohjain sekä tuuletin. NV Silencer 5:n rakenteeseen ei sen tarkemmin perehdytä, sillä Muropaketissa on testattu jo aiemmin rev. 2 -mallinen vastaava cooleri. Asuksen mallissa on käytössä rev. 3 -versio, joka toisin kuin rev. 2, on suoraan yhteensopiva GeForce 7800 -näytönohjaimien kanssa.

Muropaketti, Näytönohjaincoolerit

NVIDIAn asettama referenssikellotaajuus GeForce 7800 GTX:n grafiikkapiirille on 430 megahertsiä, mutta useat valmistajat, kuten XFX, EVGA, BFG Tech ja Gainward, ovat julkaisseet kevyesti ylikellotettuja malleja. Asus on parannellun jäähdytystehon ansiosta ylikellottanut näytönohjainta rankasti ja vakiona grafiikkapiiri tikittää 486 MHz:n kellotaajuudella.

Muistipiirit ovat tutut Samsungin 1,6 nanosekunnin GDDR3-muistit, jotka NVIDIAn referenssikellotaajuuksien mukaan pitäisi toimia 600 MHz:n (1200 MHz DDR) kellotaajuudella. Grafiikkapiirin ohella Extreme N7800 GTX TOP:ssa myös muistien kellotaajuutta on viilailtu ja Asuksen mukaan Top Overclocking Performance -taso löytyy 675 MHz:stä (1350 MHz DDR). GDDR3-muistia näytönohjaimessa on edelleen 256 megatavua ja piirilevyllä on paikat tuplamäärälle muistia, jotka tultaneen täyttämään, kun NVIDIA julkaisee virallisesti 512 megatavun GeForce 7800 GTX:n.

Club3D GeForce 7800 GTX

Seuraavaksi päästään itse aiheeseen eli modifiointioperaatioon, jossa ensimmäisenä tulee vastaan luonnollisesti näytönohjaimen valinta. Tähän halvin vaihtoehto olisi GeForce 7800 GT, mutta valitettavasti kyseisestä näytönohjaimesta ei ainakaan toistaiseksi ole mahdollista nostaa ohjelmallisesti pikseliliukuhihnojen määrää 20:stä 24:ään. Tästä syystä Jimm’s PC-Storesta pyydettiin halvin GeForce 7800 GTX ja testilaboratorioon saatiin lopulta Club3D:n nimen alla myytävä malli. Näytönohjaimella on hintaa 512 euroa ja halvemmallakin jonkin muun valmistajan näytönohjaimia on varmasti markkinoilta bongattavissa. Tällä ei kuitenkaan ole merkitystä, koska Club3D:n näytönohjain edustaa kaikin puolin NVIDIAn referenssimallia.

Club3D GeForce 7800 GTX on pakattu mustan vihreään pahvilaatikkoon, jonka kyljissä on esitetty valmistajan nimi, näytönohjaimen malli kuin myös sen tietoja.

Club3D:n pääpainona on tarjota kuluttajille näytönohjaimia halvalla hinnalla ja tämä näkyy myös oheistavaroiden määrässä. Mukana tulee ajuri- ja ohjelmisto-CD-levyt, Colin McRae Rally 2005 -peli, virta-adapterikaapeli, monista muista malleista poiketen jopa kaksi DVI-D-Sub-adapteria, S-Video-komposiittiadapterikaapeli, kaksi tarrakiinnikettä, kotelon etuosaan liimattava Club3D-tarra sekä liitinadapteri varustettuna S-Video- ja HDTV-liitännöillä.

Club3D GeForce 7800 GTX on piirilevyn ja cooleriratkaisun osalta identtinen NVIDIAn referenssimalliin verrattuna, joten näytönohjaimen tarkempi tutkinta on syytä lukaista alla olevan linkin takaa. Ainoana erona NVIDIAn malliin Club3D on liimannut coolerin päälle tarran, jossa koreilee animehenkinen kaunotar mallinimien ja valmistajan logon piirittäminä.

Muropaketti, NVIDIA GeForce 7800 GTX

Arctic Cooling NV Silencer 5 rev. 2:n asennus

Matkalla kohti Muropaketti GeForce 7800 GTX TOP -näytönohjainta, ensimmäisenä työvaiheena referenssicooleri ruuvataan mäkeen. Tämä luonnistuu irrottamalla ensin Club3D:n tarran alla piilossa olevat neljä isompaa ja kaksi pienempää ruuvia. Ruuvit ovat ovelasti tiukasti tarran alla, joten viimeistään tässä vaiheessa on syytä pohtia, haluaako näytönohjaimeen varmasti pultata tehokkaamman coolerin takuun menetyksen uhalla.

Kun ruuvit on ruuvattu irti ja coolerin päällä oleva muovilevy on poistettu, takuu on varmasti umpeutunut ja operaatiota voi jatkaa hyvillä mielin. Tämän jälkeen näytönohjaimen etu- ja takapuolelta ruuvataan vielä jäljellä olevat ruuvit irti, jotta etupuolen alumiinisiili ja tuuletin sekä takapuolen kiinnityskappale ja muistipiirien lämpölevy saadaan siirrettyä sivuun.

Vakiocoolerin irrottamisen jälkeen esille otetaan näytönohjaimen ohella Arctic Coolingin NV Silencer 5 ja juuri purettu takapuolen muistipiirien musta lämpölevy. Paras tilanne tässä vaiheessa olisi, jos kaupan hyllyltä sattuisi löytymään rev. 3 -versiota oleva NV Silencer 5, jolloin sen saisi kiinnitettyä paikoilleen ilman patenttiratkaisuja. Valitettavasti kyseisen version saatavuus on toistaiseksi olematonta, joten Muropaketti päätyi kuluttajaystävällisempään ratkaisuun ja valitsi operaation kohteeksi rev. 2:n. Kyseinen tuote kustantaa reilut 24 euroa, joten yhteensä näytönohjaimen kuluiksi kasautuu ilman postikuluja noin 540 euroa.

NV Silencer 5:n kasauksessa ensiksi paikoilleen asennetaan musta muistien lämpölevy näytönohjaimen takapuolelle. Tämän asennuksessa jouduttiin heti turvautumaan omatakeiseen ratkaisuun, sillä normaalisti takapuolen ruuvit kiinnittyvät etupuolen alumiiniseen siiliin. Nyt tätä siiliä ei ole käytössä, joten viiden takapuolen ruuvin vastakappaleiksi kierrettiin muovimutterit. Lämpölevyä ei tarvitse välttämättä asentaa paikoilleen, mutta se on suotavaa, sillä jo vakiokellotaajuuksilla muistipiirit kuumenevat rasituksessa huomattavan paljon. Tee-se-itse-muromiehet voivat luonnollisesti tässä vaiheessa ratkaista ongelman myös liimaamalla takapuolen muistipiirien päälle erillisiä pieniä siilejä.

Lämpölevyn asennuksen jälkeen grafiikkapiirin päälle yritettiin ensiksi levittää Arctic Cooling NV Silencer 5 rev. 2:n mukana tullutta hopeatahnaa, mutta kyseinen tahna osoittautui ennemminkin vahamaiseksi massaksi, jonka levittäminen ei yksinkertaisesti onnistunut. Tästä syystä asennuksessa turvauduttiin tuttuun ja toimivaksi osoittautuneeseen Arctic Silverin hopeatahnaan.

Hopeatahnan levittämisen jälkeen NV Silencer 5:n muistipiirien lämmönjohtumista edistävien massaneliöiden päältä poistetaan suojaavat paperipalat ja cooleri asetetaan makuulle tapit kohti taivasta. Seuraavaksi näytönohjain istutetaan kuvan osoittamalla tavalla paikoilleen ja sen takapuolelle asetetaan kumisuoja ja metallinen kiinnityslevy. Lopuksi coolerin kiristys grafiikka- ja muistipiirejä vasten tapahtuu kiertämällä vapaina sojottaviin tappeihin vastakappaleet.

Juuri kun asennuksen luultiin jo onnistuneen ilman suurempia ongelmia, havaittiin, ettei NV Silencer 5:n kaksipinninen tuuletinliitin sopinut näytönohjaimen neljäpinniseen liittimeen edes reilua voimaa käyttämällä. Suuremmitta pähkäilyittä työkalulaatikosta kaivettiin esille pihdit ja asennusta hidastanut liitinpinnejä ympäröinyt kehys revittiin näytönohjaimesta irti. Tämä työvaihe kannattaa suorittaa ennen NV Silencer 5:n asennusta, jolloin voimankäyttö luonnistuu huomattavasti helpommin.

Kehyksen irrottua näytönohjaimen piirilevystä jäi sojottamaan neljä pinniä, eikä kaksipinnistä liitintä saatu vieläkään työnnettyä paikoilleen. Vieressä oleva pinni otti muoviliittimen reunaan vastaan, joten ylimääräiset pinnit väännettiin sivulle vinoon.

Loppujen lopuksi Arctic Cooling NV Silencer 5 rev. 2 saatiin asennettua paikoilleen Club3D GeForce 7800 GTX:ään ja operaatiosta suoriuduttiin ilman suurempia ongelmia. Pinnien vääntämisistä ja muovimuttereista huolimatta näytönohjain toimi kokoonpanossa mallikkaasti, joten seuraavaksi perehdytään BIOS:n modifioimiseen.

BIOS:n päivittäminen

BIOS:n päivittämisellä tarkoituksena on asettaa Club3D:n näytönohjaimen kellotaajuudet Asus Extreme N7800 GTX TOP:n tasolle ilman, että niitä joutuu erikseen säätämään ohjelmallisesti käyttöjärjestelmästä. Näytönohjaimen hyrrätessä kokoonpanossa, NVFlash-ohjelmalla tallennetaan DOS:sta näytönohjaimen alkuperäinen BIOS komennolla ”nvflash –save tiedostonimi.rom”. Operaation voi toteuttaa esimerkiksi diskettiasemalla tai USB-muistitikulla, johon on kopioitu NVFlash-ohjelma. Kannattaa myös muistaa, että tallennusmedialta on löydyttävä noin 65 kilotavua tyhjää tila tallennettavaa BIOS-tiedostoa varten.

MVKTech, nvFlash Util Files

Tämän jälkeen bootataan Windowsiin ja käynnistetään NiBiTor-ohjelma, jolla BIOS-tiedoston eri asetusten säätäminen luonnistuu helposti aloittelevaltakin tietokoneen käyttäjältä. Kun tallennettu BIOS-tiedosto aukaistaan NiBiTorissa, pitäisi eteen pongahtaa ruutu suurin piirtein ylemmän kuvan kaltaisilla tiedoilla. Clockrates-välilehdeltä voi säätää mm. 3D- ja 2D-kellotaajuudet, kun taas Voltages-välilehti antaa mahdollisuudet jännitesäätöihin. Tässä artikkelissa emme kuitenkaan ala hiomaan BIOS-tiedostoa perin pohjin, vaan tarkoituksena on ainoastaan nostaa kellotaajuudet Asuksen näytönohjaimen tasolle.

MVKTech, NiBiTor Util Files

Ainoat muutokset tehdään Clockrates-välilehden 3D-kohdasta, josta Coren eli grafiikkapiirin kellotaajuus nostetaan 430 MHz:stä 486 MHz:iin ja Memoryn eli muistien kellotaajuus 600 MHz:stä 675 MHz:iin. Ennen BIOS:n päivittämistä on kuitenkin syytä varmistaa, että näytönohjain varmasti kestää päivitettävät kellotaajuudet, jotta myöhemmiltä ongelmilta vältyttäisiin. Tämä kannattaa testata yksinkertaisimmin ylikellottamalla näytönohjain esimerkiksi RivaTunerin avulla haluttuihin kellotaajuuksiin ja pyörittämällä 3DMark05 muutaman kerran läpi.

Kun tarvittavat muutokset on tehty BIOS-tiedostoon, tallennetaan se File-kohdan Save BIOS…:sta ja bootataan jälleen DOS:iin.

DOS:ssa NVFlash-ohjelmalla päivitetään uusi korjattu BIOS-tiedosto näytönohjaimeen komennolla ”nvflash tiedostonimi.rom”. Ohjelma tarkistaa ennen päivittämistä, että kyseessä on varmasti oikeanlainen BIOS-tiedosto, jonka jälkeen eteen ilmestyy valinta, josta y-näppäinpainalluksella BIOS:n päivitys käynnistyy.

Jos näytölle ilmestyy hetken kuluttua ylemmän kuvan kaltainen ruutu, on päivitys onnistunut ja tietokone voidaan käynnistää uudelleen Windowsiin.

Muropaketin testilaboratoriossa ongelmilta selvittiin ja BIOS:n päivitys onnistui, josta esimerkkinä on ajureiden välilehdeltä coolbits-rekisterilisäyksen jälkeen tarkistetut kellotaajuudet.

Ylikellotus

486 ja 1350 MHz:n kellotaajuudet eivät siis tuottaneet minkäänlaista ongelmaa, joten luonnollisesti jatkoimme näytönohjaimen rääkkäämistä ylikellotuksen muodossa. Ylikellottaminen toteutettiin RivaTuner-ohjelmalla ja aina yhden nostokerran jälkeen ylikellotusten vakaus testattiin pyöräyttämällä 3DMark05 pari kertaa läpi.

Grafiikkapiirin 500 MHz:n raja ei tuottanut minkäänlaisia ongelmia ja muistitkin venyivät kevyesti 1375 MHz:iin, joten nostoja jatkettiin pienin pykälin. Grafiikkapiirin toimiessa 525 MHz:n kellotaajuudella 3DMark05 rullasi nätisti läpi grafiikkavirheittä, mutta valitettavasti tästä enempää RivaTuner ei antanut nostaa kellotaajuutta. Yli 525 MHz:llä Test-napin painallus tuotti virheitä, joten tästä jatkettiin seuraavaksi muistien viilailua. Muisteilla 1420 MHz:n kohdalla 3DMark05-tulos laski ja 1430 MHz:ssä RivaTuner ilmoitti saman virheen, kuin grafiikkapiirillä, joten lopulliseksi kellotaajuudeksi jäi 1410 MHz.

Club3D:n terästetyllä GeForce 7800 GTX:llä päästiin lopulta grafiikkapiirin osalta 525 ja muistien 705 MHz:n (1410 MHz DDR) kellotaajuuteen. Positiivinen puoli tässä on varsin hyvän ylikellotustuloksen lisäksi se, että kyseisillä kellotaajuuksilla saatiin ajettua kaikki testeissä käytetyt pelit vakaasti ja ilman visuaalisia virheitä.

Testikokoonpano

Asus Extreme N7800 GTX TOP ja Club3D GeForce 7800 GTX testattiin Sapphire Xpress 200 -emolevyllä, johon asennettiin AMD Athlon 64 FX-57 -prosessori ja kaksi Kingston KHX3200 ULL 512 MB -muistikampaa. Asuksen näytönohjain testattiin sen vakiokellotaajuuksilla (486 / 1350 MHz), mutta Club3D:llä testit ajettiin tappiin ylikellotettuna (525 / 1410 MHz). Asuksen kanssa samoilla kellotaajuuksilla testien ajaminen olisi turhaa, koska kyseessä on käytännössä kaksi samanlaista näytönohjainta. Asuksen ja Club3D:n ohella testeissä on mukana NVIDIAn puolelta GeForce 7800 GTX ja ATIn puolelta Radeon X1800 XT sekä Radeon X1800 XL.

Testeissä on käytetty 3DMark05:n lisäksi Battlefield 2-, Half-Life 2-, Doom 3- ja Call of Duty 2 -pelejä, jotka on testattu hieman eri asetuksilla riippuen näytönohjaimien kyvystä pyörittää pelejä. Tavoitteena peleissä on pyritty pitämään keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus tehonäytönohjaimilla 60 fps:n paikkeilla ja minimi 35 fps:ssä. Ruudunpäivitysnopeus peleissä on mitattua Fraps-ohjelmalla.

  • AMD Athlon 64 FX-57 (2,8 GHz)
  • Sapphire Xpress 200
  • 2x Kingston KHX3200 ULL 512 MB (2-5-2-2)
  • Seagate Barracuda SATA V 120 GB
  • Tagan 480 W
  • Asus Extreme N7800 GTX TOP (486 / 1350 MHz)
  • Club3D GeForce 7800 GTX (525 / 1410 MHz)
  • NVIDIA GeForce 7800 GTX (430 / 1200 MHz)
  • ATI Radeon X1800 XT (625 / 1500 MHz)
  • ATI Radeon X1800 XL (500 / 1000 MHz)
  • Windows XP SP2
  • NVIDIA ForceWare 81.84
  • Catalyst Beta (Radeon X1800 XT & XL)

Testitulokset

3DMark05 testattiin vakioasetuksilla ilman kuvanlaatua parantavia tekijöitä 1024×768-resoluutiolla. Club3D:n ylikellotettu GeForce 7800 GTX saa napattua 450 pisteen eron Asuksen korttiin ja 1300 pistettä vakiokellotaajuudella toimivaan GeForce 7800 GTX:ään verrattuna. Vakiokellotaajuuteen nähden Club3D:llä saavutetaan 17 prosentin parannus 3DMark05:n pisteissä. Toisaalta ATIn tämän hetken nopein näytönohjain, Radeon X1800 XT on edelleen reilun 100 pisteen johtoasemassa.

Battlefield 2 testattiin Dragon Valley -kentässä 1600×1200-resoluutiolla, nelinkertaisella reunojenpehmennyksellä ja kahdeksankertaisella anisotrooppisella suodatuksella. Minimit, maksimit ja keskimääräiset ruudunpäivitysnopeudet hyvin lähellä samat Asuksen ja Club3D:n näytönohjaimilla ja jälkimmäinen saa kasvatettua keskimääräisessä pelinopeudessa puoltentoista fps:n eron. 3DMark05:n tapaan Radeon X1800 XT on myös Battlefield 2:ssa vahvoilla ja päihittää GeForcet keskimääräistä ruudunpäivitysnopeutta seuratessa 13 fps:llä.

Half-Life 2:ssa asetukset olivat samat kuin Battlefield 2:ssa ja kenttänä käytettiin Anandtechin timedemoista tuttua Water Hazardia. Keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus Club3D:n ylikellotetulla GeForce 7800 GTX:llä on kaksi fps:ää Asusta ja kahdeksan fps:ää vakiokellotaajuudellista GeForce 7800 GTX:ää nopeampi. Radeon X1800 XT:n 120,5 fps:n tulos painii samassa sarjassa ylikellotettujen GeForce 7800 GTX -näytönohjaimien kanssa.

Doom 3 testattiin CPU-kentällä 1280×1024-resoluutiolla, nelinkertaisella reunojenpehmennyksellä, kahdeksankertaisella anisotrooppisella suodatuksella ja High Quality -asetuksella. Ylikellotusten hyöty näkyy tässä pelissä hyvin ja Club3D kirii selvään kärkeen yhdeksän fps:n erolla Asukseen ja ero vakiokellotaajuudelliseen GeForce 7800 GTX:ään on lähes 23 fps:ää. Prosentuaaliset erot ovat yhdeksän ja 24 prosenttia.

Päivitys 2.11.2005
Artikkelin Doom 3 -testitulokset korvattiin Radeon X1800 XT- ja XL-näytönohjaimien osalta Memory Mapping -korjauksella ajetuilla tuloksilla. Memory Mapping -korjaus on päivitys ohjelmoitavalle muistiohjaimelle, joka viilailee eri parametrejä paremman OpenGL-suorituskyvyn toivossa (Memory Mapping). Korjaus vaikuttaa suorituskykyyn ainostaan, kun käytetään reunojenpehmennystä. ATIn mukaan kyseessä on todellakin vain muistiohjaimen optimointi, eikä itse renderöintiin ja näin ollen kuvanlaatuun olla puututtu lainkaan.

Korjauksen ansiosta Radeon X1800 -näytönohjaimien tulokset nousevat reilusti ja XT-malli pääsee 104,5 fps:llä huomattavasti lähemmäksi Club3D:n 115,5 fps:n tulosta.

Suositun Call of Duty -pelin kakkososa on erittäin raskas ja peli jouduttiin ajamaan niinkin alhaisella resoluutiolla kuin 1024×768. Reunojenpehmennys oli testien aikana nelinkertainen ja anisotrooppinen suodatus kahdeksankertainen.

Club3D on NVIDIAn korteista jälleen kärjessä 41,4 fps:llä ja ero Asukseen on vajaa kaksi fps:ää eli neljä prosenttia ja vakiokellotaajuudelliseen GeForce 7800 GTX:ään viisi fps:ää eli 13 prosenttia. Toisaalta Radeon X1800 XT vie jälleen pisimmän korren jättäen Club3D:n taakseen kuuden fps:n eli 15 prosentin erolla.

Loppusanat

GeForce 7800 GTX -näytönohjaimia on ollut saatavilla jo useita kuukausia ja ATIn tuore kärkimalli Radeon X1800 XT saapuu kuluttajien saataville viimeistään joulumarkkinoilla. GeForce 7800 GTX:ssä riittää paljon puhtia NVIDIAn määrittämien referenssikellotaajuuksien yli ja useat valmistajat ovat nähneet tämän potentiaalin tuomalla markkinoille valmiiksi ylikellotettuja malleja referenssicoolerilla varustettuna. Asus ei ole tyytynyt aivan näin helppoon ratkaisuun, vaan se on korvannut coolerin Arctic Coolingin NV Silencer 5:llä ja hivuttanut grafiikkapiirin kellotaajuuden 430 MHz:sta 486 MHz:iin ja muistien kellotaajuuden 1200 MHz:sta 1350 MHz:iin.

Arctic Coolingin jäähdytystuotteita on saatavilla myös Suomesta ja Muropaketti päätti ottaa selvää, saako halvasta perusmallia edustavasta GeForce 7800 GTX -näytönohjaimesta modifioitua NV Silencer 5:llä Asuksen kaltaisen tehonäytönohjaimen. Asennuksessa tuli vastaan ongelmia, koska GeForce 7800 -malleille tarkoitettua rev. 3 -versiota ei ole vielä saatavilla ja tästä syystä jouduttiin käyttämään rev. 2:ta. Ei-täysin sopivalla cooleriratkaisulla näytönohjaimen takapuolen muistipiirien lämpölevy jouduttiin kiinnittämään muovimuttereilla ja tuuletinliittimen muovinen kehikko sai väistyä pienemmän liittimen tieltä. NV Silencer 5:n ansiosta grafiikkapiirin lämpötila laski vakiokellotaajuuksilla rasituksessa noin kahdeksan astetta.

Rautapuolisen modifioimisen ohella Club3D:n näkemystä edustavan GeForce 7800 GTX:n BIOS modifioitiin NVFlash-ohjelmalla vastaamaan Asuksen kellotaajuuksia. Päivitys onnistui ongelmitta ja lisäksi näytönohjain toimi käytössä vakaasti uusilla kellotaajuuksilla. Ylikellotustesteissä ilmeni, että näytönohjaimessa riitti varaa vielä pidemmälle ja grafiikkapiiri saatiin lopulta toimimaan vakaasti 525 ja muistit 705 MHz:n (1410 MHz) kellotaajuudella.

Jimm’s PC-Storesta Club3D GeForce 7800 GTX:lle ja Arctic Cooling NV Silencer 5 rev. 2:lle muodostuu hintaa yhteensä 536,40 euroa, kun taas Asus Extreme N7800 GTX TOP kustantaa esimerkiksi Verkkokauppa.comissa 555,90 euroa. Itse kasaamalla saa aikaiseksi erittäin toimivan ja suorituskykyisen näytönohjaimen, mutta tällä on huonona puolena takuun umpeutuminen. Ottamalla huomioon Asuksen jopa edullisen hinnan, on ainakin allekirjoittaneen mielestä selvästi järkevämpää panostaa valmiiseen tuotteeseen, jossa cooleri on valmiiksi asennettuna, mukana tulee kattavampi määrä oheismateriaalia ja takuun menetystä ei tarvitse pelätä.

>> Etusivulle

Ville Suvanto 1. marraskuuta 2005