Gigabyte Open Overclocking Championship 2008

26.10.2008 17:05

Gigabyte järjesti heinäkuussa Hong Kongissa järjestetyn Advanced Overclocking Championship 2008 -kilpailun jalanjäljissä oman maailmanlaajuisen ylikellotuskilpailunsa. Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa 25. syyskuuta käytyyn Gigabyte Open Overclocking Championship 2008 -finaaliin järjestettiin karsintoja ympäri maailman kesän aikana. Pohjoismaissa järjestettiin erillinen Gigabyten Ruotsin toimiston organisoima karsinta, josta uutisoitiin myös Muropaketissa. Valitettavasti säännöt olivat hieman hankalaselkoiset ja karsintaprosessi monimutkainen. Lopulta Ruotsista lähti matkaan kaksi ylikellottajaa Tukholmassa järjestetyn loppukarsinnan kautta ja lisäksi kilpailuun oli erikseen kutsuttu suomalainen Petri ”SF3D” Korhonen ja ruotsalainen Jon ”elmor” Sandström. Muropaketti oli kutsuttu paikan päälle median edustajana raportoimaan kilpailusta.

Taiwaniin tiensä oli raivannut ja kutsuttu yhteensä 25 joukkuetta. Kaksi joukkuetta jätti kuitenkin saapumatta sillä kreikkalaisen hipron vaimo oli sairastunut ja Saksan joukkue osoitti täydellistä harkitsemattomuutta jättäytymällä pois kilpailusta ilmoittaen, että he eivät olleet saaneet kilpailussa käytettäviä komponentteja testattavaksi etukäteen. Tosiasiassa mikään joukkueista ei ollut saanut Gigabyteltä komponentteja kokeiltavaksi, joten ylimielinen käyttäytyminen herätti paheksuntaa kanssakilpailijoiden keskuudessa.

Gigabyte oli varannut kilpailulle aikaa vain yhden päivän, johon kuului valmistautuminen, itse ylikellotuskilpailu sekä freestyle-osio, jossa joukkueet yrittivät rikkoa mahdollisimman monta maailmanennätystä eri testeissä.

Tapahtuman aikataulu oli vähintäänkin kiireinen. Saavuimme Petrin kanssa Taiwaniin 24. syyskuuta illalla seitsemältä reilun 20 tunnin matkustamisen jälkeen Amsterdamin ja Bangkokin kautta. Hotellilla olimme kahdeksan jälkeen ja kilpailijoille oli luvassa herätys aamulla kello kuusi. Ruokailun ja muutaman virvoitusjuoman jälkeen olikin aika siirtyä toipumaan matkustuksen rasituksesta ja aikaerosta.

Gigabyte oli valinnut GOOC 2008 -tapahtuman paikaksi Grand Hyatt -hotellin, joka sijaitsee aivan 508 metriä korkean Taipei 101 -pilvenpiirtäjän kupeessa. Lämpötila Taipeissa oli noin 30 astetta, sää aurinkoinen ja kosteusprosentti riittävä. Paluumatkan aikoihin Taiwaniin ennustettiin saapuvan taifuunia, joten säätiedotuksia seurattiin tapahtuman aikana suurella mielenkiinnolla.

 

Kilpailuun valmistautuminen

Grand Hyatt -hotellin kolmannen kerroksen juhlasaliin oli rakennettu lava ja tarvittavat audiovisuaaliset järjestelmät juontajille ja palkintoseremonioita varten. Sali oli jaettu kahtia yleisölle ja kilpailijoille. Jokaiselle joukkueelle oli järjestetty oma pöytä ja pistorasia, yleisön seuratessa tapahtumia aidan takaa penkeiltä.

Battle for the Best P45 OC -kilpailu pyörähti käyntiin arvonnalla, jossa jokainen joukkue nosti vuorollaan numeron, jonka mukaan pöytä määräytyi. Pöydässä odotti valmiina kilpailussa käytettävät komponentit: Intel Core 2 Extreme QX9650 -prosessori (3,0 GHz), Gigabyte EP45T-Extreme -emolevy, kaksi Gigabyten ATI Radeon HD 4870 -näytönohjainta, Corsairin DDR3-1800 muistit, Western Digitalin VelociRaptor-kiintolevy ja Gigabyten 1200 watin virtalähde. Kiintolevylle oli esiasennettu Windows XP SP2 -käyttöjärjestelmä ja käytettävät ohjelmat.

Kilpailua varten Gigabyte oli hankkinut reilusti nestemäistä typpeä, joka seisoi 100 litran säiliöissä salin reunalla. Kilpailijat saivat tapahtuman aikana käydä vapaasti hakemassa täydennystä termospulloihin tarpeen mukaan.

Joukkueille annettiin kolme tuntia aikaa valmistautua kilpailuun (aamulla kello 8 – 11). Koska kaikki joukkueet saivat osat käsiinsä vasta tässä vaiheessa, oli vuorossa tarvittavien jännitemodifikaatioiden juottamien paikoilleen, jäähdytyskulhojen sovittaminen prosessorille ja näytönohjaimille, emolevyn prosessorikannan ympäristön ja komponenttien eristäminen sekä muut tarvittavat toimenpiteet.

Singaporen joukkueen T_M ja NightRaven viimeistelemässä kokoonpanoaan ensitestejä varten ja selvittämässä lämpöantureiden johtoja.

Italian giorgioprimo ja dimas tutkivat ATI Radeon HD 4870 -näytönohjaimen jännitemodifikaation ohjeita.

Australian dinos22 ja Uuden-Seelannin Deanzo eristämässä näytönohjaimia. Alunperin Australian joukkueessa piti olla mukana Youngpro, joka kuitenkin valitettavasti sairastui kesällä leukemiaan ja toipuu parhaillaan hoitotoimenpiteistä.

Etelä-Afrikan flytek ja TraX turvautuivat Hong Kongin kilpailun tavoin styroksilaatikkoon, jonka he toivoivat helpottavan LN2-jäähdytyksestä aiheutuvaa kondensaatiota.

Pieniltä vesipisaroilta vältytään sivelemällä liittimet vaseliinilla. Kuvassa mallia näyttää yhdysvaltalainen Vapor, jonka käsittelyssä ATI Radeon HD 4870 -näytönohjain. Vaseliinin ikävänä puolena sitä ei saa puhdistettua PCI Express x16 -liittimestä kokonaan testien jälkeen oikein millään.

Indonesian joukkue RV770-grafiikkapiirin jännitemodifikaation juotoshommissa.

Hong Kongin joukkueella Windowsin lataaminen valmisteluvaiheessa aiheutti päänvaivaa.

Sisältö

  1. Gigabyte Open Overclocking Championship 2008
  2. Ylikellotuskilpailu (Everest, SuperPi 1M, 3DMark2001 SE & 06)
  3. Palkintoseremonia ja freestyle-kilpailu