Uusimmat

Näytönohjaimen esittely

30.04.2010 16:57 Muropaketin toimitus

Gigabyte Radeon HD 5870 Super Overclock on paketoitu tummaan pakkaukseen, jonka päälipuolella on näyttävä Super Overclock -logo ja tärkeimpien ominaisuuksien markkinointilogot. Myyntipakkauksen mukana toimitetaan ohjelappu, ajuri-CD-levy, DVI-VGA-adapteri, CrossFireX-silta ja kaksi PCI Express -virta-adapteria.

Näytönohjain perustuu siniseen piirilevyyn ja etupuolta peittää kahden korttipaikan korkuinen jäähdytysratkaisu, joka on varustettu kahdella 80 mm:n tuulettimella. Muovikuoren peitossa olevaan alumiinirivastoon on yhteydessä neljä kuuden millimetrin lämpöputkea.

Gigabyten Radeon HD 5870 Super Overclock -näytönohjainta ei löydy vielä artikkelin kirjoitushetkellä suomalaisilta jälleenmyyjiltä. Saksassa Geizhals-hintaseurannan mukaan GV-R587SO-1GD-mallinen Radeon HD 5870 Super Overclock maksaa edullisimmillaan 460 euroa, joten Suomessa hinta tulee todennäköisesti sijoittumaan 460 – 500 euron välimaastoon. Vertailun vuoksi AMD:n 5870-referenssimalliin perustuvien näytönohjaimien hinta Suomessa on noin 380 euroa, MSI:n R5870 Lightningin 460 euroa ja GeForce GTX 480:n 480 euroa.

Piirilevyn takapuolella huomiota herättävät viisi NEC Tokinin valmistamaa Proadlizer-kondensaattoria, joita käytetään ohituskondensaattorikytkennässä. Proadlizer-kondensaattorit tarjoavat erittäin korkean kapasitanssin ja alhaisen ekvivalenttinen sarjavastuksen (ESR, Equivalent Series Resistance), joiden avulla saadaan minimoitua väreily ja kohina käyttöjännitteissä. MSI R5870 Lightningin piirilevy oli varustettu yhdellä Proadlizer-kondensaattorilla, mutta Gigabyten 5870 Super Overclockissa on viisi Proadlizer-kondensaattoria. Jäähdytyssiili on kiinnitetty ainoastaan grafiikkapiirin ympäriltä neljällä ruuvilla, mutta tuntui olevan tukevasti paikoillaan.

Kahden korttipaikan korkuinen etulevy on identtinen AMD:n referenssinäytönohjaimen kanssa. Liitinvalikoimasta löytyy kaksi kaksilinkkistä DVI-I-liitintä sekä yksi HDMI- ja DisplayPort-liitin. Molemmat DVI-I-liittimet ja DisplayPort-liittimet kykenevät siirtämään näytölle maksimissaan 2560×1600-resoluution kuvaa ja HDMI-liitin puolestaan maksimissaan 1920×1200-resoluution kuvaa. Lämpimän ilman ulostuloaukko on puolen kortin levyinen, mutta sille ei juuri ole käyttöä sillä jäähdytysratkaisun tuulettimet kierrättävät ilmaa pääasiassa kotelon sisällä.

Kullattu HDMI-liitin on varustettu asianmukaisella HDCP-tuella HD DVD- ja Blu-ray-elokuvien katselua varten 1080p-resoluutiolla. HDMI-liittimen kautta on mahdollista siirtää myös 7.1-kanavaista ääntä grafiikkapiiriin integroidun ääniohjaimen ansiosta. Tuettuna ovat AC-3-, AAC-, Dolby TrueHD- ja DTS Master Audio -ääniformaatit.

Näytönohjaimen takaosasta löytyy kaksi 6-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä, eikä Gigabyte ole hurjista ylikellotetuista kellotaajuuksista huolimatta korvannut toista 8-pinnisellä. Virtaliittimet on sijoitettu piirilevyn suuntaisesti siten, että niihin liitettävät johdot eivät vaadi kotelosta lisää tilaa leveyssuunnassa. Virtaliittimien alapuolelta piirilevyltä löytyy mittauspisteet grafiikkapiirin, muistiohjaimen, muistien ja PCI Express -väylän käyttöjännitteelle. Mittauspisteet ja niiden selitykset ovat hieman hankalassa paikassa, jos näytönohjain asennetaan koteloon ylösalaisin.

Kun Gigabyten HD 5870 Super Overclockin cooleri irrotetaan, voidaan todeta, että muistipiirejä tai virransyötön komponentteja ei jäähdytetä muuten kuin tuulettimien ilmavirralla. Coolerin kuparinen pohja on yhteydessä Cypress-grafiikkapiiriin ja lämpö johdetaan neljällä lämpöputkella alumiinirivastoon. Gigabyten HD 5870 Super Overclockin piirilevysuunnittelu on huomattavasti väljempi kuin MSI:n R5870 Lightningissa. LN2-kulhon käyttäminen ja grafiikkapiirin ja muistien eristäminen on helppoa eikä ylimääräisiä komponentteja ole pahasti tiellä.

Gigabyte on asettanut TSMC:n 40 nm:n tekniikalla valmistettavan Cypress-grafiikkapiirin toimimaan 950 MHz:n kellotaajuudella eli ylikellottanut sitä AMD:n 850 MHz:n referenssitaajuudesta 100 MHz:llä (+11,7 %). Kyseessä on Cypress-grafiikkapiirin osalta markkinoiden korkeimmalle tehtaalla ylikellotettu ATI Radeon HD 5870 -näytönohjain. Grafiikkapiiriin merkittyjen tietojen perusteella se on valmistettu tämän vuoden neljännellä viikolla Taiwanissa.

Gigabyte käyttää HD 5870 Super Overclockissa Samsungin K4G10325FE-HC04-mallisten GDDR5-muistipiirien sijaan Hynixin valmistamia H5GQ1H24AFP-T2C-muistipiirejä, jotka on asetettu toimimaan 1250 MHz:n kellotaajuudelle eli 50 MHz korkeammalle kuin AMD:n referenssikellotaajuus (+4,2 %).

Cypress-grafiikkapiirin virransyöttö on varustettu kuudella vaiheella, joita ohjataan ADP4100-piirillä. Vaiheiden käyttöastetta voi seurata piirilevyn takapuolelle sijoitettujen vihreiden ledien avulla. GDDR5-muisteille ja grafiikkapiirin muistiohjaimelle on varattu molemmille yksi vaihe. Grafiikkapiirin ja muistien jännitettä voidaan korottaa Gigabyten OC Guru -ohjelman avulla Windowsista käsin maksimissaan 0,1 volttia.

GPU-Z-ohjelman 1.4.2-versio tunnistaa Gigabyten Radeon HD 5870 Super Overclock -näytönohjaimen tiedot oikein, jotka vastaavat AMD:n ATI Radeon HD 5870 -referenssinäytönohjaimen tietoja muuten paitsi grafiikkapiirin ja GDDR5-muistien kellotaajuuden osalta.

Ulkoisesti Gigabyten Radeon HD 5870 Super Overclock ja MSI R5870 Lightning muistuttavat toisiaan kahdella tuulettimella varustettujen jäähdytysratkaisuiden ansiosta. Gigabyten Radeon HD 5870 Super Overclockin piirilevy on samanpituinen kuin ATI Radeon HD 5870 -referenssinäytönohjaimen ja molemmat on varustettu kahdella 6-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä, mutta muuten yhtäläisyydet ovat vähissä.

Sisältö

  1. Gigabyte Radeon HD 5870 Super Overclock
  2. Näytönohjaimen esittely
  3. Testikokoonpano, suorituskyky-, tehonkulutus & lämpötilamittaukset
  4. Ylikellotustestit, LN2-tuloksia & loppuyhteenveto