Uusimmat

Haastattelussa Sami ”macci” Mäkinen (ATI)

29.09.2006 17:13 Sampsa Kurri

Muropaketin toimitus vieraili nykyisin ATI:lla työskentelevän Sami ”macci” Mäkisen toimistossa haastattelun merkeissä. Haastattelun lisäksi saimme esimaistiaisia ATI:n vielä julkaisemattomasta RD600-piirisarjasta, joka on tarkoitettu Intelin uusille Core 2 Duo -prosessoreille. Alla olevassa kuvassa näkyvän Stingray-koodinimellisen referenssiemolevyn ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa kolme PCI Express X16 -liitäntää CrossFire-konfiguraatiolle ja fysiikkaa laskevalle näytönohjaimelle, väylätaajuden korottaminen muistiväylän pysyessä vakiona sekä päinvastoin ja kattavat jännitevalikoimat. Ensimmäinen RD600-piirisarjaan perustuva emolevy saapuu markkinoille DFI:ltä.

Macci on tunnettu ylikellotuksistaan niin MuroBBS:ssä, kuin ulkomaalaisillakin ylikellotusfoorumeilla. Useimmiten komponenttien jäähdytyksenä on käytetty kaskadikompressoreita, kuivajäätä tai nestemäistä typpeä. Macci on myös osallistunut Muropaketin ylikellotussessioihin ja 3DMark-ennätyksiä on jahdattu useampaan otteeseen (Radeon X800 XT ja GeForce 6800 Ultra SLI). Seuraavassa muutama kiperä kysymys suomalaiselle ATI/AMD-unionin edustajalle.

 

1. Pikainen esittely, titteli ja työnkuvaus ATI:lla?

Olen 24-vuotias, entinen ”ammattisulkapalloilija”, en kerää postimerkkejä ja nautin hyvästä ruoasta. Työskentelen ATI:lla Product Marketing Engineer -tittelillä (markkinointi-insinöörinä) piirisarjaosastolla ja olen myös osana CrossFire-tiimiä. Työssäni keskityn lähinnä CrossFire-piirisarjojen ja -emolevyjen suorituskyvyn, ylikellottuvuuden sekä ylikellotusominaisuuksien optimointiin. Myös BIOS-ominaisuudet ovat yksi tärkeimmistä osa-alueista työssäni ja toimin käytännössä yhteyshenkilönä BIOS- ja ohjelmistotiimien sekä piirien/emolevyjen suunnittelijoiden ja insinöörien välillä.

2. Mikä innotti aikoinaan kokeilmaan ylikellottamista?

Ensimmäistä AMD K6-2 266 MHz -prosessorilla varustettua kokoonpanoani kasatessa ylikellotus tapahtui itse asiassa vahingossa. Asetin väylätaajuus- ja kerroinjumpperit suoraan 3 x 100 MHz -asentoon, vaikka vakioasetus olisi ollut 4 x 66 MHz. Varsinainen ylikellotustouhu alkoi, kun olin päivittämässä edellä mainittua kokoonpanoa ja hankin parhaan hinta/suorituskyky-suhteen saavuttamiseksi Celeron 366 MHz -prosessorin. Valitettavasti ostamani prosessori ei kyennyt vakiojäähdytyksellä toivottuun kellotaajuuteen (5,5 x 100 MHz = 550MHz), joten jäähdytystä piti ehostaa ilmajäähdytyksestä vesikiertoon. Vesijäähdytysjärjestelmässä kokeilin jonkin ajan kuluttua pakastettua nestettä, sitten tuli vuoroon vesi + peltier -yhdistelmä, jonka jälkeen järjestelmässä kierrätettiin jääkaapin koneistolla jäähdytettyä nestettä. Loppujen lopuksi Celeron tikitti kiltisti 660 MHz:n kellotaajuudella, kun jäähdytyksenä käytettiin peltier + kompressorijäähdytettyä nestekiertoa. Jossain vaiheessa tuli sitten asennettua 3DMark-niminen testiohjelma koneelle ja koko homma lähti käsistä. Alkuperäinen innoite oli kuitenkin siis saavuttaa mahdollisimman paljon suorituskykyä mahdollisimman edulliseen hintaan.

3. Kuinka yhteistyö ATI:n kanssa alkoi?

Tuttavani ja Futuremarkin silloinen 3DMark-tuottaja Patric Ojala vihjasi muutama vuosi sitten ATI:n PR-miehille, että tarvittaessa Suomesta löytyisi henkilö ylikellotuspuuhiin. Jonkin ajan kuluttua ATI:lta otettiin yhteyttä ja kysyttiin kiinnostustani osallistua R420-grafiikkapiirin (Radeon X800-sarja) julkaisutilaisuuteen Espanjassa (kevät 2004). Ideana oli, että kasaan paikanpäälle kokoonpanon, jolla rikotaan maailmanennätys 3DMark03-testiohjelmassa. Tapahtumassa nähtiin sitten kuivajääjäähdytetty kokoonpano, joka pyöritteli 3DMark03:ssa ennätyksen varsin vaivattomasti (Julkaisutilaisuus ja ylikellotukset raportoitiin myös Muropaketin artikkelissa: R420 Launch).

4. Kuinka lopulta päädyit ATI:n palkkalistoille?

Vieraillessani ATI:n päämajassa Torontossa keväällä 2005, vuorossa oli Radeon X850 CrossFire -kokoonpanon ylikellotusta. Vierailun yhteydessä minulle vihjattiin, että satunnaisten ylikellotusten sijaan tarjolla saattaisi olla ihan oikea työpaikkakin. Sulattelin ideaa muutaman kuukauden ja lähetin ATI:lle loppusyksystä työhakemuksen. Työpaikka varmistui ja marraskuussa 2005 muutin Torontoon kolmen kuukauden koeajalle. Kolme kuukautta venähti hieman pidemmäksi ajanjaksoksi ja työt jatkuvat edelleen.

5. Minkä projektien parissa olet ehtinyt jo työskentelemään ja minkä parissa puuhastelet parhaillaan?

AMD-alustoista olen työskennellyt CrossFire Xpress 3200 -piirisarjan (RD580) parissa Socket 939- ja AM2-kantaisille Athlon 64 -prosessoreille. Intelin puolella piakkoin julkaistava RD600-piirisarja on ollut viilattavana jo pidemmän aikaa. Ohjelmistopuolella olen työskennellyt ATI System Manager -työkalun parissa sekä siinä sivussa on tullut kirjoitettua muutama ylikellotusopas.

6. Minkälainen on työympäristösi ja työajat?

Tällä hetkellä työskentelen Pohjois-Helsingin kotitoimistosta käsin. Olen aina töissä, kun en tee muuta.

7. Mainitse muutamia hyviä puolia työssäsi?

Kyseessä on mielenkiintoinen ala ja saan työskennellä mieluisan harrastuksen parissa siedettävällä toimeentulolla. Muita hyviä puolia ovat kotitoimiston ansiosta lyhyt työmatka sekä joustavat työajat.

8. Entä huonoja puolia?

Suurin rasite on aikaero Atlantin toiselle puolelle Torontoon, joka hankaloittaa joskus aikatauluja. Lisäksi lentomatkustuksen määrä on kuluneen vuoden aikana ollut vähintään riittävä.

9. Onko AMD/ATI-kauppa jo jotenkin vaikuttanut työhösi?

Kauppa ei ole vielä vaikuttanut mitenkään merkittävästi, mutta luonnollisesti AMD-projektien painotus on nyt aiempaa suurempi.

10. Mitkä ovat näillä näkymin tulevaisuuden suunnitelmat? Töitä ATI:lla vai jotain muuta?

Näillä näkymin tiedossa on muutto takaisin Torontoon ilmeisesti ensi vuoden alussa.

11. Paras muisto ylikellotuksen saralta?

Paras muisto on, kun tahkosin kuuden päivän ajan 3DMark03:n parissa ja lopulta ruudulle pomppasi viisinumeroinen tulos (10008). Saavutus aiheutti suunnattoman helpotuksen tunteen ja taisin pitää pitkän 3DMark-tauon tuon session jälkeen. Hyviä muistoja on myös erinäisistä hieman huuruisemmista ylikellotussessioista, joissa on myös ylikellottajia viritetty parempaan iskuun muun muassa saunomisen merkeissä. Parhaat tulokset vaativat joskus muutaman promillen luovuuden taakseen :)

12. Terveiset Muropaketin lukijoille?

Ylikellotus evää takuun.