Uusimmat

Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus, lämpötila & melu

30.09.2008 22:20 Muropaketin toimitus

Testikokoonpanossa käytettiin Intelin 2,5 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Core 2 Quad Q9300 -prosessoria, Asuksen P45-piirisarjaan perustuvaa Maximus II Formula -emolevyä, jossa on käytössä ICH10R-southbridge, kahta gigatavun Corsair TWIN2X2048-8500C5D -muistikampaa ja NVIDIA GeForce 9800 GTX+ -näytönohjainta.

  • Intel Core 2 Quad Q9300 (2,5 GHz)
  • Asus Maximus II Formula (P45 + ICH10R)
  • 2x 1 Gt Corsair TWIN2X2048-8500C5D (5-5-5-15-2T)
  • NVIDIA GeForce 9800 GTX+
  • Western Digital Caviar SE 320 Gt SATA II
  • Antec TruePower Quattro 850 W
  • LG 52x CD-ROM
  • Fujitsu-Siemens Scenicview P24 (1920×1200)

 

  • OCZ Core OCZSSD2-1C128G
  • Samsung SpinPoint T166 HD501LJ
  • Western Digital Caviar Black WD1001FALS
  • Western Digital Caviar Green WD5000AAVS
  • Western Digital VelociRaptor WD3000BLFS

 

  • Microsoft Windows Vista SP1 32-bit
  • NVIDIA GeForce 178.13

Suorituskykymittauksissa Windows Vista -käyttöjärjestelmä oli asennettu erilliselle Western Digital 320 gigatavun HDD-asemalle, sillä SiSoft Sandra 2009:n ja HD Tune Pron kirjoitusnopeustestit vaativat, ettei testattavaa asemaa ole alustettu. Suorituskykymittauksissa kaikki kuusi asemaa olivat yhtä aika kiinni testikokoonpanossa, mutta käyttöjärjestelmän latausta, pelien latausaikoja sekä tehonkulutusta ja meluntuottoa mitatessa asemat asennettiin kokoonpanoon yksitellen.

 

Suorituskyky

Testirupeama pyöräytettiin käyntiin HD Tune Pro -ohjelmalla, jolla testattiin asemien lukunopeutta. Keskimääräistä lukunopeutta tutkiessa testijoukon häntäpäässä ovat WD:n Green- ja Samsungin T166 -asemat reilulla 60 Mt/s nopeudella. WD:n teratavun asemalla nopeus on 85 Mt/s, samaisen valmistajan Raptorilla reilut 100 Mt/s ja OCZ:n SSD-asema kärjessä 109 Mt/s nopeudella.

HD Tune Prolla testattiin myös kirjoitusnopeutta, jolloin WD Green ja Samsung T166 pysyttelevät suurin piirtein tasoissa 60 Mt/s:ssa, WD:n teratavun asemalla kirjoitus on noin 85 Mt/s ja Raptorilla 100 Mt/s. Suurin notkahdus tapahtuu OCZ:n SSD-asemalla, jolla kirjoitusnopeus romahtaa 40 Mt/s tuntumaan ja samalla lukunopeuden kärkisija vaihtuu kirjoitusnopeudessa testijoukon huonoimmaksi.

HD Tune Prolla mitattiin viimeiseksi saantiaikaa ja prosessorin käyttöastetta, joista ensimmäisenä mainitussa SSD-asema on odotetusti johdossa. Muuten järjestys pysyy samana, ja WD:n Raptorilla asemalla ohjelma ilmoittaa saantiajaksi seitsemän millisekuntia, teratavun asemalla 12,8 ms, Samsung T166:lla 14 ms ja WD Greenillä 21,5 ms.

Prosessorin käyttöasteessa SSD-asema on jälleen kärjessä 0,6 prosentin tuloksella, kun taas WD Green tulee 0,2 prosenttiyksiköllä perässä. Samsung T166 kuluttaa prosessoria 0,9 prosentilla, WD:n teratavun asema 1,2 prosentilla ja Raptor 1,6 prosentilla.

HDTachilla mitattiin purske- ja keskimääräistä lukunopeutta sekä saantiaikaa. Keskimääräisessä lukunopeudessa ei tapahdu suurempia muutoksia HD Tune Prohon nähden ja OCZ:n SSD-asema on kärjessä 113 Mt/s tuloksella. Purskenopeus puolestaan mukailee HD Tune Pron kirjoitusnopeutta ja OCZ:n asema jää pitämään peräpäätä 143 Mt/s tuloksella, kun muilla asemilla tulokset vaihtelevat 216 – 255 Mt/s:n välillä. Myöskään saantiajat (pienempi tulos parempi) eivät tuota yllätyksiä aiempiin tuloksiin nähden.

Seuraavaksi luku- ja kirjoitusnopeutta mitattiin SiSoft Sandra 2009:n Physical Disks -testiohjelmalla. Lukunopeudet mukailevat vähemmän yllättävästi HD Tune Pron ja HDTachin tuloksia, mutta kirjoitusnopeudessa OCZ:n SSD-asema pärjää hieman aiempia testejä paremmin. 68 Mt/s nopeudella se onnistuu jättämään taakseen Samsung T166:n (56 Mt/s) ja WD Greenin (61 Mt/s), mutta häviää WD:n teratavun asemalle (77 Mt/s) ja Raptorille (100 Mt/s).

Asemien nopeuksia testattiin myös käytännönläheisesti kopioimalla tiedosto/tiedostoja paikasta A samalla asemalla sijaitsevaan paikkaan B. Isossa tiedostossa käytössä oli 1,2 gigatavun suuruinen asennustiedosto, kun taas pienissä tiedostoissa 959 megatavun suuruinen kansio sisälsi musiikki-, video-, asennus- ja Guitar Pro -tabulatuuritiedostoja, joista suurimmat olivat muutaman megatavun kokoisia. Mittaukset suoritettiin sekuntikellolla käsivaraisesti ja tulokset pyöristettiin lähimpään tasasekuntiin.

Yhtä isoa tiedostoa kopioidessa WD:n Raptor pärjää parhaiten ja sillä kuluu aikaa 25 sekuntia, mutta OCZ:n SSD-asema tulee perässä vain sekunnin hitaampana. WD:n teratavun asemalla aikaa kuluu 32, Samsung T166:lla 34 ja WD Greenillä 43 sekuntia. Pienien tiedostojen osalta järjestys pysyy OCZ:n asemaa lukuun ottamana samana. SSD-asema näyttäisi suoriutuvan pienillä tiedostoilla erittäin huonosti ja tulos tipahtaa testijoukon peräpäähän.

Windows Vistan käynnistymistä mitattiin sekuntikellolla käsivaraisesti ja pysäytetty aika pyöristettiin kopiointitestin tavoin lähimpään tasasekuntiin. Sekuntikello lyötiin päälle tietokoneen virtanäppäimen painalluksesta ja kiinni, kun näyttöön vilahti käyttöjärjestelmän työpöytä.

Erot ovat kohtuullisen pienet ja käynnistymisen osalta parhaiten pärjäävät OCZ:n SSD-asema ja WD:n teratavun asema, joilla työpöydälle päästiin 47 sekunnissa. Raptorilla ja Samsung T166:lla aikaa kului 49 sekuntia ja WD Greenillä 54 sekuntia. Sammutuksessa OCZ pärjää parhaiten yhdeksällä sekunnilla ja sen perässä tulevat Raptor 11, WD:n teratavun asema 12, Samsung T166 13 ja WD Green 14 sekunnin tuloksilla.

Viimeisenä kohteena asemien suorituskykyä puntaroitiin Crysis- ja World in Conflict -peleillä, joilla mitattiin kenttien latausaikoja sekuntikellolla käsivaraisesti. Saadut latausajat pyöristettiin lähimpään tasasekuntiin.

Crysiksessä kenttä latautuu nopeiten WD:n teratavun asemalla 28 sekunnissa, kun taas OCZ SSD-asemalla aikaa kuluu 29, WD Raptorilla 30, Samsung T166:lla 34 ja WD Greenillä 39 sekuntia. World in Conflictissa WD:n teratavun asema ja OCZ:n SSD-asema päätyvät tasatilanteeseen 17 sekunnilla. Raptorilla aikaa kuluu 19, Samsung T166:lla 23 ja WD Greenillä 27 sekuntia.

 

Tehonkulutus

Tehonkulutusta seurattiin Etech PM300 -energiamittarilla, jolla mitattiin koko tietokoneen tehonkulutus pois lukien monitori. Lepotilan lukema kirjattiin ylös työpöydältä, kun käyttöjärjestelmä oli saanut ladattua kaiken olennaisen ja aseman aktiivisuus oli taantunut. Rasituksessa käytettiin HD Tune Pro -ohjelman luku- ja kirjoitustestejä.

Lepotilassa parhaiten pärjää OCZ:n SSD-asema 113 watin tehonkulutuksella ja seuraavina perässä tulevat WD Raptor 116 watilla ja Green 117 watilla. WD:n teratavun asemalla ja Samsung T166:lla kulutus tasaantui 121 wattiin. Asemaa luettaessa SSD-asema on edelleen kärjessä 115 watin tuloksella ja sen perässä tulevat WD Green 121 watilla, WD:n teratavun asema ja Raptor 123 watilla ja Samsung T166 125 watilla. Kirjoittaessa SSD-asema pitää kärkipaikan 116 watilla ja WD Raptor sekä Green tulevat sen perässä 123 watin ja WD:n teratavun asema sekä Samsung T166 125 watin tehonkulutuksella.

 

Lämpötila

Lämpötiloja seurattiin HWMonitor Pro -ohjelmalla ja taulukosta jätettiin pois OCZ:n SSD-asema, jonka lämpötilaa ohjelma ei osannut näyttää. Käsivaraisesti mitattuna lämpötila pysytteli lähellä huoneenlämpöä ja oli varmasti joukon viilein ratkaisu. Rasituksessa käytettiin jälleen HD Tune Pro -ohjelmaa ja lepotilan lämpötilat kirjattiin ylös työpöydältä rasittamisen jälkeen, kun lämpötilat olivat tasaantuneet. WD Green pärjää parhaiten ja sillä lämpötilat ovat 42/44 astetta. Samsung T166:lla lämpötilat ovat 43/47, WD:n teratavun asemalla 48/49 ja WD Raptorilla 51/58 astetta.

 

Melu

Melumittauksia ei suoritettu tässä artikkelissa mittarilla, sillä desibelimittari ei anna todellista kuvaa, miten eri taajuudet vaikuttavat melun häiriöllisyyteen. Mittaukset suoritettiin tästä syystä korvakuulolta.

OCZ Core OCZSSD2-1C128G todisti sen tosiasian, mikä on SSD-asemien yksi suurimmista vahvuuksista – täysin äänetön toiminta levossa ja rasituksessa.

Samsung SpinPoint T166 HD501LJ oli kaikin puolin todella hiljainen asema, levossa sitä voisi kutsua lähes äänettömäksi, mutta kädellä tunnusteltaessa asemassa oli havaittavissa normaalin HDD-aseman kaltainen kiekkojen pyörimisestä aiheutuva värinä.

Western Digital Caviar Black WD1001FALS oli Samsungin tavoin levossa lähes äänetön ja ankarassa kirjoitus- ja lukutoiminnassa siinä oli kuultavissa pientä rutinaa. Myös kiekkojen aiheuttama värinä oli kädellä tunnettavissa.

Western Digital Caviar Green WD5000AAVS:n selvä vahvuus muihin testattuihin HDD-asemiin verrattuna oli sen todella vähäinen värinä ja samalla se oli käsituntumalta arvioituna muita viileämpi. Melun puolesta se oli levossa ja rasituksessa hyvin hiljainen – lähes äänetön.

Western Digital VelociRaptor WD3000BLFS oli levossa hiljainen asema, mutta sen kiekkojen 10 000 kierroksen pyörimisnopeus kulminoituu asemalta luettaessa tai sinne kirjoittaessa. Tuolloin asemasta kuului korkeaa sirinää ja rutinaa, ja kädellä tunnusteltaessa aseman värinä oli muita rajumpi.

Sisältö

  1. HDD- ja SSD-asemat testissä
  2. HDD, SSD, SSD-asemien MLC- SLC-valmistustekniikat & SSD-HDD-kokovertailu
  3. Asemien tutkinta
  4. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus, lämpötila & melu
  5. Loppuyhteenveto