Uusimmat

Cryorig R1 Ultimate

13.05.2014 03:52 Muropaketin toimitus

Täysin puskista viime vuoden lopulla ilmestynyt Cryorig on uunituore yrittäjä jäähdytysmarkkinoilla, mutta ainakin ennakkoon sen tuotteet vaikuttavat erittäin lupaavilta. Cryorigin kotisivujen mukaan yrityksen ydinryhmä koostuu jäähdytysalan veteraaneista, jotka ovat työskennelleet aiemmin mm. Thermalrightin, Prolimatechin ja Phanteksin riveissä. Yrityksen jäsenillä on kertoman mukaan vyöllään useita jäähdytykseen liittyviä patentteja ja tavoitteena on valmistaa markkinoiden parhaita jäähdytystuotteita. Kilpailu alalla on tiukkaa, joten on mielenkiintoista nähdä miten tulokas tulee pärjäämään.

Ensimmäisenä viime joulukuussa Cryorig julkisti R1 Universal ja R1 Ultimate -coolerit, joiden välinen ero liittyy ainoastaan tuulettimiin. R1 Ultimate on malliston tehokkain ratkaisu ja sen myös pyysimme testattavaksi. Toistaiseksi Cryorigin tuotteiden saatavuus Suomessa on heikkoa, mutta tilanteen pitäisi parantua lähiaikoina. Valmistajan suositushinta R1 Ultimatelle on 89,95 dollaria. Muropaketin hintavertailun tietokannasta sitä ei toistaiseksi löydy. Cryorigin edustajan mukaan Suomen tavoitehinta on noin 70 euroa.

Cryorig on pakannut uutuutensa varsin tyylikkäästi kuvitettuun pahvirasiaan, jonka kyljistä osa on kuvitettu erittäin tummaksi ja loput tyylitellyn vaaleaksi. Pakkauksen pintaan on painettu kattavasti tietoa coolerin ominaisuuksista.

Pakkauksen sisältö on pakattu poikkeuksellisen tyylikkäästi pahvisuojuksiin, joiden pintaan on painettu tarkat kuvat sisällöstä. Esimerkiksi oheistarvikerasian kannesta käy tarkkaan selville kaikki komponentit jo ennen rasian avaamista. Erinomaista työtä tältä osin!

Oheistarvikerasian sisältä siististä järjestyksestä löytyy yllättävän runsaasti tavaraa. Tarjontaan sisältyy kiinnitysraudat, metalliset taustalevyt, pieniin pusseihin eritellyt ruuvit, musta valmistajan logolla varustettu ristipäinen ruuvinväännin, reilu ruiskullinen lämpötahnaa, prosessorin puhdistustyyny, nelipinninen tuuletinhaaroitusjohto, kiinnikkeet kolmelle tuulettimelle, asennusohjeet sekä tyylikkääseen sinetöityyn hopeanväriseen pussiin säilötty tuoterekisteröintikortti.

Ottaen huomioon, että R1 Ultimate käyttää hyvin tyypillistä kahden tornimallisen rivaston rakennetta, on Cryorig onnistunut tekemään uutukaisestaan varsin persoonallisen ja tyylikkään näköisen. Kuten tämän luokan coolereilla on yleensä tapana, myös R1 Ultimate on erittäin suurikokoinen möhkäle 142,4 x 140 x 168,3 mm (S x L x K) ulkomitoillaan ja 1282 gramman painollaan. Rakenne koostuu alumiinirivastoista, seitsemästä kuuden millimetrin kuparilämpöputkesta sekä nikkelöidystä C1100-kuparista valmistetusta pohjaosasta. Mukana toimitettavien kahden 140 mm tuulettimen melutasoksi ilmoitetaan 19 – 23 dBA. Valmistajan mukaan R1 Ultimate pystyy jäähdyttämään jopa yli 250 watin (TDP) lämpökuorman. Cooleri on yhteensopiva kaikkien viimeisimpien AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa (emolevy-yhteensopivuudet valmistajan sivuilta). Valmistaja lupaa tuotteelleen kolmen vuoden takuun, joka on mahdollista tuplata rekisteröimällä sen Cryorigin kotisivuilla.

R1 Ultimaten rakenne koostuu kahdesta keskenään samanlaisesta tornirivastosta, joista kumpaankin on kiinnitetty 140 mm tuuletin. Rivastot ovat yhteydessä pohjaan seitsemän U:n muotoisen lämpöputken välityksellä, joiden kanssa Cryorig mainostaa käyttävänsä DirectCompress Soldering- ja Heatpipe Convex-Align System -tekniikoita. DirectCompress tarkoittaa juotostekniikkaa, jonka kerrotaan lisäävän kontaktipintaa lämpöputkien ja rivaston välillä 10 prosentilla. Convex-Align Systemillä viitataan puolestaan lämpöputkien asetteluun pohjassa ja rivastossa. Pohjassa putket on sijoitettu hieman kaarevaan riviin tilan sekä lämmönsiirtotehon maksimoimiseksi ja rivaston ne lävistävät puolestaan tasaisessa siksak-muodostelmassa.

R1 Ultimaten rivastojen päälle on asennettu muoviset ilmanohjaimet, joiden tarkoituksena on toimia samalla myös tuulettimien kiinnityspisteinä. Tuulettimien kiinnitys on toteutettu metallilankakiinnikkein ilmanohjaimien kyljistä löytyviin kynsiin. Tarvittaessa myös ilmanohjaimet ovat irrotettavissa rivastoista esimerkiksi puhdistustoimenpiteitä varten.

Kun tuulettimet ja ilmanohjaimet on irrotettu coolerista, paljastuu alta rivastotornien poikkeuksellinen kaksiosainen rakenneratkaisu. Cryorig kutsuu sitä Jet Fin Acceleration Systemiksi, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että tornien puoliskojen tiheys on erilainen. Rivaston alumiininvärinen puoli koostuu 42 lamellista, joiden välinen rako on 2,4 mm. Mustaksi anodisoitu jättöpuoli koostuu puolestaan 53 lamellista, joiden väli on tiheämpi 1,8 mm. Ratkaisulla pyritään ilmavirran nopeuden kiihdyttämiseen rivaston poistopuolella ja sen myötä lämmön tehokkaampaan poistumiseen rivastosta.

R1 Ultimaten rakenne on toteutettu lämpöputkien muotoilun avulla epäkeskeiseksi, eli pohjaosa on tuotu lähemmäs coolerin toista reunaa yhteensopivuuden parantamiseksi. Ratkaisulla on pyritty minimoimaan yhteensopivuusongelmat erityisesti muistipaikkojen kanssa painottamalla coolerin rakennetta kotelon takapaneelin suuntaan. Tämän ansiosta pohjan keskipisteestä rivaston ulkosyrjään onkin vain 40 mm matka. Sisarmalli R1 Universalissa ulompi tuuletin on ohuempaa (13 mm) mallia, jolla yhteensopivuusongelmat korkeiden muistikampojen kanssa pystytään eliminoimaan kokonaan.

R1 Ultimaten kuparinen pohjaosa on mitoiltaan 40 x 45 mm ja sen yläpintaan on valmiiksi kiinnitettynä jousitetuin ruuvein varustettu asennusrauta, jota hyödynnetään coolerin kiinnityksessä. Kuuden millimetrin lämpöputket ovat juotettu pohjaan kiinni aivan rinta rinnan niin, että keskimmäiset putket ovat hieman lähempänä kontaktipintaa, kuin reunimmaiset. Cryorig kutsuu tätä hieman kaarevaa asettelua Heatpipe Convex-Align Systemiksi. Koko pohjaosa on lämpöputkien tapaan nikkelöity ja kontaktipinnan viimeistely on jätetty tarkoituksella hieman karkeaksi. Pinnassa on nähtävissä ja tunnettavissa pieniä työstöuria, joiden tarkoituksena on taata lämpötahnan tasaisempi leviäminen coolerin ja prosessorin väliin.

R1 Ultimaten mukana toimitetaan kaksi Cryorigin omaa XF140-tuuletinta, joiden mitat ovat 140 x 140 x 26 mm. Cryorig on toteuttanut tuulettimiinsa harmaan rungon ja mustan 11-lapaisen roottorin. Tuulettimessa käytetään HPLN (High Precision Low Noise) -laakerointia sekä kiinnitysreikien (jako 120 mm tuuletinta vastaava) ympärille asennettavia värinänvaimennuskumeja. XF140 on PWM-säätöinen tuuletin ja sen kierrosnopeusalue on 700 – 1300 RPM (+-10 %). Melutasoksi ilmoitetaan 19 – 23 dBA ja maksimi-ilmavirraksi 76 CFM. Cooleriin on mahdollista kiinnittää myös kolmas tuuletin.

Cryorig käyttää R1 Ultimatessa MultiSeg-pikakiinnitysratkaisua, jonka avulla se kehuu asennuksen onnistuvan muutamassa minuutissa. Mustavalkoisten asennusohjeiden kuvitus on hyvin selkeää, mutta sisällön jaottelusta voi löytää vielä hieman viilaamisen varaa. Ohjeet ovat vain englanniksi, mutta myös kielitaidoton pärjää niiden kanssa selkeän kuvituksen ansiosta.

R1 Ultimaten asennus (Intel LGA -kannoille) aloitetaan emolevyn taustapuolelle asetettavasta metallisesta taustalevystä, jonka kulmiin on valmiiksi kiinnitetty etäisyydeltään säädettävät kierretapit. Valmiiksi kiinnitetyt tapit ovat erinomainen ratkaisu, toisin kuin joidenkin kilpailevien valmistajien päätös jättää niiden kiinnittäminen käyttäjän huoleksi.

Asennuksen seuraava askel on kääntää emolevy ympäri ja lukita taustalevy paikalleen kierretapein varustettujen sormimuttereiden avulla. Muttereiden alapintaan on integroitu muovinen aluslevy ja mutterit eivät kiristy aivan loppuun saakka, vaan jättävät taustalevylle pienen liikkumisvaran. Valmistajan mukaan tämä on tarkoituksellista ja takaa sen, että coolerin kiristysvoima ei keskity pelkästään emolevyn reikien ympäristöön vaan jakautuu tasaisesti taustalevyn kautta.

Sormimuttereiden päälle lasketaan metalliset palkit, joiden keskeltä löytyy kierteet coolerin kiinnittämistä varten. Palkkien asennussuunnan avulla on mahdollista määrittää myös coolerin asento, mutta valmistaja suosittelee coolerin asentamista niin, että tuulettimet liikuttavat ilmaa vaakasuunnassa. Palkit kiristetään paikalleen pienempien sormimuttereiden avulla.

Viimeisenä asennusvaiheena cooleri kiristetään paikalleen pohjaosan molemmin puolin sijaitsevien jousitettujen ruuvien avulla. Ruuvien kiristämiseksi keskituuletin on irrotettava väliaikaisesti paikaltaan, sillä kiristäminen tapahtuu ylhäältä coolerin läpi. Mukana toimitettavalla vääntimellä hieman ahtaassa paikassa suoritettava kiristäminen onnistuu melko vaivatta.

Kokonaisuudessaan R1 Ultimaten kiinnitysratkaisu on tulokasvalmistajalta erittäin onnistuneesti toteutettu. MultiSeg muistuttaa Noctuan käyttämää SecuFirm-ratkaisua ollen kuitenkin jopa vielä piirun verran helppokäyttöisempi erillisten osien pienemmän määrän ansiosta. Painava cooleri ankkuroituu lisäksi emolevylle erittäin tukevan tuntuisesti.

Kilpailijoidensa tavoin myös R1 Ultimate peittää alleen merkittävän osan emolevystä, mutta rakenneratkaisujen ansiosta yhteensopivuusongelmilta on pystytty pitkälti välttymään. Epäsymmetrinen rakenne painottuu kotelon takapaneelin suuntaan, joka takaa enemmän tilaa muistien puolelle. Pohjan keskipisteestä rivaston muistien puolen ulkopintaan on matkaa vain 40 mm. Käytännössä ulomman tuulettimen alle jää noin 30-35 mm tilaa tuulettimen asennosta riippuen. Sitä korkeampien muistien kanssa käyttäjän on harkittava toisen tuulettimen irrottamista tai R1 Universal -malliin päätymistä.

 

Sisältö

  1. High-end-prosessoricoolerit vertailussa - kevät 2014
  2. be quiet! Dark Rock Pro 3
  3. Cryorig R1 Ultimate
  4. Noctua NH-D15
  5. Thermalright Silver Arrow IB-E
  6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Loppuyhteenveto