Uusimmat

Thermalright Silver Arrow IB-E

13.05.2014 03:52 Muropaketin toimitus

Thermalright esitteli ensimmäisen sukupolven Silver Arrow -coolerinsa kesällä 2010 ja se testattiin aikanaan myös Muropaketin toimesta. Silver Arrown toisen sukupolven SB-E-versio esiteltiin pari vuotta myöhemmin ja tuorein kolmannen polven IB-E-malli esiteltiin kuluvan vuoden maaliskuun alussa. Silver Arrow IB-E on jo saatavilla muutamasta kotimaisesta erikoisliikkeestä ja sen hinta liikkuu Muropaketin hintavertailun mukaan 73 euron tuntumassa. Tehokkaammilla tuulettimilla varustetusta Extreme-versiosta saa pulittaa pari euroa lisää.

Kuten Thermalrightilla on aina ollut tapana, myös uusi Silver Arrow toimitetaan pelkistetyssä ruskeassa pahvipakkauksessa, jonka pintaan on painettu ainoastaan valmistajan logo sekä tuotteen nimi. Kuluttajan on siis tiedettävä mitä haluaa, sillä pakkauksen ulkopinta ei anna sisällöstä mitään osviittaa. Pakkauksen sisällä cooleri on suojattu tukevilla vaahtomuovipehmusteilla ja oheistarvikkeet ovat omassa pahvirasiassaan.

Pakkauksen sisältä kuoriutuu itse coolerin lisäksi joukko numeroituihin pusseihin ja valkoiseen pahvirasiaan pakattuja tarvikkeita. Harmillisesti Thermalright ei ole edelleenkään ottanut opikseen tarvikepussien kanssa, vaan ne ovat edelleen aukileikattavia uudelleensuljettavien sijaan. Toimitussisältöön kuuluu asennusohjekirjanen, pieni ruiskullinen lämpötahnaa, kiinnikkeet kolmelle tuulettimelle, haaroitinkaapeli tuulettimille, kiinnitysraudat emolevyn molemmille puolille, pussillinen kiinnitysruuveja ja -muttereita, muovisia aluslevyjä, metallinen kotelotarra, liimattavat kumivaimentimet tuulettimille sekä pieni lenkkiavain.

Ensisilmäyksellä Silver Arrow IB-E vaikuttaa identtiseltä edeltäjämalli SB-E:n kanssa, mutta lähemmässä tarkastelussa yksityiskohdista alkaa löytyä eroja. Ulkomitat eivät ole muuttuneet juurikaan ja kyseessä onkin suurikokoinen cooleri, jonka strategiset mitat (tuulettimien kanssa) ovat 154 x 129,5 x 163 mm (L x S x K) ja 1090 grammaa. Useimpien kilpailijoiden tapaan coolerin rakenne koostuu kahdesta erillisestä tornista, joihin lämpöä tuodaan kuparisesta pohjasta kahdeksan lämpöputken avulla. Jäähdytyksestä huolehtii kaksi 140 mm tuuletinta, joiden melutaso on 21-25 dBA. Yhteensopivuus luvataan kaikille nykyisille AMD- ja Intel-suoritinkannoille.

Silver Arrow IB-E on nikkelöity kauttaaltaan kiiltäväksi, joka tekee siitä näyttävän, mutta samalla myös herkän sormenjäljille. Kahdesta erillisestä puoliskosta koostuva tornirakenne hyödyntää kahta tuuletinta, joista toinen on sijoitettu rivastojen väliin. Tuulettimien kiinnitys on toteutettu metallilankakiinnikkein rivastojen kylkiin ja cooleriin on mahdollista kiinnittää myös kolmas tuuletin. Rivastojen päällä lämpöputkien päät on viimeistelty alumiinisilla hatuilla, jotka ovat mitoitukseltaan ehkä jopa turhankin korkeat.

Rivaston kaksi tornia on keskenään identtiset ja ne kumpikin koostuvat 45:stä alumiinirivasta. Ripojen väli on tasan kaksi millimetriä ja paksuus 0,4 mm. Rivoissa käytetään aiemmasta Silver Arrowista tuttua muotoilua, jossa ripojen ulkopuolisten kylkien etureunat on taivutettu hieman alaspäin ja vastapuolen reunat vastaavasti ylöspäin. Valmistajan mukaan muotoilu nopeuttaa lämpimän ilman poistumista rivastosta. Lisäksi rivastojen pitkien kylkien keskelle on muotoiltu pieni kuoppa, joka pienentää tuulettimen ”kuolleen pisteen” vaikutusta.

Lämmönsiirto kuparipohjasta alumiinirivastoihin tapahtuu U-mallisten sintteröityjen kuparilämpöputkien avulla. Putkien läpimitta on kuusi millimetriä ja niitä on huimat kahdeksan kappaletta, eli tuplamäärä ensimmäiseen Silver Arrow -versioon verrattuna.

Yksi IB-E-mallin uudistuksista on pohjan epäkeskeinen sijoitus, jolla Thermalright on pyrkinyt eliminoimaan yhteensopivuusongelmat ylimmän PCI-E-korttipaikan kanssa. Käytännössä pohjaosaa on siirretty lämpöputkien muotoilun avulla pari senttiä sivulle, jolloin cooleri siirtyy lähemmäs emolevyn yläreunaa. Lämpöputket liittyvät rivastoon symmetrisin 15 millimetrin välein ja liitos on tehty juottamisen sijaan puristamalla, joka ainakin teoriassa heikentää hieman lämmön siirtymiskykyä.

Silver Arrow IB-E:n pohjaosa on mitoiltaan 53 x 40 x 11 mm ja se koostuu kahdesta samankokoisesta kuparikappaleesta (C1100). Kuparikappaleiden väliin tiiviiseen riviin on kiinnitetty keskikohdastaan juottamalla kahdeksan lämpöputkea. Yläpinnaltaan pohjaosa on täysin tasainen. Pohjan kontaktipinta on viimeistelty peilaavaksi, joskin sopivassa valossa pinnassa on havaittavissa hyvin hienojakoista aaltoilua, joka johtuu ilmeisesti nikkelipinnoitteen alle jääneistä työstöjäljistä. Lyhyemmän sivun suuntaisesti pinta on täysin suora, mutta pidemmän sivun suunnassa on havaittavissa pientä kuperuutta keskellä, joka on nykycoolereissa täysin normaalia.

Silver Arrow IB-E:n mukana toimitetaan kaksi TY-141-tuuletinta, joiden mitat ovat hieman poikkeukselliset 152 x 140 x 26,5 mm. Tuulettimien erikoinen ruskean vihertävä väritys on tuttu myös aiemmista Silver Arrow -malleista. TY-141 on varustettu PWM-säädöllä ja sen kierrosnopeusalueeksi ilmoitetaan 900 – 1300 RPM. Vastaava melutaso on 21 – 25 dBA ja siirtyvän ilman tilavuusvirta 28,3 – 73,6 CFM. Virtansa tuulettimet ottavat nelipinnisen tuuletinliittimen kautta, jotka voidaan kytkeä samaan emolevyn liittimeen mukana tulevan haaroittimen avulla.

Silver Arrow IB-E:stä on saatavilla myös Extreme-versio, joka mukana toimitetaan tehokkaammat TY-143-tuulettimet. Myös TY-143 on PWM-ohjattava malli, mutta sen kierrosalue on laajempi 600 – 2500 kierrosta minuutissa. Vastaavasti melutaso vaihtelee 21 – 45 dBA ja ilmavirta 31,4 – 130 CFM haarukassa. Maksimisuorituskykyä cooleriltaan kaipaavan kannattaakin hankkia Silver Arrownsa pari euroa kalliimpana Extreme-versiona.

Silver Arrown asennus aloitetaan asettamalla kookas metallinen taustalevy prosessorikannan takapuolelle. Taustalevyn ja emolevyn läpi työnnetään ruuvit, joiden päät tulevat näkyviin emolevyn etupuolelle. Ruuvit kiinnitetään taustalevyyn pienten valkoisten muoviprikkojen avulla, jotka ovat siinä määrin tiukat, että ruuvit pysyvät itsellään paikallaan.

Emolevyn etupuolella ruuveihin kierretään kiinni suurikokoiset sormimutterit, jotka toimivat samalla korokepaloina. Muttereiden toiseen päähän on kiinnitetty muoviset aluslevyt, joten käyttäjän ei tarvitse huolehtia niistä erikseen. Muttereiden kiristämisessä on hyvä olla apuna ruuvimeisseli, sillä ruuvit eivät lukitu kiinni taustalevyyn vaan pääsevät pyörimään vapaasti muttereita kiristäessä.

Seuraavaksi korokemuttereiden päälle asennetaan neliön muotoinen metallinen kiinnityskehikko, jonka jokaisen sivun keskellä on kierteistetyt reiät coolerin kiinnittämistä varten. Kehikko kiinnitetään sormimuttereihin ristikantaisten ruuvien avulla.

Viimeisenä asennusvaiheena cooleri lasketaan prosessorin päälle, jonka jälkeen pohjaosan päälle asetetaan kiristysrauta. Vaikka rauta on muotoiltu pohjaosan mukaan, pitää sen asemoinnissa olla melko tarkkana. Tehtävää helpottaisi kummasti esimerkiksi pieni pohjaosan päällä olevaan reikään asettuva tappi. Coolerin kiristäminen paikalleen hoituu kahden pienehkön ristikantaisen ruuvin avulla. Tällöin keskituulettimen on oltava irrotettuna, sillä kiristäminen tapahtuu coolerin läpi. Ruuvit kiristävät coolerin melkoisen tiukkaan ja olisikin ollut käytön kannalta mukavampaa, jos ruuvit olisivat olleet hieman suurikokoisemmat ja jousilla varustetut. Lisäksi prosessorikannan ympärille asennettavassa kehyksessä soisi olevan pienet ohjurit ruuvinreikien ympärillä, jotta ruuvien asemointi reikiin onnistuisi helpommin.

Tiivistettynä Silver Arrown kiinnitysratkaisu on toteutukseltaan varsin looginen, mutta sen käytettävyyttä olisi vielä varsin helppo parantaa integroimalla kierretapit taustalevyyn sekä korvaamalla muutkin pienet ristikantaiset ruuvit sormin operoitavilla malleilla. Lopputuloksena cooleri kiinnittyy emolevylle erittäin tukevasti – lähestulkoon jopa liiankin tukevasti.

Kuten tämän vertailun muutkin coolerit, myös Silver Arrow IB-E peittää alleen merkittävän osan emolevyn yläosasta. Coolerin rakenne on epäkeskeinen, mutta siitä on apua vain ylimpien laajennuskorttipaikkojen suhteen. Matkaa pohjan keskipisteestä rivaston ulkopintaan on noin 52 mm. Rivaston alle jää puolestaan noin 42 mm tilaa. Ulompi tuuletin ylettyy rivaston alareunan alapuolelle, mutta sen asennuskorkeutta on mahdollista hienosäätää pienellä vaivalla. Käytännössä juuri kyseinen tuuletin on Silver Arrowissa ainoa osa, joka joutuu törmäyskurssille korkeampien muistikampojen kanssa.

 

Sisältö

  1. High-end-prosessoricoolerit vertailussa - kevät 2014
  2. be quiet! Dark Rock Pro 3
  3. Cryorig R1 Ultimate
  4. Noctua NH-D15
  5. Thermalright Silver Arrow IB-E
  6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Loppuyhteenveto