Uusimmat

Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset

13.05.2014 03:52 Muropaketin toimitus

 

Pala palalta ja numeroiden mukaan

Tässä kappaleessa asetamme coolerit paremmuusjärjestykseen eri ominaisuuksien osalta. Mukana on niin puhtaisiin numeroihin perustuvia yksityiskohtia kuin Muropaketin toimituksen tekemiä huomioita.

Leveys: Testikolmikon levein (pitkän sivun mitta) cooleri on Thermalright, jonka kohdalla mittanauha näyttää 154 mm lukemaa. Perässä niukasti toisena tulee Noctua 150 mm leveydellään. Selvästi kapeampia ovat Cryorig 140 mm ja be quiet 137 mm mitoillaan.

Korkeus: Testiryhmän korkein cooleri on Cryorig, jonka korkeusmitta on 168,3 mm. Ero muihin on millien luokkaa, sillä Noctuan korkeudeksi ilmoitetaan 165 mm ja sekä be quietin että Thermalrightin korkeus on 163 mm. Monissa pienemmissä ja edullisemman pään koteloissa vertailucoolerien korkeuden kanssa ilmenee todennäköisesti ongelmia, mutta yleisesti ottaen alle 170 mm korkea cooleri mahtuu useimpiin harrastajien suosimiin tornikoteloihin. Kotelosta löytyvä tila kannattaa kuitenkin luonnollisesti aina varmistaa ennen coolerin hankkimista!

Syvyys: Syvyydeltään (mitta etutuulettimen pinnasta rivaston takareunaan) joukon suurin cooleri on Noctua, jossa kyseinen mitta on 161 mm. Ero muihin on yllättävän suuri, sillä seuraavana tulee be quiet 150 mm syvyysmitalla. Cryorig on puolestaan vielä lähes sentin solakampi 142,4 mm syvyydellä ja Thermalright selvästi joukon ohuin 129,5 mm syvyydellä. Suuri syvyys hankaloittaa yleensä yhteensopivuutta prosessorikannan ympärillä olevien komponenttien kanssa, mutta yhteensopivuutta on toki mahdollista parantaa rakenteellisilla ratkaisuilla.

Paino: Painoltaan testinelikon jykevin cooleri on Noctua, jonka alla vaaka nitkahtaa 1320 grammaan. Cryorig tulee vain niukasti perässä 1282 gramman kokonaispainollaan. 1197 gramman painoinen be quiet on noin sata grammaa kevyempi ja Thermalright on selvästi joukon kevyin 1090 gramman lukemallaan.

Jäähdytysripojen määrä: Jäähdytysripojen määrän osalta kaikista vertailun coolereista Cryorigiä lukuun ottamatta niitä löytyy 45 kappaletta. Cryorigissä ripoja on rivaston toisella puolella 42 ja toisella 53 kappaletta.

Ripaväli: Testiryhmän suurin 2,4 mm:n ripaväli löytyy Cryorigistä, joskin vain toiselta puolelta rivastoja. Vastaavasti rivaston toisella puolella väli on joukon tihein – vain 1,8 mm. Toiseksi suurin 2,3 mm:n ripaväli on be quietissa. Thermalright ja Noctua puolestaan käyttävät tasan kahden millimetrin jakoa. Suuresta ripavälistä on etua hiljaisilla tuulettimilla ja pienillä kierrosnopeuksilla. Samalla suuri ripaväli kuitenkin pienentää kokonaispinta-alaa, sillä ripojen kokonaismäärä pienenee välien kasvaessa.

Ripapaksuus: Kaikki neljä vertailucooleria käyttävät samaa 0,4 mm:n ripapaksuutta, joka on varsin tyypillinen prosessoricoolereissa.

Tuulettimien määrä: Kaikkien neljän coolerin yhteydessä toimitetaan kaksi tuuletinta, joista toinen sijoitetaan rivastojen väliin. Noctuaa lukuun ottamatta kaikkien mukana toimitetaan myös kiinnitystarvikkeet kolmannelle tuulettimelle. Kiinnitys on toteutettu jokaisessa coolerissa metallilankakiinnikkein, joiden toteutus kuitenkin poikkeaa hieman toisistaan.

Tuulettimien koko: Testiryhmässä valmistajan ilmoittamissa tuulettimien koossa on pientä jakaumaa, mutta käytännössä kaikissa neljässä tuulettimien roottorin läpimitta on 135 mm. Be quietissa ulompi tuuletin on tosin kooltaan 120 mm. Noctua ilmoittaa NF-A15-tuulettimensa rungon kooksi 140×150 mm, mutta siitä huolimatta sen roottori on saman kokoinen, kuin Cryorigin ja Thermaltaken 140 mm kokoiseksi ilmoittamissa sekä be quietin 135 mm kokoiseksi ilmoitetuissa tuulettimissa.

Tuulettimien nopeus: Suurimmat kierrosnopeudet löytyvät be quietin ulommasta tuulettimesta, jonka maksimiarvoksi ilmoitetaan 1700 RPM. Noctuan tuulettimien maksiminopeus on 1500 RPM. Cryorigissä ja Thermalrightissa maksiminopeudeksi ilmoitetaan 1300 RPM. Kaikkien coolereiden tuulettimet ovat PWM-säätöisiä, eli käyttäjä voi helposti laskea niiden nopeutta reilusti alle tuhannen kierroksen.

Tuulettimien melutaso: Tuulettimien melutason osalta matalin arvo maksiminopeudella ilmoitetaan Cryorigin toimesta (23 dBA). Seuraavina perässä tulevat Noctua (24,6 dBA) ja Thermalright (25 dBA), kun taasen be quiet ilmoittaa maksimimelutasoksi 26,1 dBA. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lukemat ovat valmistajien ilmoittamia eikä niitä ole mitattu samoissa olosuhteissa. Tarkempaa käytännön tietoa aiheesta saammekin tämän artikkelin testiosiossa.

Tuulettimien ilmavirta: Ilmavirran osalta kovin arvo (82,5 CFM) ilmoitetaan Noctuan NF-A15 -tuulettimille. Kakkosena perässä tulee Cryorigin XF140, jonka tilavuusilmavirraksi ilmoitetaan 76 CFM. Thermalrightin TY-141-tuulettimien arvoksi ilmoitetaan 73,6 CFM ja be quietin suurempi SilentWings 2 -tuuletin tuottaa 67,8 CFM. Ilmavirta vaikuttaa suoraan coolerin kykyyn siirtää lämpöä pois rivastosta, mutta myös muilla ominaisuuksilla, kuten tuulettimen paineentuotolla ja roottorimuotoilulla sekä rivastomuotoilulla, on merkittävä vaikutus lopputulokseen.

Laaduntuntu: Laaduntuntu on aina suhteellinen ja arvioijasta riippuva käsite, mutta allekirjoittaneen kokemusten perusteella kaikki tämänkertaisen testicoolerit tarjoavat hyvää laatua. Eroa löytyy lähinnä pienistä yksityiskohdista, joiden perusteella nostaisin kärkipaikalle Noctuan ja Cryorigin. Be quiet ei jää juurikaan kärkikaksikon taakse. Thermalrightista löytyy vielä pientä parannettavaa rivaston tukevuuden ja viimeistelyn osalta. Kokonaisuudessaan erot ovat kuitenkin varsin pieniä nyansseja.

Asennuksen helppous: Asennuksen helppoudessa testiryhmä jakautuu kolmeen ryhmään. Cryorig ja Noctua edustavat markkinoiden parhaimmistoa, jossa kiinnitysratkaisu on erittäin hyvin suunniteltu ja toteutettu. Myös Thermalrightissa kiinnitysratkaisu on kohtalaisen hyvä, mutta pienten ruuvien käyttöä voisi vähentää. Nelikon ylivoimaisesti heikoin esitys on be quiet, jossa käytettävän kaltaista ratkaisua ei ole nähty Muropaketin testissä hetkeen.

Hinta: Testinelikon hintahaitari liikkuu artikkelin julkaisuhetkellä noin 70-90 euron välimaastossa, jota voi pitää vielä melko maltillisena jakaumana. Joukon edullisimpia ovat Thermalright ja Cryorig, joista ensin mainittu irtoaa edullisimmillaan noin 73 eurolla ja jälkimmäinen tulee valmistajan ilmoituksen mukaan Suomessa myyntiin noin 70 eurolla. Kalleimpia ovat be quiet ja Noctua noin 85 – 90 euron hinnallaan. Yleisesti ottaen high-end-coolerien hinta vaikuttaisi hieman nousseen tämän vuosikymmenen alusta.

 

Testikokoonpano ja -metodit

Testialustana käytettiin tälläkin kertaa lukuisista aiemmista coolerivertailusta tuttua Asus P6T Deluxe -emolevyyn (Intel X58) pohjautuvaa laitteistoa. Vanhan Intel Core i7 920 -suorittimen antauduttua tilalle tosin jouduttiin vaihtamaan hieman tehokkaampi Core i7 950 -malli, joten testitulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aiempien tulosten kanssa. Vaikka kokoonpano ei edustakaan tuoreinta tekniikkaa, on sen lämmöntuotto korkeampi (TDP 130 W), kuin useimmilla nykysuorittimilla. 45 nm prosessilla valmistettua neliytimistä Core i7 950 -prosessoria käytettiin testeissä kellotettuna 3,795 GHz kellotaajuudelle (165×23) 1,25 voltin jännitteellä suuremman lämpökuorman aikaansaamiseksi. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa sekä mahdollisimman vähän kotelon sisälämpötilaan vaikuttava GeForce GTX 580 -näytönohjain, joka puhaltaa jäähdytysilmansa suoraan ulos korttipaikkojen kautta.

  • Intel Core i7-950 3,8 GHz (23 x 165 MHz, 1,25 V)
  • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
  • 3 x Qimonda PC3-8500U-7-XX-A0 DDR3 1 Gt
  • Seagate 600 Pro 200 Gt SSD
  • Fractal Design Newton 1000W
  • NVIDIA GeForce GTX 580
  • Cooler Master HAF X
  • be quiet! Dark Rock Pro 3, Cryorig R1 Ultimate, Noctua NH-D15, Thermalright Silver Arrow IB-E, Phanteks PH-TC14PE (verrokki), Silverstone HE02 (verrokki)
  • Windows 7 Professional
  • Prime95 27.9 (burn, 8 worker threads)
  • Open Hardware Monitor 0.6.0 beta
  • Intel Extreme Tuning Utility 4.4
  • SpeedFan 4.49

 

Verrokiksi testicoolereille valittiin Phanteks PH-TC14PE, joka on ollut viimeiset pari vuotta Muropaketin testitulosten mukaan markkinoiden tehokkain ilmajäähdytysratkaisu ja samalla myös sopiva verrokki monissa coolerivertailuissa. Phanteksin ulkomitat ovat 159 x 140 x 171 mm ja paino 1250 grammaa. Coolerin kahden 140 mm tuulettimen speksit ovat 1300 RPM, 88,6 CFM ja 19,6 dBA. PH-TC14PE maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 70 euroa, joten se on tämän vertailun osallistujia edullisempi.

Lisäksi mukaan otettiin Silverstonen Heligon HE02 -cooleri, joka pärjäsi hyvin helmikuisessa passiivicoolerivertailussamme. Persoonallisesti muotoiltu 170 x 130 x 160 mm kokoinen ja 990 gramman painoinen cooleri pystyy jäähdyttämään 95 watin (TDP) prosessoria passiivisesti. Tästä syystä HE02:n mukana ei toimiteta tuulettimia, mutta se tarjoaa silti kiinnitystarvikkeet kahdelle tuulettimelle. Silverstone HE02 maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 60 euroa.

Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 23 asteessa. Lämpötahnana käytettiin Noctua NT-H1:tä. Testit ajettiin valmistajan ilmoittamilla tuulettimien maksimi- ja miniminopeuksilla, tai lähimmillä mahdollisilla asetuksilla. Tästä syystä kuvaajasta löytyy merkinnät ”L” (low) ja ”H” (high). Tuulettimien nopeussäätö toteutettiin ohjelmallisesti PWM-ominaisuutta hyödyntäen SpeedFan-sovelluksen avulla. Ajoimme Thermalrightin testit myös tehokkaammilla TY-143-tuulettimilla varustettuna, jolloin se vastaa coolerin Extreme-versiota. Lisäksi ajoimme lisätestit kolmella vakiotuulettimella sekä kaikille yhteisillä ulkopuolisen valmistajan tuulettimilla.

Cooleritesteissä testikokoonpanon yksi tärkeimmistä komponenteista on kotelo, joka toimii testiympäristönä. Kotelona käytettiin tälläkin kertaa luotetuksi ”sotaratsuksi” muodostunutta ja aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanutta Cooler Master HAF X:ää. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas jäähdytys. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan kohtalaisen maltillisen kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei jää helposti pyörimään kotelon sisään.

HAF X:ssä jäähdytysilmaa puhalletaan kotelon sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Fractal Designin Newton 1000W -virtalähde asennettiin vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista. Kotelotuulettimista etu-, katto- ja takatuuletin olivat testien aikana käytössä ja kylkituuletin oli pois käytöstä. Coolerit asennettiin puhaltamaan ilmaa kotelon pituussuuntaisesta (kohti takapaneelia).

Prosessorin neljää hyper threadingia hyödyntävää ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla kahdeksan työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen) ja lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti suorittimen ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID HWmonitor sekä Intel Extreme Tuning Utility -ohjelmilla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Muistikamman heatspreaderin sekä emolevyn virransyötön jäähdytysprofiilin lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla. Lämpötilat on pyöristetty lähimpään puoleen asteeseen. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla 50 cm päästä hiljaisessa tilassa.

 

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi

Melu

Melumittaukset toteutettiin tutun kaavan mukaisesti Velleman DVM805 -desibelimittarilla yöaikaan hiljaisessa testihuoneessa, hieman yläviistosta 30 cm:n etäisyydeltä pöydälle pehmusteen päälle asetetusta coolerista. Kierrosnopeutta säädettiin Zalman ZM-MFC3 -tuuletinsäätimen PWM-kanavan avulla. Taustamelun tasoksi mitattiin 34 desibeliä. (HUOM! Uudet minimikierrosten mittaustulokset päivitetty 31.8.2014)

Be quietin kaksi tuuletinta ovat keskenään erikokoisia, mutta niitä on mahdollista säätää saman PWM-signaalin avulla. Täydellä pyörimisnopeudella (ulompi tuuletin 1700 RPM, sisempi 1400 RPM) be quiet pitää selvästi kuuluvaa hurinaa ja huminaa, jonka taustalla on havaittavissa roottorin ilmaa repivää ääntä sekä pientä moottorin ulinaa. Minimikierroksille säädettynä tuulettimet ovat sen sijaan erittäin hiljaisia. Tarkkaan kuunnellessa havaittavissa on lähinnä vaimeaa hurinaa moottorista sekä ilman väreilyä hyvin läheltä kuulosteltuna.

Cryorigin kaksi 140 mm:n tuuletinta pitävät täydellä nopeudella varsin voimakasta huminaa sekä taustalla vaimeampana havaittavissa olevaa moottorista kantautuvaa tasaista ulinaa. Minimikierroksilla (780 RPM) ääni koostuu lähinnä hiljaisesta huminasta sekä läheltä havaittavasta moottorista kantautuvasta pienestä rahinasta. Kokonaisuus on melko hiljainen, mutta ei kuitenkaan äänetön.

Noctuan kaksi tuuletinta pitävät täydellä 1500 RPM:n pyörimisnopeudella voimakasta roottorin lapojen ilmaa repivää ääntä, voimakasta moottorista kantautuvaa surinaa sekä taustalla havaittavaa ilmavirran huminaa. Kokonaisuudessaan ääntä voi kutsua erittäin voimakkaaksi. Pienille kierroksille (650 RPM) tiputettaessa päällimmäisenä kuultavissa on ainoastaan pientä huminaa läheltä kuunneltuna. Kokonaisuus on tällöin erittäin hiljainen, eikä moottoreista ole kuultavissa mitään häiriöääniä.

Thermalright asettuu TY-141-tuulettimilla varustettuna maksiminopeudella melutasoltaan be quietin ja Cryorigin väliin. Tuulettimet pitävät kuuluvaa surinaa, ilmaa repivää ääntä sekä taustalla kuuluvaa huminaa. Kun kierrokset pudotetaan valmistajan ilmoittamaan minimiarvoon (900 RPM) jäljelle jää lähinnä pehmeää hurinaa sekä läheltä kuulosteltuna pientä laahaavaa sihinää ja rapinaa tuulettimien moottoreista. Lopputulos ei ole aivan yhtä hiljainen, kuin kilpailijoiden tapauksessa minimikierroksilla.

Tehokkaammilla TY-143-tuulettimilla varustettu Thermalrightin Extreme-versio on täydellä 2500 RPM:n kierrosnopeudella yksi meluisimmista koskaan Muropaketin testipenkissä vierailleista coolereista. Ääni on todella voimakas ja koostuu voimakkaasta ujelluksesta sekä suihkukonemaisesta suhinasta, joka aaltoilee rauhalliseen tahtiin. Ääni on niin voimakas, että sitä tuskin kukaan jaksaa kuunnella normaalikäytössä. Tuulettimen kierrosalue on kuitenkin poikkeuksellisen laaja ja kun nopeus lasketaan 650 RPM:n minimiarvoon, jää jäljelle enää pientä laahaavaa sihinää sekä vaimeaa hurinaa ja huminaa. Miniminopeudella Extremestä saakin erittäin hiljaisen, joka on positiivinen yllätys.

Tiivistettynä testinelikosta yksikään cooleri ei ole varustettu täysin äänettömillä tai edes lähes äänettömillä tuulettimilla, mutta niin be quiet, Noctua kuin Thermalrightin Extreme-versio yltää lähimmäksi sitä tavoitetta. Myös maksiminopeudella be quiet on hiljaisin, mutta Thermalrightin vakioversio seuraa perässä seuraavana. Korvakuulolta Cryorigin tuulettimien ääni on maksiminopeudella miellyttävimmästä päästä, vaikka melutasoa onkin selvästi Thermalrightia ja be quietia enemmän. Noctuan ja erityisesti Thermalrightin Extreme-version etuina ovat laaja säätöalue, joka mahdollistaa sekä huipputehokkaan että hiljaisen toimintatilan samoilla tuulettimilla. Etenkin Thermalright Extremen TY-143-tuulettimet ovat jopa hämmentävän monipuoliset – tarvittaessa erittäin tehokkaat, mutta myös säädettävissä hyvin hiljaisiksi.

 

Lämpötilamittausten tulokset

Ensimmäiseksi testasimme coolereiden suorituskykyä niiden mukana toimitettujen tuulettimien kanssa. Tuulettimet testattiin sekä valmistajan ilmoittamilla maksimi- että minimikierroksilla. Muutamissa tapauksissa minimikierrokset poikkeavat valmistajan arvoista käytännön syistä johtuen. Mitatut kierrosnopeudet ovat merkittynä kuvaajaan. Thermalrightin testasimme myös tehokkaammilla TY-143-tuulettimilla, jotka toimitetaan coolerin Extreme-version mukana. Mittasimme prosessorin lämpötilat vakiintuneen tavan mukaisesti ainoastaan rasituksessa.

Testisession tauottua coolereiden väliset erot osoittautuivat pääosin odotetun pieniksi, mutta myös muutamia yllätyksiä mahtui joukkoon. Koko joukon matalimmat 65 asteen lämpötilat mitattiin täysin kierroksin pyörivältä Noctualta sekä Thermalrightin Extreme-versiolta. Noctuan eduksi sanottakoon, että sen tuulettimet pyörivät lähes tuhat minuuttikierrosta hitaammalla nopeudella. Kärkikaksikon taakse muodostui jopa hieman yllättävän suuri kolmen asteen kaula kolmanneksi 68 asteella yltäneeseen Thermalrightiin (perusmalli). Cryorig kävi tiukan väännön Thermalrightin kanssa häviten kuitenkin niukasti asteella (69 astetta). Testiryhmästä hieman yllättäen selvästi viimeiseksi jäi be quiet, jolla mitattiin täysillä kierroksilla 75 asteen lämpötila. Epäilimme jopa aluksi coolerin kiinnitystä ja asensimme sen pariin otteeseen uudestaan, mutta lukemat pysyivät samoina.

Laskettaessa tuulettimien kierrosnopeudet alarajalle coolerien käyttäytymisessä ilmeni selviä eroja. Matalimmat lämpötilat (71 astetta) pystyivät ylläpitämään Noctua ja Thermalright, joista huomionarvoista on jälkimmäisen selvästi korkeampi kierrosnopeus. Keskijoukossa mukana tulevat Cryorig 75 asteella ja Thermalrightin Extreme-versio 76 asteella. Perää jää pitämään lähes hämmentävän suurella erolla be quiet, jonka tulos painui ainoana yli 80 asteen rajan.

Mittasimme edellä nähtyjen testitulosten aikana myös prosessorikantaa lähimpänä sijainneen muistikamman sekä prosessorikannan toisella puolella sijaitsevan virransyötön jäähdytyssiilin lämpötilaa. Kaikissa mittaustilanteissa virransyötön lämpötila osoittautui hieman muisteja korkeammaksi, mutta ero pysyi jopa yllättävän pienenä. Erot coolereiden välillä osoittautuivat varsin pieniksi, joka ei ole suoranainen yllätys coolereiden yhtenäisen rakenteen myötä. Matalimmat lämpötilat mitattiin vähemmän yllättäen Thermalrightin Extreme-versiolta sen tuulettimen pyöriessä täydellä nopeudella. Korkeimmat arvot mitattiin puolestaan samalta coolerilta tuulettimen miniminopeudella. Käytännössä lämpötilat ovat kaikilla testicoolereilla suoraan riippuvaisia tuulettimien pyörimisnopeudesta.

Seuraavaksi päätimme tehostaa coolereiden toimintaa entisestään ja testasimme niiden jäähdytystehon kolmella tuulettimella varustettuna. Valmistajat toimittivat ystävällisesti ylimääräisen vakiotuulettimia vastaavan tuulettimen testejä varten. Noctuassa jouduimme kiinnittämään kaksi tuuletinta testien ajaksi vain yhdellä kiinnikkeellä, koska mukana toimitetaan kiinnikkeet vain kahdelle tuulettimelle. Kolmen tuulettimen testit ajettiin ainoastaan tuulettimien maksiminopeudella.

Mittauksissa kolmannen tuulettimen vaikutuksen todettiin olevan kaikilla coolereilla noin yhden celsiusasteen luokkaa. Poikkeuksena tähän oli be quiet, jossa lisätuulettimella ei saatu aikaiseksi lainkaan näkyvää parannusta kahden tuulettimen tilanteeseen.

Viimeisessä testivaiheessa halusimme selvittää coolereiden jäähdytysrivastojen suorituskyvyn yhteistä referenssituuletinta käyttämälle. Näistä tuloksista on hyötyä erityisesti käyttäjille, jotka haluavat käyttää coolerissaan omia tuulettimiaan. Valitsimme tuulettimiksi kaksi Phanteksin PH-F140TS-tuuletinta, jotta yksikään vertailucoolereista ei saanut asiassa ”kotikenttäetua”. 140 mm kokoisten tuulettimien maksiminopeudeksi ilmoitetaan 1200 RPM, melutasoksi 19 dBA ja ilmavirraksi 78,1 CFM. Tuulettimia ajettiin täydellä pyörimisnopeudella. Tässä osiossa verrokkina ovat myös aiemmin mainitut Silverstone Heligon HE02 sekä Phanteks PH-TC14PE.

Phanteksin tuulettimella parhaan suorituskyvyn tarjosi myös aiemmissa testivaiheissa kärjessä keikkunut Noctua, joka ylsi 66 asteen lämpötilaan. Noctuan takana vääntö on tiukkaa ja asteen erolla kakkosena tulee verrokkina mukaan otettu Phanteks. Jälleen asteen erolla edelliseen kolmantena on vuorossa Thermalright ja neljättä sijaa pitävät 69 asteen tasatuloksella Cryorig sekä verrokkina toiminut Silverstone. Kaukana tiiviin pääryhmän takana seuraa be quiet, jonka lämpötilalukemat jäivät täydet kymmenen astetta kärjestä jälkeen.

Pähkinänkuoressa testijoukon parhaimman yhdistelmän suorituskyvyn ja melutason suhteen tarjoaa Noctua, joka on mahdollista säätää toimimaan sekä erittäin tehokkaasti että varsin hiljaisesti. Myös Thermalrightin Extreme-version säätövara on erittäin laaja, mutta sen tuulettimet ovat maksiminopeudella erittäin meluisat. Thermalrightin vakioversion valmistajan ilmoittama säätöalue on varsin pieni, joten se kykenee myös minimikierroksilla varsin hyvään jäähdytystehoon. Cryorigin tuulettimien melu on tyypiltään kautta kierrosalueen testiryhmän miellyttävimmästä päästä. Be quietin jäähdytysteho osoittautui tässä seurassa pettymykseksi, vaikka sen tuulettimet toimivatkin ainakin mittauksien perusteella hieman muita hiljaisemmin.

 

Sisältö

  1. High-end-prosessoricoolerit vertailussa - kevät 2014
  2. be quiet! Dark Rock Pro 3
  3. Cryorig R1 Ultimate
  4. Noctua NH-D15
  5. Thermalright Silver Arrow IB-E
  6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Loppuyhteenveto