UUSIMMAT

Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset

13.05.2014 03:52 | | 37

 

Pala palalta ja numeroiden mukaan

Tässä kappaleessa asetamme coolerit paremmuusjärjestykseen eri ominaisuuksien osalta. Mukana on niin puhtaisiin numeroihin perustuvia yksityiskohtia kuin Muropaketin toimituksen tekemiä huomioita.

Leveys: Testikolmikon levein (pitkän sivun mitta) cooleri on Thermalright, jonka kohdalla mittanauha näyttää 154 mm lukemaa. Perässä niukasti toisena tulee Noctua 150 mm leveydellään. Selvästi kapeampia ovat Cryorig 140 mm ja be quiet 137 mm mitoillaan.

Korkeus: Testiryhmän korkein cooleri on Cryorig, jonka korkeusmitta on 168,3 mm. Ero muihin on millien luokkaa, sillä Noctuan korkeudeksi ilmoitetaan 165 mm ja sekä be quietin että Thermalrightin korkeus on 163 mm. Monissa pienemmissä ja edullisemman pään koteloissa vertailucoolerien korkeuden kanssa ilmenee todennäköisesti ongelmia, mutta yleisesti ottaen alle 170 mm korkea cooleri mahtuu useimpiin harrastajien suosimiin tornikoteloihin. Kotelosta löytyvä tila kannattaa kuitenkin luonnollisesti aina varmistaa ennen coolerin hankkimista!

Syvyys: Syvyydeltään (mitta etutuulettimen pinnasta rivaston takareunaan) joukon suurin cooleri on Noctua, jossa kyseinen mitta on 161 mm. Ero muihin on yllättävän suuri, sillä seuraavana tulee be quiet 150 mm syvyysmitalla. Cryorig on puolestaan vielä lähes sentin solakampi 142,4 mm syvyydellä ja Thermalright selvästi joukon ohuin 129,5 mm syvyydellä. Suuri syvyys hankaloittaa yleensä yhteensopivuutta prosessorikannan ympärillä olevien komponenttien kanssa, mutta yhteensopivuutta on toki mahdollista parantaa rakenteellisilla ratkaisuilla.

Paino: Painoltaan testinelikon jykevin cooleri on Noctua, jonka alla vaaka nitkahtaa 1320 grammaan. Cryorig tulee vain niukasti perässä 1282 gramman kokonaispainollaan. 1197 gramman painoinen be quiet on noin sata grammaa kevyempi ja Thermalright on selvästi joukon kevyin 1090 gramman lukemallaan.

Jäähdytysripojen määrä: Jäähdytysripojen määrän osalta kaikista vertailun coolereista Cryorigiä lukuun ottamatta niitä löytyy 45 kappaletta. Cryorigissä ripoja on rivaston toisella puolella 42 ja toisella 53 kappaletta.

Ripaväli: Testiryhmän suurin 2,4 mm:n ripaväli löytyy Cryorigistä, joskin vain toiselta puolelta rivastoja. Vastaavasti rivaston toisella puolella väli on joukon tihein – vain 1,8 mm. Toiseksi suurin 2,3 mm:n ripaväli on be quietissa. Thermalright ja Noctua puolestaan käyttävät tasan kahden millimetrin jakoa. Suuresta ripavälistä on etua hiljaisilla tuulettimilla ja pienillä kierrosnopeuksilla. Samalla suuri ripaväli kuitenkin pienentää kokonaispinta-alaa, sillä ripojen kokonaismäärä pienenee välien kasvaessa.

Ripapaksuus: Kaikki neljä vertailucooleria käyttävät samaa 0,4 mm:n ripapaksuutta, joka on varsin tyypillinen prosessoricoolereissa.

Tuulettimien määrä: Kaikkien neljän coolerin yhteydessä toimitetaan kaksi tuuletinta, joista toinen sijoitetaan rivastojen väliin. Noctuaa lukuun ottamatta kaikkien mukana toimitetaan myös kiinnitystarvikkeet kolmannelle tuulettimelle. Kiinnitys on toteutettu jokaisessa coolerissa metallilankakiinnikkein, joiden toteutus kuitenkin poikkeaa hieman toisistaan.

Tuulettimien koko: Testiryhmässä valmistajan ilmoittamissa tuulettimien koossa on pientä jakaumaa, mutta käytännössä kaikissa neljässä tuulettimien roottorin läpimitta on 135 mm. Be quietissa ulompi tuuletin on tosin kooltaan 120 mm. Noctua ilmoittaa NF-A15-tuulettimensa rungon kooksi 140×150 mm, mutta siitä huolimatta sen roottori on saman kokoinen, kuin Cryorigin ja Thermaltaken 140 mm kokoiseksi ilmoittamissa sekä be quietin 135 mm kokoiseksi ilmoitetuissa tuulettimissa.

Tuulettimien nopeus: Suurimmat kierrosnopeudet löytyvät be quietin ulommasta tuulettimesta, jonka maksimiarvoksi ilmoitetaan 1700 RPM. Noctuan tuulettimien maksiminopeus on 1500 RPM. Cryorigissä ja Thermalrightissa maksiminopeudeksi ilmoitetaan 1300 RPM. Kaikkien coolereiden tuulettimet ovat PWM-säätöisiä, eli käyttäjä voi helposti laskea niiden nopeutta reilusti alle tuhannen kierroksen.

Tuulettimien melutaso: Tuulettimien melutason osalta matalin arvo maksiminopeudella ilmoitetaan Cryorigin toimesta (23 dBA). Seuraavina perässä tulevat Noctua (24,6 dBA) ja Thermalright (25 dBA), kun taasen be quiet ilmoittaa maksimimelutasoksi 26,1 dBA. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lukemat ovat valmistajien ilmoittamia eikä niitä ole mitattu samoissa olosuhteissa. Tarkempaa käytännön tietoa aiheesta saammekin tämän artikkelin testiosiossa.

Tuulettimien ilmavirta: Ilmavirran osalta kovin arvo (82,5 CFM) ilmoitetaan Noctuan NF-A15 -tuulettimille. Kakkosena perässä tulee Cryorigin XF140, jonka tilavuusilmavirraksi ilmoitetaan 76 CFM. Thermalrightin TY-141-tuulettimien arvoksi ilmoitetaan 73,6 CFM ja be quietin suurempi SilentWings 2 -tuuletin tuottaa 67,8 CFM. Ilmavirta vaikuttaa suoraan coolerin kykyyn siirtää lämpöä pois rivastosta, mutta myös muilla ominaisuuksilla, kuten tuulettimen paineentuotolla ja roottorimuotoilulla sekä rivastomuotoilulla, on merkittävä vaikutus lopputulokseen.

Laaduntuntu: Laaduntuntu on aina suhteellinen ja arvioijasta riippuva käsite, mutta allekirjoittaneen kokemusten perusteella kaikki tämänkertaisen testicoolerit tarjoavat hyvää laatua. Eroa löytyy lähinnä pienistä yksityiskohdista, joiden perusteella nostaisin kärkipaikalle Noctuan ja Cryorigin. Be quiet ei jää juurikaan kärkikaksikon taakse. Thermalrightista löytyy vielä pientä parannettavaa rivaston tukevuuden ja viimeistelyn osalta. Kokonaisuudessaan erot ovat kuitenkin varsin pieniä nyansseja.

Asennuksen helppous: Asennuksen helppoudessa testiryhmä jakautuu kolmeen ryhmään. Cryorig ja Noctua edustavat markkinoiden parhaimmistoa, jossa kiinnitysratkaisu on erittäin hyvin suunniteltu ja toteutettu. Myös Thermalrightissa kiinnitysratkaisu on kohtalaisen hyvä, mutta pienten ruuvien käyttöä voisi vähentää. Nelikon ylivoimaisesti heikoin esitys on be quiet, jossa käytettävän kaltaista ratkaisua ei ole nähty Muropaketin testissä hetkeen.

Hinta: Testinelikon hintahaitari liikkuu artikkelin julkaisuhetkellä noin 70-90 euron välimaastossa, jota voi pitää vielä melko maltillisena jakaumana. Joukon edullisimpia ovat Thermalright ja Cryorig, joista ensin mainittu irtoaa edullisimmillaan noin 73 eurolla ja jälkimmäinen tulee valmistajan ilmoituksen mukaan Suomessa myyntiin noin 70 eurolla. Kalleimpia ovat be quiet ja Noctua noin 85 – 90 euron hinnallaan. Yleisesti ottaen high-end-coolerien hinta vaikuttaisi hieman nousseen tämän vuosikymmenen alusta.

 

Testikokoonpano ja -metodit

Testialustana käytettiin tälläkin kertaa lukuisista aiemmista coolerivertailusta tuttua Asus P6T Deluxe -emolevyyn (Intel X58) pohjautuvaa laitteistoa. Vanhan Intel Core i7 920 -suorittimen antauduttua tilalle tosin jouduttiin vaihtamaan hieman tehokkaampi Core i7 950 -malli, joten testitulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aiempien tulosten kanssa. Vaikka kokoonpano ei edustakaan tuoreinta tekniikkaa, on sen lämmöntuotto korkeampi (TDP 130 W), kuin useimmilla nykysuorittimilla. 45 nm prosessilla valmistettua neliytimistä Core i7 950 -prosessoria käytettiin testeissä kellotettuna 3,795 GHz kellotaajuudelle (165×23) 1,25 voltin jännitteellä suuremman lämpökuorman aikaansaamiseksi. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa sekä mahdollisimman vähän kotelon sisälämpötilaan vaikuttava GeForce GTX 580 -näytönohjain, joka puhaltaa jäähdytysilmansa suoraan ulos korttipaikkojen kautta.

 • Intel Core i7-950 3,8 GHz (23 x 165 MHz, 1,25 V)
 • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
 • 3 x Qimonda PC3-8500U-7-XX-A0 DDR3 1 Gt
 • Seagate 600 Pro 200 Gt SSD
 • Fractal Design Newton 1000W
 • NVIDIA GeForce GTX 580
 • Cooler Master HAF X
 • be quiet! Dark Rock Pro 3, Cryorig R1 Ultimate, Noctua NH-D15, Thermalright Silver Arrow IB-E, Phanteks PH-TC14PE (verrokki), Silverstone HE02 (verrokki)
 • Windows 7 Professional
 • Prime95 27.9 (burn, 8 worker threads)
 • Open Hardware Monitor 0.6.0 beta
 • Intel Extreme Tuning Utility 4.4
 • SpeedFan 4.49

 

Verrokiksi testicoolereille valittiin Phanteks PH-TC14PE, joka on ollut viimeiset pari vuotta Muropaketin testitulosten mukaan markkinoiden tehokkain ilmajäähdytysratkaisu ja samalla myös sopiva verrokki monissa coolerivertailuissa. Phanteksin ulkomitat ovat 159 x 140 x 171 mm ja paino 1250 grammaa. Coolerin kahden 140 mm tuulettimen speksit ovat 1300 RPM, 88,6 CFM ja 19,6 dBA. PH-TC14PE maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 70 euroa, joten se on tämän vertailun osallistujia edullisempi.

Lisäksi mukaan otettiin Silverstonen Heligon HE02 -cooleri, joka pärjäsi hyvin helmikuisessa passiivicoolerivertailussamme. Persoonallisesti muotoiltu 170 x 130 x 160 mm kokoinen ja 990 gramman painoinen cooleri pystyy jäähdyttämään 95 watin (TDP) prosessoria passiivisesti. Tästä syystä HE02:n mukana ei toimiteta tuulettimia, mutta se tarjoaa silti kiinnitystarvikkeet kahdelle tuulettimelle. Silverstone HE02 maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 60 euroa.

Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 23 asteessa. Lämpötahnana käytettiin Noctua NT-H1:tä. Testit ajettiin valmistajan ilmoittamilla tuulettimien maksimi- ja miniminopeuksilla, tai lähimmillä mahdollisilla asetuksilla. Tästä syystä kuvaajasta löytyy merkinnät ”L” (low) ja ”H” (high). Tuulettimien nopeussäätö toteutettiin ohjelmallisesti PWM-ominaisuutta hyödyntäen SpeedFan-sovelluksen avulla. Ajoimme Thermalrightin testit myös tehokkaammilla TY-143-tuulettimilla varustettuna, jolloin se vastaa coolerin Extreme-versiota. Lisäksi ajoimme lisätestit kolmella vakiotuulettimella sekä kaikille yhteisillä ulkopuolisen valmistajan tuulettimilla.

Cooleritesteissä testikokoonpanon yksi tärkeimmistä komponenteista on kotelo, joka toimii testiympäristönä. Kotelona käytettiin tälläkin kertaa luotetuksi ”sotaratsuksi” muodostunutta ja aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanutta Cooler Master HAF X:ää. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas jäähdytys. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan kohtalaisen maltillisen kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei jää helposti pyörimään kotelon sisään.

HAF X:ssä jäähdytysilmaa puhalletaan kotelon sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Fractal Designin Newton 1000W -virtalähde asennettiin vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista. Kotelotuulettimista etu-, katto- ja takatuuletin olivat testien aikana käytössä ja kylkituuletin oli pois käytöstä. Coolerit asennettiin puhaltamaan ilmaa kotelon pituussuuntaisesta (kohti takapaneelia).

Prosessorin neljää hyper threadingia hyödyntävää ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla kahdeksan työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen) ja lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti suorittimen ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID HWmonitor sekä Intel Extreme Tuning Utility -ohjelmilla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Muistikamman heatspreaderin sekä emolevyn virransyötön jäähdytysprofiilin lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla. Lämpötilat on pyöristetty lähimpään puoleen asteeseen. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla 50 cm päästä hiljaisessa tilassa.

 

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi

Melu

Melumittaukset toteutettiin tutun kaavan mukaisesti Velleman DVM805 -desibelimittarilla yöaikaan hiljaisessa testihuoneessa, hieman yläviistosta 30 cm:n etäisyydeltä pöydälle pehmusteen päälle asetetusta coolerista. Kierrosnopeutta säädettiin Zalman ZM-MFC3 -tuuletinsäätimen PWM-kanavan avulla. Taustamelun tasoksi mitattiin 34 desibeliä. (HUOM! Uudet minimikierrosten mittaustulokset päivitetty 31.8.2014)

Be quietin kaksi tuuletinta ovat keskenään erikokoisia, mutta niitä on mahdollista säätää saman PWM-signaalin avulla. Täydellä pyörimisnopeudella (ulompi tuuletin 1700 RPM, sisempi 1400 RPM) be quiet pitää selvästi kuuluvaa hurinaa ja huminaa, jonka taustalla on havaittavissa roottorin ilmaa repivää ääntä sekä pientä moottorin ulinaa. Minimikierroksille säädettynä tuulettimet ovat sen sijaan erittäin hiljaisia. Tarkkaan kuunnellessa havaittavissa on lähinnä vaimeaa hurinaa moottorista sekä ilman väreilyä hyvin läheltä kuulosteltuna.

Cryorigin kaksi 140 mm:n tuuletinta pitävät täydellä nopeudella varsin voimakasta huminaa sekä taustalla vaimeampana havaittavissa olevaa moottorista kantautuvaa tasaista ulinaa. Minimikierroksilla (780 RPM) ääni koostuu lähinnä hiljaisesta huminasta sekä läheltä havaittavasta moottorista kantautuvasta pienestä rahinasta. Kokonaisuus on melko hiljainen, mutta ei kuitenkaan äänetön.

Noctuan kaksi tuuletinta pitävät täydellä 1500 RPM:n pyörimisnopeudella voimakasta roottorin lapojen ilmaa repivää ääntä, voimakasta moottorista kantautuvaa surinaa sekä taustalla havaittavaa ilmavirran huminaa. Kokonaisuudessaan ääntä voi kutsua erittäin voimakkaaksi. Pienille kierroksille (650 RPM) tiputettaessa päällimmäisenä kuultavissa on ainoastaan pientä huminaa läheltä kuunneltuna. Kokonaisuus on tällöin erittäin hiljainen, eikä moottoreista ole kuultavissa mitään häiriöääniä.

Thermalright asettuu TY-141-tuulettimilla varustettuna maksiminopeudella melutasoltaan be quietin ja Cryorigin väliin. Tuulettimet pitävät kuuluvaa surinaa, ilmaa repivää ääntä sekä taustalla kuuluvaa huminaa. Kun kierrokset pudotetaan valmistajan ilmoittamaan minimiarvoon (900 RPM) jäljelle jää lähinnä pehmeää hurinaa sekä läheltä kuulosteltuna pientä laahaavaa sihinää ja rapinaa tuulettimien moottoreista. Lopputulos ei ole aivan yhtä hiljainen, kuin kilpailijoiden tapauksessa minimikierroksilla.

Tehokkaammilla TY-143-tuulettimilla varustettu Thermalrightin Extreme-versio on täydellä 2500 RPM:n kierrosnopeudella yksi meluisimmista koskaan Muropaketin testipenkissä vierailleista coolereista. Ääni on todella voimakas ja koostuu voimakkaasta ujelluksesta sekä suihkukonemaisesta suhinasta, joka aaltoilee rauhalliseen tahtiin. Ääni on niin voimakas, että sitä tuskin kukaan jaksaa kuunnella normaalikäytössä. Tuulettimen kierrosalue on kuitenkin poikkeuksellisen laaja ja kun nopeus lasketaan 650 RPM:n minimiarvoon, jää jäljelle enää pientä laahaavaa sihinää sekä vaimeaa hurinaa ja huminaa. Miniminopeudella Extremestä saakin erittäin hiljaisen, joka on positiivinen yllätys.

Tiivistettynä testinelikosta yksikään cooleri ei ole varustettu täysin äänettömillä tai edes lähes äänettömillä tuulettimilla, mutta niin be quiet, Noctua kuin Thermalrightin Extreme-versio yltää lähimmäksi sitä tavoitetta. Myös maksiminopeudella be quiet on hiljaisin, mutta Thermalrightin vakioversio seuraa perässä seuraavana. Korvakuulolta Cryorigin tuulettimien ääni on maksiminopeudella miellyttävimmästä päästä, vaikka melutasoa onkin selvästi Thermalrightia ja be quietia enemmän. Noctuan ja erityisesti Thermalrightin Extreme-version etuina ovat laaja säätöalue, joka mahdollistaa sekä huipputehokkaan että hiljaisen toimintatilan samoilla tuulettimilla. Etenkin Thermalright Extremen TY-143-tuulettimet ovat jopa hämmentävän monipuoliset – tarvittaessa erittäin tehokkaat, mutta myös säädettävissä hyvin hiljaisiksi.

 

Lämpötilamittausten tulokset

Ensimmäiseksi testasimme coolereiden suorituskykyä niiden mukana toimitettujen tuulettimien kanssa. Tuulettimet testattiin sekä valmistajan ilmoittamilla maksimi- että minimikierroksilla. Muutamissa tapauksissa minimikierrokset poikkeavat valmistajan arvoista käytännön syistä johtuen. Mitatut kierrosnopeudet ovat merkittynä kuvaajaan. Thermalrightin testasimme myös tehokkaammilla TY-143-tuulettimilla, jotka toimitetaan coolerin Extreme-version mukana. Mittasimme prosessorin lämpötilat vakiintuneen tavan mukaisesti ainoastaan rasituksessa.

Testisession tauottua coolereiden väliset erot osoittautuivat pääosin odotetun pieniksi, mutta myös muutamia yllätyksiä mahtui joukkoon. Koko joukon matalimmat 65 asteen lämpötilat mitattiin täysin kierroksin pyörivältä Noctualta sekä Thermalrightin Extreme-versiolta. Noctuan eduksi sanottakoon, että sen tuulettimet pyörivät lähes tuhat minuuttikierrosta hitaammalla nopeudella. Kärkikaksikon taakse muodostui jopa hieman yllättävän suuri kolmen asteen kaula kolmanneksi 68 asteella yltäneeseen Thermalrightiin (perusmalli). Cryorig kävi tiukan väännön Thermalrightin kanssa häviten kuitenkin niukasti asteella (69 astetta). Testiryhmästä hieman yllättäen selvästi viimeiseksi jäi be quiet, jolla mitattiin täysillä kierroksilla 75 asteen lämpötila. Epäilimme jopa aluksi coolerin kiinnitystä ja asensimme sen pariin otteeseen uudestaan, mutta lukemat pysyivät samoina.

Laskettaessa tuulettimien kierrosnopeudet alarajalle coolerien käyttäytymisessä ilmeni selviä eroja. Matalimmat lämpötilat (71 astetta) pystyivät ylläpitämään Noctua ja Thermalright, joista huomionarvoista on jälkimmäisen selvästi korkeampi kierrosnopeus. Keskijoukossa mukana tulevat Cryorig 75 asteella ja Thermalrightin Extreme-versio 76 asteella. Perää jää pitämään lähes hämmentävän suurella erolla be quiet, jonka tulos painui ainoana yli 80 asteen rajan.

Mittasimme edellä nähtyjen testitulosten aikana myös prosessorikantaa lähimpänä sijainneen muistikamman sekä prosessorikannan toisella puolella sijaitsevan virransyötön jäähdytyssiilin lämpötilaa. Kaikissa mittaustilanteissa virransyötön lämpötila osoittautui hieman muisteja korkeammaksi, mutta ero pysyi jopa yllättävän pienenä. Erot coolereiden välillä osoittautuivat varsin pieniksi, joka ei ole suoranainen yllätys coolereiden yhtenäisen rakenteen myötä. Matalimmat lämpötilat mitattiin vähemmän yllättäen Thermalrightin Extreme-versiolta sen tuulettimen pyöriessä täydellä nopeudella. Korkeimmat arvot mitattiin puolestaan samalta coolerilta tuulettimen miniminopeudella. Käytännössä lämpötilat ovat kaikilla testicoolereilla suoraan riippuvaisia tuulettimien pyörimisnopeudesta.

Seuraavaksi päätimme tehostaa coolereiden toimintaa entisestään ja testasimme niiden jäähdytystehon kolmella tuulettimella varustettuna. Valmistajat toimittivat ystävällisesti ylimääräisen vakiotuulettimia vastaavan tuulettimen testejä varten. Noctuassa jouduimme kiinnittämään kaksi tuuletinta testien ajaksi vain yhdellä kiinnikkeellä, koska mukana toimitetaan kiinnikkeet vain kahdelle tuulettimelle. Kolmen tuulettimen testit ajettiin ainoastaan tuulettimien maksiminopeudella.

Mittauksissa kolmannen tuulettimen vaikutuksen todettiin olevan kaikilla coolereilla noin yhden celsiusasteen luokkaa. Poikkeuksena tähän oli be quiet, jossa lisätuulettimella ei saatu aikaiseksi lainkaan näkyvää parannusta kahden tuulettimen tilanteeseen.

Viimeisessä testivaiheessa halusimme selvittää coolereiden jäähdytysrivastojen suorituskyvyn yhteistä referenssituuletinta käyttämälle. Näistä tuloksista on hyötyä erityisesti käyttäjille, jotka haluavat käyttää coolerissaan omia tuulettimiaan. Valitsimme tuulettimiksi kaksi Phanteksin PH-F140TS-tuuletinta, jotta yksikään vertailucoolereista ei saanut asiassa ”kotikenttäetua”. 140 mm kokoisten tuulettimien maksiminopeudeksi ilmoitetaan 1200 RPM, melutasoksi 19 dBA ja ilmavirraksi 78,1 CFM. Tuulettimia ajettiin täydellä pyörimisnopeudella. Tässä osiossa verrokkina ovat myös aiemmin mainitut Silverstone Heligon HE02 sekä Phanteks PH-TC14PE.

Phanteksin tuulettimella parhaan suorituskyvyn tarjosi myös aiemmissa testivaiheissa kärjessä keikkunut Noctua, joka ylsi 66 asteen lämpötilaan. Noctuan takana vääntö on tiukkaa ja asteen erolla kakkosena tulee verrokkina mukaan otettu Phanteks. Jälleen asteen erolla edelliseen kolmantena on vuorossa Thermalright ja neljättä sijaa pitävät 69 asteen tasatuloksella Cryorig sekä verrokkina toiminut Silverstone. Kaukana tiiviin pääryhmän takana seuraa be quiet, jonka lämpötilalukemat jäivät täydet kymmenen astetta kärjestä jälkeen.

Pähkinänkuoressa testijoukon parhaimman yhdistelmän suorituskyvyn ja melutason suhteen tarjoaa Noctua, joka on mahdollista säätää toimimaan sekä erittäin tehokkaasti että varsin hiljaisesti. Myös Thermalrightin Extreme-version säätövara on erittäin laaja, mutta sen tuulettimet ovat maksiminopeudella erittäin meluisat. Thermalrightin vakioversion valmistajan ilmoittama säätöalue on varsin pieni, joten se kykenee myös minimikierroksilla varsin hyvään jäähdytystehoon. Cryorigin tuulettimien melu on tyypiltään kautta kierrosalueen testiryhmän miellyttävimmästä päästä. Be quietin jäähdytysteho osoittautui tässä seurassa pettymykseksi, vaikka sen tuulettimet toimivatkin ainakin mittauksien perusteella hieman muita hiljaisemmin.

 

Sisältö

 1. High-end-prosessoricoolerit vertailussa - kevät 2014
 2. be quiet! Dark Rock Pro 3
 3. Cryorig R1 Ultimate
 4. Noctua NH-D15
 5. Thermalright Silver Arrow IB-E
 6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
 7. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Ei tuo bequit kovin hankalalta vaikuta… Asenna H55 1150 kantaan ja tule kertomaan kuinka helppo oli asentaa =). Ohjeet on väärät ja kiinnitys epäsymmetrinen.

Jotenkin olisi toivonu yhtä highend valmisvesi jäähyä verrokiksi (esim H110 tai vastaavaa). Ne ei ainakaan ole rajottava tekikä muistien korkeudelle.

Minusta oli hyvä artikkeli tämmöinen, kun puhuttiin paljon asentamisesta. Siinä on osasyy miksi itse olen jättänyt isot möhköjäähyt kaupan hyllylle. Ikinä ei tiedä milloin tarvitsee jotain erikoista ristipää-meiskeliä ja luvattu "helppo asennus" muuttuu painajaiseksi. Edellistä kirjoittajaa kompaten oisin halunnut nähdä jonkunlaisen vesijäähypaketin (H80) verrokkina kun ne likimain samaan hintaluokkaan kuuluvat. Hyvä kirjoitus kumminkin.

Ilmeisesti Thermalright on hinta-laatusuhteeltaan järkevin valinta näistä.

Itselläni on Noctua NH-C14 joka jäähdyttää reippaasti ylikellotettua Core i5 2500K prossua. Lämmöt pysyy todella hyvin kurissa. En siis koe tarvetta uusia jäähyä tuommoiseen möhkäleeseen.
Mutta todella hyvä artikkeli!

Erittäin kattava ja hyvin perusteltu artikkeli mielenkiintoisesta aiheesta. Kiitos!

Hyvä artikkeli ja kannatti odottaa!
Tässä riittää luettavaa pidemmäksikin aikaa.

Noctua tosin vaihtelee U15 ja D15 -nimillä!

Edelleen kaipaisin lämpötilamittauksia yhtenäisellä desibeliluvulla.

Eli vaikkapa kaikkien tuulettimet säädetään 36 db tai johonkin vastaavaan, mitä testaajat pitävät tarpeeksi hiljaisena ja mitataan lämpötilat.

Toi maksiminopeudella mitatut jutut on mielestäni täysin hyödyttömät, ei kai kukaan sellaista mölyä viitsi kuunnella ja itse ainakin käytän näitä jätticoolereita juuri siksi, että ne voi säätää äänettömälle ja silti prossu pysyy viileänä.

compvter2

Jotenkin olisi toivonu yhtä highend valmisvesi jäähyä verrokiksi (esim H110 tai vastaavaa). Ne ei ainakaan ole rajottava tekikä muistien korkeudelle.

Valmisvesijäähyn suorituskykyä high-end-ilmajäähyyn nähden voi käydä puntaroimassa esimerkiksi Muropaketin vuoden takaisesta vesijäähdytysartikkelista, jossa verrokkina oli juurikin tässäkin artikkelissa käytetty Phanteksin cooleri: http://muropaketti.com/artikkelit/jaahdytys/240-ja-280-mmn-nestejaahdytteiset-prosessoricoolerit-testissa,6

Corex

Ilmeisesti Thermalright on hinta-laatusuhteeltaan järkevin valinta näistä.

Tein asiaan liittyen jo sellaisen korjauksen, että Cryorigin hinta oli tosiaan dollareina, ja valmistaja huomautti juuri, että Suomessa sen on tarkoitus tulla myyntiin noin 70 euron hintaan, eli Cryorig kilpailee Thermalrightin kanssa edullisimman coolerin tittelistä tässä vertailussa.

lunkwill

Hyvä artikkeli ja kannatti odottaa!
Tässä riittää luettavaa pidemmäksikin aikaa.

Noctua tosin vaihtelee U15 ja D15 -nimillä!

Kiitoksia palautteesta ja huomiosta – kirjoitusvirhehän sinne oli eksynyt. Itse löysin tuon virheellisen NH-U15:n vain sivuotsikosta – sano jos jäi vielä kummittelemaan johonkin muualle :)

Tosi oudot tulokset pimeälle kivelle :S

Itsellä käytössä ylikellotetun 1090T päällä, emolevyn ohjaamana ja pitää valehtelematta kyllä lämmöt alle 60c.

Corex

Ilmeisesti Thermalright on hinta-laatusuhteeltaan järkevin valinta näistä.

Jeps. Tuulettimetkin parempia kuin gentletyphoonit.

Mutta itse artikkeeliin. Ei tehty sitten apples to apples testiä. Muuten hyvä testi. Ei valittamista maks nopeuksista kun rasituksessa kuuluukin meluta jos on esim kellottanu prossua niin eihän tollasiailla minimi kierroksilla viileenä pysy.

lallijuoppo

Edelleen kaipaisin lämpötilamittauksia yhtenäisellä desibeliluvulla.

Eli vaikkapa kaikkien tuulettimet säädetään 36 db tai johonkin vastaavaan, mitä testaajat pitävät tarpeeksi hiljaisena ja mitataan lämpötilat.

Toi maksiminopeudella mitatut jutut on mielestäni täysin hyödyttömät, ei kai kukaan sellaista mölyä viitsi kuunnella ja itse ainakin käytän näitä jätticoolereita juuri siksi, että ne voi säätää äänettömälle ja silti prossu pysyy viileänä.

Tuossa viimeisessä samalla tuulettimella tehdyssä mittausosiossahan kaikissa coolereissa on ollut yhtenäinen desibeliluku. Vakiotuulettimien testiosiosta voi päätellä mielestäni riittävällä tarkkuudella coolerin käyttäytymistä matalammilla kierrosnopeuksilla. Toki mittauksia voisi tehdä monilla eri verrokkituulettimen kierrosnopeuksilla, mutta siihen meillä ei yksinkertaisesti aika riitä. Nytkin artikkelissa oli mukana jo "ylimääräisiä" testikierroksia pari kappaletta ja käytettävissä ollut aika ylittyi roimasti. Jostain on yksinkertaisesti karsittava, vaikka mieli tekisikin testata kaiken mahdollisen.

Täytyy kuitenkin pistää korvan taakse, josko ensi kerralla coolerivertailussa tekisi tuon yhteisen tuulettimen osion matalammalla kierrosnopeudella.

Minäkin olin kiinnostunut tuosta asennuksesta ja kuinka muistit mahtuvat alle. Itsellä pelikoneessa tämä : Zalman CNPS12X ja nyt pojalle uutta omaa konetta rakentamassa ja siihen olen cooleria katsomassa tämä avitti tilannetta aika mukavasti; ajattelin juuri tuota Noctuaa mutta Cryorigin laittoi miettimään uudelleen, muistit ovat juuri kingston hyper x fury…kun nuo beats:t eivät taida alle mahtua…mitenkähän tuo oma Zalman pärjäisi nyt. Joutui pikkuisen jumppaamaan kiinnityksien kanssa.

Juha Kokkonen

Tuossa viimeisessä samalla tuulettimella tehdyssä mittausosiossahan kaikissa coolereissa on ollut yhtenäinen desibeliluku. Vakiotuulettimien testiosiosta voi päätellä mielestäni riittävällä tarkkuudella coolerin käyttäytymistä matalammilla kierrosnopeuksilla. Toki mittauksia voisi tehdä monilla eri verrokkituulettimen kierrosnopeuksilla, mutta siihen meillä ei yksinkertaisesti aika riitä. Nytkin artikkelissa oli mukana jo "ylimääräisiä" testikierroksia pari kappaletta ja käytettävissä ollut aika ylittyi roimasti. Jostain on yksinkertaisesti karsittava, vaikka mieli tekisikin testata kaiken mahdollisen.

Täytyy kuitenkin pistää korvan taakse, josko ensi kerralla coolerivertailussa tekisi tuon yhteisen tuulettimen osion matalammalla kierrosnopeudella.

Eiköhän tämänkin testin perusteella aika hyvin saa jäähdyttimet oman mielen mukaiseen järjestykseen. Kaikkihan ne ovat hyviä ja lähinnä hinta sekä saatavuus ratkaisevat minulla. Joku viiden asteen ero jäähdytystehossa on aivan merkityksetön.

Jopas oli kattava artikkeli luettavaksi kaffeen kera. Kiitos jälleen kerran!

Testit ois kiva saada eri kuormilla esim. 100w,150w ja 200w tai jotenki tollee.. koska kaikkihan me tiedetää et eri coolerit käyttäytyy eri tavalla, eri kuormalla..

Hyvänä esimerkkinä Noctua nh-u14s vs nh-d14..

Harmi kun tuo nh-d15 ei tullu 2kk aikasemmin, oisin ostan sen tän nykysen tilalta :S

Huomio artikkelista ; kaikilla muroillahan on isot kopat joihin tämmöset möykyt menee heittämällä. Tuntuu että enemmistöllä on pienempää kuin 200x500x500 laatikkoa.
Kokeilitteko miten sopii johonkin vanhaan halpikseen tai micro kokoiseen ?
Kykenikö yhtään cooleria asentamaan kun emo oli kiinniruuvattuna > miten ropelien kiinnitys sangat sai vemputettua kiinni ?
Paljonko noi koolerit ylittää emon yläreunan >väli kattoon

Yksikään noista ei sovellu MSI z87-G45 kanssa kunnolla. Tuulettimen voi asentaaa vain yhdellä tapaa (tuulettimet asentaa väärin) jotta saa sopimaan, tuolloinkin on hyvin ahdas, muistit ottaa vastaan etc.

Noppa

Testit ois kiva saada eri kuormilla esim. 100w,150w ja 200w tai jotenki tollee.. koska kaikkihan me tiedetää et eri coolerit käyttäytyy eri tavalla, eri kuormalla..

Hyvänä esimerkkinä Noctua nh-u14s vs nh-d14..

Harmi kun tuo nh-d15 ei tullu 2kk aikasemmin, oisin ostan sen tän nykysen tilalta :S

Tuo olisi kyllä mukava lisäys testimetodeihin, mutta sen tekemiseen vaaditaan melkeinpä synteettinen testipenkki, jonka lämpökuormaa voi säätää manuaalisesti. Sellaisella olisi mielenkiintoista päästä testaamaan, mutta ainakin toistaiseksi haluamme testata coolerit luonnollisessa käyttöympäristössä aidon prosessorin avulla. Lisäksi ainakaan tällä hetkellä resurssit eivät riittäisi usean eri testikierroksen tekemiseen eri kuormilla, kun otetaan huomioon muutkin muuttujat coolerien jäähdytyksen suhteen.

Pazcat

Huomio artikkelista ; kaikilla muroillahan on isot kopat joihin tämmöset möykyt menee heittämällä. Tuntuu että enemmistöllä on pienempää kuin 200x500x500 laatikkoa.
Kokeilitteko miten sopii johonkin vanhaan halpikseen tai micro kokoiseen ?
Kykenikö yhtään cooleria asentamaan kun emo oli kiinniruuvattuna > miten ropelien kiinnitys sangat sai vemputettua kiinni ?
Paljonko noi koolerit ylittää emon yläreunan >väli kattoon

Hyviä huomioita. Ei valitettavasti tullut kokeiltua pienemmissä koteloissa – merkittävin mittahan kotelon suhteen on tuo coolerin korkeus. Kaikki vertailun coolerit asennettiin testikokoonpanoon emolevyn ollessa kotelossa. Toisissa coolereissa tuulettimien kiinnitys on toisia helpompaa – Noctua nelikon helpoin, Thermalright hankalin. Yksikään coolereista ei tullut merkittävästi emolevyn reunan yli, mutta tämä toki riippuu käytettävästä emolevystä. Asian voi laskea coolerin leveysmitasta, kunhan tietää oman emolevyn prosessorikannan etäisyyden emolevyn yläreunaan.

arskatb

Yksikään noista ei sovellu MSI z87-G45 kanssa kunnolla. Tuulettimen voi asentaaa vain yhdellä tapaa (tuulettimet asentaa väärin) jotta saa sopimaan, tuolloinkin on hyvin ahdas, muistit ottaa vastaan etc.

Se nyt on raaka fakta, että kun puhutaan tämän kokoluokan coolereista, yhteensopivuusongelmien vaara on aina olemassa, kun muuttujia on paljon. Tästä syystä joko komponenttien valinnassa on huomioitava cooleri, tai coolerin valinnassa komponentit. Kaikilta vertailun coolerivalmistajilta löytyy myös hoikempia ja yhteensopivampia malleja.

jass0

Tosi oudot tulokset pimeälle kivelle :S

Itsellä käytössä ylikellotetun 1090T päällä, emolevyn ohjaamana ja pitää valehtelematta kyllä lämmöt alle 60c.

Kai katsot CPUTIN:stä lämmöt, Thubaneilla kun core-lämmöt näyttävät mitä sattuu.

Hyvä artikkeli, mutta tokkopa tarvitsee lähteä uusimaan cooleria kun vasta tuli Macho hankittua. :D Mitä muuten tuolle i7-920:lle oikein tapahtui?

Näytä kaikki kommentit
Juha Kokkonen

Tuo olisi kyllä mukava lisäys testimetodeihin, mutta sen tekemiseen vaaditaan melkeinpä synteettinen testipenkki, jonka lämpökuormaa voi säätää manuaalisesti. Sellaisella olisi mielenkiintoista päästä testaamaan, mutta ainakin toistaiseksi haluamme testata coolerit luonnollisessa käyttöympäristössä aidon prosessorin avulla. Lisäksi ainakaan tällä hetkellä resurssit eivät riittäisi usean eri testikierroksen tekemiseen eri kuormilla, kun otetaan huomioon muutkin muuttujat coolerien jäähdytyksen suhteen.

No sepä se, tolla testipenkillä vois esim. testata / arvostella cooleri kerrallaa ja lisätä tulokset vaa entisten arvostelujen / tuloksien perää sen sijaa että testais aina 5 cooleria kerralla,kuhan muistaa vaa ilmottaa ilman lämmön.. jos semmonen siis olis.

Helpottais / nopeuttais toimintaa + saisitte lisää täytettä sivuille nopeemmassa tahdissa. :think:

9700 Pro

Mitä muuten tuolle i7-920:lle oikein tapahtui?

Se vain lopetti luotettavan toimintansa testialustana – ilmeisesti kova edestakainen asennusrääkki teki vuosien mittaan tehtävänsä :D Muistit tipahtelivat satunnaisesti pois toiminnasta ja prosessorin lämpötilat vaihtelivat samalla coolerilla 10-20 asteen sisällä eri päivinä. Viime vuonna jouduin ajamaan parin vertailun testit kokonaan uusiksi tuon takia, joten tuli mitta täyteen.

Kiitokset artikkelista!
Saisikos seuraavaksi vähän inhimillisemmän painoisia 500-600 gramman luokkaa, mutta muuten mahdollisimman hyviä pyörittimiä. Itse hieman hirvittää tuo reippaan kilon paino, vaikka onhan tuo yli puolikin kiloa enemmän kuin sielu sietäisi.

Noctua taas vähemmän yllättäen kärjessä.

Itse toivoisin pikkuhiljaa jo eri koteloa näihin testeihin. Tuntuu, että hiljaisuus ja yksinkertaisuus on nykyään arvossa, eli joku Fractal Designing R4 tyylinen koppa olisi mielenkiintoinen.

DiamondTear

Niin missä vaiheessa tuota kiintoavainta käytettiin?

Jos tarkoitat tuota be quietin mukana tullutta, niin se on ilmeisesti tarkoitettu muttereiden kiristämiseen kiinnitysrautojen päihin. Itse en ainakaan nähnyt sen käyttöä välttämättömäksi.

Hannibal_pjv

Kiitokset artikkelista!
Saisikos seuraavaksi vähän inhimillisemmän painoisia 500-600 gramman luokkaa, mutta muuten mahdollisimman hyviä pyörittimiä. Itse hieman hirvittää tuo reippaan kilon paino, vaikka onhan tuo yli puolikin kiloa enemmän kuin sielu sietäisi.

Hieman pienempiä tornicoolereita testattiin viime syksynä: Tornicoolerit testissä – Noctua NH-U14S, Phanteks PH-TC12DX ja Scythe Ashura ? Muropaketti

TuBBe

Noctua taas vähemmän yllättäen kärjessä.

Itse toivoisin pikkuhiljaa jo eri koteloa näihin testeihin. Tuntuu, että hiljaisuus ja yksinkertaisuus on nykyään arvossa, eli joku Fractal Designing R4 tyylinen koppa olisi mielenkiintoinen.

Tarkoituksena on testata coolereiden toimintaa, joten testikotelon vaikutus prosessorin lämpenemiseen pyritään pitämään tarkoituksella mahdollisimman vähäisenä. Tästä syystä käytössä on mahdollisimman avara kotelo. Lisäksi tilava kotelo on myös siltä osin tärkeä, että cooleria joudutaan vaihtamaan useita kertoja testauksen aikana. Tietokonekokoonpanosta löytyy lukuisia muuttujia, jotka vaikuttavat toisiinsa, joten erityistilanteita ei ole cooleritestin yhteydessä järkeä lähteä testaamaan. Kotelon vaikutusta kokoonpanon lämpötiloihin tutkitaan koteloartikkelien yhteydessä.

9700 Pro

Kai katsot CPUTIN:stä lämmöt, Thubaneilla kun core-lämmöt näyttävät mitä sattuu.

Pitääkin tarkistaa kun pääsen kotiin…

Tosiaan aika omituisia tuloksia Be Quietille. Muitten testeissä se on ollut ~5 astetta jäljessä Phanteksin lippulaivaa. Ellei nämä uudet coolerit täysin nöyryytä phanteksia niin jokin testeissä mättää.

Hyvä artikkeli, kiitoksia.

Mitä kommentteihin tulee niin ihmetyttää kun niin moni valittaa muistiyhteensopivuuksista isojen coolerien kanssa. Eikö se olisi vaan helpompi ostaa standardikokoiset muistit, niin ongelmaa ei olisi? Ainakin Noctuahan menee standardikokoisten muistien päälle ongelmitta, ja muistien "jäähdytys"lisäkkeistä ei normikäyttäjälle juuri iloa ole, lämpöjäkin usein vain nostavat.

Lancer

Tosiaan aika omituisia tuloksia Be Quietille. Muitten testeissä se on ollut ~5 astetta jäljessä Phanteksin lippulaivaa. Ellei nämä uudet coolerit täysin nöyryytä phanteksia niin jokin testeissä mättää.

Tuloksistahan sen näkee, koska myös Phanteks oli mukana verrokkina.

Aika hurjat on tilavaatimukset Noctuan NH-D15lle: jos muistien korkeus on 42mm -> tarvitaan n. 190mm tilaa jäähylle kun käyttää myös etutuularia ja 4 muistikampaa. Minulla on Corsair Obsidian 700D kotelo, missä on vapaata tilaa 180mm speksien mukaan jäähylle. NH-D14 + G.Skill Sniper -muistit ei tuo ongelmia, mutta paljon ei jää varaa. Löytyyköhän paljonkin koteloita, joissa on tuo 190mm :o? NH-D15 ei varmaan mahdu etutuularilla ja tuo kotelo on siitä suurimmasta ja leveimmästä päästä.

PS. 42mm korkeat muistit eivät ole mitenkään erityisen korkeat. G.Skill Ripjaws muistikammat ovat vielä korkeammat ja niistä piti ottaa aikoinaan heatspreaderit irti, jotta mahtui NH-D14 + Noctua 140mm etutuularin kanssa.

Tuo kannattaisi muuttaa:
"Pienimmissä koteloissa vertailucoolerien korkeuden kanssa saattaa ilmetä ongelmia, mutta yleisesti ottaen alle 170 mm korkea cooleri mahtuu varsin vaivatta kaikkiin harrastajien suosimiin tornikoteloihin."
Jottei pikkumurot koe karvaita pettymyksiä.

Perusmitta prossujäähyn korkeudelle koteloissa ollee luokkaa 150 mm. Eli iso osa kaikista koteloista on tuota luokkaa. Vaikka kotelo olisi muutoin iso, ja/tai ns laatukotelo, niin silti se ei välttämättä ole leveä. Edes 160 mm tilankin löytää suhteessa aika harvasta kotelosta. Eli ostaessa kannattaa todellakin tarkistaa tuo mitta; jäähy vs kotelo.

Joillakin valmistajilla on "cage"-mitta sivuillaan, jolloin siitä joutuu vielä vähentämään emolevyruuvien, emolevyn, soketin ja prossun korkeuden.
Joillakin valmistajilla on suoraan "cpu fan" tms korkeusmitta tarjolla.
Jos ei ole kumpaakaan tarjolla, niin kotelon on oltava vähintään luokkaa 190 mm leveä jotta olisi edes mahdollista että sinne menisi 160 mm korkea prossyjäähty. Eli siitä pystyy hieman arpomaan sopiiko vaiko eikö.

Antero3.2

Tuo kannattaisi muuttaa:
"Pienimmissä koteloissa vertailucoolerien korkeuden kanssa saattaa ilmetä ongelmia, mutta yleisesti ottaen alle 170 mm korkea cooleri mahtuu varsin vaivatta kaikkiin harrastajien suosimiin tornikoteloihin."
Jottei pikkumurot koe karvaita pettymyksiä.

Muokkasin hieman tuota kyseistä kohtaa artikkelissa. Useimmat varteenotettavat kotelovalmistajat kyllä ilmoittavat nykyään coolerin maksimikorkeuden, joten se on helppo tarkistaa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Olisin kyllä tuosta edelleen hiukan eri mieltä. Esim jos katselee Antecin Gaming ja Preformance-sarjan koteloita, niin niistä yksikään tuskin menee kategoriaan "pieni ja edullisemman pään kotelo". Ja silti mitoista arvuuttelemalla, koska kaikista ei prossujäähyn max mittaa kerrota, "vain" 7/15 kotelossa on tilaa 170 mm jäähylle.

Eli väittäisin että vaikka kotelo on iso ja kallis, niin silti on 50-60 mahtuuko siihen iso jäähysiili prossulle vai ei.

Ja tietty jos ei halua päätään vaivata asialla yhtään, niin ostaa vaikka sen Cooler Master HAF XM:n, siihen luulis mahtuvan ihan minkä tahansa systeemin mitä markkinoilla on. Ehkä.

Antero3.2

Olisin kyllä tuosta edelleen hiukan eri mieltä. Esim jos katselee Antecin Gaming ja Preformance-sarjan koteloita, niin niistä yksikään tuskin menee kategoriaan "pieni ja edullisemman pään kotelo". Ja silti mitoista arvuuttelemalla, koska kaikista ei prossujäähyn max mittaa kerrota, "vain" 7/15 kotelossa on tilaa 170 mm jäähylle.

Eli väittäisin että vaikka kotelo on iso ja kallis, niin silti on 50-60 mahtuuko siihen iso jäähysiili prossulle vai ei.

Ja tietty jos ei halua päätään vaivata asialla yhtään, niin ostaa vaikka sen Cooler Master HAF XM:n, siihen luulis mahtuvan ihan minkä tahansa systeemin mitä markkinoilla on. Ehkä.

Antecin P100- ja P280-malleissa valmistajan ilmoittama maksimikorkeus on 170 mm ja P380-mallissa 180 mm. Kaikki Gaming-sarjan mallit, jotka eivät tuota vaatimusta täytä, olivat nopean tarkistukseni perusteella joko halpamalleja (One & Three Hundred) tai vaihtoehtoisesti malli-iältään vanhentuneita. Juuri siksi myös artikkelissa mainitaan "harrastajien suosimat tornikotelot", koska harrastajapiireissä harvemmin suositaan rakenteeltaan vanhtentuneita tai epäkäytännöllisesti toteutettuja koteloita. Niin tai näin, on täysin järjetöntä hankkia cooleri tai kotelo varmistamatta ensin, että ne ovat yhteensopivia keskenään.

Juha Kokkonen

Antecin P100- ja P280-malleissa valmistajan ilmoittama maksimikorkeus on 170 mm ja P380-mallissa 180 mm. Kaikki Gaming-sarjan mallit, jotka eivät tuota vaatimusta täytä, olivat nopean tarkistukseni perusteella joko halpamalleja (One & Three Hundred) tai vaihtoehtoisesti malli-iältään vanhentuneita. Juuri siksi myös artikkelissa mainitaan "harrastajien suosimat tornikotelot", koska harrastajapiireissä harvemmin suositaan rakenteeltaan vanhtentuneita tai epäkäytännöllisesti toteutettuja koteloita. Niin tai näin, on täysin järjetöntä hankkia cooleri tai kotelo varmistamatta ensin, että ne ovat yhteensopivia keskenään.

Ok, nyt selkis mitä sä tarkotat "harrastajapiireillä". Eli piireihin pääsee vain ostamalla kallismalleja ja/tai malli-iältään uusia ja/tai käytännöllisesti toteutettuja koteloita.
Jos ostaa vanhan, käytetyn, halvan kotelon, ja ehkä jopa modaa sitä, niin silläpä ei piireihin pääse. :]

Antero3.2

Jos ostaa vanhan, käytetyn, halvan kotelon, ja ehkä jopa modaa sitä, niin silläpä ei piireihin pääse. :]

Jos ostaa vanhan, käytetyn, halvan kotelon, ei ole realistista automaattisesti olettaa, että se olisi yhteensopiva uusimpien high-end-coolereiden kanssa.

MuroBBS:n käyttäjien keskuudessa suosittuja yhteensopivia kotelomalleja löytyy kyllä lähes kaikista hintaluokista.

Muropaketin uusimmat