Uusimmat

Nanoxia Deep Silence 1

31.12.2012 10:12 Muropaketin toimitus

Saksalaistaustainen Nanoxia perustettiin runsaat viitisen vuotta sitten ja yritys on onnistunut luomaan itselleen nimeä hiljaisten tuulettimien avulla. Kuluvan vuoden toukokuussa Nanoxia esitteli ensimmäisen kotelonsa, joka ristittiin Deep Silence 1:ksi. Kotelon suunnittelun perustana toimivat ideaalinen jäähdytys, matala melutaso sekä ajattoman elegantti muotoilu. Marraskuun lopulla Nanoxia yllätti esittelemällä lyhyen ajan sisään jo Deep Silencen toisen evoluutioversion. Muropaketin testiin hankittiin kuitenkin Deep Silence 1 -malli, sillä artikkeli oli jo työn alla kakkosversion julkaisun aikaan. Kirjoitushetkellä Deep Silence 1:n hinta on Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 115 euroa.

Nanoxia on pakannut Deep Silence 1:n pahvilaatikkoon, joka on kuvitettu värillisillä logoilla sekä kuvilla kotelosta ja sen ominaisuuksista. Erityisesti pakkauksen pinnassa mainostetaan saksalaista insinöörityötä. Pakkauksen päädyissä on kantokahva-aukot ja sisällä kotelo on suojattu styroxilla sekä muovipussilla.

Kotelon oheistarvikkeet löytyvät kotelon sisältä Nanoxian logolla koristellusta mustasta pahvirasiasta. Rasiasta löytyy muovipusseihin pakattuna emolevyn 12 V lisävirtakaapelin jatkopala, mustia ruuveja, messinkisiä emolevyn kiinnityskorokkeita, neljä letkuläpivientien peitekumia, mustia nippusiteitä sekä 5,25 tuuman ulkoisen asemapaikan peitelevy 3,5 tuuman asemalle. Kattava ja kuvitettu ohjekirjanen on painettu englanniksi.

Deep Silence 1 on muotoiltu tarkoituksella klassisen yksinkertaiseksi, aivan kuten lähes kaikki muutkin tämän vertailun koteloista. Osaksi asiaan vaikuttaa tietysti se, että kotelo on suunniteltu pitkälti hiljaisuuden ehdoilla, joten avoimia aukkoja on mahdollisimman vähän. Kotelo on saatavilla neljänä eri värivaihtoehtona – mustana, hopeana, antrasiittina ja valkoisena. Valkoista väriä lukuun ottamatta värivaihtoehto vaikuttaa vain etupaneelin alumiinisomisteiden väriin. Testikappale on väriltään musta.

Deep Silence 1 on ulkomitoiltaan 220 x 517 x 532 mm (L x K x S) ja painaa 11,34 kg. Kyseessä on siis miditorniksi varsin korkea kotelo. Paino on jopa yllättävän suuri, ottaen huomioon, että runkomateriaalina on käytetty ohuehkoa 0,7 mm terästä. Etu- ja kattopaneeli ovat sitä vastoin muovia. Etu- ja kylkipaneelien sisäpinnassa on puolestaan käytetty ääntä vaimentavaa materiaalia.

Ulkoisia asemapaikkoja kotelossa on kolme 5,25 tuuman koossa. Sisäisiä 2,5/3,5 tuuman asemapaikkoja on puolestaan kahdeksan kappaletta. Tuuletinpaikkoja on seitsemän, joista kolmessa on esiasennettu tuuletin. Deep Silence 1 on yhteensopiva ATX-, micro-ATX- ja mini-ITX-emolevyjen kanssa. Valmistajan takuu on kaksi vuotta.

Vertailun muista koteloista poiketen Deep Silence 1:n etupaneelin luukku on jaettu kahteen osaan, joista ylempi on hieman alempaa pienempi. Luukkujen runko on muovia ja ulkopuoli on viimeistelty harjattua alumiinia muistuttavalla pinnalla. Luukut pysyvät kiinni magneeteilla ja avautuvat oikealle puolelle – avautumiskulma on arviolta runsaat 100 astetta. Luukkujen sisäpinnat on vuorattu ohuella huokoisella äänenvaimennusmateriaalilla. Sisäpinnalta löytyy myös pienet kumitassut, jotka estävät luukun resonoimisen koteloa vasten.

Ylemmän luukun takaa löytyy kolme 5,25 tuuman asemapaikkaa, reset-painike sekä kaksi tuulettimien säätöön tarkoitettua portaatonta liukusäädintä. Kahdella säätökanavalla voi käskyttää yhteensä kuutta tuuletinta. Asemapaikkojen peitelevyt ovat läpivirtaavaa mallia ja varustettu oikean reunan pikalukituksella. Idea on sama, kuin Fractal Designissa.

Alemman luukun takaa paljastuvat kotelon etutuulettimet, jotka ovat kiinni omissa muovikehikoissaan. Kehikot ovat saranoitu oikeasta reunastaan ja ponnahtavat auki vasemmasta reunasta painamalla. Kehikoiden ulkopinnassa on pölysuodattimet, jotka irtoavat helposti sivusuuntaan liu’uttamalla. Tuulettimet ovat kiinni kehikoissa työkaluvapaasti muovikynsien avulla. 120 mm Deep Silence -tuulettimien speksit ovat 1300 RPM, 14,2 dBA ja 60,1 CFM. Luukun vuoksi etutuulettimien ilmanotto on toteutettu etupaneelin kylkien kautta.

Virtapainike on sijoitettu etupaneelin päälle ja liitännät kotelon katolle. Suurehko virtapainike on pyöreä ja lyhytliikkeinen. Painikkeen ympärillä sijaitsee vihreä virran merkkivalo. Liitännät on toteutettu erikoisesti katon sisään piiloon painuvaan paneeliin. Liitännät ponnahtavat painamalla näkyviin ja piilossa ollessaan ovat näkymättömissä kattopaneelin tasalla. Tarjolla on kaksi USB 2.0-, kaksi USB 3.0- ja mikrofoni- sekä kuulokeliitännät. Muropaketin testikappaleessa liitäntäpaneeli ei toiminut aivan täydellisesti, sillä usein se aukesi vain puoliväliin jättäen liitännät puoliksi piiloon.

Kattopaneelin takaosaan on sijoitettu Air Chimney -luukku säästää Nanoxian mukaan käyttäjän jäähdytystehon ja hiljaisuuden väliseltä kompromissilta. Kyseessä on ilmanpoistoaukko, jota operoidaan manuaalisesti kattopaneelin kyljessä sijaitsevasta liukukytkimestä. Avautuessaan luukku nousee hieman kattopaneelin pinnan yläpuolelle päästäen poistoilman reunoille syntyneiden aukkojen kautta ulos. Hyvänä puolena ääni ei pääse suorinta reittiä katon ilmanpoistoaukkojen kautta käyttäjän korviin, mutta toisaalta ilmavirtaus on luukun vuoksi rajoitettua.

Kotelon pohja on noin sentin tasosta kohollaan krominkiiltoisten ja kumipohjaisten korokejalkojen ansiosta. Pohjatuulettimen ja virtalähteen ilmanottoaukkojen suojana on takakautta ulos vedettävä muovinen pölysuodatin.

Deep Silence 1:n takapaneeli on asettelultaan peruskauraa. Virtalähde sijaitsee pohjalla, lisäkorttipaikat keskellä ja liitinpaneeli sekä poistotuuletin yläosassa. Takatuuletinpaikkaan sopii 120 ja 140 mm tuulettimet. Tuulettimen yläpuolelta sekä korttipaikkojen vierestä löytyy läpiviennit nestejäähdytyksen letkuille. Mustaksi maalatun rungon rakenne ei ole Bitfenixin tapaan aivan tukevimmasta päästä, vaan sen saa nuljumaan koteloa siirrellessä.

Kylkipaneelien kiinnitys on toteutettu sormiruuveilla ja ne irtoavat taakse päin liu’uttamalla. Irrottamista on helpottamassa takareunaan muotoiltu kahva. Kylkipaneeleiden sisäpinnassa käytetty ohut äänenvaimennusmateriaali koostuu bitumikangaskerrosesta sekä vaahtokerroksesta. Vasemmassa kyljessä sijaitseva 120/140 mm tuuletinpaikka on oletuksena suljettu peitelevyllä ja lisäksi varustettu pölysuodattimella. Bitumipohjaisen vaimennusmateriaalin johdosta kylkipaneelit ovat melko painavia, mutta siitä huolimatta niissä on mahdollista saada aikaiseksi pientä nuljumista.

Oikean kylkipaneelin takaa löytyy kaikkiaan seitsemän erikokoista läpivientiaukkoa kaapeleille. Aukoissa on kumisuojat, jotka ovat varsin tukevasti paikallaan. Lisäksi emolevyn yläpuolelta löytyy avointa tilaa, jonka kautta on mahdollista pujottaa pienempiä johtoja ja kaapeleita. Kylkipaneelin taakse jää Muropaketin mittausten mukaan kohdasta riippuen noin 18,5 – 22 mm tila johtoja varten. Johdoille on väliseinässä myös pieniä kiinnityslenkkejä. Prosessorikannan asennusaukko on pienempi, kuin muissa tämän vertailun koteloissa, mutta siitä huolimatta riittävän kokoinen useimmille emolevyille. 5,25 tuuman asemapaikoista löytyy hieman poikkeuksellisesti pikalukitusmekanismi myös kotelon taustapuolelta.

Nanoxian sisä-layout ei eroa merkittävästi vertailun muista koteloista. Runko on maalattu ulkopeltien tapaan mattamustaksi eikä ole tukevin mahdollinen, sillä yläosasta väännellessä on helppo saada aikaiseksi pientä vääntymistä. Asemapaikat sijaitsevat tuttuun tapaan edessä, virtalähde takana pohjalla ja emolevy takana ylhäällä. 5,25 tuuman asemapaikoissa on molemmilla puolilla muoviset pikalukitussalvat. Kotelon seitsemän tuuletinpaikkaa ovat jakautuneet niin, että edestä löytyy kaksi, pohjasta yksi, kyljestä yksi, takaa yksi ja katosta kaksi paikkaa.

Nanoxia on päätynyt käyttämään mielenkiintoista ja monipuolista modulaarista kiintolevykehikkoratkaisua, joka koostuu kolmesta erillisestä metallikehikosta. Kehikoista kahteen sopii kolme levyä ja yhteen kaksi levyä. Oletuksena kaikki kolme kehikkoa sijaitsevat päällekkäin kotelon etuosassa. Kaksi ylimmäistä on helppo liu’uttaa ulos pikalukituksen vapauttamisen jälkeen. Irrotettavien kehikoiden kiinnitys on identtinen, joten ei ole väliä kumpi kehikoista sijaitsee alempana.

Levykehikkojen ylä- ja alapinnalta löytyy muovinen kisko, jonka avulla kehikko asettuu paikalleen kotelon sisään. Lukitus löytyy vain kehikoiden alapuolelta, joten pelkästään yläpuolelta 5,25 tuuman asemapaikkojen alle kiinnitetty kehikko pysyy kyllä kiinni kotelossa, mutta ei lukitu paikalleen. Levyt kiinnitetään kehikkoon metallisten kelkkojen avulla. Levyt kiinnitetään kelkkaan pohjasta ruuveilla ja välissä on värinää vaimentavat kumityynyt. Kelkat tukevat sekä 2,5 että 3,5 tuuman levyjä.

Kehikkojen asennusvaihtoehtoja on monia ja lähes jokainen käyttäjä löytää varmasti tarpeisiinsa sopivan ratkaisun. Pikalukituksella kiinni olevista kehikoista voi irrottaa toisen tai molemmat, jolloin levypaikkoja jää jäljelle 3-6 kappaletta. Tarvittaessa irrotetun kehikon voi kiinnittää myös kotelon pohjalle alakehikon viereen, sillä pohjasta löytyy muovinen kisko tätä tarkoitusta varten. Pohjalla olevan muovikiskon voi myös irrottaa, jolloin sen alta paljastuu pohjan tuuletinpaikka.

Jos kotelon etuosaan halutaan kunnolla tilaa, voidaan myös pohjaan kiinnitetty kolmen levyn kehikko irrottaa kotelosta. Kehikko on kiinni neljällä ristikantaruuvilla, joten ilman työkaluja ei toimenpiteestä selvitä. Kehikon irrottamisen jälkeen tilaa riittää mainiosti esimerkiksi paksummankin neljällä tuulettimella varustetun 240 mm jäähdytyskennon kiinnittämiseen. Lisäksi muoviseen lattiakiskoon on mahdollista edelleen asentaa kahden tai kolmen levyn kehikko.

Deep Silence 1 on varustettu kahdeksalla laajennuskorttipaikalla, joista löytyy sormiruuvein kiinnitetyt rei’itetyt peitelevyt. Virtalähteen kiinnityskehyksessä on pehmuste ja kotelon pohjalla kumiset tassut. 140 mm takatuuletin on Nanoxian Deep Silence -sarjalainen ja sen spekseiksi kerrotaan 1100 RPM, 68,5 CFM ja 14,4 dBA. Katossa on paikat kahdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle, tai vaihtoehtoisesti jopa 280 mm jäähdytyskennolle. Emolevyn kiinnitys tapahtuu messinkikorokkein, jotka käyttäjän on itse ruuvattava kiinni koteloon. Prosessoricooleri saa olla jopa 185 mm korkea ja näytönohjaimen maksimipituus on 315 mm kiintolevykehikoiden kanssa (445 mm ilman kehikkoa).

Nanoxian sisältä löytyy mukavasti tilaa, joka helpottaa kokoonpanon asentamista. Ilman työkaluja ei toimenpiteestä selviä, sillä emolevyn, virtalähteen ja kiintolevyjen kiinnittämiseen tarvitaan ruuvimeisseliä. Emolevyn korokkeet käyttäjän on asennettava sormipelillä, sillä mukana ei toimiteta siihen tarkoitettua työkalua. Virtalähteen takana sijaitsevasta kaapeliläpiviennistä Deep Silence 1 ansaitsee plussaa, sillä se on riittävän korkea johtojen vaivattomaan liikutteluun. Oikean kylkipaneelin takana saisi olla hieman enemmän tilaa, sillä kyljen sulkeminen saattaa vaatia pientä taiteilua, jos kaapelit eivät ole levittäytyneet tasaisesti sen taakse. Plussaa kotelo ansaitsee tuuletinsäätöpaneelin pitkistä johdoista, jotka ylettyvät aivan kotelon takaosaan asti. Johtoja on kaksi ja niistä kummastakin löytyy kolme tuuletinliitäntää.

 

Sisältö

  1. Hiljaiset miditornikotelot vertailussa
  2. BitFenix Ghost
  3. Cooler Master Silencio 650
  4. Fractal Design Define R4
  5. Nanoxia Deep Silence 1
  6. Thermaltake New Soprano
  7. Numeroiden mukaan, lämpötilamittaukset & melumittaukset
  8. Loppuyhteenveto