Uusimmat

Numeroiden mukaan, lämpötilamittaukset & melumittaukset

31.12.2012 10:12 Muropaketin toimitus

 

Numeroiden mukaan

Tässä kappaleessa asetamme vertailukotelot paremmuusjärjestykseen eri ominaisuuksien osalta. Mukana on niin puhtaisiin numeroihin perustuvia yksityiskohtia kuin Muropaketin toimituksen tekemiä huomioita.

Levein: Fractal Design Define R4 on testiviisikon levein kotelo 232 mm:n lukemalla. Perässä tulevat 220 mm leveät Nanoxia ja Thermaltake. Joukon kapein kotelo on Cooler Master 207 mm:n leveysmitalla. Leveys on merkittävä tekijä erityisesti kaapelitilan koon maksimoimisen sekä korkeiden prosessoricoolereiden tuen kannalta.

Korkein: Bitfenix Ghost on vertailujoukon korkein kotelo 522 mm:n mitalla. Ryhmän matalin on puolestaan 460 mm korkea Thermaltake New Soprano, joten korkeushaarukka on yli kuusi senttimetriä. Osassa koteloista korkeutta lisää jopa usealla sentillä muovinen kattopaneeli, joten korkeusero ei vaikuta välttämättä suoraan kotelon sisätiloihin.

Syvin: Suurin matka etupaneelista takapaneeliin on 532 mm ja se löytyy Nanoxiasta. Pienin kyseinen mitta on Bitfenixissä ja Thermaltakessa, josta kumpaisenkin kohdalla mittanauha näyttää 510 millimetriä. Juuri syvyys on mitta, joka on kasvanut viime vuosina eniten harrastajille suunnatuissa tietokonekoteloissa. Se mahdollistaa väljemmät tilat emolevyn ympärille, laajemmat sijoitusmahdollisuudet nestejäähdytykselle sekä monipuolisemmat kiintolevyjen kiinnitysratkaisut.

Painavin: Cooler Master Silencio 650 on viisikon painavin kotelo 13 kilogramman massallaan. Perässä tulee 12,3 kiloinen Fractal Design Define R4. Kevyimpiä ovat puolestaan 8,3 kiloiset Bitfenix ja Thermaltake. Paino ei ole kaikissa käyttötarkoituksissa hyväksi, mutta hiljaisten koteloiden tapauksessa se tarkoittaa yleensä tukevaa runkorakennetta sekä kattavaa äänenvaimennusta.

5,25 tuuman asemapaikat: Eniten 5,25 tuuman asemapaikkoja löytyy Thermaltakesta – se on ainoa, josta niitä löytyy neljä kappaletta. Fractal Designin kahta paikkaa lukuun ottamatta muissa koteloissa paikkoja on kolme. Nykypäivänä optisten asemien merkitys on vähentynyt ja useimmille käyttäjille riittää vain 0-2 paikkaa, joten neljää voi pitää hieman ylimitoitettuna tämän kokoluokan kotelossa.

3,5 tuuman levypaikat: Fractal Design ja Nanoxia tarjoavat käyttäjilleen kahdeksan 3,5 tuuman asemapaikkaa. Vähiten 3,5 tuuman paikkoja löytyy puolestaan Bitfenixistä, jossa niitä on neljä sisäistä ja yksi ulkoinen. Monet nykyvalmistajat panostavat 3,5 tuuman paikkojen määrään, mutta koska kaikilla käyttäjillä ei ole suurta määrää kiintolevyjä, on levypaikkojen muokattava rakenne myös tärkeä ominaisuus.

2,5 tuuman levypaikat: Fractal Design pystyy majoittamaan sisäänsä jopa 10 2,5 tuuman levyä, joka on testijoukon paras tulos. Cooler Masteriin 2,5 tuumaisia levyjä mahtuu puolestaan vain kaksi kappaletta yhteensopivien kelkkojen rajatun määrän vuoksi. 2,5 tuumaisten levypaikkojen merkitys on kasvanut viime vuosina SSD-tekniikan myötä, sillä moni valveutunut käyttäjä hyödyntää kokoonpanossaan ainakin yhtä nopeaa SSD-levyä. Helppo ja toimiva ratkaisu on sisällyttää sekä 2,5 että 3,5 tuuman levyjen kiinnitysmahdollisuudet samaan levykelkkaan.

Prosessoricoolerin korkeus: Nanoxiaan mahtuu valmistajan tietojen mukaan korkein prosessoricooleri (185 mm). Pienimmän 165 mm:n maksimikorkeuden ilmoittaa Bitfenix, mutta siitä huolimatta kaikkiin vertailuryhmän koteloihin mahtui 171 mm korkea Phanteks PH-TC14PE -cooleri, joka on markkinoiden suurimpia. Suurimmat kaupasta löytyvät prosessoricoolerit ovat korkeudeltaan noin 160 ja 170 mm:n väliltä, joten nykyisellään vertailukoteloilla ei pitäisi syntyä ongelmia prosessoricoolereiden kanssa.

Näytönohjaimen/laajennuskorttien pituus: Pienin näytönohjaimen maksimipituus, 268 mm, löytyy Cooler Masterista. Suurin lukema, 330 mm, on puolestaan BitFenixissä. Kaikissa koteloissa Thermaltakea lukuun ottamatta tilaa saa lisättyä yli 400 mm:iin kiintolevykehikoita muokkaamalla tai irrottamalla. Tämän hetken huippunäytönohjaimista GeForce GTX 690 on pituudeltaan 279 mm ja Radeon HD 7970 275 mm, joten ongelmia ei pitäisi syntyä muiden, kuin Cooler Masterin kanssa, ja senkin kanssa vain kun ylempi levykehikko on paikallaan.

Tuulettimien määrä: Kotelon mukana tulevia löytyy Cooler Masterista ja Nanoxiasta kolme kappaletta. Muissa koteloissa tuulettimia on valmiina kaksi. Valmiiden tuulettimien hyöty on kaksijakoinen. Toisaalta kaikki kotelon mukana toimitettavat tuulettimet ovat käyttäjälle plussaa, mutta toisaalta jos niiden ominaisuudet eivät vakuuta käyttäjää, on koteloon kuitenkin hankittava uudet tuulettimet. Pari laadukasta tuuletinta onkin käyttäjän kannalta parempi vaihtoehto, kuin kourallinen keskinkertaisia tusinatuulettimia.

Tuuletinpaikkojen määrä: Eniten tuuletinpaikkoja löytyy Fractal Designista ja Nanoxiasta – molemmissa niitä on seitsemän kappaletta. Cooler Masterissa ja Bitfenixissä paikkoja on kuusi, kun taasen Thermaltake tarjoaa vain vaatimattomat kolme paikkaa. Tuuletinpaikkojen kokonaismäärä ei ole itseisarvo, sillä hiljaisessa kotelossa tuuletinaukot vaikuttavat heikentävästi melutasoon. Cooler Masterin, Fractal Designin ja Nanoxian käyttämät käyttämättämien tuuletinpaikkojen sulkuratkaisut ovatkin fiksu ratkaisu kyseiseen ongelmaan. Paikkoja on kuitenkin oltava riittävästi myös tehokkaamman kokoonpanon jäähdytyksen takaamiseksi.

Tuuletinsäätö: Kattavimmat tuuletinsäätömahdollisuudet tarjoaa Nanoxia, sillä se kykenee säätämään portaattomasti kahdessa erillisessä kanavassa yhteensä kuutta tuuletinta. Cooler Master ja Fractal Design ovat varustettu kolmen tuulettimen säätömahdollisuudella – Silencio 650:ssä kaksiasentoisella ja Define R4:ssä kolmeasentoisella. Bitfenixissä ja Thermaltakessa ei ole lainkaan integroitua säädintä. Tuuletinsäädin on mukava lisä kotelon perusvarustukseen, mutta toisaalta nykyemolevyistä löytyy varsin kattavat ohjelmalliset säätömahdollisuudet. Lisäksi liian yksinkertainen säädin saattaa jäädä turhaksi, jos koteloon lisätään tuulettimia ja niille kaivataan kattavampia säätömahdollisuuksia.

Tukevin rakenne: Muropaketin käyttökokemuksien perusteella vertailun tukevin rakenne löytyy Cooler Masterin ja Fractal Designin koteloista. Vähemmän yllättäen ne ovat myös testin painavimmat kotelot. Thermaltake sijoittuu keskikastiin ja perää jäävät pitämään Nanoxia ja BitFenix. Tukevuuteen vaikuttavat mm. käytetty materiaalipaksuus sekä jäykistävät rakenneratkaisut. Uusissa koteloissa yleistyneet muokattavat sisärakenteet heikentävät huonosti toteutettuina helposti kotelon rakennetta.

 

Lämpötilamittaukset

Koteloiden jäähdytystehon testaamiseksi asensimme niihin saman testikokoonpanon, jota on käytetty jo aiemmin useissa Muropaketin artikkeleissa. Testikokoonpano koostuu Intel Core i7 920 -suorittimesta (TDP-arvo 130 W), Asuksen P6T Deluxe -emolevystä, kolmesta Qimondan yhden gigatavun DDR3-muistikammasta, Phanteks PH-TC14PE -prosessoricoolerista, NVIDIA GeForce 285 GTX -näytönohjaimesta, Western Digitalin SATA-kiintolevystä, Intelin 2,5 tuuman X25 SSD -levystä sekä Fractal Design Tesla 650W -virtalähteestä. Suoritin ylikellotettiin toimimaan 3,6 GHz (20×180 MHz) kellotaajuudella ja 1,3 voltin käyttöjännitteellä.

Prosessorin, näytönohjaimien ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti HWmonitor-ohjelman avulla. Lisäksi piirisarjan jäähdytyssiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen lämpömittarin avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95- sekä FurMark 1.10.3 -testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui 22 asteen tuntumassa. Kaikilla tuuletinsäätimellä varustetuilla testikoteloilla tulokset kirjattiin tuulettimen minimi- ja maksiminopeudella. Tästä syystä kuvaajasta löytyy merkinnät ”L” ja ”H” (Fractal Designin tapauksessa 5V ja 12V).

Lämpötilamittauksissa huomioitiin jälleen vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavanaan suurin lämpökuorma. Suurimmalla lämpökuormalla jäähdytyksen todelliset kyvyt ja mahdolliset rajat tulevat parhaiten esiin. Testit ajettiin ”hiljaisuuden ehdoilla”, eli kaikki mahdolliset ylimääräiset koteloiden aukot pidettiin suljettuina (Nanoxian Air Chimney, Cooler Masterin kattoluukku, Fractalin kyljen ja katon tuuletinpaikat).

Kuumimpina käyneitä komponentteja olivat tälläkin kertaa vähemmän yllättäen prosessori ja grafiikkapiiri. Grafiikkapiirin lämpötila liikkui noin 95 ja 105 asteen välillä. Prosessorin lämpötila liikkui puolestaan noin 10 asteen haarukassa vajaan 70 ja vajaan 80 asteen välimaastossa.

Grafiikkapiirin lämpötila pysyi matalimpana (93 astetta) Fractal Designilla, kun kotelotuulettimet pyörivät täydellä nopeudellaan. Tiukasti perässä tulevat Nanoxia täydellä tuuletinnopeudella (95 astetta) sekä Thermaltake 96 asteen tuloksella. Joukon hännille jäi Cooler Master, jonka näytönohjaimen lämpötilat ylittivät ainoana sadan asteen rajan.

Prosessorin lämpötilan osalta matalimman lämpötilan lyö tiskiin BitFenix 68,5 asteen tuloksella. Niukasti yhden asteen päässä perässä tulee Fractal Design täydellä tuuletinnopeudella sekä puolentoista asteen päässä Nanoxia myöskin täydellä tuuletinnopeudella. Thermaltake jää keskijoukkoon 73 asteen tuloksella ja häntää jää jälleen pitämään Cooler Master 76,5 ja 79 asteen lukemilla.

Piirisarjan lämpötiloissa kärkitilat menevät Fractal Designille (48 astetta) ja Nanoxialle (48,5 astetta). Muut kolme koteloa muodostaa toisen joukon noin 53 asteen tuntumassa olevilla lämpötiloillaan. Korkeimmat lämpötilat mitattiin hiljaisimmalla tuuletinnopeudella toimineelta Fractal Designilta sekä vastaavalla asetuksella toimineelta Cooler Masterilta.

Kiintolevyn lämpötila asettuu koteloilla viiden asteen haarukkaan. Matalin 30 asteen lämpötila mitattiin Fractal Designilta ja korkein 35 astetta Cooler Masterilta matalalla tuuletinnopeudella. Virtalähteen poistoilman lämpötila liikkui noin viiden asteen sisällä, vaikka pohjalle sijoitetun virtalähteen voisi olettaa toimivan kaikilla koteloilla hyvin samoissa lämpötiloissa. Matalin 25,5 asteen tulos mitattiin BitFenixiltä ja Nanoxialta. Korkeimmaksi lämpö pääsi puolestaan Cooler Masterilla ja Fractal Designilla.

Yhteenvetona koteloviisikon parhaat jäähdytysominaisuudet löytyvät testituloksien perusteella Fractal Designista ja Nanoxiasta. Myös BitFenix pärjää varsin hyvin erityisesti prosessorin osalta, ehkäpä osaksi avoimen kattorakenteensa ansiosta.

 

Melumittaukset

Tuttuun tapaan kotelon jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 70 cm korkeudella 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna.

Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään puoleen desibeliin. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Thermaltaken hiljaista 140 mm tuulettimella varustettua ToughPower Grand 650W -virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä diagnostiikkayksiköllä toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa. Virtalähde eristettiin mittaustilasta niin, ettei sen tuulettimen melu vaikuttanut mittaustuloksiin.

Bitfenix Ghost ei sisällä tuuletinsäädintä, joten sen tuulettimet pyörivät yhdellä ja samalla nopeudella. Tuulettimien äänimaailma koostuu pienestä huminasta, pienestä hurinasta ja vaimeasta moottorista kuuluvasta sirinästä. Nämä ovat kuultavissa vain hiljaisessa tilassa alle puolen metrin päästä kuunneltaessa. Mittaustulosten perusteella Ghost on yksi vertailun hiljaisimmista koteloista ja niihin voi yhtyä myös käytännön tasolla. Kyseessä on erittäin hiljainen, vaikkakaan ei täysin äänetön kotelo.

Cooler Master Silencio 650 tarjoaa käyttäjälle kaksi tuulettimien nopeusasetusta – 1200 ja 700 RPM. Molemmilla pyörimisnopeusasetuksilla kotelotuulettimilla on harmillinen ominaisuus – moottorista kuuluva rahina ja natina, joka on vallitseva ääni niiden kokonaisäänimaailmassa. Matalilla kierroksilla päällimmäinen ääni on em. rahina, jonka lisäksi on lähempää kuunneltaessa havaittavissa pientä huminaa. Rahina on kuultavissa hiljaisessa huoneessa runsaan metrin päähän. Täydellä kierrosnopeudella tuulettimet pitävät tasaista huminaa ja rytmikäs rahina on edelleen päällimmäisenä hiljaisessa huoneessa useamman metrin päähän. Vaikka Silencio 650:tta ei voi sanoa äänekkääksi koteloksi, ovat sen tuulettimet vaativamman käyttäjän mielestä käyttökelvottomat. Ilman sivuääntä tuulettimien ääni olisi varsin miellyttävä.

Fractal Design Define R4 mahdollistaa mukana tulevien 140 mm tuulettimien kierrosnopeuden valitsemisen kolmesta eri vaihtoehdosta etupaneelista käsin. Minimikierroksilla tuulettimista on havaittavissa läheltä kuunneltaessa ilman väreilyä sekä vaimeaa raksutusta. Yli 50 cm päästä tuulettimet ovat käytännössä äänettömiä. Keskimmäisellä nopeusasetuksella humina ja raksutus voimistuvat hieman, mutta lopputulos on edelleen erittäin hiljainen. Täydellä kierrosnopeudella hyppäys melutasossa on suurempi ja ääni koostuu ilmavirran huminasta, hurinasta ja lapojen ilmaa repivästä äänestä. Ääni kuuluu hiljaisessa huoneessa vaimeana runsaan parin metrin päähän. Mittaustulosten perusteella Define R4 ei erottaudu taustamelusta tuulettimien minimikierroksilla.

Nanoxia Deep Silence 1 tarjoaa käyttäjälle vertailuryhmän monipuolisimman tuuletinsäädön – kaksi portaattomasti säätyvää kanavaa yhteensä kuudelle tuulettimelle. Minimikierroksilla tuulettimista kuuluu läheltä kuulostellessa lähinnä pientä laahaavaa rahinaa sekä ilman värinää. Kokonaisuus on erittäin hiljainen ja käytännössä äänetön yli 50 cm etäisyydeltä. Täydellä nopeudella tuulettimet pitävät tasaista miellyttävää huminaa sekä lähempää kuunneltuna pientä naksutusta/rahinaa. Mittausten mukaan Nanoxian tuuletinmelu ei erotu miniminopeudella testiympäristön taustamelusta.

Thermaltake on toinen vertailun kahdesta kotelosta, jotka eivät ole varustettu tuuletinsäätimellä. Se on myös ainut, jonka etu- (120 mm) ja takatuuletin (200 mm) poikkeavat merkittävästi toisistaan. Kotelon takatuuletin pitää keskivoimakasta huminaa sekä lapojen ilmaa repivää ääntä. Takatuulettimen ääni kuuluu useamman metrin päähän hiljaisessa huoneessa. Etutuulettimen ääni on puolestaan humisevaa yhdistettynä pieneen lapojen repivään ääneen sekä moottorista kuuluvaan tasaiseen laahaavaan rahinaan. Mittausten perusteella Thermaltake on vertailun äänekkäin kotelo yhdessä Cooler Masterin maksimikierrosten kanssa.

Yhteenvetona vertailuryhmästä löytyy kolme koteloa, joiden melutaso on erittäin hiljainen tai lähes äänetön. Ne ovat BitFenix, Fractal Design ja Nanoxia. Säädettävillä tuulettimilla varustetuista koteloista maksiminopeudella hiljaisin on Fractal Design. Myöskään melumittausten hännille jääneitä Thermaltakea ja Cooler Masteria ei voi pitää äänekkäinä, vaikkakaan ei myöskään erityisen hiljaisina koteloina.

 

Sisältö

  1. Hiljaiset miditornikotelot vertailussa
  2. BitFenix Ghost
  3. Cooler Master Silencio 650
  4. Fractal Design Define R4
  5. Nanoxia Deep Silence 1
  6. Thermaltake New Soprano
  7. Numeroiden mukaan, lämpötilamittaukset & melumittaukset
  8. Loppuyhteenveto