Uusimmat

Ylikellotus & loppuyhteenveto

27.02.2007 21:45 Muropaketin toimitus

Ylikellotukset tuottivat pienoisia ongelmia, sillä Catalyst Control Centeristä nostaessa kellotaajuuksia, ruutu alkoi vilkkua valkoisena ja ATIToolilla, PowerStripillä tai Rivatunerilla nostaessa muistien kellotaajuuksia, kokoonpano kaatui välittömästi. Lopulta toimivaksi ohjelmaksi havaittiin ATI Tray Tools, jolla Radeon X1950 Pron 620 / 740 MHz:n kellotaajuudet onnistuttiin nostamaan 635 / 756 MHz:iin, joten näytönohjain on jo vakiona rääkätty aivan loppuun kellotaajuuksien suhteen. Kovin paljon pidemmälle ei myöskään Radeon X1650 XT:llä päästy, sillä muistien 730 MHz:n kellotaajuutta ei onnistuttu nostamaan lainkaan ja grafiikkapiirikin taipui 600 MHz:stä ainoastaan 628 MHz:iin.

Erittäin niukat ylikellotusvarat tarkoittavat samalla sitä, ettei vakiokellotaajuuksiin nähden 3DMark05:n tulos parane merkittävästi. Radeon X1950 Pron osalta tulos paranee noin 100 pisteellä ja Radeon X1650 XT:llä 120 pisteellä.

Quake 4:ssä Radeon X1950 Pron tulos kipuaa 0,4 FPS:lla ja Radeon X1650 XT:n 0,9 FPS:lla.

 

Loppuyhteenveto

AGP-aikakauden aika alkaa pikku hiljaa olla tiensä päässä ja PCI Express on jo ehtinyt valtaamaan valtaosan näytönohjainmarkkinoista. Useiden tietokonettaan pidemmällä syklillä päivittävien emolevyistä löytyy kuitenkin vielä AGP-väylä ja -näytönohjain, ja positiivisena puolena muutamat näytönohjainvalmistajat ovat vielä julkaisseet uusia AGP-näytönohjaimia. HIS on kunnostautunut tässä asiassa ja artikkelissa käsiteltiin kaksi AMD/ATIn grafiikkapiireihin perustuvaa mallia: Radeon X1950 Pro ja Radeon X1650 XT. Kysymys kuitenkin kuuluu, kannattaako päivittää uuteen AGP-näytönohjaimeen vai siirtyä suoraan uuteen emolevyyn ja PCI Express -näytönohjaimeen?

HIS:n näytönohjaimet ovat kaikin puolin onnistuneita tuotteita ja useimpia ilahduttanee mukana tulevat hiljaiset IceQ-jäähdytysratkaisut, jotka kykenevät myös pitämään lämmöt alhaalla. Arviolta reippaan 200 euron hintainen Radeon X1950 Pro on varusteltu hyvin, joskin tavarat olivat arveluttavasti samat kuin PCI Express -mallissa ja varsinkin CrossFire-siltaliitin aiheutti hämmästystä. Puolentoista sadan euron hintaluokkaan sijoittuva Radeon X1650 XT on varuteltu niukemmin, mutta mukana tulee kaikki tarvittavat tarvikkeet.

Testit osoittivat, että molemmat Radeonit peittosivat vertailuna käytetyn iäkkäämmän GeForce 6800 GT:n ja suurimmassa osassa suorituskykymittauksia Radeonit voittivat selvästi kilpakumppaninsa. Varsinkin Radeon X1950 Pro kykeni pinnistämään sen verran paljon GeForce 6800 GT:llä karkuun, että eroa voisi kutsua huomattavaksi. Suurimmaksi miinukseksi molemmille näytönohjaimille lankeaa saatavuuden ohella ylikellotuspotentiaali, jota ei käytännössä ollut lainkaan. Jos kotelon sisällä puhkuu edelleen AGP-näytönohjain ja tarkoituksena olisi saada lisää pelitehoa, kannattaa miettiä tarkkaan panostusta PCI Express -laitteistoon. Nykyinen kuluttajatason näytönohjain vastaa suorituskyvyltään vanhempaa high-end-tason mallia ja hyvin vanhan näytönohjaimen päivittäminen Radeon X1950 Prohon voi olla vielä järkevää. Kuitenkin esimerkiksi GeForce 6800 Ultran omistajille uusi näytönohjain ei välttämättä tuo tarpeeksi parannusta, jotta päivittäminen olisi perusteltua.

 

HIS Radeon X1950 Pro IceQ3 Turbo

Hyvää

  • Suorituskyky
  • Jäähdytys
  • Oheisvarustelu
  • Nykypäivän ominaisuudet (esim. H.264-kiihdytys)

Huonoa

  • Saatavuus
  • Ylikellotuspotentiaali

 

HIS Radeon X1650 XT IceQ Turbo

Hyvää

  • Jäähdytys
  • Nykypäivän ominaisuudet (esim. H.264-kiihdytys)

Huonoa

  • Saatavuus
  • Ylikellotuspotentiaali

 

Sisältö

  1. HIS:n uudet AGP-Radeonit testissä
  2. HIS Radeon X1650 XT IceQ Turbo
  3. Testikokoonpano, tehonkulutus, lämpötila, melu & suorituskykymittaukset
  4. Ylikellotus & loppuyhteenveto