Uusimmat

Fractal Design Node 605

27.02.2015 00:40 Muropaketin toimitus

Fractal Design on noussut tällä vuosikymmenellä yhdeksi Pohjoismaiden suosituimmista tietokonekotelovalmistajista, eikä syyttä. Fractalin valikoimista löytyy tuotteita myös erikoisempiin tarpeisiin, kuten tässä artikkelissa mukana oleva Node 605. Node 605 esiteltiin kesällä 2012, joten se on ollut markkinoilla nyt noin 2,5 vuotta. Muropaketin hintavertailun mukaan Node 605 irtoaa edullisimmillaan noin 160 euroon, joka tekee siitä selkeästi tämän vertailun kalleimman kotelon.

Node 605 toimitetaan ruskeassa pahvilaatikossa Cooltek G3:n tapaan. Pakkauksen pintaan on painettu valmistajan logon ja mallinimen ohella myös selkeitä hahmotelmakuvia kotelosta. Laatikossa ei ole kantokahvoja, mutta niitä ei jää kaipaamaan. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattu styroxilla sekä muovipussilla.

 

Pakkauksen mukana toimtettavat oheistarvikkeet ovat mustassa pahvirasiassa, jonka pinnassa on selvästi eriteltynä rasian sisältö. Tarjontaan sisältyy käyttöohjekirjanen, takuutietolappunen, optisen aseman kiinnitysraudat ruuveineen, kahteen eri pussiin jaoteltuja asennusruuveja sekä viisi mustaa nippusidettä.

Node 605 muotokieli on – kuten valmistajakin asian ilmaisee – skandinaavisen minimalistista. Kahdeksan millimetrin paksuisesta mustaksi anodisoidusta harjatusta alumiinilevystä valmistettu etupaneeli on hyvin pelkistetty ja ainoat tasaisen pinnan rikkovat yksityiskohdat ovat alareunassa kulkeva sauma, virtapainike sekä valmistajan valkoinen logo. Etupaneelia lukuun ottamatta Node 605:n rakenne on mustaksi maalattua teräslevyä.

Kotelon ulkomitat ovat 445 x 164 x 349 mm (L x K x S), eli hyvin samaa luokkaa Cooltekin kanssa. Vaa’an viisari heilahtaa tasan kuuden kilon lukemaan. Kotelo on yhteensopiva ATX-, micro-ATX-, mini-ITX- ja DTX-emolevyjen sekä täysikokoisten ATX-virtalähteiden kanssa. Lisäksi tarjolla on slim-kokoisen optisen aseman paikka (ei ATX) sekä neljä 2,5/3,5-tuumaisen levyn paikkaa. Jäähdytys on toteutettu kahdella 120 mm tuulettimella, joiden lisäksi vapaana on vielä yksi 120 mm ja kaksi 80 mm tuuletinpaikkaa. Valmistaja lupaa kotelolleen vuoden takuun.

Node 605:n etupaneelin alaosa kääntyy auki paljastaen altaan joukon liitäntöjä. Alaosan luukku on varustettu mekanismilla, joka toteuttaa avautumisen pehmeän hidastetusti. Luukun sisäpinnassa on pienet kumiset pehmustetassut, jotka estävät sen kolahtamisen etupaneelia vasten. Vasemmassa reunassa luukun takana sijaitsee slim-mallinen optisen aseman paikka, joka käytettävissä micro-ATX- ja sitä pienempien emolevyjen kanssa. Liitäntäpuolella tarjolla on nykypäivänä harvinaisempi Firewire, kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä kaksi USB 3.0 -liitäntää. Niiden oikealla puolella on pieni valkoinen kiintolevyjen aktiivisuusvalo ja viimeisimpänä oikealla kaikkia yleisimpiä korttityyppejä lukeva muistikortinlukija. Siniseksi valaistu neliskulmainen virtapainike sijaitsee keskellä etupaneelin oikeassa reunassa.

Node 605:n molemmista kyljistä löytyy kaksi tiheällä metalliritilällä peitettyä ilmanvaihtoaukkoa. Oikean kyljen etuosaan on lisäksi sijoitettu pieni kolmiasentoinen kytkin, jolla on mahdollista säätää kolmen tuulettimen kierrosnopeutta. Kytkin säätää tuulettimia seuraavasti – yläasennossa ne pyörivät täydellä 12 voltin jännitteellä, ala-asennossa viiden voltin minimijännitteellä ja keskiasennossa tuulettimet kytkeytyvät kokonaan pois päältä. Vasemmassa kyljessä taaempi ilmanottoaukko on tarkoitettu virtalähteelle. Metalliritilöiden alta löytyy myös erilliset tiheästä muoviverkosta valmistetut suodatinkaistaleet, joiden irrottaminen on kuitenkin työlästä, koska ritilät ovat kiinni neljällä ruuvilla. Lisäksi ritilät ovat kaikilta neljältä sivultaan kiinni rungossa sen suuntaiseksi taivutetuilla metallikaistaleilla, jotka käyttäjän on ensin väännettävä suoraksi pihdeillä tai muulla työkalulla.

Jos Node 605:n kylkipaneelit näyttivät jo tutuilta, niin viimeistään takapaneeli paljastaa, että koko kotelo perustuu samaan runkoon yhdessä Cooltek G3:n kanssa. Toisin sanoen ne ovat identtiset molemmissa koteloissa. Emolevyn liitinpaneelin yläpuolella on kaksi 80 mm lisätuuletinpaikkaa ja niiden oikealla puolella sijaitsee seitsemän laajennuskorttipaikkaa. Virtalähteen paikka on kyljellään takapaneelin oikeassa reunassa. Cooltekin tapaan myös Node 605:ssä kattopaneelin sekä korttipaikkojen lukituksessa käytettävä peitelevy ovat kiinni sormiruuvien sijaan tavallisilla ristikantaisilla ruuveilla. Ruuvin avaamisen jälkeen peitelevy kääntyy näppärästi alas ja paljastaa itse korttien kiinnitysruuvit.

Pohja on Cooltekin tapaan umpinainen, mutta korokejalat ovat malliltaan hieman erilaiset. Node 605:n etummaiset jalat ovat hifi-laitteiden tyyliin leveähköt kiiltävät kiekot, kun taasen takareunassa on tyydytty käyttämään pelkkiä pieniä pyöreitä kumitassuja.

Kattopaneeli irtoaa taaksepäin vetämällä, kunhan ruuvit on ensin irrotettu. Kattopaneelin sisäpinnassa on tämän vertailun ainoana osanottajana äänenvaimennusmattoa. Materiaali on muutaman millin paksuista kangaspintaista bitumimattoa, joka tuo kattopaneelille huomattavasti lisää massaa.

Node 605:n sisäasettelu pitkälti samanlainen kuin Cooltekissä. Emolevy ja virtalähde sijaitsevat lattialla kotelon takaosassa ja asema- sekä levypaikat kotelon etuosassa. Levykehikot sijaitsevat edestä katsottuna etuosan vasemmassa puoliskossa. Suurin ero löytyy asemapaikasta, joka Node 605:ssä slim-kokoinen ja se sijaitsee levypaikkojen alapuolella. Kotelon ilmankierto tapahtuu vakiona ylipaineperiaatteella. Molemmissa kyljissä kotelon etuosassa on 120 mm tuuletin, joista molemmat puhaltavat ilmaa kotelon sisään.

Levyjen kiinnitysratkaisu on tuttu Node 304 -mallista. Kaksi valkoiseksi maalattua metallista levykehikkoa ovat kiinni pienillä ristikantaisilla ruuveilla ja niihin kumpaankin on mahdollista kiinnittää kaksi 2,5 tai 3,5 tuuman levyä. Levyt kiinnitetään kehikoihin pohjastaan ruuveilla kumiholkkien läpi ja ne asettuvat koteloon kyljelleen pystyasentoon. Vasemman kyljen tuuletin sijaitsee aivan levypaikkojen takana, joten levyt saavat viileää jäähdytysilmaa suoraan kotelon ulkopuolelta.

Kotelon mukana toimitetaan kaksi Silent Series R2 -tuuletinta, jotka ovat kiinnitettyinä kotelon vastakkaisiin kylkiin. Tuulettimet pyörivät täydellä nopeudella 1200 kierrosta minuutissa ja tuottavat valmistajan mukaan 15 dBA melutason sekä 40,6 CFM ilmavirran. Tuulettimet ovat kytkettynä oikeassa kyljessä sijaitsevaan tuuletinsäätimeen, jolla pyörimisnopeuden voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta (12 V, 5 V ja pois päältä). Vasemman kyljen tuulettimen sisäpintaan on kiinnitetty hunajakennorei’illä varustettu sormisuoja, joka estää virtalähteen johtojen pääsyn tuulettimeen. Aivan kuten Cooltekissäkin, vasemman kyljen taaempi ritilä toimii virtalähteen ilmanottoaukkona. Virtalähteen maksimipituudeksi ilmoitetaan 180 mm molempien levykehikoiden ollessa paikallaan ja 190 mm etummaisen levykehikon ollessa paikallaan.

Kun levykehikot sekä kotelon syvyyssuuntainen tukipalkki on irrotettu pois tieltä, on sisusta käytännössä yhtä avointa tilaa. Etupaneeli on täysin umpinaista alumiinilevyä ja liitäntöjen sekä kortinlukijan piirilevyt on kiinnitetty siihen erillisillä 90-asteen kulmassa olevilla metallilevyillä. Tämä syö hieman tilaa kotelon syvyyssuunnassa. Etupaneelin toisessa päässä alareunassa sijaitsee optisen slim-aseman aukko. Aseman kiinnittämiseksi koteloon on ensin asennettava tarvikelaatikosta löytyvät asennusraudat. Optisen aseman asennusmahdollisuutta ei kuitenkaan ole, jos koneessa on käytössä ATX-kokoinen emolevy. Asemapaikka olisi hyvin mahtunut sijaitsemaan vastakkaisella puolella etupaneelin yläosassa, mutta Fractal Design on päättänyt pistää tässä asiassa ulkonäön yhteensopivuuden edelle.

Node 605:n takapaneeli on tuttua kauraa Cooltek G3:sta, mutta myös pieniä eroavaisuuksia yksityiskohtien suhteen on saatu mukaan. Korttipaikkojen valkoiset peitelevyt ovat Nodessa uudelleen kiinnitettävissä olevaa mallia, vaikka tässäkään tapauksessa käyttäjää ei hemmotella sormiruuveilla. Valmistajan mukaan näytönohjaimen maksimipituus on 180-280 mm riippuen siitä mihin korttipaikkaan se on asennettuna ja montako levykehikkoa on käytössä. Prosessorin jäähdytystä on mahdollista tehostaa kahdella 80 mm tuulettimella emolevyn liitinpaneelin yläpuolella. Emolevyn asennuskorokkeet eivät ole Nodessa valmiiksi asennettuina, vaan käyttäjän on ruuvattava ne itse sopiviin paikkoihin. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 125 mm, joskin vaakamallisille coolereille suositellaan 30 mm väliä kattopaneeliin.

Node 605:ttä koskee pitkälti samat huomiot nestejäähdytystä koskien, jotka käytiin jo läpi edellisellä sivulla Cooltekin yhteydessä. Syynä tähän on tietysti identtinen runkorakenne. Node 605:n oikean kyljen sisäpintaan mahtuu joko ohut (27 mm) kahden tuulettimen kenno tai tuulettimet, mutta ei molempia. Lisäksi tuuletinpaikkojen jako on väärä, jotta kennon voisi kiinnittää kaikkiin kahdeksaan reikään.

Cooltekin tapaan Node 605:n vasemman kyljen etuosaan on mahdollista kiinnittää 120 mm jäähdytin. Emolevystä on kylkeen matkaa 105 mm, joten tilaa löytyy mukavasti myös paksummalle kennolle tai kahden tuulettimen kennoratkaisulle. Kuvassa asennettuna on Alphacoolin NexXxoS Full Copper -sarjan 60 mm paksu malli, joka yhdessä tuulettimen kanssa on siis 85 mm paksu kokonaisuus. Kriittisin osa-alue on virtalähteelle jäävä tila, sillä käyttämämme jäähdyttimen ja takapaneelin väliin jäi noin 155 mm, joka ei salli kovinkaan pitkän virtalähteen asentamista. Jäähdyttimen asentaminen vasempaan kylkeen vaatii myös molempien levykehikoiden jättämistä pois kotelosta, jolloin koteloon ei jää yhtään tarkoitukseen suunniteltua levypaikkaa.

Kokoonpanon asennus Nodeen sujui muutamaa yksityiskohtaa lukuun ottamatta hyvin samaan tyyliin, kuin samaa perusrunkoa käyttävässä Cooltek G3:ssa. Valitettavasti myös ruuvimeisseliä tarvitaan yhtä tiuhaan, sillä sormiruuveja tai pikakiinnitysratkaisuja ei Node 605:stä löydy. Ulkoisen aseman kehikon puuttumisen myötä Node 605:n sisätiloissa on testikolmikon avarin tunnelma. Emolevyn sujauttaminen kotelon sisään onnistuu ongelmitta tukipalkkia irrottamatta. Kotelon etuosasta löytyy runsaasti vapaata tilaa ylimääräisille johdoille, sillä emolevystä on matkaa etupaneeliin 77 mm.

Pitkää näytönohjainta asentaessa toinen levykehikoista oli ainakin testikokoonpanomme tapauksessa jätettävä kotelon ulkopuolelle, sillä kehikon näytönohjaimen yläpuolelle ulottuva osa peittää virtaliitännät. Cooltekin tapaan myös Nodessa pitkä näytönohjain jakaa kotelon sisätilat vahvasti kahteen osaan, joka on tärkeää huomioida ilmankiertoa suunnitellessa. Näytönohjaimeksi on hyvä valita malli, joka puhaltaa jäähdytysilman ulos kotelosta.

Node 605:n ahtain paikka löytyy (edestä katsottuna) vasemmasta etunurkasta, johon keskittyvät sekä levykehikot, virtalähteestä lähtevät kaapelit sekä pitkän näytönohjaimen peräpää. Virtalähteen ylimääräiset johdot kannattaa taitella siististi kotelon etuosan suuntaisesti, sillä muuten ne saattavat estää liiallisesti kylkituulettimen toimintaa. 3,5 tuuman kiintolevyn sovitus on hyvin tiukka, sillä sen liittimet asettuivat aivan näytönohjaimen kylkeen kiinni. Myös johtojen vieminen levykehikon alta ja takaa vaati pientä järjestelyä ja sovittelua.

Päähuomiot kokoonpanon asennuksesta:

  • Emolevyn ympärillä on mukavasti tilaa asennustoimenpiteille (kehikoiden ollessa irrotettuna).
  • Pitkät näytönohjaimet haittaavat levykelkkojen käyttöä.
  • Kotelossa käytetyt tavalliset ruuvit vaativat turhankin ahkeraa ruuvimeisselin käyttöä.
  • Kotelon etuosassa hyvin tilaa ylimääräisille kaapeleille.
  • Pitkä näytönohjain huomioitava jäähdytysilmankiertoa suunnitellessa.
  • Näytönohjaimessa ulospuhaltava jäähdytysratkaisu on erittäin suositeltava.

Sisältö

  1. HTPC-kotelot testissä - Talvi 2015
  2. Cooltek (powered by Jonsbo) G3
  3. Fractal Design Node 605
  4. Silverstone Grandia GD09
  5. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Loppuyhteenveto