Uusimmat

Microsoft All-In-One Media Keyboard

20.06.2014 15:56 Muropaketin toimitus

Microsoft esitteli huhtikuun lopulla oman vaihtoehtonsa markkinoiden edullisempaan päähän. On suorastaan hämmästyttävää, että Microsoftilta kesti näinkin pitkään saada aikaiseksi kilpailija Logitechin suositulle K400-mallille. Microsoft All-In-One Media Keyboard (myöhemmin lyhennettynä AIO Media Keyboard) toimitetaan puna-valkoisessa pakkauksessa, jonka kanteen on painettu selkeä kuva tuotteesta. Valmistajan suositushinta AIO Media Keyboardille on 44,90 euroa, mutta Muropaketin hintavertailun mukaan se irtoaa edullisimmillaan alle 35 eurolla.

Myyntipakkauksen sisältöön kuuluu näppäimistön lisäksi käyttöohjeet, takuutiedot sekä pienikokoinen USB-vastaanotin. Vastaanotin käyttää salattua (AES 128 bit) langatonta 2,4 GHz tekniikkaa ja sen yhteyden kantomatkaksi luvataan jopa 10 metriä.

Microsoft AIO Media Keyboard on kooltaan 367 x 132 mm ja paksuudeltaan noin 12,5 – 16,5 mm. Se on siis fyysisiltä mitoiltaan tavallista työpöytänäppäimistöä pienempi, mutta näppäimistöosa on silti samaa kokoluokkaa täysikokoisten näppäimistöjen kanssa. Painoa on vaa’an mukaan kertynyt 434 grammaa. Rakenne on kauttaaltaan muovia ja se taipuilee hieman päädyistä väännellessä, mutta siitä huolimatta laaduntuntua ei voi sanoa huonoksi tämän hintaluokan laitteelle. Lisäksi Microsoft lupaa tuotteen kestävän päälle istumisen, satunnaiset pudotukset sekä hylkivän päälle roiskuvia nesteitä.

AIO Media Keyboard on yhteensopiva Windows-käyttöjärjestelmien kanssa, mutta sen kaikkia erikoisominaisuuksia ei ole mahdollista hyödyntää seiskaa vanhemmissa versioissa. Toimivuus luvataan myös USB HID -yhteensopivien älytelevisioiden ja pelikonsoleiden kanssa. Valmistaja lupaa tuotteelleen kolmen vuoden rajoitetun laitteistotakuun.

Näppäimistön runko on muotoiltu reunoista ja kulmista pyöristetyksi ja sen sivuprofiili on hienoisesti kiilamainen. Näppäimistön asettelu koostuu perinteisestä näppäimistöosuudesta, vasemmassa- ja yläreunassa sijaitsevista medianäppäimistä sekä oikeaan reunaan sijoitetusta kosketusalustasta. Suomessa myytävästä Nordic-versiosta löytyy 105 näppäintä ja niiden asettelussa ei ole päädytty epätavallisiin ratkaisuihin, joskin oikeanpuolinen ctrl-näppäin on jätetty pois oikeanpuoleisen shiftin alapuolelle tiivistettyjen tavallista pienikokoisempien nuolinäppäinten tieltä. Insert-, home-, end-, print screen- ja scroll lock -näppäimiä ei kuitenkaan löydy edes Fn-näppäimen avulla toteutettuina.

AIO Media Keyboardin näppäinhatut sijaitsevat rungossa omissa erillisissä aukoissaan ja niiden muotoilu on pyöristettyä. 15 x 15 mm kokoisten näppäinhattujen laki on koverrettu hyvin kevyesti sekä pysty- että vaakasuunnassa ja niiden väliin on jätetty noin 3,5 mm tilaa. Merkinnät on painettu valkoisella hattujen vasempaan ylänurkkaan ja lisäksi muutamista näppäimistä löytyy myös sinisiä ja vihreitä lisämerkintöjä. Näppäinhatut ovat rungosta kohollaan vajaa pari milliä ja niiden painallusmatka on suunnilleen samaa luokkaa. Valmistaja lupaa näppäinkytkimille viiden miljoonan painalluksen eliniän.

Näppäinten painallustuntuma on kohtalaisen lyhyt ja antaa melko näpäkän vasteen. Kytkeytymispisteessä voisi olla vielä hieman lisää terävyyttä, mutta kokonaisuus on parempi, kuin Logitechin saman hintaluokan K400-mallissa.

Näppäimistön vasemmasta päädystä löytyy pieni pyöreä mykistysnäppäin, pitkä ja kapea äänenvoimakkuuden säätöpainike sekä lähellä vasenta ylänurkkaa sijaitseva vasen hiiripainike. Hiiripainiketta voi operoida vasemmalla peukalolla silloin, kun näppäimistöä kannatellaan kaksin käsin. Painikkeen käytettävyys on kohtalaisen hyvä, mutta sen tuntuma saisi olla vielä hieman terävämpi ja sijainti lähempänä vasenta ylänurkkaa. Ratkaisu on joka tapauksessa hyvä ja toimiva olohuonekäyttöä ajatellen.

Näppäimistön ylimmän rivin painikkeet ovat muita pienempiä ja niihin on sijoitettu sinisellä merkityt multimediatoiminnot. Microsoft on päätynyt niiden suhteen järkevään ratkaisuun, sillä ne toimivat ensisijaisesti medianäppäiminä ja Fn-painiketta pohjassa pitämällä F-painikkeina. Tarjolla on play/pause- ja eteen-taakse-näppäimet multimediatoistoon, sleep-näppäin, hakunäppäin, sisällön jakonäppäin, laitteet-näppäin, asetusnäppäin, käytettävien näyttöjen valintanäppäin sekä avoinna olevien ikkunoiden pienennysnäppäin.

Näppäimistön oikeasta päästä löytyy mukavan kokoinen monikosketusta tukeva ohjauslevy, jonka mitat ovat 80 x 80 mm. Microsoft ilmoittaa sen tunnistusnopeudeksi maksimissaan 25 cm sekunnissa. Kosketuslevyn pinta on näppäimistön runkoa vastaavaa hieman karkeaa muovia ja se on rungosta erillinen osa. Tämä johtuu siitä, että kosketuslevyn alaosa painuu naksahtaen hieman alaspäin toimien hiiren näppäiminä. Painallustuntumassa on kuitenkin hieman parantamisen varaa, sillä se on hieman raskas ja tuntumaltaan epämääräinen. Lisäksi koko kosketuslevy pääsee hieman lonksumaan sitä näpäyttäessä. Kosketuslevyn käyttötuntuma on kohtalainen, mutta ei huippuluokkaa.

Kosketuslevyn yläpuolelle on sijoitettu kolme pikapainiketta – koti, musiikki ja media. Medianäppäimen yläpuolella Microsoft-logon oikealla puolella on pieni vihreä merkkivalo, joka ilmoittaa mm. virtojen kytkemisestä sekä pattereiden ollessa loppumassa. Näppäimistön vasemmassa päädyssä on puolestaan pieni pyöreä liukukytkin, jonka avulla virrat saa kytkettyä näppärästi pois päältä, kun näppäimistöä ei käytetä.

AIO Media Keyboardin takareuna on täysin umpinainen, eli sinne ei ole sijoitettu mitään liitäntöjä, luukkuja tai painikkeita. Näppäimistön reunoja kiertävä kaistale on kiiltäväpintaista muovia, joka antaa kokonaisvaikutelmalle mukavasti hieman ryhtiä.

Taustapuolen rakenne on lähes täysin tasainen ja umpinainen lukuun ottamatta etureunassa olevia kahta pientä viirumaista aukkoa sekä jokaisessa nurkassa sijaitsevia pyöreitä kumitassuja. Takareunassa sijaitsee kapea muoviluukku, joka irtoaa näppäimistön takaosaa kohti liu’uttamalla. Luukun kiinnitysmekanismi on hieman heppoisen ja epämääräisen tuntuinen, mutta sen kanssa ei havaittu ongelmia testijakson aikana.

Luukun takaa löytyy paikat kahdelle AAA-kokoiselle sormiparistolle, jotka toimitetaan näppäimistön mukana Duracellin valmistamina. Valmistaja lupaa paristojen kestoiäksi noin yhdeksän kuukautta. Paristojen vierestä löytyy myös näppärä pieni säilytyspaikka näppäimistön USB-lähettimelle, jossa lähetin pysyy hyvin tallessa, kun näppäimistöä ei käytetä. Säilytyspaikka on varustettu pienellä magneetilla, joten lähetin ei pääse putoamaan kolosta itsestään.

AIO Media Keyboard on varsin näppärän kokoinen apuri olohuonekäyttöön, sillä sen ulkomitat ovat kohtuulliset, mutta näppäinten koossa ei ole silti karsittu. Kosketushiiren käyttöön on monta eri mahdollisuutta, sillä sitä voi operoida normaaliin tapaan etusormella näppäimistön ollessa sylissä, tai peukalolla näppäimistön ollessa käsien varassa. Jälkimmäisessä tapauksessa klikkauksen voi tehdä joko hiirilevyä peukalolla näpäyttämällä, hiirilevyä peukalolla painamalla (painike levyn alla) tai vasemman ylänurkan erillistä hiiripainiketta vasemmalla kädellä painamalla.

Myös pidempien tekstinpätkien kirjoittaminen onnistuu melko vaivatta, vaikka sitä tuleekin harvemmin harrastettua sohvan nurkasta käsin. Testin vuoksi esimerkiksi koko artikkelin tämä sivu on kirjoitettu AIO Media Keyboardilla – täysin ongelmitta. Langattoman yhteyden kanssa ei havaittu mitään ongelmia testijakson aikana millään 42-tuumaiselle televisiolle mahdollisilla käyttöetäisyyksillä.

 

Sisältö

  1. HTPC-näppäimistöt testissä - kesä 2014
  2. Microsoft All-In-One Media Keyboard
  3. Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830
  4. Logitech Wireless All-in-One Keyboard TK820
  5. Rapoo E6700
  6. Yhteenveto