Uusimmat

Rapoo E6700

20.06.2014 15:56 Muropaketin toimitus

Vuonna 2002 perustettu kiinalainen Rapoo on noussut tuotteineen muutaman viime vuoden aikana mielenkiintoiseksi vaihtoehtojen joukkoon HTPC-näppäimistöä hankkivalle. Rapoon pienempi E2700-malli oli mukana Muropaketin HTPC-näppistestissä pari vuotta sitten, mutta ei tuolloin aivan onnistunut vakuuttamaan toimitusta ahtaan ja sekavan näppäimistöasettelunsa vuoksi. Tällä kertaa otimme mukaan astetta suurikokoisemman E6700-mallin, jonka Rapoo julkaisi viime vuoden lopulla.

Rapoo E6700 toimitetaan läpinäkyvästä muovista valmistetussa erittäin kompaktissa pakkauksessa, jonka läpi on nähtävissä noin puolet itse tuotteesta. Valkoisen ohella pakkauksen kuvituksessa on käytetty Logitechinkin tuotteista tuttua turkoosia väriä. Muropaketin hintavertailun mukaan Rapoo E6700 irtoaa edullisimmillaan 52 euron hintaan.

Myyntipakkauksen sisältö on varsin kuiva – näppäimistön ohella mukana toimitetaan ainoastaan pikakäyttöohje sekä metrin mittainen micro-USB-kaapeli näppäimistön lataamiseen.

Rapoo E6700 on kooltaan 331 x 100 x 14 mm ja painaa 256 grammaa, ollen testinelikon pienikokoisin ja kevyin näppäimistö. Rakenteeltaan E6700 on osittain alumiinia ja osittain ABS-muovia. Alumiinirungon ansiosta yleistuntuma on testijoukon tukevin, eikä E6700 taivu juurikaan päädyistä väännellessä, natisemisesta puhumattakaan. Ensituntumalta laatuvaikutelmassa ei ole valittamista, vaikka näppäinhatut ovatkin hieman arasti kohollaan rungosta. E6700 käyttää Bluetooth-yhteyttä, mutta mukana ei valitettavasti toimiteta USB-vastaanotinta. Yhteensopivuus luvataan Bluetooth 3.0 -yhteyttä tukeville Windows 8 ja Mac-tietokoneille sekä Android-laitteille. Takuu on kahden vuoden mittainen.

E6700 on alumiinisen runko-osan ansiosta poikkeuksellisen ohut näppäimistö. Ohuimmasta kohdasta kosketuslevyn tienoilta mitattuna paksuus on vain noin 4,5 mm – paksuin kohta löytyy näppäimistön takaosasta. Korotetun takaosan myötä sivuprofiili on hieman etukeno. Näppäimistöasettelu poikkeaa melkoisesti tavallisesta, sillä näppäimet on tiivistetty melko kompaktiin tilaan. Esimerkiksi enter on tavallista pienempi ja pienempi/suurempi kuin -merkkien näppäin on siirretty näppäimistön oikeaan alanurkkaan nuolinäppäinten viereen. Myös oikeanpuoleinen ctrl puuttuu kokonaan. Toisaalta puolestaan taas vasemmanpuoleinen shift sekä Caps Lock ovat poikkeuksellisen suurikokoisia.

Rapoo E6700:n rakenteessa näppäinhatut ovat kohollaan näppäimistörungon yläpuolella ja rungosta löytyy jokaiselle näppäimelle oma kolo, johon näppäinhattu painuu laskien samalla pinnan tasalle. Näppäinhatut ovat kooltaan noin 13 x 13 mm ja niiden välit ovat niin pysty- kuin vaakasuunnassa noin 3,5 mm. Näppäinhatut on muotoiltu varsin kulmikkaasti, joskin niiden kulmat on pyöristetty. Näppäinmerkinnät on toteutettu painamalla tummanharmaalla värillä hattujen vasempaan ylänurkkaan. Näppäinten liikematka painettaessa on noin kaksi millimetriä ja niissä käytetään saksikytkintekniikkaa. Painallustuntuma on melko jämäkkä ja selkeä, mutta siinä on havaittavissa pientä kumimaisuutta ja näppäinhatut pääsevät hieman heilumaan vaakatasossa.

Näppäimistön alumiinirungon reunaa kiertää kiillotettu kaistale, joka näyttää tyylikkäältä erityisesti mustassa värivaihtoehdossa. E6700:n rakenne on erittäin ohut, eikä se käy hyvin esille vasta kuin sivusta tai alhaalta päin katseltuna. Ylimmäiseen näppäinriviin on sijoitettu joukko mediapikanäppäimiä, joilla muiden tämän vertailun näppäimistöjen tapaan voi mm. vaihtaa tai pysäyttää musiikkikappaleita sekä säätää äänenvoimakkuutta. Valitettavasti Rapoon toteutuksessa alarivistä löytyvän Fn-painikkeen on oltava tällöin pohjassa, joka heikentää niiden käytettävyyttä.

Näppäimistön oikeasta reunasta löytyy suuri 80 x 92 mm kokoinen kosketuslevy, joka on valmistettu mattapintaisesta lasista. Levy tukee monikosketusta ja mahdollistaa mm. Windows 8:n kosketuseleiden käytön. Kosketuslevyn alareunaan on rajattu alueet hiiren vasemmalle ja oikealle painikkeelle, mutta ne eivät tarjoa minkäänlaista fyysistä vastetta. Painikealueet on kuitenkin toteutettu siltä osin fiksusti, että kursoria ei ole mahdollista liikuttaa, kun sormi lasketaan suoraan ”painikkeelle”. Tuntumaltaan hiiri on varsin miellyttävä ja tarkka, tosin erittäin nopeissa liikkeissä on havaittavissa pientä viivettä.

E6700:n alapuolesta suurin osa on tasaista hiekkapuhallettua alumiinipintaa, joka on valkoisessa versiossa alumiinin värissä. Alumiinipinnan osalta näppäimistön rakenne on erittäin ohut. Pohjan takaosassa on korkeampi kyhmy, joka näyttää samalta muun pohjan kanssa, mutta on todellisuudessa maalattua muovia. Kyhmyn kulmiin on sijoitettu pienet pyöreät kumitassut ja pohjan etukulmista löytyy toiset kaksi hieman leveämpää tassua.

Kyhmyn takareunasta löytyy liukukytkimellä toteutettu virtakytkin, connect-painike Bluetooth-yhteyden parittamiselle, kaksi viirumaista merkkivaloa sekä micro-USB-liitäntä. Bluetooth-valo palaa hetken sinisenä näppäimistön virtojen kytkeytyessä päälle ja se vilkkuu uutta yhteyttä muodostettaessa. Viereinen akkuvalo puolestaan vilkkuu punaisena akun ollessa latausta vailla. Sisäinen 500 mAh li-ion-akku ladataan micro-USB-liitännän kautta, mutta liitäntää ei voi hyödyntää näppäimistön langalliseen käyttöön. Akun lataaminen täyteen kestää noin kolme tuntia ja yhdellä latauksella luvataan noin 11 päivän käyttöaika. Emme ehtineet kuluttaa akun latausta loppuun testijakson aikana.

Rapoo E6700:n esiintyi testiryhmästä eniten käyttöönotto- ja yhteensopivuusongelmia. Laite ei tarvitse toimiakseen erillistä ohjelmistoa tai ajureita, mutta sen toimivuus eri laitteissa tuntui olevan vaihtelevaa. Testatussa Windows 7 -kannettavassa ja iPadissa näppäimistö tunnistui kyllä ongelmitta, mutta kosketuslevyä ei saatu toimimaan. Erillisellä USB-donglella varustetulla Windows 7 -pöytäkoneella ja Windows 8.1 -HTPC:lla sekä Android-puhelimella (4.4.2 KitKat) niin näppäimet kuin kosketushiirikin toimivat ongelmitta. Bluetooth-yhteyden vahvistamiseksi näppäimistö pyytää naputtelemaan näytöllä näkyvän numerosarjan näppäimillä. Bluetooth-yhteyden kantavuuden kanssa ei havaittu ongelmia ainakaan sellaisilla etäisyyksillä, joilta 42-tuumaisella televisioruudulla liikkuvan kursorin näkeminen oli mahdollista.

Näppäinten tavallisesta poikkeavan asettelun sekä näppäinhattujen pinnasta kohollaan olevan toteutustavan vuoksi E6700 osoittautui testinelikon vähiten kirjoittamiseen sopivaksi näppäimistöksi. Toki laite riittää useimpien HTPC-käytössä naputtelemiin kirjoitusmääriin vallan mainiosti, mutta esimerkiksi tämän artikkelisivun kirjoittaminen E6700:lla ei ollut enää erityisen miellyttävää. Lähellä kosketuslevyn reunaa sijaitsevat näppäimet aiheuttavat välillä vahinkokosketuksia hiiren puolelle. Tätä aiheuttaa erityisesti tavallista pienikokoisempi enter-näppäin. Lisäksi näppäimistön vasemmassa reunassa sijaitsevat poikkeuksellisen suuret caps- ja shift-näppäimet aiheuttavat virhepainalluksia A- ja Z-painikkeita haettaessa. Suurikokoinen kosketuslevy on miellyttävä käyttää myös pelkällä oikean käden peukalolla ohjaten ja sen hiiripainikealueet on toteutettu fiksusti. Kokonsa ja keveytensä puolesta E6700 on varsin miellyttävä kaveri sohvalla käytettäväksi.

 

Sisältö

  1. HTPC-näppäimistöt testissä - kesä 2014
  2. Microsoft All-In-One Media Keyboard
  3. Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830
  4. Logitech Wireless All-in-One Keyboard TK820
  5. Rapoo E6700
  6. Yhteenveto