UUSIMMAT

IFA 2018: Ensituntumat Asus ZenBook Pro 15 -kannettavaan  – Kosketusalusta toimii myös näyttönä

01.09.2018 17:00 | Kai Taipale

Asus esitteli IFA 2018 -messuilla uuden, mielenkiintoisen kannettavan. Tavallisen kosketusnäytön lisäksi siinä on toinen kosketusnäyttö, nimittäin sen näppäimistön alapuolella oleva kosketusalusta on myös näytöllinen.

Screeenpad-nimeä totteleva tuplanäyttö on ideana varsin mainio. Perusnäytöllä voi pyörittää haluttua sovellusta, ja alempaa 5,5-tuumaista näyttöä voi käyttää vaikka ohjaamiseen esityskäytössä, tai miksei myös mediaohjaimena. Samalla sillä voi korvata myös numeronäppäimistön.

Alempaa näyttöä voi luonnollisesti käyttää myös aivan tavallisena kosketusohjaimena, ja sen voi pimentää. Näyttökäytössä sitä voi hallita kuten kosketusnäytöllistä laitetta yleensä, zoomailut ja rullailut ovat mahdollisia. Siihen voi sijoittaan vaikka musiikkisoittimen, tai laajennetun näytön tilassa vaikka yleisimpiä sovelluksia.

Valitettavasti vain hyvä idea kapsahtaa toteutukseen. Screenpadin hallinta näppäimistön F-painikkeella, säätöjen tekeminen tai näyttöjen välinen toiminto ei tunnu mitenkään intuitiiviselta. Tutustumistilanteessa kaikkia toimintoja piti miettiä, oli sitten kokeilijana ensikertalainen, tai laitetta messuilla demonnut henkilö.

Screenpad mahdollistaa periaatteessa monipuolisemman käytön kuin vaikka Applen kannettavien Touch bar. Hyvään 1080p-tarkkuuten yltävä pikkunäyttö näppäimistön yhteydessä on niin huomiota herättävä, että se suorastaan huutaa miettimään sille näyttäviä käyttötarkoituksia.

Ikävä kyllä toiminta oli hyvin jähmeää. Kosketusalustan hetkittäinen jumittelu ja kosketustuntuman nahkeus tekevät peruskäytöstä lähes turhauttavaa. Osa varmasti menee demolaitteiden ja jatkuvasti vaihtuvien käyttäjien piikkiin, mutta mielenkiintoiselta vaikuttava idea menettää näin hohtonsa. Ajan saatossa käyttöön voisi tottua, mutta kynnys voi jo alussa nousta turhan korkealle.

Muuten kannettava kuuluu myös ylempään luokkaan ominaisuuksiltaan, mistä kielii myös paria tuhatta euroa lähestyvä hintaluokka. Potkua riittää sillä käytössä on Intel Core i9 -suoritin ja grafiikasta huolehtii Nvidia GeForce GTX 1050Ti. Screenpadin jättäessä toiminnassaan toivomisen varaa, tavallinen näppäimistö sentään toimii lyhyillä painalluksilla jämäkästi, näytön kirkkaus riittää messualueen spottien alla eikä katselukulmissakaan ole valittamista.