Uusimmat

IFA 2018: Ensifiilikset Razer Kraken Tournament Edition -pelikuulokkeista – Vaikuttavaa tilaääntä joka suunnasta

03.09.2018 18:00 Kai Taipale

Razer tuo langallisiin Razer Kraken Tournament Edition -pelikuulokkeisiin uuden THX Spatial Audio -tilaäänen. Muropaketti käväisi IFA 2018 -messuilla pikakuuntelemassa pitävätkö lupaukset tarkasta tilaäänimaisemasta paikkansa.

Razer hankki tilaäänistä tunnetun THX:n talliinsa toissa vuonna. Tuon jälkeen oli lupa odottaa Razerin hyödyntävän THX:n osaamista äänentoistotuotteissaan. Nyt Razer Kraken Tournament Edition on ensimmäisenä valmistajan pelikuulokemallina saanut ominaisuuslistalleen THX Spatial Audion, jonka luvataan taikovan kaikista suunnista kuuluvat tilaäänet niin vanhemmista kuin tulevistakin tilaäänimuodoista.

THX Spatial Audion vahvuus on sen kyvyssä sijoittaa äänet objektipohjaisesti äänikentässä mihin tahansa, eikä se ole sidottu mihinkään erillisiin äänikanaviin. Valmistaja tarjosi mahdollisuuden tutustua kuulokkeisiin Berliinissä järjestettävillä IFA 2018 -messuilla. Ja onkin myönnettävä, että kuulokkeet tekivät demomateriaalilla hyvää työtä. Kuvassa liikkuvien kohteiden äänet seurasivat sivusuunnassa erittäin tarkasti, mutta lähes yhtä hyvin korkeussuunnassa, mikä on usein haaste myös kuulokkeille.

Razer Kraken Tournament Editionin äänestä vastaa 50 millimetrin kuuloke-elementit. Äänitoimintoja ohjataan kaapelista löytyvällä ohjaimella.

THX Spatial Audio -tilan kytkemiseen löytyy painike kuulokkeiden kaapelista. Ohjaimesta saa myös vaimennettua mikrofoniäänet. Samasta mokkulasta voi säätää äänenvoimakkuuden tason myös niin peli- ja chattiäänien tasapainoa kuin basson määrääkin.

Jälkimmäinen onkin hyvä ja näppärä ominaisuus, sillä basson miellyttävä määrä on hyvin henkilökohtainen kokemus. Säätimellä tason saa nopeasti kohdalleen.

Kuulokkeissa bassoa riittää, mutta aivan alimmat äänet jäävät toistumatta, samoin kuin tarkkuuden viimeinen silaus. Keski- ja ylä-äänet toistuvat mukavasti, mutta messuolosuhteissa taustamelu ei antanut mitään lopullista kuvaa niidenkään tarkkuudesta tai laadusta.

Päässä kuulokkeet olivat kuitenkin hyvinkin miellyttävät. Panta on leveä ja hyvin pehmustettu, ja kuulokkeiden puristusvoima riittää hieman kapeampaan kalloon.

Kupit ovat riittävän isot peittääkseen korvat ilman mitään erityistä asettelua. Erityiskiitoksen voi antaa pehmusteille, joiden kerrotaan nyt sisältävän käyttömukavuutta parantavaa, jäähdyttävää geelimateriaalia. Pikakokeilussa kuulokkeet eivät ainakaan tuntunut erityisen hiostavilta, tai kuumilta. Erityiskiitosta voi antaa myös siitä, että pehmusteiden kanssa edes silmälasien sangat eivät tuntuneet epämiellyttäviltä.

Ääni on kuitenkin aivan kilpailukykyinen noin sadan euron hintaluokassa, johon Razer Kraken Tournament Edition -pelikuulokkeet juuri ja juuri 99,90 euron suositushinnallaan mahtuvat.

Razer Kraken Tournament Edition tekniset tiedot:

  • Hinta: 99,90 €
  • Kuulokkeen taajuusalue: 12 Hz – 28 kHz
  • Herkkyys : 109 dB
  • Elementit; 50 mm
  • Liitäntä, kaapelin pituus: 3,5 mm, 1,3 m
  • Paino: 322 g
  • Mikrofonin taajuusalue: 100 Hz – 10 kHz
  • Mikrofonin herkkyys: -45 (±3) dB

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat