EVGA X58 SLI Classified & OCZ DDR3-2133 Blade Series

30.05.2009 22:03 |

 

EVGA X58 SLI Classified

EVGA:n X58 SLI Classified -emolevyssä on mukana vahvasti tunnetun singaporelaisen ylikellottajan Peter ”Shamino” Tanin kädenjälki. Shamino oli aikaisemmin töissä Foxconnilla ja lanseerasi siellä ylikellottajille suunnatun Quantum Force -malliston, mutta siirtyi viime vuonna töihin EVGA:lle. Classified on suunniteltu varsinkin extreme-ylikellotusta silmällä pitäen, joten sen ominaisuudet ja hinta ovat sen mukaiset. Emolevystä on saatavilla kahta eri mallia, eli 759- ja 760-versiot, joista ensimmäinen on varustettu NVIDIAn NF200-siltapiirillä. Siltapiirin avulla kolmen näytönohjaimen 3-Way SLI -konfiguraatiossa PCI Express x16 -väylät toimivat täydellä x16-nopeudella, kun 760-versiossa ilman siltapiiriä ne toimivat x8-nopeudella.

Liittimien ja piirilevyn osalta musta-punaisella väriteemalla varustettu EATX-standardin mukainen emolevy on näyttävä näky. Se tukee yhteensä 24 gigatavua DDR3-muistia kuudella muistiliittimellä ja emolevyltä löytyy säätövaraa muisteille asetuksien ja nopeuksien osalta runsaasti yli 2000 MHz:n nopeuksille asti. PCI Express x16 -liittimiä on neljä kappaletta, joihin on mahdollista asentaa esimerkiksi kolme GeForce GTX 285 -näytönohjainta 3-Way SLI -konfiguraatioon sekä yhden korttipaikan vievä edullisempi GeForce 9800 GT suorittamaan PhysX-fysiikkalaskentaa. Mukana on myös yksi PCI- ja PCI Express x1 -liitin. Suomessa EVGA:n tuotteita edustaa Jimm’s PC-Store, mutta Classifiedin saatavuus on ainakin toistaiseksi hyvin rajoitettu. Emolevyn myyntihinta on hulppeat 449 euroa.

ICH10R-southbridge ja NF200-siltapiiri ovat mustaksi anodisoidun jäähdytyssiilin peitossa. Alanurkasta löytyy kahdeksan kappaletta SATA-liittimiä ja alareunassa on debug-ledit, virta- ja reset-kytkimet sekä biosin nollausnappi. IDE-liittimiä löytyy yksi kappale, mutta diskettiaseman liitin on jätetty kokonaan pois.

I/O-liitinrivistöstä löytyy yksi PS/2-liitin näppäimistölle, kahdeksan USB 2.0 -liitintä, FireWire-, eSATA- ja kaksi verkkoliitintä, biosin nollauspainike, digitaalista ääntä varten optinen ja koaksiaaliliitin sekä analogiselle äänelle kuusi 3,5-millimetrin liitintä.

Prosessorin 10 vaiheista digitaalista virransyöttöä on paranneltu kahdella kahdeksanpinnisellä +12V-virtaliittimellä, jotka kykenevät syöttämään yhteensä 600 wattia. Digitaalisen virransyötön kytkentätaajuus on 1,333 kHz, joka on kaksinkertainen normaaliin digitaaliseen virransyöttöön ja kolminkertainen tyypilliseen analogiseen virransyöttöön verrattuna. Mustaksi anodisoidussa LGA1366-prosessorikannassa on lisäksi käytetty kolminkertainen määrä kultaa alhaisemman impedanssin ja korkeamman virransiirron takaamiseksi.

X58-northbridgeä jäähdyttää isokokoinen lämpöputkilla varustettu siili, joka on yhteydessä lämpöputkella southbridgen ja NF200-siltapiirin jäähdytyssiiliin. X58 SLI Classifiedin northbridgen ja southbridgen jäähdytyssiilit lämpiävät käytössä jopa yli 60 asteisiksi, joten kotelossa on syytä olla hyvä tuuletus.

Emolevyn mukana toimitetaan myös erillinen ECP-ohjauspaneeli, joka kytketään emolevyyn noin 30 senttiä pitkällä lattakaapelilla. Ohjauspaneelin avulla voidaan korottaa prosessorin käyttöjännitettä 0,3 volttia ja kytkeä PCI Express -liittimiä pois käytöstä. Lisäksi siinä on virta-, reset- ja biosin nollausnapit sekä debug-ledit.

Ylikellottaminen onnistuu helposti Classifiediä tukevalla EVGA:n kotisivuilta ladattavalla E-LEET-ohjelmalla, jonka avulla on mahdollistaa säätää base clock- ja PCI Express -väyliä, Turbo-ominaisuuden toimintaa sekä prosessorin, muistien ja piirisarjan jännitteitä. Muutokset astuvat voimaan välittömästi ilman kokoonpanon uudelleenkäynnistystä.

Monitoring-välilehdeltä voi tarkkailla jännitteitä, lämpötiloja sekä tuulettimien kierrosnopeuksia. Lisäksi välilehdille on integroitu CPU-Z-ohjelma, joka näyttää prosessorin ja muistien tiedot.

OCZ DDR3 PC3-17000 Blade Series

Saimme testipenkkiin myös kuuden gigatavun setin OCZ:n uusia Blade-sarjan DDR3-muisteja, jotka ovat speksattu huimalle 1067 MHz:n (2133 MHz DDR) nopeudelle 8-9-8-asetuksilla ja 1,65 voltin käyttöjännitteellä. Muistit perustuvat Elpidan piireihin, jotka on suunniteltu käyttöjännitteen osalta erityisesti Core i7-prosessoreille soveltuviksi. Kyseistä muistisettiä ei ole vielä edes listattu OCZ:n kotisivuilla, mutta koska kyseessä on yrityksen huippumuistit, niiden tulee hinta olemaan 300 – 400 euroa. Kyseiset muistit eivät missään nimessä ole tarkoitettu peruskäyttäjille, vaan hinnasta välittämättä parasta etsiville tehokäyttäjille ja ylikellottajille.

Core i7-920:n ylikellottamisen yhteydessä muistit ja niiden viilaaminen aiheuttivat suurimman päänvaivan. Muistit toimivat moitteetta 2133 MHz:n muistitaajuudella, kun prosessorin base clock -väylä oli alhainen. Core i7-920 -prosessorin ylöspäin lukitun kertoimen takia ylikellottaminen täytyy hoitaa BCLK-väylää korottamalla ja lähes neljän gigahertsin kellotaajuuksilla BCLK-väylän on oltava lähellä 200 MHz:iä. Tällöin alkoivat myös ongelmat. Kokoonpanoa ei yksinkertaisesti onnistuttu saamaan Prime95-vakaaksi, kun BCLK-väylä oli lähes 200 MHz ja muistit toimivat yli 1000 MHz:n nopeudella (2000 MHz DDR). Osasyynä asiaan on prosessorin uncoren eli northbridgen korkea kellotaajuus, jonka suositellaan olevan kaksinkertainen muistien kellotaajuuteen verrattuna eli 2000 MHz DDR -asetuksella northbridgen tulisi toimia 4000 MHz:n kellotaajuudella. Tyydyimme lopulta ylikellotuksissa hieman päälle 950 MHz:n muistinopeuksiin, jolloin prosessorin VTT-jännite jouduttiin korottamaan 1,4 – 1,5 voltin välimaastoon.

Sisältö

  1. Intel Core i7-920 ylikellotusta (D0-stepping)
  2. EVGA X58 SLI Classified & OCZ DDR3-2133 Blade Series
  3. Testikokoonpano, tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  4. Core i7-920:n ylikellotus & Base clock -väylä (BCLK)
  5. Suorituskykymittaukset ja loppuyhteenveto