Intel H67 -piirisarja ja Sandy Bridgen grafiikkaohjain

25.02.2011 19:29 Muropaketin toimitus

Intel julkaisi 5. tammikuuta Sandy Bridge -koodinimelliset 32 nanometrin prosessilla valmistettavat Core i7-, i5- ja i3-tuoteperheiden prosessorit, jotka käyttävät uutta LGA 1155 -prosessorikantaa. Tammikuussa tutustuimme P67-piirisarjaan sekä neljään siihen perustuvaan emolevyyn, jotka on tarkoitettu käytettäväksi erillisnäytönohjaimen kanssa. Sandy Bridge -prosessoreihin on integroitu grafiikkaohjain, josta ei pääse hyötymään P67-emolevyjen kanssa ja kuluttajapuolella yleisin integroidusta grafiikkaohjaimesta hyödyn irti saava piirisarja on H67.

Helmikuisessa emolevyartikkelissa paneudumme H67-piirisarjaan, Sandy Bridge -prosessoreiden integroituihin grafiikkaohjaimiin ja lisäksi tutkimme, mistä paljon kohutusta Intelin 6-sarjan piirisarjaongelmasta on kyse, miten ongelmalta voi välttyä ja miten emolevyjen kanssa tulee jatkossa toimia. Artikkelissa tutustutaan Asuksen H67-piirisarjalliseen P8H67-M EVO -emolevyyn ja lopusta löytyvät suorituskyky-, tehonkulutus- sekä lämpötilamittaukset.

 

Intel H67 -piirisarjan ominaisuudet

Merkittävin ero P67:n ja H67:n välillä on FDI-rajapinta (Flexible Display Interface), joka on tuettuna ainoastaan jälkimmäisessä piirisarjassa. FDI on Intelin suunnittelema rajapinta prosessoriin integroidun grafiikkaohjaimen ja piirisarjan välille.

P67:n ja H67:n välillä on FDI-rajapinnan lisäksi muitakin eroja, sillä H67 ei tue PCI Express x16 -väylän jakamista kahdeksi PCI Express x8 -väyläksi, joten H67:llä NVIDIA SLI- ja AMD CrossFireX -konfiguraatioiden toteuttaminen vaatii emolevyvalmistajilta pientä kikkailua. H67:ssä on tuettuna Sandy Bridge -prosessoreiden PCI Express x16 -väylä, joten siihenkin perustuvien emolevyjen kanssa voidaan käyttää yhtä erillisnäytönohjainta. H67:ssä on myös muita rajoituksia, jotka koskevat pääasiassa piirisarjan kykyä käsitellä prosessoria, eikä se tue kertoimen ylikellottamista.

Cougar Point -koodinimellinen H67 on yhden piirin ratkaisu ja yhteydessä prosessoriin DMI-väylällä (Direct Media Interface), mutta aiempaan sukupolveen verrattuna käytössä on 2.0-versio, minkä myötä väylän kaistanleveys on neljä gigatavua sekunnissa. Väylä on toteutettu PCI Express 2.0 -teknologialla ja neljällä PCI Express -linjalla.

Näyttöliittimien osalta tuettuina ovat digitaaliset HDMI-, DVI- ja DisplayPort-liitännät, joista ensimmäisenä mainitun kautta voidaan kuljettaa kuvan ohella myös rajoitetusti ääntä. Ääniominaisuuksien käyttöönotto kuitenkin vaatii, että käytössä on Sandy Bridgen integroitu grafiikkaohjain. Näyttöjä tuetaan kaksin kappalein ja molempia liittimiä varten käytössä on oma FDI-linkki.

H67:een on integroitu tuki 14 USB 2.0 -portille, mutta valitettavasti kovaa vauhtia päätään nostavaa USB 3.0 -teknologiaa ei nähdä vielä Intelin nykyisen sukupolven piirisarjoissa. Intel ei tue toistaiseksi USB 3.0 -teknologiaa, koska Windows 7 -käyttöjärjestelmän mukana ei toimiteta USB 3.0 -ajureita, se ei ole yrityksen mukaan yleistynyt vielä tarpeeksi ja koska yrityskäytössä käyttöönotto on lapsenkengissä. USB 3.0 -tuki on luvassa Panther Point -koodinimellisten piirisarjojen myötä, jotka julkaistaneen seuraavan sukupolven Ivy Bridge -prosessoreiden kanssa samaan aikaan CES 2012 -tapahtumassa vuoden 2012 tammikuussa.

Tuettuina ovat myös HD-tasoiset ääniominaisuudet, gigabitin verkko-ominaisuudet, kahdeksan PCI Express 2.0 -standardin mukaista PCI Express -linjaa ja kuusi Serial ATA -liitintä, joista kaksi tukee 6 Gb/s -nopeutta ja loput neljä vanhempaa 3 Gb/s -nopeusluokkaa.

Rapid Storage Technologyn myötä tuettuna on myös RAID-teknologia ja sen 0-, 1-, 5- sekä 10-tasot. RAIDia voidaan käyttää sekaisin Serial ATA 6 Gb/s- ja 3 Gb/s -liittimiin asennettujen kiintolevyjen ja SSD-asemien välillä, mutta sekatapauksessa Serial ATA 6 Gb/s:n nopeus laskee 3 Gb/s:n tasolle.

H67 ei tue PCI-liittimiä, joten emolevyvalmistajat joutuvat tuen takaamiseksi käyttämään PCI Express -linjan jatkoksi asennettavaa PCI-PCIe-siltapiiriä.

 

Intel HD Graphics 3000/2000

Uusiin Sandy Bridge -prosessoreihin on integroitu kahta erilaista grafiikkaohjainta: Intel HD Graphics 3000:tta ja 2000:tta, joista 3000 on käytössä ainoastaan K-merkinnällä varustetuissa kerroinlukottomissa prosessoreissa. Molemmat grafiikkaohjaimet tukevat DirectX 10.1- ja OpenGL 3.0 -rajapintoja sekä MPEG-2-, VC-1- ja AVC-videoiden rautapurkua ja -pakkausta. 3000-mallissa on 12 suoritusyksikköä, kun taas 2000-mallissa niitä on ainoastaan kuusi kappaletta. Myös grafiikkaohjaimien kellotaajuuksissa on eroa, ja 3000:ssa kellotaajuus vaihtelee 650:stä ja Turbon 1350 MHz:iin, kun taas 2000-mallissa vastaavat kellotaajuudet ovat 650 ja 1250 MHz. Edelliseen sukupolveen verrattuna grafiikkaohjaimen kellotaajuus on noussut, DirectX- ja OpenGL-rajapintatuet on päivitetty 10- ja 2.1-versioista ja HDMI tukee 1.4-standardin myötä Stereoscopic 3D -ominaisuutta.

Intel HD Graphics 3000- ja 2000-grafiikkaohjaimissa on mediaprosessori, jolla MPEG-2-, VC-1- ja AVC-videoiden pakkaaminen tapahtuu rauta-avusteisesti. Quick Sync Videoksi ristityn mediaprosessorin pääasiallinen käyttötarkoitus on videoiden pakkaamisessa, kun käyttäjät haluvat muuntaa videoita esimerkiksi matkapuhelimilleen tai YouTubeen soveltuvaan formaattiin. Aiemman sukupolven Clarkdale-prosessoreissa esikäsittely ja enkoodaus tapahtuvat ohjelmallisesti, mutta Sandy Bridgeissä ne hoidetaan rautakiihdytettynä. Ainoastaan Windows 7 -käyttöjärjestelmässä toimivan Quick Sync Videon tukijoukoista löytyvät muun muassa CyberLink, ArcSoft, Roxio ja Corel, joiden ohjelmat tukevat Intelin uutta teknologiaa.

Clear Video HD Technology on hieman samanlainen teknologia ja sitä on parannettu edellisen sukupolven Clarkdale-prosessoreista. Kyseisellä teknologialla voidaan kiihdyttää teräväpiirtoisten videoiden purkua ja parantaa kuvanlaatua. Uusina ominaisuuksina mukana on mahdollisuus parantaa videoissa esiintyvien ihmisten ihonväriä, värikylläisyyden säätö ja automaattinen kontrastisäädin.

 

6-sarjan piirisarjaongelmat

Intel ilmoitti 1. helmikuuta vakavasta ongelmasta 6-sarjan piirisarjoissa, mikä johti siihen pisteeseen, että yritys joutui pysäyttämään piirisarjojen tuotannon ja toimitukset. Intelin mukaan Serial ATA 3 Gb/s -liittimien jatkona olevien laitteiden suorituskyky ja/tai toiminnallisuudet saattavat kärsiä ja prosessorijätin Client PC Operations and Enabling -osaston johtajan Steve Smith kertoi myöhemmin, mistä ongelmassa oikeastaan oli kyse.

Intelin 6-sarjan piirisarjat tukevat kahta Serial ATA 6 Gb/s -liitintä ja neljää Serial ATA 3 Gb/s -liitintä, ja kummankin teknologian liittimet vaativat omat PLL-lähteen. Ongelman lähde onnistuttiin paikantamaan Serial ATA 3 Gb/s:n PLL:n transistoriin, jonka ohut hilaoksidi mahdollistaa transistorin kytkemisen päälle erittäin vähäisellä jännitteellä. Intel oli biasoinut transistorin liian korkealla jännitteellä, joka aiheuttaa ennakoitua korkeamman virtavuodon. Transistorin fyysisistä ominaisuuksista riippuen virtavuoto saattaa kasvaa ajan mittaa ja lopulta aiheuttaa Serial ATA 3 Gb/s -liittimen vioittumisen.

Ongelma on havaittu ainoastaan B2-version 6-sarjan piirisarjoissa ja aiemmissa versioissa ongelmaa ei ole, mutta valitettavasti toimitetut piirisarjat ovat B2-versiota. Arvioiden mukaan noin viidessä prosentissa piirisarjoista Serial ATA 3 Gb/s -liittimet lopettavat toimintansa kolmen vuoden aikana. Intel sai piirisarjatuotannot nopeasti uudelleen käyntiin ja korjattujen B3-versiollisten työpöytä- ja mobiilipuolen 6-tuoteperheen sekä palvelinpuolen C200-tuoteperheen piirisarjojen toimitukset alkoivat 14. helmikuuta.

B3-versiossa on tehty B2-versioon verrattuna pieniä muutoksia metallikerrokseen, jotka takaavat Serial ATA 3 Gb/s -liittimien toiminnan pidemmällä aikavälillä. Lisäksi uudessa piirisarjaversiossa on uusi S-Spec- ja MM-numerointi ja versio-ID-tunniste on päivitetty 04h:sta 05h:hon. Intel tulee päivittämään B2-versiosta B3-versioon kaikkiaan 15 piirisarjamallia, jotka ovat Q67, H67, H61, P67, Q65, QM67, HM67, HM65, B65, UM67, QS67, Z68, C202, C204 ja C206.

Ongelma tekee ison kolon Intelin tilipussiin ja se on arvioinut rokottavan tuloja ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 300 miljoonalla dollarilla. Kokonaisuudessa Intel uskoo ongelman aiheuttavan 700 miljoonan dollarin kulut. Intel nosti ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihtoennustettaan 11,1-11,9 miljardista dollarista 11,3-12,1 miljardiin dollariin, mutta laski käyttöaste-ennustetta 62-66 prosentista 59-63 prosenttiin.

Jos käytössä on 6-sarjan piirisarjaan perustuva emolevy, toistaiseksi on suositeltavaa käyttää joko jompaakumpaa piirisarjan tukemaa Serial ATA 6 Gb/s -liitintä tai vaihtoehtoisesti ulkoisen oheislaitepiirin ohjaamia liittimiä. Suurimmat emolevyvalmistajat ovat julkaisseet kotisivuillaan viralliset lausunnot tilanteesta ja kutsuneet jälleenmyyjiltä ja maahantuojilta emolevyt takaisin hyllyistä. Emolevyvalmistajat tarjoavat kuluttajille kahta vaihtoehtoa: joko kuluttajat voivat palauttaa emolevyn ostopaikkaan ja saada rahat takaisin tai toisena vaihtoehtona palauttaa emolevy ostopaikkaan ja saada uuden emolevyn tilalle, kun ne saapuvat.

Sisältö

  1. Intel H67 -piirisarja ja Sandy Bridgen grafiikkaohjain
  2. Asus P8H67-M EVO
  3. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus & lämpötila
  4. Loppuyhteenveto