Uusimmat

Asus P8H67-M EVO

25.02.2011 19:29 Muropaketin toimitus

H67-piirisarjallisten emolevyjen tarjontaa Muropaketin artikkelissa edustaa Asuksen P8H67-M EVO, joka toimitetaan mustapainotteisessa pakkauksessa. Emolevyn kylkiäisenä pakkauksesta löytyy ohjekirja, ajuri-DVD-levy, I/O-liitinsuoja, kotelon etuosaan asennettava Asuksen tarra, PATA-kaapeli, kaksi Serial ATA 6 Gb/s- ja Serial ATA 3 Gb/s -kaapelia, kotelon kaapelien pika-asennusliittimet sekä korttipaikkaan asennettava paneeli, jossa on kaksi USB 2.0 -liitintä sekä yksi eSATA-liitin.

Intelin piirisarjaongelman takia H67-emolevyjä voi löytää ainoastaan ns. tiskin alta, mutta tällä hetkellä ei ole suositeltavaa hankkia viallisella piirisarjalla varustettua emolevyä. P8H67-M EVO on listattu muutaman suomalaisen jälleenmyyjän sivuilla ja hintataso on 130 eurossa. Kun valmistajat saavat toimitettua korjatuilla piirisarjoilla varustettuja emolevyjä, hintataso tullee pysymään nykyisellään.

P8H67-M EVO on microATX-kokoluokan emolevy eli sillä on kokoa 24,4 senttimetriä kanttiinsa. Värimaailma on Asuksen aiemmista emolevyistä tuttu ja tummalla piirilevyllä olevat liittimet ja siilit ovat sinisiä, mustia ja harmaita. Jäähdytys on passiivinen ja alhaalla oleva yksinäinen siili jäähdyttää H67-piiriä, kun taas ylemmät siilit ovat vastuussa virransyötön komponenttien jäähdyttämisestä.

I/O-liitinrivistöstä löytyy PS/2-liitin hiirelle tai näppäimistölle, neljä USB 2.0 -liitintä, FireWire- ja eSATA-liitin, digitaalisen äänen optinen liitin, HDMI-, DisplayPort-, VGA- ja DVI-liittimet, verkkoliitin, kaksi USB 3.0 -liitintä sekä kuusi analogista 3,5 millimetrin ääniliitintä.

Emolevyssä on kaksi PCI Express x16 -liitintä, mutta näistä ainoataan ylempi on kykenevä toimimaan täydellä x16-nopeudella, kun taas alempi toimii maksimissaan x4-nopeudella. Mainitsimme piirisarjakäsittelyn yhteydessä, että CrossFireX-tuen tarjoaminen vaatii kikkailua, ja Asus on toteuttanut sen tarjoamalla alemman liittimen PCI Express -linjat H67-piiriltä. Lisäksi P8H67-M EVOsta löytyy PCI Express x1- ja PCI-liitin.

Emolevyn reunalle on sijoitettu perinteiseen tapaan erillisiä oheislaitepiirejä, joista Realtekin ALC892 hoitaa kahdeksankanavaiset ääniominaisuudet, VIAn 6315N FireWire-tuen, Realtekin 8111E toimii gigabitin verkko-ohjaimena ja ASMedian piiri hoitaa USB 3.0 -tuen. Emolevyn alareunassa olevalla GPU Boost -kytkimellä emolevy ylikellottaa automaattisesti prosessoriin integroitua grafiikkaohjainta.

H67-piiriä jäähdytetään maltillisen kokoisella siniseksi anodisoidulla siilillä, jonka lämpötila nousi avoimessa testipenkissä reiluun 50 asteeseen. Emolevyn reunalta löytyy kaksi harmaaksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä, joita kannattaa toistaiseksi käyttää ensisijaisina Serial ATA -liittiminä, ja alakulmassa on myös neljä Serial ATA 3 Gb/s -liitintä. Piirilevyn alalaitaan on sijoitettu EPU-kytkin (Energy Processing Unit), jolla voidaan kytkeä päälle EPU-ominaisuus, joka tutkii tietokoneen rasitusastetta ja säätelee muun muassa virransyötön vaiheita.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on kanavan perusteella värikoodattu joko vaalean siniseksi tai mustaksi. Emolevy tukee maksimissaan 32 gigatavua muistia, eli jokaiseen liittimeen voi asentaa kahdeksan gigatavun muistikamman, ja nopeuden puolesta tuki yltää virallisesti 667 MHz:iin (DDR3-1333). Muistiliittimien toisen puolen kiinnitysklipsut on korvattu avoimilla malleilla, joten muistikampojen asentaminen onnistuu helposti ilman, että näytönohjainta tarvitse poistaa.

LGA 1155 -prosessorikannan ympärillä on reilunpuoleinen määrä solid-tyyppisiä alumiinikuorisia polymeerikondensaattoreita, suojattuja keloja ja jämerien siilien alla mosfetteja. Virransyöttö on 8+2-vaiheinen, josta kahdeksan vaihetta on pyhitetty prosessorille ja kaksi vaihetta prosessoriin integroidulle muistiohjaimelle. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu virransyötön läheisyyteen piirilevyn reunalle.

UEFI BIOSin vakionäkymässä on listattu tietoja BIOS-versiosta, prosessorista, muisteista, lämpötiloista, jännitteistä, tuulettimien kierrosnopeuksista sekä boottausjärjestyksestä. Lisäksi keskellä on kolme nappia, joilla voi säädellä painotusta tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä, sekä graafi, joka ilmaisee valitun asetuksen vaikutuksen tietokoneen toimintaan.

Advanced-tilassa varsinaiset asetukset tulevat esille ja käyttäjä voi säätää Base Clock -kellotaajuutta, muistikerrointa, integroidun grafiikkaohjaimen kellotaajuutta sekä EPUn asetuksia.

Samaisessa valikossa ovat alempana jänniteasetukset, jotka käsittävät reilusti säätövaraa.

Muistiasetukset on jaoteltu selvästi kolmeen kategoriaan ja ensimmäisessä kategoriassa (Primary Timings) on listattu yleisimmät ja tärkeimmät muistiasetukset.

Tarkkailukohdat on listattu samassa valikossa, joka käsittää lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia, asetuksia tuulettimien kierrosnopeuksia säätämiseen sekä jännitteitä.

Sisältö

  1. Intel H67 -piirisarja ja Sandy Bridgen grafiikkaohjain
  2. Asus P8H67-M EVO
  3. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus & lämpötila
  4. Loppuyhteenveto