UUSIMMAT

Haswell-mobiiliprosessorit

18.10.2013 20:27 |

Haswell on Intelin Tick-Tock-kehitysmallissa Tock-vaihe eli Ivy Bridgen myötä esitellyn 22 nanometrin valmistusprosessin jälkeinen uusi mikroarkkitehtuuri. Käytännössä Haswell pohjautuu arkkitehtuurinsa osalta hyvin pitkälle Sandy Bridge- ja Ivy Bridge -prosessoreihin ja tuo mukanaan vain muutamia uudistuksia ominaisuuspuolelle.

Haswellin merkittävimmät tavoitteet Ivy Bridgeen verrattuna ovat olleet tehonkulutuksen laskeminen ja hyötysuhteen parantaminen mobiilikäyttöä ajatellen sekä suorituskykyisempi integroitu grafiikkaohjain. Perusliukuhihna on säilynyt muuttumattomana, mutta esimerkiksi haarautumisen ennustusta on parannettu ja pieniä optimointeja toteutettu muun muassa suuremmalla L2-välimuistin TLB-puskurilla (Translation Lookaside Buffer), suoritettavien toimintojen määrää on kasvatettu kahdella dispatch-portilla kuudesta kahdeksaan per kellojakso ja yhdellä lisätyllä aritmeettisloogisella yksiköllä (ALU).

Haswell tuo mukanaan uudet 256-bittiset AVX2- eli Advanced Vector Extensions 2 -käskyt, jotka nopeuttavat kokonaislukulaskuja ja soveltuvat erityisesti kuvan- ja videonkäsittelyyn. AVX2 on jatkoa Sandy Bridge -arkkitehtuurissa esitellyille 256-bittisille liukulukulaskentaa nopeuttaville AVX-käskyille.

Haswellin grafiikkaohjain perustuu hyvin pitkälle Ivy Bridgen grafiikkaohjaimeen, mutta siihen on päivitetty DirectX 11.1-, OpenCL 1.2- ja OpenGL 4.0 -tuki. Lisäksi mukana on rautapohjainen tuki SVC-koodekille (Scalable Video Coding), MJPEG-purulle ja MPEG2-pakkaukselle.

Intelin 4. sukupolven Core-mobiiliprosessoreiden perinteisiin kannettaviin suunnatut mallit ovat varustettu H- tai M-kirjaimella. Neliytimisissä H-sarjan prosessoreissa voi olla integroituna suorituskykyisempi Iris Pro- tai heikompi Intel HD Graphics -grafiikkaohjain ja ne ovat BGA-koteloituja eli ne juotetaan suoraan piirilevylle. M-sarjan prosessoreista on kaksi- ja neliytimisiä malleja, niissä on käytössä Intel HD Graphics -grafiikkaohjain ja prosessorit ovat PGA-koteloituja eli ne asennetaan piirilevyllä erilliseen kantaan.

Intel julkaisi kesäkuussa vain kourallisen 4. sukupolven Core-mobiiliprosessoreita, mutta kesän ja syksyn aikana valikoima on täydentynyt jo 17 malliin. Intelin 4. sukupolven Core-mobiiliprosessoreiden hintahaarukka on tällä hetkellä 398-657 dollaria ja mallien TDP-arvot ovat 15-47 watin välillä.

Sisältö

  1. Intel Haswell -pelikannettavat (Asus & MSI)
  2. Haswell-mobiiliprosessorit
  3. Asus ROG G750JH
  4. MSI GT70 2OC
  5. Prosessoritestit
  6. 3D-testit
  7. Tehonkulutus-, akkukesto-, lämpötila- ja melumittaukset
  8. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat