Uusimmat

Asus ROG G750JH

18.10.2013 20:27 Muropaketin toimitus

Asuksen ROG G750JH (tarkka malli G750JH-T4070H) on testissä olevasta parivaljakosta suorituskykyisempi malli nopeammasta näytönohjaimesta johtuen. Myyntipakkausta on uudistettu aiempaan verrattuna, mutta se jatkaa Republic Of Gamers -malliston mukaisella musta-punaisella väriteemalla. Pakkauksesta löytyy isomman puoleinen laturi, mikrokuituliina, tarralla toimivia nippusiteitä, ROG-tarroja, takuulappu ja ohjekirja.

Asukselta on G750-kannettavasta myös MSI:tä vastaavalla GeForce GTX 770M -näytönohjaimella varustettu G750JX-malli, jonka hintataso Suomessa on alkaen 1470 euroa sekä G750JW-malli, joka on varustettu GeForce GTX 765M -näytönohjaimella ja hinta on alkaen 1300 euroa.

 

Asus on historiassa käyttänyt muotoilunsa lähteinä urheiluautoja ja Sea Shadow -sota-alusta, mutta tällä kertaa mallia on otettu F-22 Raptor -hävittäjästä. Muotokieli on nähtävissä esimerkiksi takana olevien jäähdytysaukkojen muodosta ja kannettavan kulmikkaasta ulkonäöstä. Kannettavan näytön takapuoli on päällystetty kumimaisen tuntuisella muovilla ja keskellä on ROG-logo, joka hohtaa koneen ollessa päällä valkoisena.

Sisuksista löytyy Intelin neliytiminen Core i7 4700HQ -prosessori, GeForce GTX 780M -näytönohjain neljällä gigatavulla näyttömuistia, 16 gigatavua DDR3-1600-keskusmuistia, 256 gigatavun SSD-asema, teratavun kiintolevy ja Blu-ray-asema.

Suorituskykyiset komponentit vaativat tehokkaan jäähdytyksen ja tilaa, joiden myötä kannettavan ulkoiset mitat ovat Asuksen mukaan 410 x 318 x 18-58 millimetriä ja paino hulppeat 4,2 kiloa. Kannettavan etureunassa on rivissä virta- ja aktiivisuusledejä.

Oikealle sivulle on sijoitettu 3,5 mm kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä kaksi USB 3.0 -liitintä, joista toinen on varustettu esimerkiksi puhelimen tai taulutietokoneen pikalatausmahdollisuudella, vaikka tietokone olisi sammutettu. Testissä olleessa mallissa on Thunderbolt-liitin, joka korvaa joistain muista mallisarjan kannettavista löytyvän DisplayPort-liittimen. Oikealle sivulle on myös sijoitettu RJ-45-verkkoliitin, HDMI- ja VGA-näyttöliittimet sekä latauspistoke. Langattomista tekniikoista tuettuna ovat Bluetooth 4.0 sekä laitteen sisuksista löytyy Killer Wireless-N 1202 -WLAN-adapteri (802.11 a/b/g/n), jota ei ole kuitenkaan erikseen mainostettu myyntipakkauksessa, kuten MSI:n kannettavassa.

Vasemmalle sivulle on sijoitettu Kensington lukko, Blu-ray-asema ja muistikortinlukija, joka tukee MMC- ja SD-kortteja.

Itse oikeakätisenä olisin sijoittanut suurimman osan liittimistä kannettavan taakse tai vasemmalle puolelle pois hiiren tieltä, joka on kuitenkin lähes pakollinen lisälaite pelikannettavalle. Nyt suurin osa liitännöistä ja niihin liitettävät johdot ovat kannettavan oikealla sivulla hiirikäden puolella.

Takana ei ole lainkaan liittimiä, vaan se on pyhitetty täysin akulle ja erillisille prosessorin ja näytönohjaimen tuuletusaukoille. G750JH:n muotoilu on hyvin kiilamainen ja laitteen todellinen korkeus pöydän pinnasta kannen etuosaan on 33 mm ja takaosaan 65 mm. Kyseessä on normaalia 17,3-tuumaista kannettavaa kookkaampi laite takana olevan ulokkeen myötä, joka kannattaa pitää mielessä esimerkiksi kantolaukkua ostaessa. Osittain kuvassa näkyvä akku on kahdeksankennoinen ja sen kapasiteetti on 5900 mAh/89 Wh.

Pohjan ainoan huoltoluukun alta löytyy kiintolevyjen ja muistien paikat. Kuten kuvasta näkyy, normaalikäyttäjän ulottuvissa on vain kaksi muistipaikkaa, vaikka niitä on yhteensä neljä. Kaksi muuta muistipaikkaa on sijoitettu näppäimistön alapuolelle. Huoltoluukun antamat mahdollisuudet laitteen pölyjen puhdistukseen ovat erittäin rajalliset ja kun tuulettimet tai jäähdytyssiilit eivät ole näkyvissä, puhdistus on mahdollista vain esimerkiksi tuuletusreikiä imuroimalla.

Kannen alta paljastui yllättävän pelkistetty näky eikä näppäimistön ympärillä ole erillisiä nappeja pelitiloihin tai muihin erikoisuuksiin. Näppäimistön alapuolelle on sijoitettu ROG-logo sekä Intelin Core-i7- ja NVIDIAn GeForce GTX 780M -tarrat, jotka kertovat kyseessä olevan tehokkaampi pelikannettava. Virtanappi on ainoa erillinen painike, joka löytyy oikeasta yläkulmasta. Näppäimistön ympäristö on päällystetty alumiinilla, joka kerää sormenjälkiä erittäin ahnaasti ja niitä ei saa pyyhittyä helposti pois pelkällä liinalla. Saranat ovat erittäin jämäkän tuntuiset, mutta kannen avaaminen ja sulkeminen onnistuu kuitenkin melko kevyesti. Näytön yläpuolelle on asennettu 720p-resoluution webbikamera ja sen oikealla puolella on pieni reikä mikrofonille.

Muropaketin testiin päätyi Asuksella tapahtuneen poikkeuksellisen sekaannuksen vuoksi arabiankielinen näppäimistö, joka aiheutti hämmennystä arvostelijalle. Onneksi käyttöjärjestelmänä ja kielenä oli kuitenkin käytössä suomiversio, joten sanakirjan käyttöön ei tarvinnut turvautua. Touchpad on yllättävän suuri jopa tämän kokoluokan kannettavalle, mutta ajatuksena on luultavasti ollut tasapainottaa kosketusnäytön puutetta, joka on suuressa roolissa Windows 8:n käytössä.

Näppäimistön taustavalo on valkoinen ja on säädettävissä kokonaan pois tai kolmen eri kirkkausvaihtoehdon välillä. Kirjoitustuntuma on niin hyvä kuin pelikannettavalta voi odottaa, sopivan jämäkkä mutta ei kuitenkaan liikaa voimaa vaativa. Jokaisella on kuitenkin oma tottumuksensa näppäimistöihin ja suosittelen kokeilemaan kannettavien näppäimistöjä itse, jos ne vaikuttavat suuresti ostopäätökseen.

ASUS ROG G750JH on saatavilla pelkästään Intelin neliytimisellä Core i7 4700HQ -prosessorilla, joka tukee kahdeksaa säiettä Hyper-Threading-ominaisuudella ja toimii 2,4 GHz:n peruskellotaajuudella. Rasituksessa ytimien kellotaajuus nousee Turbo Boost 2.0 -teknologian avulla maksimissaan 3,4 GHz:iin ja prosessorin TDP-arvo on 47 wattia. Kyseessä on BGA-koteloitu (Ball Grid Array) malli eli se on juotettu suoraan kiinni piirilevylle.

16 gigatavun keskusmuisti on asennettu neljän muistikamman konfiguraationa eli käytössä on prosessorin kaksikanavaisen muistiohjaimen täysi potentiaali.

GeForce GTX 780M perustuu Kepler-arkkitehtuuriin ja 1536 CUDA-ytimellä varustettuun GK104-grafiikkapiiriin. Asus on asettanut grafiikkapiirin toimimaan 771 MHz:n peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksessa 797 MHz:n Boost-kellotaajuudella. Neljä gigatavua 1250 MHz:n kellotaajuudella toimivaa GDDR5-muistia on 256-bittisen muistiväylän jatkeena. GeForce GTX 780M on tällä hetkellä kannettavien tietokoneiden saralla tehokkain näytönohjain.

Sisältö

  1. Intel Haswell -pelikannettavat (Asus & MSI)
  2. Haswell-mobiiliprosessorit
  3. Asus ROG G750JH
  4. MSI GT70 2OC
  5. Prosessoritestit
  6. 3D-testit
  7. Tehonkulutus-, akkukesto-, lämpötila- ja melumittaukset
  8. Loppuyhteenveto