Uusimmat

Tehonkulutus-, akkukesto-, lämpötila- ja melumittaukset

18.10.2013 20:27 Muropaketin toimitus

Tehonkulutusta seurattiin GX1 CO2 -energiamittarilla. Rasituksessa käytettiin Prime95-ohjelmaa ja Battlefield 3 -peliä. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Odotimme Asuksen tehonkulutuksen olevan selvästi korkeampi GeForce GTX 780M -näytönohjaimen takia, mutta ero olikin Battlefield 3 -rasituksessa vain seitsemän wattia MSI:n hyväksi. Prime95-prosessorirasituksessa Asuksen tehonkulutus 13 wattia ja lepotilassa 10 wattia korkeampi kuin MSI:llä.

Akunkestoa mitattiin BatteryEater-apuohjelman avulla, joka tallentaa automaattisesti saavutetun valmiusajan akun loppuessa ja piirtää virran hupenemisesta kuvaajan myöhempää tarkastelua varten. Ennen mittausten aloittamista asetukset säädettiin niin, ettei näyttö tai kiintolevy sammu itsekseen tai kone vaivu virransäästötilaan testin aikana. Mittaukset suoritettiin näytön maksimikirkkaudella ja WLAN päällä.

Molemmilla kannettavilla Battlefield 3 -pelillä akku kesti noin tunnin. Asuksella 56 minuuttia ja MSI:llä tunnin ja 11 minuuttia eli eroa oli 15 minuuttia MSI:n hyväksi. Prime95-prosessorirasituksessa Asus jaksoi jauhaa kaksi tunia 24 minuuttia, kun MSI hyytyi tunnin ja 46 minuutin kohdalla eli eroa oli 38 minuuttia Asuksen hyväksi. Lepotilassa Asuksella akku kesti liki neljä tuntia, MSI:llä reilu kolme tuntia eli eroa oli 40 minuuttia Asuksen hyväksi.

Huom! Akkuvirralla molempien kannettavien tapauksessa prosessorin kellotaajuus lukkiutui 800 MHz:iin ja pelit muuttuivat aiemmin käytetyillä kuvanlaatuasetuksilla kelvottomaksi diashowksi. Lukituksen voi yrittää kiertää ThrottleStop-ohjelmalla.

Mittasimme prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötiloja, joista ensimmäisenä mainitun mittauksessa käytettiin apuna Intelin Extreme Tuning Utility -ohjelmaa ja jälkimmäisessä GPU-Z-ohjelmaa. Prosessorirasitus suoritettiin Prime95:llä ja grafiikkapiirin rasitus Battlefield 3:lla. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Lämpötiloissa Asus pärjäsi hyvin erillisten prosessori- ja näytönohjainjäähdytysten ansiosta. Vertailukohtana oli MSI:n perinteinen yhden tuulettimen ratkaisu, jossa prosessoria ja näytönohjainta jäähdytetään yhdistetyllä lämpöputkien ja jäähdytyssiilien kokonaisuudella.

Battlefield 3 -rasituksessa MSI:n GeForce GTX 770M toimi kolme astetta lämpimämpänä kuin Asuksen GeForce GTX 780M ja samaan aikaan MSI:ssä prosessorin lämpötila oli jopa 10 astetta korkeampi kuin Asuksessa. Prime95-prosessorirasituksessa MSI toimi vain asteen lämpimämpänä kuin Asus, joten MSI:n jäähdytysratkaisun teho 3D-rasituksessa jäi selvästi Asuksen jalkoihin.

Lisäksi mittasimme Meterman IR608 -infrapunalämpömittarilla Battlefield 3- ja Prime95-rasituksessa näppäimistön ympäriltä kuumimman kohdan ja poistoilman lämpötilan.

Asuksella kuumin kohta Battlefield 3 -rasituksessa oli 36 astetta näppäimistön i-kirjaimen päältä mitattuna, mutta muualta mitattiin tasaisesti noin 30 asteen lämpötiloja. MSI:llä kuumin kohta oli virtanapin vieressä 45 astetta, kun muualta näppäimistön alueelta mittasimme noin 31-35 asteen lämpötiloja.

Melumittaukset suoritettiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla, joka asetettiin 25 senttimetrin päähän tuuletusaukoista.

Korvakuulolla MSI:n tuuletin aiheutti hieman suhisevampaa ääntä kuin Asus, joka oli Battlefield 3 -pelissä kaksikosta selvästi hiljaisempi ja desibelimittarilla mitattuna eroa oli 2,5 desibeliä. Prime95-prosessorirasituksessa mitattiin 0,7 desibelin ero Asuksen hyväksi, mutta korvalla se ei ollut kunnolla kuultavissa. Lepotilassa Asus oli kaksi desibeliä hiljaisempi kuin MSI.

MSI:n kannettavasta löytyy mahdollisuus asettaa tuuletin pyörimään täysillä ja mittasimme tällöin käyttäjän pään etäisyydeltä melutasoksi 53,7 desibeliä. Tämän äänen peittämiseen tarvitsimme suljetut kuulokkeet ja äänenvoimakkuutta normaalia enemmän, joten ominaisuuden käytännöllisyyden voi kyseenalaistaa.

Sisältö

  1. Intel Haswell -pelikannettavat (Asus & MSI)
  2. Haswell-mobiiliprosessorit
  3. Asus ROG G750JH
  4. MSI GT70 2OC
  5. Prosessoritestit
  6. 3D-testit
  7. Tehonkulutus-, akkukesto-, lämpötila- ja melumittaukset
  8. Loppuyhteenveto