Uusimmat

Loppuyhteenveto

18.10.2013 20:27 Muropaketin toimitus

Pelikannettavat ovat kehittyneet suuresti sitten allekirjoittaneen viime näkemän. Tehoa on tullut rutkasti niin näytönohjain- kuin prosessoririntamalle ja suurin osa peleistä pyörii pelattavasti jopa parhaimmilla kuvanlaatuasetuksilla ja 1080p-resoluutiolla.

Suorituskyvyllä on kuitenkin hintansa ja vaikka arvostelussa ollutta Asuksen mallia ei ole Suomen markkinoilla saatavilla tismalleen samoilla spekseillä, löytyy G750JH-T4050H-malli Suomesta halvimmillaan alkaen 1700 euroa. Erona tässä mallissa on SSD-aseman puute, kiintolevyn koko on teratavun sijaan 750 gigatavua, keskusmuistia on 16 gigatavun sijaan kahdeksan gigatavua ja Blu-ray-aseman tilalla on DVD-asema. Oleellisin eli suorituskykyinen GeForce GTX 780M -näytönohjain löytyy myös Suomessa myytävästä mallista.

Myöskään MSI:n testissä ollutta GT70 2OC-050NE -mallia ei löydy Suomen markkinoilta, mutta tarjolla on kuitenkin paremmin varusteltu GT70 2OC-047NE-malli, jonka hinta Suomessa on alkaen 1950 euroa, josta löytyy Core i7-4700MQ -prosessori, 2 kpl 128 gigatavun SSD-asemia RAID-konfiguraatiossa ja 12 gigatavua keskusmuistia.

Kummankin kannettavan rungot olivat materiaaleiltaan ja rakenteeltaan erittäin laadukkaan tuntuisia. Näppituntumalla Asus tuntui näistä kahdesta kestävämmältä, mutta on ajan kysymys kumman saranat tulevat kestämään kauemmin. Se on melko varmaa, että kumpikin runko kestää todennäköisesti pidempään kuin keskiverto kuluttajaluokan kannettavissa.

Molempien kannettavien 17,3-tuumainen 1920×1080-resoluution mattapintainen paneeli oli silmämääräisesti vertailtuna hyvä ja katselukulmatkin vähintään riittävät. Näppäimistöjen osalta MSI veti pidemmän korren Steelserieksen näppäimistöllään. Sitä oli hieman mukavampi käyttää, kunhan pienennettyyn oikean puoleiseen Enter- ja Shift-näppäimeen tottui ja monipuolisilla taustavalon säätömahdollisuuksilla näppäimistöstä sai oman näköisen.

Asuksen touchpad oli huippuluokkaa – suurikokoinen, hyvälaatuinen ja eikä ollut upotettu runkoon. MSI:n touchpad oli Asuksen jälkeen pienoinen pettymys. Hiiren pienuutta korostaa, että se on upotettu runkoon ja näin tuntuu kuin käyttöala olisi erittäin rajoittunut. Myöskään sivun vieritys ei toiminut hyvin, sillä sormea piti vierittää aivan touchpadin reunalla ja isompisormisella se saattaa tulla tielle.

Suorituskykymittauksissa kannettavat olivat prosessorisuorituskyvyltään identtiset, mutta 3D-testeissä Asus oli tehokkaamman GeForce GTX 780M -näytönohjaimensa ansiosta jopa 45-50 % suorituskykyisempi. Akkutesteissä molemmilla kannettavilla pelasi Battlefield 3:a noin tunnin ja lepotilassa Asus ylsi miltei neljään tuntiin. Lämpötila- ja melumittaukset osoittivat Asuksen jäähdytysratkaisun paremmuuden, sillä 3D-rasituksessa Asuksen grafiikkapiiri oli kolme astetta ja prosessori 10 astetta viileämpi, mutta samaan aikaan kannettava oli 2,5 desibeliä hiljaisempi.

Kokonaisuutena Asuksella testirupeama sujui kivuttomasti, mutta MSI vihoitteli jostain syystä muun muassa Windowsin päivityksessä ja koki satunnaisia jumitteluja asennuksissa ja resurssien hallinnassa.

Sisältö

  1. Intel Haswell -pelikannettavat (Asus & MSI)
  2. Haswell-mobiiliprosessorit
  3. Asus ROG G750JH
  4. MSI GT70 2OC
  5. Prosessoritestit
  6. 3D-testit
  7. Tehonkulutus-, akkukesto-, lämpötila- ja melumittaukset
  8. Loppuyhteenveto