UUSIMMAT

Intel Haswell -Ultrabookit (Asus & Samsung)

27.12.2013 21:29 |

Intel julkaisi 22 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat Haswell-arkkitehtuurin prosessorit keväällä ja testasimme syksyllä Asuksen ja MSI:n suorituskykyiset, mutta järkälemäiset pelikannettavat. Kevyiden Ultrabookien kolmas sukupolvi tuo mukanaan roimasti parannuksia vanhempiin sukupolviin nähden varsinkin hintaluokan yläpäässä.

Asus lähetti testiin malliston kärkipäätä edustavan Zenbook UX301LA -mallin, jonka sisällä kehrää Core i7 -prosessori ja kaksi SSD-levyä RAID 0 -tasossa. Samsungin uusi ATIV Book 9 Plus on puolestaan hieman hillitympi Core i5 -prosessorilla ja pienehköllä 128 gigatavun SSD-levyllä. Molemmat valmistajat ovat sen sijaan panostaneet uusissa huippumalleissaan näyttöihin, joiden IPS-paneelit kykenevät erittäin korkeisiin resoluutioihin. Asus on tyytynyt 2560×1440-resoluutioon, mutta Samsung tarjoaa 13,3 tuuman näytöllään jopa 3200×1800 pikselin tarkkuuden.

Molempien valmistajien mallit julkaistiin ensin Windows 8 -käyttöjärjestelmällä, mutta niistä on julkaistu päivitetyt versiot esiasennetulla Windows 8.1:llä. Asuksen UX301LA:n hintalappu on hintavertailun perusteella kalliimpi noin 2100 euroa ja Samsungin ATIV Book 9 Plussan saa hieman edullisemmin noin 1400 eurolla.

Artikkelissa tutkitaan testilaitteiden ominaisuudet, tutustutaan mukana tuleviin ohjelmiin ja ajetaan joukko suorituskykyä, tehonkulutusta, lämpötiloja ja akunkestoa mittaavia testejä. Vertailukohtina ovat aiemman Ivy Bridge -sukupolven Ultrabook-kannettavat niiltä osin kuin se on mahdollista sekä Microsoftin Surface Pro 2, jonka sisältä löytyy lähes samat osat kuin Samsungista.

Sisältö

  1. Intel Haswell -Ultrabookit (Asus & Samsung)
  2. Asus Zenbook UX301LA
  3. Samsung ATIV Book 9 Plus
  4. Suorituskyky, vertailut ja mittaukset
  5. Loppuyhteenveto