Uusimmat

Asus Zenbook UX301LA

27.12.2013 21:29 Muropaketin toimitus

Asus Zenbook UX301LA:n ohella uusimmat Haswell-prosessorit löytyvät myös edullisimmista UX302LG– ja UX302LA-malleista, jotka ovat paremmin saatavilla Suomesta noin 1500 ja 1200 euron hintaan. Testissä olevasta yksilöstä ne eroavat pääasiassa näytön tarkkuuden, massamuistin ja prosessorin osalta. UX302LG-mallista löytyy erillinen GeForce GT 730 -näytönohjain, joka tarjoaa hieman enemmän 3D-suorituskykyä kuin Haswellin integroitu grafiikkaohjain. Ulkoisesti kaikki kolme mallia ovat samanlaisia 13,3-tuumaisella näytöllä varustettuja ja noin 1,4 kilogrammaa painavia.

 

Edellisten sukupolvien tapaan on Asuksen toimituspakkaus näyttävä mattamusta laatikko, jonka samettimainen pinta ja kromatut tekstit luovat miellyttävän ensivaikutelman. Laatikon sisältä löytyy peruskäyttöön riittävä kattaus oheistuotteita, jotka valitettavan usein on muilla merkeillä hankittava erikseen. Toki tämän hintaluokan laitteessa erillinen VGA-adapteri ja RJ-45-verkkoliitin sekä niille sopiva suojapussi kuulostaa vähintäänkin kohtuulliselta. Lisäksi mukaan on laitettu ohjekirjat ja tarrapintainen niputusside kaapeleille.

Ehkä miellyttävin ja tarpeellisin kylkiäinen on kuitenkin näppärän kokoinen ja kestävän oloinen suojapussi. Pienen kantolaukun heikkoutena on oheistarpeiden kuljetus: laturille ja adaptereille on löydettävä paikka muualta.

Asuksen Zenbook-malliston käytettävyyteen on panostettu monella saralla, jonka huomaa yksityiskohdissa. Esimerkiksi erittäin pienikokoinen ja kevyt ja tehokas 65 watin laturi on asia, jonka soisi yleistyvän muissakin PC-laitteissa. Kiiltäväpintainen laturi on tosin herkkä sormenjäljille ja naarmuille.

Laturin liitin kertoo yhdellä silmäyksellä akun varaustason: vihreä on yli 90 % ja punainen sen alle. Latausliittimen vieressä näkyvät toinen koneen kahdesta USB 3.0 -liittimestä, Micro-HDMI-liitin ja 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Koneen tumman sinertävä runko on kahdesta alumiinikappaleesta valmistettu ja erittäin jämäkkä.

Aivan uutena ominaisuutena Asus on panostanut näytön suojaukseen molemmin puolin näyttöpaneelia. Gorilla Glass 3 -lasi on paitsi näyttävä, niin myös erittäin naarmunkestävä ja jonkin verran sormenjälkiä hylkivä pintamateriaali. Sinisenä lasin alta kimmeltelevä koneistettu alumiini ja valaistu Asus-logo erottavat uusimman sukupolven Zenbookin edeltäjistään.

13,3-tuuman IPS-paneelin myötä laitteen ulkomitat ovat tämän kokoluokan Ultrabook-kannettavilla tyypilliset 325 x 226 x 15,5 millimetriä (leveys x syvyys x korkeus), josta näyttöpaneelin paksuus on noin neljä millimetriä. UX301LA on etureunastaan takareunaa ohuempi, mutta koneen alla olevat kumitassut pitävät sen lähes vaakatasossa. Merkittävimpiä uudistuksia Ultrabook-konseptiin on kosketusnäytön pakollisuus, jollainen tästäkin koneesta löytyy. Kosketuksen rekisteröivät elementit ovat kooltaan vain 6 millimetriä, joka tarkoittaa käytännössä tavalliseen 9 mm tarkkuuteen nähden parempaa toimivuutta ensisijaisesti piirtämisessä ja kirjoittamisessa.

IPS-näyttöpaneelin hyödyt ovat kannettavassa tietokoneessa erityisen silmiinpistävät. Katselukulma ei juuri vaikuta näkyvyyteen ja hyvin vähän näytön värintoistoon. Värintoisto on hyvin kalibroitu jo tehtaalla ja täyttää sRGB-väriavaruuden lähes kokonaan. Mustan toisto oli tässä yksilössä hyvä ja valmistajan ilmoittamaan 800:1 -kontrastisuhteeseen ei ole vaikea uskoa. Sharpin valmistaman paneelin LED-taustavalo kykenee tarjoamaan erittäin kirkkaan kuvan (300 nits), jonka näkemisessä ei ole ongelmaa ulkonakaan, pois lukien kiiltävän pinnan aiheuttamat heijastukset.

Näytön osalta tilanne muuttuu entistä omituisemmaksi, kun koneen ensi kertaa käynnistää. Uskomattoman tuntuinen 2560×1440-resoluutio on juuri ja juuri käytettävyyden rajamailla tämän kokoisella näytöllä. Windows 8:n skaalaus ei toimi kaikkien sovellusten kanssa aivan täydellisesti ja joissain tapauksissa fonttikoko on suorastaan naurettavan pieni. Onneksi skaalausongelma on jo suurimmilta osin ratkennut Windows 8.1 -päivityksen myötä, joka tähänkin koneeseen tehtiin. Näillä eväillä 220 PPI:n tarkkuus muodostuu enemmän hyödyksi, kuin haitaksi.

1,4 kilogramman pakettiin on saatu mahtumaan 4560 mAh -lipolymeeri-akku, jonka kapasiteetiksi Asus ilmoittaa 50 WHr. Akunkestoa ei erikseen ilmoiteta, mutta testien perusteella se on varsin kohtuullinen. Ison akun lisäksi laitteesta löytyy myös uusinta 802.11ac-standardia tukeva Intelin valmistama WiFi-adapteri, joka tukee Wireless Display -tekniikkaa ja tarjoaa kaksikanavaisena 867 Mbit/s -nopeuden. Laite tukee uuden 5 GHz:n taajuuden lisäksi myös vanhempia 2,4 GHz:n taajuudella toimivia yhteyksiä. Langattomat yhteydet täydentyvät sisäänrakennetulla Bluetooth 4.0 -tuella, vain 3G/4G-yhteys puuttuu.

Ilmanvaihdon rivasto on näppärästi sijoitettu näytön ja runko-osan väliin, jolloin kaikki koneen ulkopuolelle näkyvä pinta on muutamaa liitintä ja kaiutinaukkoja lukuun ottamatta umpimateriaalia. Ratkaisu on ulkonäöllisesti erinomainen ja toimiva, jonka ainoa heikko puoli on kovassa kuormituksessa näytön kautta heijastuva tuulettimien ääni. UX301LA on kuitenkin normaalikäytössä erittäin hiljainen laite, jonka pintalämpötilat pysyvät hyvin kurissa. Vain pitkässä vaativassa rasituksessa koneen takaosaan syntyi selvästi kuuman tuntuinen piste.

Bang & Olufsenin kanssa yhteistyössä kehitetty ICEpower-äänentoisto on markkinointitermien mukaan erittäin luonnollisen kuuloinen. Aiempaan verrattuna parempi äänentoisto on saatu lisäämällä kaiutinelementtien koteloinnin kokoa kahdesta kuutiosenttimetristä seitsemään. Kaikesta kehityksestä huolimatta äänenlaadullisesti järjestelmä on minikokoinen ja sen tuottama ääni on varsinkin matalilla taajuuksilla hintelä, kuten muissakin saman kokoluokan kannettavissa.

Asuksen äänentoistoa hallitseva mikseri tuotti jännittävän yllätyksen, kun kannettava kytkettiin ulkopuoliseen äänentoistoon. Aluksi epäiltiin johtovikaa tai huonoa liitosta, mutta puuttuvaan matalien äänien toistoon löytyikin selitys mikseristä, josta sopiva kaiutinkoko valitsemalla alkoivat bassotkin pauhaamaan.

Oikean reunan liitinpaneeli käsittää SD-muistikortinlukijan, USB 3.0 – ja mini DisplayPort -liittimet. Yhteensä koneessa on siis kaksi USB-paikkaa, kuulokeliitin, HDMI- ja DisplayPort-liittimet, muistikortinlukija ja latausliitin. Vasemman puoleinen USB 3.0 -liitin tukee USB Charge+ -teknologiaa, jonka kautta muita kannettavia laitteita voi ladata vaikka kone olisi sammutettu.

Monista Ultrabook-kannettavista poiketen uusin Zenbook on mahdollista avata ruuvaamalla koneen alapuolelta löytyvät torx-ruuvit auki. Takakannen irrotettavuus ei kuitenkaan tuo mitään oleellista hyötyä elämään, sillä keskusmuisti on juotettu suoraan emolevylle ja SSD-levyjen liitäntä on M.2. Vain WiFi-moduuli on käytännössä vaihdettavissa.

SSD-levy on ollut standardi tämän hintaluokan koneissa jo hyvän aikaa, mutta Asus korottaa rimaa tarjoamalla tässä mallissa tallennustilaa 512 gigatavua. Kaksi Sandiskin valmistamaa SSD-levyä on kytketty RAID-0 tasoon ja maksimisuorituskyky on näin ollen luku- ja kirjoitusnopeuden osalta lähemmäs gigatavu per sekunti. RAID-0:n varmuus SSD-levyjen kanssa on asia, johon ei tässä oteta kantaa.

Muovinäppäimisen näppäimistön toiminta ja tuntuma on yhtä hyvä kuin aiemmissa Zenbookeissa. Näppäinten koko on suuri ja painovaste sopivan jämäkkä. Taustavalaistus on sininen ja säädeltävissä. Kokemattomalle tasalakiset näppäimet vaativat totuttelua ja eivät missään nimessä anna yhtä hyvää näppäintuntumaa, kuin vaikkapa vanhempien X-sarjan Lenovojen muotoillut napit. Muutaman päivän naputtelun jälkeen vikalyönnit kuitenkin katoavat ja kirjoittaminen onnistuu ilman sen suurempia ponnisteluja.

Samaa perusvarmaa tasoa näppäimistön kanssa on myös touchpadin käytettävyys. Monikosketuseleitä tukeva touchpad on suurikokoinen (10 x 7 cm) ja tarjoaa samettisen liukuvan sormituntuman. Alareunaan on varattu alueet hiiren oikealle ja vasemmalle painikkeelle, mitään varsinaista mekaanista toimivuutta napeilla ei kuitenkaan ole. Virhepainallusten määrä jäi testin aikana täysin nollaan ja touchpadin suuri koko riitti hyvin sivujen vierittämiseen kahden sormen eleellä niin pysty- kuin vaakasuunnassakin.

UX301LA-mallissa prosessorina on Core i7-4558U, joka on Intelin tehokkain ja eniten virtaa kuluttava Ultrabookeihin suunnattu ULT-sarjan malli (TDP-arvo 28 wattia). Kaksiytiminen prosessori on varustettu Hyper-Threading-ominaisuudella, joka laajentaa prosessoinnin neljään yhtäaikaiseen säikeeseen. Prosessorin peruskellotaajuus on 2,8 GHz, joka Turbo Boost -ominaisuudella voi nousta yhtä ydintä kuormitettaessa maksimissaan 3,3 GHz:iin.

Prosessoriin on integroitu GT3-tason grafiikkaohjain eli tutummin Intel Iris Graphics 5100. Peruskellotaajuus on 200 MHz ja se nousee rasituksessa 1200 MHz:iin asti.

Oheisohjelmat

Oheisohjelmatarjonta on tyypilliseen Asus-tyyliin runsas, mutta oletuksena niistä on onneksi päällä vain osa. Power4Gear Hybrid on apuohjelma virrankäyttöasetusten tekoon ja USB Charger+ -apuohjelman avulla voi USB-liitännän virransyöttöä rajoittaa ennalta määrätyssä tilanteessa. Näiden ohjelmien lisäksi ruudulle ilmestyy toisinaan LiveUpdate-päivitysohjelma ja WebStorage-pilvipalvelu, jonne Asus tarjoaa ilmaista tallennustilaa 32 gigatavua kolmeksi vuodeksi.

Sisältö

  1. Intel Haswell -Ultrabookit (Asus & Samsung)
  2. Asus Zenbook UX301LA
  3. Samsung ATIV Book 9 Plus
  4. Suorituskyky, vertailut ja mittaukset
  5. Loppuyhteenveto