Samsung ATIV Book 9 Plus

27.12.2013 21:29 |

Samsungin uusin Ultrabook-konseptiin perustuva ATIV Book 9 Plus on laite, jonka ulkonäkö ja useimmat tarkoin harkitut ominaisuudet kiehtovat omituisella tavalla. 13,3 tuuman näytön kuvantarkkuus on peräti 3200×1800 pikseliä ja rungon paksuus paksuimmasta kohtaa mitattuna vain 13,6 millimetriä. Sisällä hyrrää Intelin Core i5 -prosessori uusimmalla Haswell-arkkitehtuurilla maustettuna neljän gigatavun DDR3-muistilla ja tallennustilasta huolehtii 128 gigatavun SSD-levy.

Testissä olevan NP940X3GI-mallisen laitteen hinta on Suomessa noin 1400 euroa. Suorituskykyisemmällä Core i7 -prosessorilla, suuremmalla tallennuskapasiteetillä ja muistimäärällä varustettu kalliimpi malli kustantaa noin 2000 euroa.

Pelkistetyn myyntipakkauksen sisältä löytyvät vain välttämättömimmät tarvikkeet eli pikakäyttöohjeet ja verkko-adapteri. Esimerkiksi VGA-liitännän tarjoavan lisäkaapelin joutuu ostamaan erikseen. ATIV Book 9 Plussan väri on Mineral Ash Black, joka valaistuksesta riippuen taittuu liki mustasta siniseen. Runko on Asuksen tapaan valmistettu alumiinista, viimeistelty reunoilta kiiltäväksi ja koristeltu Samsungin logolla.

Samsungin 50 Watin laturi on fyysiseltä kooltaan varsin iso verrattuna Asuksen 65 watin ratkaisuun. Tehoero näkyy erityisesti latausajassa, joka Samsungilla on hyvin vähän kuormitettuna noin kolme tuntia ja kasvaa kovassa rasituksessa. Asuksella vastaava aika on vain kaksi tuntia. Osa kasvaneesta latausajasta menee toki Samsungin suuremman 55,5 wattitunnin akun piikkiin.

Näyttävästi muotoiltu 9 Plus ohenee voimakkaasti runko-osastaan etureunan suuntaan. Fyysiset mitat ovat 320 x 224 x 13,6 millimetriä, jotka ovat hieman vähemmän kuin esimerkiksi Asuksella. Painoa kokonaisuudelle on kertynyt noin 1,3 kiloa. Mattapintainen viimeistely on herkkä sormenjäljille.

Mielenkiintoisin ja eniten hehkutettu 9 Plussan ominaisuus lienee Samsungin valmistama IPS-näyttöpaneeli 3200×1800-resoluutiolla. Kuten muissakin uusimman sukupolven Ultrabookeissa, on näytössä myös kosketusominaisuudet. LED-taustavalo on tasainen ja kirkkaus vähintäänkin riittävä (350 nits). Värintoisto on erittäin hyvä ja katselukulmat laajat. 276 PPI:n tarkkuus on haaste käyttöjärjestelmälle ja niinpä ensimmäinen toimenpide käyttöönotossa olikin Windowsin päivittäminen versioon 8.1, jonka jälkeen skaalaus toimii keskimäärin hyvin.

Automaattisen taustavalon säädön ansiosta luettavuus ulkotiloissa on hyvä, mutta kiiltävä näytön pinta aiheuttaa toisinaan ikäviä heijastuksia. Samsung kehuu virallisissa esitteissään näytön yltävän ulkona jopa 600 nitsin kirkkauteen. Kontrasti on samalla tasolla Asuksen näytön kanssa.

Yllättävintä on miellyttävä äänentoiston taso. Kahdella koneen etualareunaan sijoitetulla yhden watin kaiuttimella kaikenlainen ääni toistuu vakuuttavasti ja korvakuulolta arvioiden pieksee mennentullen suurimman osan kaikista kannettavien tietokoneiden äänentoistoista. Ainoa miinus tulee kuulokeliitännästä, joka ei tahtonut tunnistaa siihen kytkettyä pistoketta ensimmäisellä yrittämällä, vaan vasta yleensä toisella.

Näppäimistö on varustettu vihertävällä taustavalolla, joka ei vuoda sivulle, vaan valaisee näppäimet täsmällisesti. Tuntuma näppäimistössä on samankaltainen kuin aiemmissakin malleissa ja useimmissa muissa Ultrabook-kannettavissa. Itse näppäinten liikerata on hyvin lyhyt ja kosketuspinta tasainen. Asettelu on tyypillinen, eikä ohilyöntejä tule nimeksikään.

Touchpadin tuntuma ja suuri koko ovat erityisen miellyttäviä ja alareunan kaksi fyysistä nappia antavat hyvän painallusvasteen. Kosketushiiri tukee myös tuiki tarpeellisia kosketuseleitä.

Liitettävyys 9 Plussassa on vakiotasoa. Koneen vasemmalta puolelta löytyvät yksi USB 3.0 liitin, latauspistoke, Micro HDMI -liitin ja mini-RJ-45-liitin, johon sopiva adapteri toimitetaan koneen mukana. Langattomista liitännöistä huolehtii Bluetooth 4.0 -tuki ja edellisen sukupolven langaton 802.1b/g/n -WiFi, joka tukee myös langattomia näyttöjä. Mahdollisuus uuteen 802.1ac-standardia tukevaan sovittimeen olisi toivottavaa.

Koneen oikealla puolella on mini-VGA-liitin, kuulokeliitäntä, toinen USB 3.0 -liitin ja kuten jo aiemmin mainittiin, on VGA-liittimen sovituspala hankittava erikseen.

SD-muistikortinlukija on toteutettu esimerkillisesti. Saranalla varustettu korttipaikka on helppokäyttöinen ja estää lian pääsemisen aukosta sisään. Ohessa nähdään myös irrotettava takakansi, jonka alta paljastuu standardi liitäntäpaikka WiFi-moduulille, SSD-levy Asuksesta tutulla mSATAn seuraajalla eli M.2-liitännällä ja kaksi tuuletinta. Akunvaihto on periaatteessa mahdollista.

Metallisesta taustasta huolimatta 9 Plus ei lämpene raskaassakaan käytössä merkittävästi reunoilta, joka tekee siitä miellyttävän käyttää sylissäkin. Kuumin kohta on takana keskellä, joskin sekin on pahimmillaan vain hieman kättä lämpimämpi. Tuulettimien edessä pohjassa on avoimet ilmanottoaukot, jotka valitettavasti suuntaavat äänet voimakkaasti alaspäin. Asuksen tapaan ilmanotto on näytön ja runko-osan välissä.

Prosessorina 9 Plussassa hyrrää kaksiytiminen ja Hyper-Threading-ominaisuudella varustettu Intel Core i5-4200U, jonka peruskellotaajuus on 1,6 GHz ja tehonkulutus 15 wattia. Turbo Boost -toiminnon avulla prosessorin kellotaajuus nousee maksimissaan 2,6 GHz:iin. Asuksesta löytyvään i7-versioon verrattuna kellotaajuus on alhaisempi ja L3-välimuistia on neljän megatavun sijaan kolme megatavua.

Prosessoriin on integroitu GT2-tason grafiikkaohjain eli HD Graphics 4400, joka toimii 200 MHz:n peruskellotaajuudella ja maksimissaan 1000 MHz:n Boost-kellotaajuudella.

 

Oheisohjelmat

Myös Samsung tarjoaa ohjelmapaketin koneen mukana, joista eniten mainostetut ovat Samsung HomeSync ja SideSync. HomeSync Lite on käytännössä Samsungin oma versio Dropboxista, eli tiedostojen säilytykseen tarkoitettu pilvipalvelu. Myös esiasennettu Adobe Photoshoop Elements 11 vaikutti miellyttävältä yllätykseltä, kunnes se käynnistämisen yhteydessä paljastui 90 päivän kokeiluversioksi. Pettymystä korvaamaan tulee kuitenkin Samsungin oma köykäinen S PhotoStudio, jolla onnistuu aivan perustason kuvankäsittely.

SideSync on puolestaan Samsungin älypuhelimille tarkoitettu softa, jonka avulla kannettavan ja puhelimen välille saa datayhteyden langattomasti. Koneiden välillä voi tämän jälkeen siirtää tiedostoja tai kloonata puhelimen näytön tietokoneelle.

Sisältö

  1. Intel Haswell -Ultrabookit (Asus & Samsung)
  2. Asus Zenbook UX301LA
  3. Samsung ATIV Book 9 Plus
  4. Suorituskyky, vertailut ja mittaukset
  5. Loppuyhteenveto