Uusimmat

Intel Pentium Extreme Edition 965

15.06.2006 19:15 Muropaketin toimitus

Intel teki jo viime vuoden puolella selväksi, että sen vuosikausia pinnalla ollut ja yhdeksi maailman tunnetuimmaksi noussut Pentium-brändi on aikansa elänyt ja, että yritykseltä on luvassa vuoden 2006 aikana suuria muutoksia. Yksi suurimmista on nimenomaan Pentium-nimen tipahtaminen pois tulevista prosessoreista ja samalla yritys uudisti logonsa ja vanha slogan ”Intel Inside” joutui siirtymään sivuun uuden ”Leap Aheadin” tieltä. Jatkossa Intelin suunnitelmissa on erillisten piirisarjojen ja prosessoreiden sijaan markkinoida kokonaisia alustoja.

Intel julkaisi maaliskuun 22. päivä näillä näkymin viimeiseksi jäävän Pentium-prosessorin, Pentium Extreme Edition 965:n, ja tässä artikkelissa paneudutaan tämän tuoteperheen viimeiseen suorituskykypinnistelyyn. Pentium Extreme Edition 965 on kuten tammikuussa Muropaketin toimesta testattu Pentium Extreme Edition 955, mutta 65 nanometrin valmistusprosessori on antanut mahdollisuuden puristaa 3,46 GHz:n kellotaajuuden 3,73 GHz:iin. Prosessoreita ei ollut artikkelin kirjoitushetkellä suoraan saatavilla minkään suomalaisen jälleenmyyjän tuotelistoilta ja saatavuus tämän jälkeenkin on varmasti hyvin heikkoa. Maininnan arvoinen seikka lienee se, että Pentium Extreme Edition 965 -prosessoria saa optiona Delliltä mm. Precision WorkStation 380 -tietokoneeseen, jossa vakiona on Pentium D 920 -prosessori. Huimala 1350 euron lisähinnalla prosessorin saa päivitettyä 965:ksi.

Intel Pentium Extreme Edition 965

Presler-koodinimellinen Intel Pentium Extreme Edition 965 alkaa tekniikkansa puolesta valmistautua eläkeikään. Vaikka Presler on kehitetty versio Intelin ensimmäisestä työpöytäkäyttöön tarkoitetusta kaksiytimisestä Smithfieldistä, ovat yhtäläisyydet ja ongelmakohdat pintaa syvemmältä kaivettuna silti hyvin samanlaiset. Smithfield oli kuten kaksi Pentium 4 Prescott -ydintä liimattuna yhteen ja samaan piisiruun, mikä ei kovasta alkuhehkuttamisesta huolimatta näyttänyt vihreää valoa Intelin kaksiydinsuunnitelmille ja lopulta myös Intel myönsi kiireessä tehdyt virheet. Suurimpina ongelmina olivat pilviin noussut tehonkulutus ja auttamatta tiensä päähän ajautunut NetBurst-arkkitehtuuri.

Intel Pentium Extreme Edition 955 toi tähän paikkausta ja Intelin aseina AMD:a vastaan olivat korotettu kellotaajuus, väylätaajuus ja välimuistin määrä. 955:een verrattuna väylätaajuus on pysynyt 965:ssä samana 1066 MHz:ssä, kellotaajuus on noussut 3,46 GHz:stä 3,73 GHz:iin ja L2-välimuistin määrä samana eli molemmilla ytimillä oma kahden megatavun välimuisti. Pentium Extreme Edition 965:ssä on yhteensä neljä megatavua L2-välimuistia, minkä takia transistoreiden määrä on hulppeat 376 miljoonaa, mutta ytimen pinta-ala on pysynyt 65 nanometrin prosessin myötä 162 neliömillimetrissä.

Massiivisiin tehonkulutuslukemiin yltävillä prosessoreilla erilaiset kulutusta vähentävät tekniikat ovat tervetulleita. Erikoisena puolena ensimmäisessä Presler-ytimeen perustuvassa Pentium Extreme Edition 955 -prosessorissa ei nähty EIST- ja C1E-tekniikoita, joskin 955:n myöhempi versio koki päivityksen ja C1E lisättiin tämän ominaisuuslistaan. EIST (Enhanced Intel SpeedStep Technology) ei kuitenkaan yltänyt listalle, eikä sitä nähdä myöskään 965:ssä. C1E on tekniikka, joka nostaa ja laskee prosessorin kellotaajuutta rasitusasteen mukaan, mutta EIST:stä poiketen tämä ei koske käyttöjännitteeseen. Pentium Extreme Edition 965:llä pienin mahdollinen kerroin on 12, joten C1E-tilassa kellotaajuus laskee 3,2 gigahertsiin.

Ylärivi vasemmalta oikealle: AMD Athlon 64 FX-60 (S939), Athlon 64 FX-62 (AM2) ja Athlon 64 X2 5000+ (AM2)
Alarivi vasemmalta oikealle: Intel Pentium Extreme Edition 955 ja Pentium Extreme Edition 965

Päältäpäin katsottuna Intelin prosessoreita ei erota toisistaan käytännössä millään tavalla, joskin myyntiversioissa heatspreaderin päälle on lasermerkattu mallinumero lehdistölle toimitetuissa prosessoreissa olevien ”Intel Confidential” -merkintöjen sijaan. AMD:n prosessorit ovat omalta osaltaan niin ikään päältäpäin hyvin samanlaiset, vaikka kaksi oikeanpuoleista ovatkin uudempia AM2-prosessorikantaan soveltuvia malleja.

Alhaalta tutkittuna erot Intelin ja AMD:n prosessoreiden välillä ovat suuremmat, sillä Intelin prosessoreissa liitäntäpintojen ympäröimänä on keskellä pintaliitoskomponentteja, kun taas AMD:n prosessorit ovat kauttaaltaan täynnä kullanvärisiä pinnejä. Intelin 955- ja 965-prosessorit ovat pintaliitoskomponenttienkin suhteen täysin samanlaiset ja ainut ero on pakkauksen pieni sävyero. Vastaavasti AMD:n prosessoreissa pinnit ovat hieman eri järjestyksessä ja kahdessa oikeanpuoleisessa AM2-prosessorissa on lisäksi yksi pinni enemmän.

CPU-Z:n 1.31.2-versio ei tunnistanut prosessoria aivan oikein, sillä Spesification-kenttässä ohjelma ehdottaa prosessorin vakiokellotaajuudeksi kuusi gigahertsiä. Muuten tiedot ovat paikkansa pitäviä ja esillä on mm. Presler-koodinimi, 65 nanometrin valmistustekniikka, välimuistit, kellotaajuus sekä väylätaajuus.

Kun S&M-ohjelmalla rasitettiin prosessoria, Windowsin Task Manager näytti rasituksen jakautuvan säikeiden kesken kohtuullisen tasaisesti. Fyysisiä ytimiä prosessorissa on ainoastaan kaksi, mutta lisäksi se tukee Hyper-Threading-tekniikkaa, minkä ansiosta käyttöjärjestelmässä ytimien määrä näkyy neljänä.

Sisältö

  1. Intel Pentium Extreme Edition 965
  2. Testikokoonpanot, Tehonkulutus, Lämpötila & Suorituskyky
  3. Ylikellotus & Loppuyhteenveto