Uusimmat

Ylikellotus & MSI GeForce 7800 GTX

27.07.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Ylikellotus

Testitulokset ajettiin Pentium M 760 -prosessorin vakiokellotaajuuden (2,0 GHz) lisäksi myös ylikellotettuna, korkeimmalla kokonaiskellotaajuudella ja väylätaajuudella. Prosessorin jäähdytyksestä vastasi CT-479-adapterin mukana toimitettava alumiinisiili ja lisäksi prosessorin ohella northbridgen ja virransyötön jäähdytystä tehostettiin Papstin 92 millimetrin tuulettimella.

Ylikellottaminen aloitettiin etsimällä prosessorin maksimikellotaajuus, mutta ensimmäinen ongelma ilmeni, kun Clockgen-ohjelmalla väylätaajuus nostettiin 160 MHz:n yläpuolella. Vaikka Frank Delattren kehittämällä EIST-ohjelmalla säädettiin prosessorin kerroin alas, kokoonpano kaatui joka kerta välittömästi väylätaajuuden ylittäessä 160 MHz:n. Asus P4GD1 -emolevyssä on käytössä ICS954123BF-kellopiiri ja tälle löytyi alun perin P5GD1-emolevylle tehty SetFSB-ohjelma, joka toimi moitteetta. Ohjelma näytti väylätaajuuden väärin, mutta ongelma korjaantui, kun CT-479-adapterista jumpperit asetettiin 100 MHz:n kohtaan.

Asus P4GD1 -BIOS-tiedostoja

CPUID, EIST

SetFSB P5GD1 Ultra Version 1.5a10

Klikkaa linkkiä suurempaan kuvaan

Pienten ongelmien jälkeen päästiin kellotaajuuden metsästykseen ja lopulta BIOS:sta prosessorin käyttöjännite asetettuna 1,375 volttiin, Pentium M 760:llä saavutettiin 180,3 MHz:n väylätaajuudella ja 15x-kertoimella 2704,6 MHz:n kellotaajuus. 35 prosentin ylikellotus on kohtuullinen tulos, varsinkin ottaen huomioon, että käytössä oli pienehkö alumiinisiili ja hiljaisena käyvä tuuletin.

2,7 GHz:n kellotaajuudella prosessori ei ollut pelkästään CPU-Z-kuvankaappaukseen tarpeeksi vakaa, vaan kyseisellä kellotaajuudella ajettiin läpi kaikki testit mukaan lukien puolisen tuntia kestävä PCMark05 ja SuperPI 8M. Muistit toimivat 1:1-kertoimella eli 180 MHz:n (360 MHz DDR) kellotaajuudella.

Klikkaa linkkiä suurempaan kuvaan

Kun tiedossa oli, että prosessori toimi vakaasti 2,7 GHz:n kellotaajuudella, laskettiin kerroin turvallisesti 10x:ään ja väylätaajuutta alettiin nostaa SetFSB:llä. Huomioitavaa on, että PCI Express -väylä ei kestä yli 10 prosentin alempaa kellotaajuutta väylätaajuuteen nähden ja 200 MHz:n väylätaajuuden jälkeen myös PCI Express -väylän kellotaajuutta on pakko nostaa. Esimerkiksi 250 MHz:n väylätaajuudella PCIe-kellotaajuus on nostettava vähintään 114 MHz:iin (250 MHz / 2,2 = 113,6 MHz). Käytännössä tämä ei toimi aivan näin suoraan ja joissain tapauksissa PCIe-kellotaajuutta voi joutua nostamaan reilustikin yli lasketun arvon.

PCI Express -väylän kellotaajuuden ollessa vakiossa 100 MHz:ssä, väylätaajuuden osalta päästiin 215 MHz:iin, jonka jälkeen PCIe-kellotaajuus nostettiin 107 MHz:iin. Tällöin päästiin jo 230 MHz:iin ja 114 MHz:llä saavutettiin 245 MHz:n väylätaajuus. Kun seuraavaksi PCIe-väylän kellotaajuus nostettiin 120 MHz:iin, ICH6-southbridgen Serial ATA -ohjain tippui kyydistä ja kellotaajuus jouduttiin laskemaan 118 MHz:iin. Lopulta P4GD1-emolevyllä saavutettiin 258 MHz:n väylätaajuus, jolloin prosessori toimi 10x-kertoimella 2580,3 MHz:n kellotaajuudella. 11x-kertoimella prosessori olisi toiminut jo yli 2,8 GHz:n kellotaajuudella, johon prosessori ei olisi kyennyt, joten testit ajettiin 10x-kertoimella. Testeissä käytetyt muistit eivät toimi 2,9 voltin käyttöjännitteellä kireillä 2-5-2-2-asetuksilla 258 MHz:n kellotaajuudella, joten niitä ajettiin 5:4-kertoimella eli 206 MHz:n kellotaajuudella (412 MHz DDR).

Kaiken kaikkiaan ylikellottaminen Pentium M 760 -prosessorilla onnistui Asus P4GD1 -emolevyn kanssa mallikkaasti ja 2,7 GHz:n kellotaajuus on varsin muikea tulos ottaen huomioon millainen jäähdytys oli käytössä. Ylikellotettunakaan rasituksessa siili ei tuntunut edes kuumalta, jollaista ei voi odottaa esimerkiksi Pentium 4 5xx- tai 6xx-sarjan prosessoreilta vakiocoolerin kanssa.

MSI GeForce 7800 GTX

Testeissä käytettiin MSI NX7800GTX -mallista näytönohjainta, joka siis on tutummin ilmaistuna kuukausi sitten julkaistu GeForce 7800 GTX. MSI toimittaa näytönohjaimensa kantokahvallisessa pahvilaatikossa, jonka etupuolella enkelin ympäröimänä koreilee tietoja näytönohjaimen valmistajasta, mallista sekä muutamista ominaisuuksista. NVIDIA ilmoitti GeForce 7800 GTX:n julkaisun yhteydessä, että näytönohjaimet tulisivat saataville jälleenmyyjien kautta välittömästi ja tämä on näyttänyt pitävän paikkansa varsin hyvin. Sama pätee myös MSI:n malliin ja sitä on saatavilla useilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä alimmillaan noin 550 euron setelinippua vastaan.

MSI on näytönohjaimen ohella sullonut pakkaukseen varsin perinteiset oheismateriaalit: ohjekirjan, pika-asennusoppaan, ajuri-CD-levyn, kaksi DVI -> VGA -adapteria, virta-adapterikaapelin, S-Video-kaapelin ja viidellä CD-levyn version The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay -pelistä. Lisäksi mukana tulee johtonippu, jossa on kolme liitintä YPrPb-ulostuloa varten sekä S-Video-ulos- ja sisääntulo- sekä komposiittisisääntuloliittimet.

MSI NX7800GTX ei eroa NVIDIAn referenssinäytönohjaimesta kuin coolerin päällä olevalla metallilevyllä, joka on vaihdettu valmistajan tyyliin paremmin soveltuvaan harmaan siniseen levyyn, johon on painettu pakkauksesta tuttu enkeli sekä näytönohjaimen malli ja valmistaja. Lisäksi tuulettimen keskiosan NVIDIAn tarra on korvattu MSI:n logolla.

MSI ei ole ylikellottanut näytönohjainta, vaan se toimii NVIDIAn referenssikellotaajuuksilla ytimen tikittäessä 430 ja muistien 600 megahertsin (1200 MHz DDR) kellotaajuudella. GeForce 7800 GTX -näytönohjaimen ominaisuuksia ei tässä artikkelissa enää aleta sen tarkemmin selventämään ja yksityiskohtainen esittely kannattaa lukaista Muropaketin kesäkuun lopulla julkaisemasta artikkelista.

Muropaketti, NVIDIA GeForce 7800 GTX

 

Sisältö

  1. Intel Pentium M -tehokone
  2. Ylikellotus & MSI GeForce 7800 GTX
  3. Testikokoonpano, Tehonkulutusmittaukset & Testitulokset
  4. Loppusanat